کانتینر چیست؟ انواع آن

زمان مطالعه: 6 دقیقه

کانتینر یکی از ابزارهایی است که برای انتقال کالا در سیستم حمل‌و‌نقل جهانی استفاده می‌شود. این محصول به‌دلیل استحکام و مقاومتی که نسبت به آب و رطوبت دارد، بیشتر برای حمل‌ونقل‌های آبی و دریایی در سراسر جهان، مورد استفاده قرار می‌گیرد. در مقاله زیر می‌خواهیم به بررسی این موضوع بپردازیم که کانتینر چیست و انواع کانتینر کدام‌اند؟ اگر می‌خواهید درباره‌اش بدانید حتما تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

فایل صوتی این مطلب

فایل ویدئویی این مطلب

کانتینر چیست؟

کانتینرها جدایی‌ناپذیرترین بخش صنعت حمل‌و‌نقل هستند؛ چراکه انواع متنوعی از کالاها که باید از طریق کشتی‌های کانتینری از نقطه‌ای به نقطه دیگر ارسال شوند را توسط آنها جابه‌جا می‌کنند. این مخازن از ورق‌های گالوانیزه کرکره‌ای و ورق رنگی در ابعاد و اندازه‌های استاندارد، ساخته می‌شوند. قیمت ورق تاثیر زیادی در قیمت تمام شده کانتینر دارد. توجه داشته باشید که اگر از یک ورق فولادی با کیفیت و قیمت بالا برای ساخت این محصولات استفاده شود، کیفیت و دوام بالاتری خواهند داشت.

کانتینر

 کانتینر نسبت به آب نفوذناپذیر است و به‌دلیل داشتن فضایی مستحکم، گنجایش زیادی برای حمل کالاهای متنوع دارد. بسته به نوع محصولاتی که حمل می‌شوند یا خدمات ویژه موردنیاز، واحدهای کانتینری ممکن است از نظر ابعاد، ساختار، مواد سازنده و… متفاوت باشند.

مهم‌ترین ویژگی‌های یک کانتینر خوب

از مهم‌ترین ویژگی‌های یک کانتینر خوب می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • باید استحکام و امنیت بالایی برای کانال‌های حمل‌ونقل داشته‌باشد.
  • گنجایش زیادی داشته‌باشد و امکان بارگیری حجم زیادی از کالاها به صورت همزمان را فراهم کند.
  • طراحی آن باید به‌صورتی باشد که عملیات حمل، بارگیری و تخلیه بار را به سرعت انجام دهد.
  • باید متناسب با جایگاه، نیاز و نوع کالا تولید شود.
  • در یک کانتینر مناسب، امکان ایجاد هماهنگی بین گنجایش کانتینر و میزان بار وجود دارد.

انواع کانتینرها

تمامی کانتینرها باید طبق اصول بین‌المللی ساخت، نظیر اندازه، میزان تحمل‌وزن ،نحوه تولید، نوع آلیاژهای مورد‌استفاده و… ساخته‌شوند. کانتینرهای مختلفی در شکل و ابعاد متفاوت طراحی می‌شوند که هرکدام از آنها برای حمل نوع خاصی کالا، استفاده می‌شوند. در ادامه، هرکدام از این محصولات و کاربردشان را  مورد بررسی قرار می‌دهیم.

کانتینر روباز

این کانتینر فاقد سقف است. از این محصول برای کالاهایی استفاده می‌شود که ارتفاع بالایی دارند. بعد از قرار دادن کالا درون کانتینر روباز، روی آن را با پارچه‌ای برزنتی می‌پوشانند و محکم می‌کنند.

کانتینر روباز

 کانتینر یخچالی

کانتینر یخچالی مجهز به سیستم خنک‌کننده قوی است که برای کالاهای خوراکی و فاسدشدنی مانند مرغ، گوشت، سبزیجات، میوه‌ها و نظیر آن‎ها استفاده می‎شود. سیستم خنک‌کننده این کالا، متناسب با محصول بارگیری‌شده تغییر می‌کند.

کانتینر یخچالی

کانتینر ۲۰ فوت

یکی از انواع کانتینر، نوع 20 فوت است که به‌عنوان کانکس هم شناخته می‌شود. از این محصول به‌دلیل نوع ساخت آن به‌عنوان منزل مسکونی یا حتی فروشگاه استفاده می‌شود. کانتینر 20 فوت، معمولا برای حمل‌ونقل کالاها کاربردی ندارد.

کانتینر ۴۰ فوت

کانتینر 40 فوت گنجایش بالایی دارد و استفاده از آن، به شاغلین حوزه حمل‎ونقل این امکان را می‎دهد تا بارگیری یکپارچه داشته‌باشند. استفاده از این محصول برای تاجران مقرون‌به‌صرفه است و علاوه‌بر‌آن، سرعت بارگیری با کمک آن افزایش پیدا می‌کند. در تمامی روش‌های حمل‌ونقل دریایی، هوایی و زمینی از این نوع محصول استفاده می‌شود.

کانتینر عایق‌دار

برای انتقال برخی از کالاها از  کشوری به کشور دیگر، از کانتینر عایق‌دار استفاده می‌شود. این محصولات با عایق‌های رطوبت یا حرارتی دارای مقاومت ویژه‌ای هستند و معمولا در حمل‌ دریایی کاربرد دارند. کالاهای مختلف مخصوصا کالاهای الکترونیکی که در این کانتینرها نگهداری می‌شوند از رطوبت و ورود آب در امان می‌مانند.

کانتینرهای مکعبی

کانتینرهای حمل‌ونقل مکعبی از نظر ساختار، شبیه به کانتینرهای عمومی هستند، اما ارتفاع بیشتری دارند. این محصولات در اندازه‌های 40 و گاهی 45 اینچ عرضه می‌شوند و در مواردی که ظرفیت بالایی مورد نیاز باشد، کاربرد دارند.

کانتینر دو درب

این نوع کانتینر با درهای دو طرفه به‌عنوان «کانتینر تونلی» نیز شناخته می‌شود. کانتینرهای دو درب برای بارگیری و تخلیه سریع کالاها بسیار مفید هستند و فضای وسیع‌تری را برای کالاهایی مانند فولاد و آهن ایجاد می‌کنند. هر دو درب این کانتینرها، در برابر نفوذ آب‌و‌هوا بسیار مقاوم هستند و محموله را از عناصر محیطی محافظت می‌کنند.

کانتینر مخصوص

کانتینر مخصوص را می‌توان تقریبا در هر شکل یا ابعادی ساخت. اکثر شرکت‌های حمل‌و‌نقل تا حد امکان از این کانتینرهای مخصوص استفاده نمی‌کنند؛ زیرا ساخت و حمل‌ونقل آن‌ها هزینه‌بر است؛ اما با این وجود، برای حمل بارهای خاص ضروری هستند.

مخازن ISO

مخازن ISO کانتینرهای ذخیره‌سازی هستند که برای نگهداری مایعات طراحی شده‌اند. آن‌ها معمولا از مواد ضدخوردگی ساخته می‌شوند. این مخازن همچنین ممکن است برای نگهداری کالاهای خشک مانند شکر نیز استفاده شوند؛ اما اکثر آن‌ها برای جابه‌جایی مایعات کاربرد دارند.

کانتینرهای نیمه‌ارتفاع

کانتینرهای حمل‌ونقل نیمه‌ارتفاع برای حمل محموله‎های سنگین و متراکم مانند زغال سنگ و سنگ مناسب هستند و بنابراین برای استفاده در صنعت معدن بهترین گزینه به‌حساب می‌آیند.

این محصولات مرکز ثقل پایینی دارند، بنابراین بهتر می‌توانند بارهای سنگین‌ را نسبت به کانتینرهای بلندتر تحمل کنند و به اندازه‌ای قوی هستند که در برابر محیط‌های صنعتی و حرارت بالا مقاومت دارند.

استفاده از کانتینر چه مزایایی دارد؟

حمل‌ونقل بار با استفاده از کانتینر، مزایای قابل‌توجهی نسبت به سایر وسایل حمل بار دارد. مهم‌ترین مزایای استفاده از این محصول عبارتند از:

  • در امان ماندن کالای موردنظر از شکستگی یا سرقت
  • پایین بودن هزینه این روش نسبت به سایر روش‌های حمل‌ونقل
  • بالا بودن سرعت بارگیری و تخلیه
  • یکپارچه بودن فرآیند بارگیری به وسیله کانتینرها
  • زیاد بودن گنجایش کانتینرها
  • امکان بیمه کردن کالاهای حمل‌شده
  • به‌روز شدن مراحل و جایگزینی روش‌های نوین به‌جای روش‌های سنتی
  • کاهش هزینه‌های مربوط به بارگیری، تخلیه و بسته‌بندی کالا
  • طی کردن پروسه سفارش و تحویل به مشتری بدون دخالت واسطه

معایب استفاده از کانتینر در حمل‌و‌نقل چیست؟

با اینکه استفاده از کانتینرها با مزایای زیادی همراه است؛ اما این محصولات عیوبی هم دارند که در مورد آن‌ها توضیح می‌دهیم.

  • کالای مورد نظر نباید وزنی کمتر از تحمل‌وزن کانتینر داشته باشد، در‌غیر این‌صورت هزینه زیادی اتلاف می‌شود.
  • بهتر است حمل‌ونقل کالا دوطرفه باشد؛ چرا که اگر کانتینر بعد از برگشت از مقصد خالی باشد، باید بابت آن نیز هزینه کرد.
  • برای جابه‌جایی کانتینر باید تجهیزات مخصوص مثل جرثقیل وجود داشته باشد.

مراحل ساخت کانتینر

کانتینر از ورق‌های فولادی گالوانیزه ساخته می‌شود. کفی این محصول را از ورق فولادی محکم و بادوام می‌سازند؛ چرا که باید دوام و استحکام بالایی داشته و نسبت به آب نفوذناپذیر باشد.

  1. ابتدا باید ورق‌‎های فولادی را در اندازه‌‌های استاندارد برش بزنند و سپس در دستگاه‌‎های مخصوص پرس تحت‌فشار قرار دهند تا به فرم مورد نظر برسد.
  2. باید ورق‌ها به صورت کرکره‌‎ای فرم داده شوند تا مقاومت و استحکام آن‌ها چندین برابر شود.
  3. بعد از آن باید مرحله اسکلت کانتینر را طبق نقشه بسازند و بقیه ورق‎های فولادی گالوانیزه را به اسکلت اصلی جوش بزنند. آلیاژهای به‌کار‌رفته در ساخت این محصول ضد زنگ و برای حمل‌و‌نقل دریایی مناسب هستند.
  4. در این مرحله محل جوش‌ها و اتصالات را با پوشش ضد‌زنگ رنگ‌آمیزی می‌کنند.
  5. در نهایت کانتینرهای ساخته‎شده برای مصارف مختلف به فروش می‌رسند.

بیشتر بدانید: کاربردهای فولاد ضدزنگ در صنایع مختلف

کانتینر با کانکس چه تفاوتی دارد؟

از نظر شکل ظاهری این دو محصول شبیه به‌هم هستند اما کانتینر، جهت حمل کالاهای مختلف استفاده می‌شود و از یک لایه ورق رنگی گالوانیزه طراحی شده‌است؛ در‌حالی‌که کانکس‌ها بیشتر برای انسان‌ها قابل استفاده هستند. کانکس‌ها دارای پنجره، سیستم تهویه، درب ورودی، سرویس بهداشتی، اتاق خواب و آشپزخانه هستند. آنها را می‌توان در ابعاد مختلفی تولید کرد، اما کانتینرها طبق استانداردهای جهانی ساخته می‌شوند.

همان‌طور که در این مقاله گفته‌شد، کانتینر برای حمل‌ونقل کالا استفاده می‌شود و دارای انواع مختلفی است. هر نوع کانتینر به روش خاص و متفاوتی تولیدمی‌شود و کالاهای مختلفی را می‌توان با آن‌ها جا‌به‌جا کرد. بدنه این محصولات از یک لایه ورق فولادی گالوانیزه ساخته می‌شوند و استحکام قابل‌توجهی دارند. انواع کانتینر را می‌توان به روباز، یخچالی، عایق‌دار و… تقسیم کرد. نظر شما در این زمینه چیست؟ اگر نظر یا تجربه‌ای در این زمینه دارید یا اینکه انواع دیگری از کانتینرها را می‌شناسید، در بخش ارسال نظرات با ما درمیان بگذارید.

کانتینر چیست؟

کانتینرها یکی از متداول‌ترین کالاها برای حمل‌ونقل‌های جهانی هستند که در بیشتر موارد در صنعت دریایی استفاده می‌شوند.

کانتینر چند نوع دارد؟

کانتینر مخصوص، مکعبی، عایق‌دار، 40 فوت، 20 فوت، یخچالی و روباز از متداول‌ترین انواع این محصول هستند.

تفاوت کانتینر با کانکس چیست؟

کانتینر و کانکس از نظر روش ساخت شبیه به‌هم هستند، با این تفاوت که کانکس‌ها طوری طراحی می‌شوند که برای استفاده انسان مناسب هستند ولی کانتینرها برای حمل‌ونقل کالا استفاده می‌شوند.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.