مقاومت تیرآهن چقدر است؟

دسترسی سریع به محتوای این مطلب
در طی دهههای گذشته صنعت عمران و ساخت و ساز در داخل کشور با پیشرفت چشمگیری رو به رو بوده است در نتیجه این پیشرفت و توسعه تقاضا برای مقاطع آهن و فولاد افزایش پیدا کرده است. تیرآهن یکی از پر مصرف ترین قطعات فولاد و آهن است. نقش اصلی این قطعات تحمل فشار و نیروی وارد شده بر ساختمان یا سازه است. به طور عمده کاربرد اصلی تیر آهن به عنوان پل و ستون در سازههای فلزی است. سوال خیلی از افراد این است که مقاومت تیرآهن چقدر است؟ در این مطلب میخواهیم به بررسی این موضوع بپردازیم.
فایل صوتی این مطلب
مشخصات فنی انواع تیرآهنها

یکی از مهمترین مشخصات تیرآهن، استانداردهای آن است. تیرآهنها بر اساس سه استاندارد تولید میشوند. که شامل استاندارد IPE ، INP و IPB است. استاندارد استاندارد IPE مربوط به ایران و اروپا است. بارزترین ویژگی تیرآهن IPE این است که ضخامت بالهای آن در تمام طول این تیرآهن کاملاً یکسان است.
تیر آهن در ارتفاعی بین 600 تا 800 میلیمتر تولید میشود. همچنین طول این تیرآهنها در طولی ما بین 6 تا 12 متر تولید و عرضه میشوند.
انواع تیر در سازههای فولادی
تیر آهن یکی از مصالح بسیار پرکاربرد در صنعت و ساختمان سازی است. این محصول انواع مختلفی دارد و هر کدام از آنها ویژگیهای منحصر به فرد دارند.
تیرآهن اروپایی
این محصول در بازار آهن ایران تیر آهن معمولی نیز نامیده میشود. علاوه بر این برخی از مهندسین به این تیر آهن را به نام تیرآهن نرمال یا پروفیل نرمال نیز میگویند. این تیر آهن با علامت اختصاری INP مشخص میشود. این نوع تیر آهن طولی بین 8 تا 16 متر دارد و تحمل بار تیرآهن ۱۶ از سایرین بیشتر است در رده بعدی مقاومت تیرآهن 14 از سایرین بیشتر است.
همچنین عرض این محصول را با علامت b نشان میدهند که در عرضهای متفاوتی از جمله 42 ، 50 ، 58 الی 600 میلی متر ساخته میشود. در صورتی که بر روی یک تیر آهن علامت INP16 حک شده باشد این تیرآهن از نوع معمولی است.
تیر آهن نیم پهن
این تیرآهن به تیر آهن سبک نیز معروف است و بسیار شبیه به INP است. اگرچه تفاوتهای زیادی در این تیرآهنها وجود دارد از جمله اینکه ضخامت آنها کمتر است و عرض بال آنها معمولی است.
این تیرآهن را با نام اختصاری IPE نشان میدهند. شرکتهای زیادی در داخل کشور به تولید این محصول میپردازند. این محصول بین 8 تا 16 متر طول دارد و عرض آن از 46 میلی متر تا 220 میلی متر است.
تیر آهن بال پهن
این تیرآهن از دو نوع دیگر سبک وزنتر است و اندازه بال آن مساوی با ارتفاع آن میباشد. کاربرد تیرآهن بال پهن در تیرها و خرپاها میباشد. این نوع تیر آهن با علامت اختصاری IPBL مشخص میشود. همینطور به خاطر ظاهر این تیرآهن که جان و بال آن عریض است آن را تیرآهن هاش نیز مینامند؛ زیرا شکل آن شبیه حرف انگلیسی H است.
تیر آهن لانه زنبوری
این محصول نسبت به سایر تیر آهنها کاربرد کمتری دارد؛ زیرا معایب بیشتری دارد. تیر آهن لانه زنبوری در نورد تولید نمیشود بلکه با استفاده از برش دستی یا ماشینی ساخته میشوند. مقاومت تیرآهن لانه زنبوری به نسبت سایرین کمتر است اما جهت استفاده برای اتصال به تیر اصلی و مهار بندی ضروری است.
اگر بر روی تیر آهنی علامت اختصاری CNP بود به معنای تیر آهن لانه زنبوری است. طول این تیر آهن بین 12 الی 18 متر است. همچنین ارتفاع آن نیز بین 80 تا 300 میلی متر میباشد. اگر در کنار علامت اختصاری یک عدد مشاهده کردید، نشان دهنده ارتفاع این تیر آهن است. به عنوان مثال CNP18 یعنی این تیر آهن لانه زنبوری از تیرآهن 18 ساخته شده است.
برای اطلاع از قیمت انواع تیرآهن روی لینک زیر کلیک کنید:
تحمل بار تیرآهن

در واقع تیرآهن جهت مقاوم سازی ساختمان، سوله و به طور کلی سازه استفاده میشود. تیر آهن بار ساختمان را به فونداسیون و بعد از آن به زمین منتقل میکند. تیر آهنها از درصد مشخصی کربن و آهن تولید میشوند. این قطعات فولادی از قابلیت تحمل بار محوری و جانبی خوبی برخوردار هستند. همچنین جذب ارتعاش این محصولات نیز بالاست. تمام ویژگیهای ذکر شده باعث شده تا یکی از پرمصرفترین مصالح ساختمانی باشند.
نحوه محاسبه تحمل بار تیرآهن
همانطور که ذکر شده، تیرآهنها در اندازهها و ابعاد مختلفی تولید میشوند ولیکن عموماً طول تیرآهنها برابر با 12 متر است. اگر کارخانههای تولید کننده تحت استانداردهای بین المللی تیرآهنهای خود را تولید کنند، با استفاده از یک فرمول محاسبه وزن انواع تیرآهن و در نهایت محاسبه تحمل تیر آهن به سادگی امکان پذیر است.
این محاسبات با استفاده از جدول تحمل بار تیرآهن انجام میشود. تیرآهن از دو بخش لبه و جان تشکیل میشود و این دو ویژگی در میزان مقاومت تیر آهن تاثیر گذار است.
یکی از مهمترین فاکتورها در میزان تحمل بار تیرآهن، رعایت استانداردهای لازم است. همچنین جدا از رعایت استانداردها توسط تولید کنندگان برای مهندسین عمران نیز ضروری است که مواردی از جمله رنگهای ضد اکسیداسیون را به خوبی اعمال کنند تا در اثر گذر زمان عمر این محصولات کم نشود.
محاسبات باربری تیرآهن با بهره گیری از جداول استاندارد بسیار ساده است. در واقع به راحتی میتوان با استفاده از مشخصات هر تیرآهن، میزان تحمل آن را به دست آورد. همینطور نحوه قرار گرفتن تیرآهن بر روی تکیه گاه و همچنین بارگذاری آن نیز بر مقاومت آن اثر گذار است. یکی دیگر از نکات تاثیرگذار دیگر در انتخاب نوع تیر آهن، موقعیت نصب آن است که برای تیرهای اصلی و فرعی بسیار متفاوت است.
حتما بخوانید: جدول وزن تیرآهن + فرمول محاسبه وزن انواع تیرآهن
جمع بندی
تیرآهن یکی از مقاطع فولادی پرکاربرد در صنعت ساختمان است. در این مطلب به معرفی و بررسی تیرآهنها پرداختیم. همانطور که گفتیم تیرآهنها از چهار نوع اصلی تشکیل شدهاند که شامل تیر آهن معمولی یا اروپایی، تیرآهن بال پهن، تیر آهن نیم پهن و تیرآهن لانه زنبوری. هر کدام از این تیر آهن ویژگیهای منحصر به فرد دارند که این ویژگیها را نیز ذکر کردیم. علاوه بر این به نحوه محاسبه مقاومت تیرآهنها نیز پرداختیم که با استفاده از جدول تحمل بار تیرآهن انجام میشود.