هر سایز تیرآهن چه کاربردی دارد؟
دسترسی سریع به محتوای این مطلب
تیرآهن به عنوان یکی از پرکاربردترین مقاطع فولادی در صنعت ساز و ساز به شمار می آید. برای ساخت اسکلت ساختمانی، پلها، انواع سازه های فلزی و صنعتی این تیرآهن است که بر اساس استاندارد مشخص و نوع کاربری ورد استفاده قرار میگیرد. تیرآهن تنوع بسیار زیادی ندارد اما آشنایی با انواع آن و دستهبندی بر اساس استاندارد می تواند به شما در انتخاب تیرآهن مناسب کمک شایانی باشد. اما هر سایز تیرآهن چه کاربردی دارد؟ در این مقاله سعی شده است با شناخت انواع تیرآهن بر اساس سایز، کاربرد آن ها را در قسمت های مختلف یک پروژه بررسی و معرفی نماییم.
فایل صوتی این مطلب
استاندارد تیرآهن
تیرآهنها بر اساس استاندارد ساخت دستهبندی می شوند. در این دستهبندیها تیرآهن به 4 نوع IPE، INP، IPB و CNP تقسیمبندی میشوند که بر اساس استاندارد و تفاوت در شکل ظاهری تیرآهنها صورت میگیرد. توجه به سایز و اندازه متفاوت تیرآهنها در دستهبندی کردن آنها تاثیرگذار است.
هر تیرآهن از 3 بخش تشکیل شده است، بال ها و قسمت جان که اندازه و شکل ظاهری این دو قسمت نوع تیرآهن را مشخص میکند. اندازه تیرآهن به مقدار ارتفاع بخش جان مربوط است که معمولا با سانتیمتر مشخص میشود. قیمت تیرآهن بر اساس اندازه و سایز آن تعیین میشود.
انواع و سایز تیرآهن
همانطور که گفته شد تیرآهنها بر اساس استاندارد مشخص دستهبندی می شوند و در نوع و اندازه متفاوت تولید می شود. در ادامه شکل ظاهری و اندازههای متفاوت هر نوع تیرآهن مورد بررسی قرار خواهد گرفت و در مورد کاربرد تیرآهن در سایزهای متفاوت مطالبی را ارائه خواهیم داد.
استاندارد IPE
تیرآهن تولید شده بر اساس این استاندارد، یکی از پرکاربردترین نوع تیرآهن معروف به ” تیرآهن معمولی ” است که اکثر تولید کنندگان داخلی از این استاندارد استفاده می کنند. تیرآهن معمولی با شکل ظاهری و سطح مقطع شبیه به حرف انگلیسی I بر اساس استاندارد اروپایی تولید می شود. ضخامت بال ها در تمامی مناطق یکسان و با هم برابرند. این تیرآهن در سایزهای 8 تا 60 سانتیمتر تولید می شوند.
استاندارد INP
تیرآهنهای تولید شده با این استاندارد به علت آنکه در ایران زیاد استفاده نمی شود، کاربرد کمتری دارند. تیرآهنها از استاندارد چینی و روسی تولید می شوند. شکل ظاهری تیرآهن به نحوی است که ضخامت بالهای آن با فاصله گرفتن از جان تیرآهن، کاهش مییابد. سایز و اندازههای تولید شده بر اساس استاندارد INP مقدار 8 تا 60 سانتیمتر است.
استاندارد IPB
این نوع تیرآهن با استفاده از استانداردهای اروپایی تولید می شود. به علت دارا بودن سطح مقطعهای سنگین تنها چند تولید کننده به تولید این نوع تیرآهن پرداختهاند. شکل ظاهری تیرآهن IPB شبیه به حرف انگلیسی H با بالهای پهن است. نام دیگر این نوع تیرآهن ” هاش” است که به دو دسته سبک و سنگین تقسیم می شوند و در اندازه بین 10 تا 100 سانتیمتر تولید می شوند.
استاندارد CNP
این نوع تیرآهن در شکل ظاهری با وجود حفرههای 6 ضلعی در طول جان شناخته می شود و به نام ” تیرآهن لانه زنبوری ” معروف است. این نوع تیرآهن با جوشکاری و برشکاری دو تیرآهن IPE و از طریق شبکه کردن تیرآهن تولید می شود. بیشترین کاربرد و استفاده از این نوع تیرآهن در سازههایی است که در عین وزن کم به مقاومت خمشی بالا نیاز داشته باشد و در قسمتهایی که مقاومت برشی بالا نیاز دارد اصلا کاربردی ندارد.
اندازه و کاربرد تیرآهن
تیرآهنها بر اساس اندازه و سایز مشخصشده 12، 14، 16، 18 و یا 20 بسته به نوع پروژه و نوع کاربری تولید و مورد استفاده قرار داده می شوند. بیشترین کاربرد تیرآهنها در قسمتهای مختلف اسکلت بندی ساختمان، ساخت پل و سازه های صنعتی و فلزی است که به منظور انتقال نیروهای خمشی و برشی استفاده می شود.
هدف اصلی استفاده از تیرآهن جلوگیری از فروپاشی سازه است. مهمترین کاربردهای تیرآهن از جمله استفاده بهعنوان ستون، خرپا و نعل ساختمان، استفاده بهعنوان تیر در پوشش سقف و ایجاد پلهای لانه زنبوری است که با توجه به سایز و اندازه مشخص میشود که کدام تیرآهن در چه پروژهای استفاده شود.
عامل موثر در کاربرد تیرآهن
قبل از هر چیز لازم است در مورد وزن تیرآهن که از عوامل اثرگذار بر روی قیمت و نوع کاربرد تیرآهن است توضیحاتی را ارائه دهیم. وزن تیرآهن علاوه بر مشخص نمودن نوع کاربری بر روی قیمت آن نیز تاثیرگذار است. در نتیجه اطلاع از قیمت تیرآهن می تواند از عوامل مهم در طراحی سازه و هزینههای نهایی پروژه ساختمانی به حساب آید.
استفاده از جدول وزنی می تواند کمک شایانی به شما برای محاسبه وزن تیرآهن کند. این جدول بر اساس استاندارد جدول اشتال تهیه و تنظیمشده و اطلاعات مربوط به این مقطع را شامل می شود. شما می توانید با داشتن اطلاعات هندسی تیرآهن مانند ضخامت، طول جان، طول بال، عرض و ارتفاع تیرآهن وزن تقریبی را محاسبه کنید.
حتما بخوانید: کاربرد انواع تیرآهن در ساختمان
تیرآهن با سایز 12
تیرآهن سایز 12 با محدوده وزنی بین 10.4 الی 26.8 کیلوگرم در ازای هر متر و استاندارد مورد استفاده برای ساخت، تولید می شود. بیشتر برای ساخت ستون، پوشش سقف سازه و تیر کاربرد دارد.
تیرآهن سایز 14
بر اساس استاندارد مورد استفاده، یکی از پرکاربردترین و پرمصرفترین نوع تیرآهن به شمار می آید. محدوده وزنی بین 12.9 الی 33.7 کیلوگرم دارد و در اکثر کارخانه های تولید تیرآهن داخلی ساخته و به بازار عرضه می شود. در حالت کلی تیرآهن سایز 14 در ساخت ستون، خرپا، نعل و تیر در پوشش سقف سازه استفاده می شود.
نوع سنگینتر این تیرآهن با توجه به وزن آن برای قسمتهایی از سازه که نیاز به تحمل نیروی بیشتری دارد استفاده می شود. تیرآهن 14 در نوع لانه زنبوری بیشتر در ساخت پل کاربرد دارد.
تیرآهن ساز 16
تیرآهن سایز 16 بر اساس استانداردهای متفاوت وزن متغیر بین 15.8 الی 41.6 کیلوگرم در هر متر دارد. این نوع تیرآهن از نوع کاربردی است که در ساخت خرپا، نعل، تیر در پوشش سقف و پل لانه زنبوری استفاده میشود.
تیرآهن سایز 18
تیرآهن سایز 18، کاربردی مشابه با تیرآهنهای سایز 14 و 16 دارد. این نوع تیرآهن با استفاده از استانداردهای IPE، INP و IPB تولید می شود و وزن هر متر آن در محدوده بین 18.8 الی 49.1 کیلوگرم متغیر است. به علت وزن بیشتر و سنگین بودن تیرآهن سایز 18 بیشتر در سازه های بزرگ و سنگین کاربرد دارد.
تیرآهن سایز 20
یکی از متداولترین نوع تیرآهن است که تمامی کارخانهها میتوانند در اندازه و سایزهای متفاوت آن را تولید و روانه بازار کنند. این نوع تیرآهن در هر متر وزنی معادل 22.4 تا 60 کیلوگرم دارد. تیرآهن سایز 20 به دلیل وزن و مقاومت بالا، غالبا در سازه های بزرگ و یا در طبقات زیرین سازه استفاده میشود.
سخن پایانی
در این مقاله سعی بر آن شد تا در مورد تیرآهن، استانداردها، انواع تیرآهن، کاربردهای تیرآهن بر اساس اندازه و سایز مطالبی را عنوان کنیم. امیدواریم با داشتن این اطلاعات بر اساس تشخیص مهندسین پروژه و نوع کاربری بتوانید انتخاب درست را داشته باشید. برای اطلاع از «قیمت تیراهن» به سایت اصفهان آهن مراجعه کنید.