برای صد متر زیر بنا چقدر میلگرد لازم است؟

زمان مطالعه: 4 دقیقه

مقدار میلگرد موردنیاز برای ساختن یک بنای 100 متری، با تخمین تخصصی و محاسبات دقیق به دست می آید. بنابراین می توان گفت که پیش بینی مقدار آرماتور لازم برای ساخت و ساز، از ضرر و زیان و کمبود بودجه در آینده جلوگیری خواهد کرد.

محاسبه مقدار این محصول برای ساختمان سازی به عوامل مختلفی مانند ابعاد و نوع سازه، نیازهای باربری، استفاده از میلگرد در سازه و استانداردهای محلی و بین‌المللی وابسته است. در این مطلب از مجموعه مقالات اصفهان آهن، به بررسی مقدار میلگرد مورد نیاز بنای صد متری در انواع سازه می پردازیم

فایل صوتی

اطلاعات لازم برای محاسبه میلگرد موردنیاز بنای صد متری

برای دانستن مقدار دقیق میلگرد مورد نیاز برای پروژه های خود، بهتر است با مهندس معمار یا عمران مشورت کنید تا محاسبات لازم را انجام دهد. اطلاعاتی که برای تخمین این موضوع به آن نیاز دارید، در پنج دسته زیر طبقه بندی می شود. فراموش نکنید که اگر یکی از عاملین پروژه های ساخت و ساز هستید، اطلاع از قیمت روز میلگرد برای برآورد هزینه ها بسیار ضروری است.

نوع سازه

نوع کاربری ساختمان (خانه مسکونی، ساختمان تجاری، پل، تونل، و…)، تعیین کننده مقدار این محصول برای زیربنای آن است. در جدول زیر، چهار نوع سازه مهم را می بینید که از لحاظ میزان مصرف و نوع میلگرد مقایسه شده اند.

میلگرد مورد نیاز بنای صد متری

نوع باربری

بارهای زنده، مستقل (مرده)، پویا و… وزن هایی هستند که یک سازه باید تحمل کند. بارهای زنده یا متغیر شامل مواردی مانند ترافیک، باد، برف و باران هستند که بسته به موقعیت جغرافیایی ساختمان در میزان آرماتور موردنیاز تاثیر می گذارند.

بارهای مرده یا مستقل نیز به صورت ثابت بر ساختمان اعمال می شوند که دیوارها، ستون، تیر، پوشش، کفپوش و… هستند. بارهای مستقل عمدتاً نیاز به میلگرد با مقاومت بالا برای تحمل وزن مستقل ساختمان دارند و مقدار آن به وزن و ساختار ساختمان وابسته است.

بارهای پویا مانند زلزله، با توانایی ایجاد انفجارهای تنشی به سیستم های تقویت کننده و کنترل لرزش از جمله میلگرد باکیفیت نیاز دارند که مقدار آن نیز متغیر است.

نوع استفاده از میلگرد

در سازه‌ های مختلف از آرماتورهای متفاوتی استفاده می ‌شود، مانند میلگرد آرماتوری برای تقویت سازه‌ های بتنی یا میلگرد ساختمانی برای ایجاد سازه‌ های فلزی که مقدار مصرف هر کدام متغیر است.

تعداد و اندازه اجزای سازه

تعداد و ابعاد ستون ‌ها، تیرها، پله ‌ها و دیگر اجزای سازه تعیین می‌ کنند که چقدر میلگرد برای ساخت آن‌ ها نیاز است.

استانداردهای محلی و بین ‌المللی

استفاده از میلگرد طبق استانداردهای مشخص جهانی، برای سازه ‌ها الزامی است. مطابقت با این استانداردها ممکن است هزینه اضافی برای خرید میلگرد داشته باشد.

منطقه جغرافیایی

مناطق جغرافیایی مختلف ممکن است به دلیل فواصل حمل و نقل و شرایط بازار متفاوت در هر منطقه،  تأثیر متفاوتی بر قیمت میلگرد داشته باشند.

مقدار میلگرد موردنیاز بنای صد متری در سازه بتنی و فلزی

مقدار میلگرد مصرفی در اسکلت فلزی و بتنی متفاوت است. نوع و ابعاد ساختمان، بارهای ناشی از بارگذاری (مثل بار برف، بار باد، بار زنگاری و…)، شماره شناسایی ملک و استانداردهای مربوط به آن میزان آرماتور را در هر سازه مشخص می کنند.

در ساختمان هایی که اسکلت فلزی دارند میلگرد، اصلی ترین عضو آن محسوب می شود و به صورت مستقیم در اسکلت بندی سازه با سایر مقاطع مانند تیرآهن و نبشی به کار می رود. در هر متر مربع از سازه های فلزی، تقریبا 45 تا 65 کیلوگرم آرماتور مصرف می شود. اگر اسکلت فلزی با قاب خمشی ساخته شده باشد، بین 65 تا 90 کیلوگرم میلگرد نیاز دارد.

در ساختمان هایی که اسکلت بتنی دارند، میلگرد نقش تقویت کننده داشته و در بتن مسلح استفاده می شود. تعداد آرماتورهای مصرفی در این سازه نسبت به اسکلت فولادی کمتر است. در هر متر مربع از سازه های بتنی با قاب خمشی و دیوار برشی، تقریبا 35 تا 55 کیلوگرم آرماتور استفاده می شود.

البته در یک محاسبه دقیق تر می توان وزن میلگرد مورد نیاز در ساختمان بتنی را به صورت زیر دسته بندی کرد:

  • در هر مترمربع از زیربنا، 43 کیلوگرم
  • در هر متر مربع از فونداسیون، 82 کیلوگرم
  • در هر متر مربع از زیربنای ستون، 12 کیلوگرم
  • به ازای هر مترمربع از تیرچه، 7 الی 10 کیلوگرم
  • در هر متر مربع از سقف، 1.2 تا 2.5 کیلوگرم آرماتور حرارتی

مقدار میلگرد مورد نیاز بنای صد متری [یک طبقه]

در هر ساختمان، سه نوع سقف وجود دارد که بسته به عوامل مختلفی مناسب ترین آن ها انتخاب می شود. اگر سقف ساختمان یک طبقه از نوع کامپوزیتی باشد، در هر متر مربع به 7 تا 12 کیلوگرم میلگرد نیاز داریم.

این در حالی است که برای سقف های تیرچه بلوکی، تقریبا 6 کیلوگرم و برای سقف های دال بتنی توپر به 13 تا 15 کیلوگرم آرماتور نیاز داریم.

مقدار میلگرد مورد نیاز بنای صد متری [دوطبقه]

میلگرد مصرفی در ساختمان دو طبقه شرایط ویژه ای دارد که با سایر سازه های یک طبقه و ویلایی متفاوت است. این ساختمان ها معمولا دارای ستون هایی هستند که هر کدام، 12 تا 18 کیلوگرم میلگرد استفاده شده است.

علاوه بر ستون، سقف سازه نیز محکم تر است. اگر سقف از نوع دال بتنی توپر باشد، در هر متر مربع از آن 10 تا 16 کیلوگرم میلگرد لازم داریم. اگر سقف از نوع تیرچه بلوک بود، 5 تا 8 کیلوگرم آرماتور و اگر از نوع کامپوزیتی باشد، 8 تا 14 کیلوگرم میلگرد مصرف می کنیم.

در این مقاله، درباره نحوه محاسبه مقدار میلگرد موردنیاز بنای صد متری و اهمیت آن در پیشگیری از ضرر و زیان در آینده صحبت کردیم. مهمترین نکته این است که برای محاسبه دقیق میلگرد موردنیاز برای پروژه‌ های خود، بهتر است با مهندس معمار یا عمران مشورت کنید. او می ‌تواند محاسبات دقیق ‌تری با توجه به جزئیات پروژه شما انجام دهد تا میلگرد موردنیاز را به درستی تهیه کنید.

مقدار میلگرد مصرفی در هر متر مربع جقدر است؟

به طور کلی می توان گفت که مقدار میلگرد در هر متر مربع، بین 50 تا 70 کیلوگرم است.

در محاسبه تعداد میلگرد مورد نیاز برای ساختمان چه عواملی تاثیر دارند؟

عواملی مانند نوع ساختمان، نوع خاک، نوع سقف، فاصله بین ستون ها و ارتفاع سقف موثر هستند.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

5 نظرات
  1. یگانه مرادی می گوید

    یکی از کامل ترین مطالبی بود که خوندم. دمتون گرم

  2. ویدا جاویدنیا می گوید

    چقدر عکس هاتون خوب بود برای مقاله من خیلی کاربردی بود

    1. وطن می گوید

      سلام.در ساختمان اسکلت بتنی میزان مصرف میلگرد جمعا خیلی بیشتر از اسکلت فلزی است که فکر کنم اشتباه بیان داشتند

  3. علی عباس زاده می گوید

    سلام، ممنون بابت اشتراک این مقاله مفید ، من مهندس معمار هستم و نیاز داشتم میلگرد فونداسیون را محاسبه کنم.

  4. mahsa rahnamaei می گوید

    مقاله شما در مورد مقدار میلگرد مورد نیاز برای ساختمان‌ های 100 متری بسیار جالب و کاربردی بود. این اطلاعات برای مهندسین عمران و ساختمانی بسیار مفیده و من از این اطلاعات خیلی استفاده کردم.