زمین 200 متری چند طبقه میشه ساخت؟ تعداد طبقات مجاز ساخت ساختمان

زمان مطالعه: 5 دقیقه

برای ساختمان سازی در محیط های شهری و روستایی اصول و قواعد خاصی وجود دارد. این موارد تعیین می کنند که در هر منطقه، سازه ها به چه صورت ساخته شوند و تعداد طبقات مجاز ساخت ساختمان به چه صورت است.

بخشی از این اصول و قواعد به زیبایی و یکدستی فضای شهر مربوط می شود. در واقع رعایت این نکات موجب هماهنگی ساخت و ساز و ایجاد ظاهری مرتب، منظم و زیبا برای شهر خواهد شد. یکی دیگر از مزیت های رعایت این قوانین، ایمنی بنا و به طور کلی، سازه های شهری است. معماری شهری باید به صورتی باشد که علاوه بر زیبایی، عبور و مرور خودروهای امدادی در زمان حوادث را به خوبی امکان پذیر کند. خود سازه هم باید پایداری و ایمنی کافی را داشته باشد.

در این مطلب از دانشنامه اصفهان آهن قصد داریم به بررسی اصول و قواعد ساختمان سازی بپردازیم. پس از آن، تعداد طبقات مجاز ساخت ساختمان را در زمین هایی با متراژ مختلف بررسی خواهیم کرد. اگر در حال اجرای پروژه ای هستید و به چنین نکاتی نیاز دارید، تا پایان همراه ما باشید.

ضمنا این نکته را در نظر داشته باشید که برای اجرای پروژه های عمرانی، به مقاطع فولادی همچون میلگرد و تیرآهن نیاز است. اگر به اطلاع از قیمت میلگرد و خرید محصولات فولادی نیاز دارید، می توانید سفارش خود را در سایت اصفهان آهن ثبت کنید.

تعداد طبقات مجاز ساخت ساختمان

نکته اول، درصد ساخت زمین

درصد ساخت زمین یکی از اولین ملاک هایی است که تعداد طبقات مجاز ساخت ساختمان را مشخص می کند. این موضوع توسط شهرداری ها تعیین می شود و ممکن است در شهرها و مناطق مختلف، متفاوت باشد. درصد ساخت زمین معمولا با معیاری به نام ضریب سطح اشغال مشخص می شود. یکی از اعداد رایج برای درصد ساخت زمین در بسیاری از شهرهای ایران، 60 درصد است. در واقع ضریب سطح اشغال زمین ها، معمولا با عدد 0.6 نشان داده می شود.

اگر بخواهیم این موضوع را با مثال روشن تر کنیم، می توانیم زمینی به مساحت 200 متر مربع را در نظر بگیریم. اگر به فرض، شهرداری به مالک چنین زمینی اجازه دهد که در کل زمین خود ساخت و ساز انجام دهد و پی و فونداسیون آن را در کل زمین اجرا کند، درصد ساخت زمین 100 درصد است. یعنی ضریب سطح اشغال آن عدد 1 است.

اما در واقعیت و همان طور که گفته شد، معمولا درصد ساخت زمین 60% است. بنابراین ضریب سطح اشغال آن 0.6 است. این یعنی در زمینی به مساحت 200 متر مربع، مالک اجازه دارد فونداسیون خود را در زمینی به مساحت 120 متر مربع اجرا کند. البته در مورد درصد ساخت زمین باید به چند نکته دقت داشت.

یکی از نکات مهم، مسئله هم باد بودن ساختمان هاست. منظور از هم باد بودن این است که همه سازه ها به صورت منظم ساخته شوند و جلو و عقب نباشند. این موضوع، رفت و آمد در گذر و کوچه را هم آسان تر می کند. البته هم باد بودن فقط از سمت گذر نیست. این موضوع می تواند از طرف حیاط هم رخ دهد. بر این اساس، پیشروی مجاز در سمت حیاط از طبقه اول روی پیلوت ممکن است. این میزان در سمت گذر، از طبقه دوم امکان پذیر است.

نکته بعد، پیشروی در مناطقی است که اطراف آن زمین کلنگی وجود دارد. در این صورت، برای پیشروی باید اجازه همسایگان را گرفت. اجازه دادن در آینده می تواند به نفع خود همسایگان باشد.

مورد آخر، درصد ساخت زمین در صورت عقب نشینی است. گاهی شهرداری طرح جدیدی برای معماری یک منطقه می دهد و طبق آن، گذرها باید عریض تر شوند. در این صورت، برخی از زمین ها شامل عقب نشینی می شوند.

زمین هایی که مجبور به عقب نشینی هستند، از متراژ آن ها کم می شود. اما همچنان درصد ساخت آن ها طبق متراژ قبل از عقب نشینی محاسبه می شود. به عنوان مثال، اگر متراژ زمین قبل عقب نشینی حدود 250 متر مربع و پس از آن، به 200 متر مربع برسد، همچنان درصد ساخت آن ثابت است. اگر این عدد، 60 درصد باشد، قبل و بعد از عقب نشینی می توان 150 متر مربع از آن را ساخت.

Rules of urban architecture

ضریب سطح زیربنا

نکته بعد برای تعداد طبقات مجاز ساخت ساختمان، ضریب سطح زیربناست. این موضوع، مشخص می کند که متراژ مجاز برای ساخت زیربنا چه قدر است. این ضریب معمولا به صورت درصدی بیان می شود. مثلا اگر ضریب سطح زیر بنا 200 درصد بیان شود، یعنی مالک و سازنده مجاز هستند به اندازه 2 برابر متراژ مجاز ساخت زمین، زیربنا ایجاد کند.

به عنوان مثال، اگر زمین 200 متر مربع مساحت داشته باشد و درصد ساخت آن 60% باشد، 120 متر مربع از زمین قابل ساخت است. حالا اگر ضریب سطح زیربنا 200 درصد باشد، کل زیربنا می تواند به اندازه 240 متر مربع توسعه یابد.

تعیین تعداد طبقات مجاز ساخت ساختمان

برای تعیین تعداد طبقات مجاز ساخت ساختمان، می توانید از دو نکته و ضرایبی که بررسی کردیم، استفاده کنید. برای مشخص شدن موضوع، به مثال زمین 200 متر مربعی برگردیم. با توجه به شرایطی که تا اینجا بررسی کردیم، می توان 120 متر مربع از این زمین را ساخت و زیربنای 240 متر مربعی را اجرا کرد. بنابراین می توان در چنین زمینی، 2 طبقه روی پیلوت اجرا کرد.

اما آیا امکان افزایش تعداد طبقات مجاز ساخت ساختمان در این زمین وجود دارد؟ اگر مالک و سازنده قصد چنین کاری را داشته باشند، باید از اضافه اشکوب استفاده کنند.

civil architecture

اضافه اشکوب چیست؟

منظور از اضافه اشکوب، مجوزی است که برای اضافه کردن طبقه ای روی طبقات قبل استفاده می شود. البته فرایند اخذ این مجوز کار چندان ساده ای نیست. شهرداری ها معمولا روی این موضوع حساسیت خاصی دارند. نکته اینجاست که برای گرفتن این مجوز، می توان از بندها و تبصره های مختلفی که در آن وجود دارد، کمک گرفت.

در مجموع، با توجه به درصد ساخت زمین و ضریب سطح زیربنا در اکثر شهرهای ایران و قوانین موجود، تعداد طبقات مجاز ساخت ساختمان برای زمین 200 متری دو طبقه روی پیلوت است. البته ممکن است گاهی تعداد طبقات بیشتری احداث شود. این موضوع، مفاد و تبصره های خاص خود را دارد و معمولا کار راحتی نیست.

در پایان، اگر برای احداث بنا و انجام ساخت و ساز به مقاطع فولادی مختلف همچون میلگرد نیاز دارید، می توانید از طریق اصفهان آهن اقدام کنید. برای این کار، امکان سفارش تلفنی یا آنلاین در اختیار شماست.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.