نحوه تشخیص ورق گالوانیزه سالم و معیوب|کارخانه ها و انواع ورق
دسترسی سریع به محتوای این مطلب
در صنعت فولاد کشور، محصولات گالوانیزه با هدف جلوگیری از اکسیداسیون و افزایش طول عمر و مقاومت مقاطع مختلف تولید می شوند. اما اگر فرایند گالوانیزه کردن به شیوه استاندارد انجام نشود، باز هم مقطع مورد نظر مستعد آسیب خواهد بود. به همین دلیل، شناخت راهکارهای تشخیص ورق گالوانیزه سالم و معیوب بسیار مهم است.
این راهکارها شامل پارامتهای ظاهری، آزمایشگاهی، عملکردی و … است. برای تشخیص ورق گالوانیزه سالم و معیوب کافیست به این موارد توجه داشته باشید. اگر قصد خرید ورق گالوانیزه را دارید، پیشنهاد می کنیم این مطلب را تا پایان مطالعه کنید تا بتوانید محصولی با کیفیت بالا تهیه کنید.
راهکارهای تشخیص ورق گالوانیزه سالم و معیوب
اولین کاری که برای تشخیص ورق گالوانیزه سالم و معیوب باید انجام دهید، نگاه کردن به ورق و بررسی ویژگی های ظاهری آن است. اگر محصول مورد نظر امتیاز قبولی را از این مرحله دریافت کرد، می توانید برای بررسی دقیق تر، از تشخیص آزمایشگاهی استفاده کنید. در ادامه، چند مورد از راهکارهای ظاهری و آزمایشگاهی تشخیص ورق گالوانیزه سالم و معیوب را ذکر می کنیم.
شکل ظاهری و اندازه گل های ورق گالوانیزه
سطح ظاهری ورق های گالوانیزه به دلیل اضافه شدن یک لایه روی، به صورت گل دار دیده می شود. این گل ها به نام اسپنگل (Spangle) یا پولک هم شناخته می شوند و ظاهری شبیه به شش ضلعی یا دانه برف دارند.
وجود این گل ها نشان دهنده وجود ناخالصی در لایه روی محصول است. بنابراین، هرچه میزان این ناخالصی ها کمتر باشد، تعداد گل ها کمتر و اندازه آن ها کوچک تر خواهد بود. بر این اساس، ورق گالوانیزه به سه دسته گل درشت، گل ریز و بدون گل تقسیم می شود.
البته همیشه بدون گل بودن ورق نشان دهنده کیفیت بالای آن نیست. گاهی برای برخی کاربردها، باید مقداری ناخالصی به محصول اضافه کرد. به همین دلیل، شکل ظاهری آن ها گل دار خواهد بود.
بررسی ضخامت ورق
یکی از مهم ترین مشخصات ورق گالوانیزه با کیفیت، ضخامت محصول و لایه محافظ آن است. ضخامت ورق گالوانیزه باید با استانداردهای موجود همخوانی داشته باشد. اما برای سنجش ضخامت لایه محافظ، می توان از ضخامت سنج مغناطیسی استفاده کرد. بر این اساس، هر چه ضخامت لایه محافظ بیشتر باشد و به استانداردهای موجود نزدیک تر باشد، کیفیت محصول بالاتر خواهد بود.
نکته بعد در مورد ضخامت لایه محافظ این است که اندازه لایه روی باید در تمام بخش های ورق و همچنین در دو سطح آن یکسان باشد. اگر مغایرتی از این نظر وجود داشته باشد، به معنای کیفیت نامطلوب فرایند تولید است.
سطح صاف، صیقلی و بدون لکه
ویژگی بعد که باز هم حالت نسبی دارد، سطح صیقلی محصول است. معمولا ورق گالوانیزه ای که به تازگی تولید شده، تا حدودی براق است. هر چه زمان بیشتری بگذرد، سطح آن به کدرشدن نزدیک می شود. البته دقت داشته باشید که این موضوع، نشان دهنده پایین بودن کیفیت ورق نیست.
نکته بعد که برای تشخیص ورق گالوانیزه سالم و معیوب کاربردی است و همچون موارد قبل، حالت نسبی ندارد، سطح صاف و بدون لکه محصول است.
یکی از مشکلات رایج ورق گالوانیزه، ایجاد لکه هایی تیره، زرد یا سفید بر سطح آن است. محصولاتی که بر سطح آن ها چنین لکه هایی شکل می گیرد، معمولا از کیفیت بالایی برخوردار نیستند. به همین دلیل، توصیه می کنیم به جای خرید چنین مقاطعی، از ورق هایی تهیه کنید که سطح صاف، صیقلی و بدون لکه دارند.
برای سنجش این ویژگی، می توانید کمی آب روی سطح ورق بریزید. اگر به سادگی روی آن لیز خورد و حرکت کرد، یعنی سطح محصول از کیفیت بالایی برخوردار است.
ریزش پوشش روی
اگر پوشش دهی ورق فولادی با لایه زینک (روی) به درستی و با کیفیت بالا انجام نشود، اتصال بین لایه محافظ و فلز اصلی به خوبی شکل نمی گیرد. بنابراین، پس از مدتی دچار ریزش خواهد شد. این مشکل موجب از دست رفتن خواص اساسی محصول و در نهایت، زنگ زدگی ورق گالوانیزه می شود.
باد کردن یا چین خوردن
مشکلات رایج دیگری که در ظاهر ورق ها رخ می دهد، باد کردن یا چین خوردن آن هاست. اگر چنین مواردی را در ورق گالوانیزه دیدید، نشان دهنده کیفیت پایین آن است. به همین دلیل، قبل از خرید، ظاهر ورق را از نظر این 2 ویژگی بررسی کنید.
لبه های صاف و بدون دندانه
برای افزایش تناسب ورق ها با نیاز مشتری یا از بین بردن بخش های زائد محصول، گاهی باید ورق را برش زد. این فرایند باید با دقت و کیفیت بالایی صورت بگیرد تا لبه های ورق ها نسبت به یکدیگر، صاف، بدون موج و بدون دندانه باشند. این موضوع، یکی دیگر از ملاک های تشخیص ورق گالوانیزه سالم و معیوب است.
سنجش آزمایشگاهی
تمام روش های قبل برای سنجش کیفیت ورق گالوانیزه مفید هستند؛ اما ممکن است کمی خطا داشته باشند. دقیق ترین شیوه سنجش کیفیت ورق، استفاده از شیوه های آزمایشگاهی است. این روش ها هزینه و زمان بیشتری نیاز دارند؛ اما بسیار دقیق هستند و شما را به نتیجه نهایی می رسانند. نتیجه این آزمایشات در برگه آنالیز شیمیایی ارائه می شود.
آزمایش آب و نمک غلیظ
آزمایش ساده دیگری که برای تشخیص ورق گالوانیزه سالم و معیوب کارایی دارد، استفاده از محلول آب و نمک غلیظ است. برای این کار، کافیست مقداری از این محصول را روی سطح ورق بکشید و آن را برای مدتی (مثلا 24 ساعت) کنار بگذارید. در صورتی که ورق دچار زنگ زدگی شود، کیفیت مرغوبی ندارد.
بهترین کارخانه های تولید ورق گالوانیزه در ایران
در میان برترین تولیدکنندگان ورق گالوانیزه در ایران، نام فولاد مبارکه اصفهان هم دیده می شود. این شرکت با تولید ورق هایی با ضخامت 0.3 تا 2.5 میلی متر، محصولات متنوعی را به بازار عرضه می کند. تولیدات این شرکت به صورت رول یا شیت قابل سفارش است.
کارخانه بعد، فولاد امیرکبیر کاشان است. این شرکت با رعایت استانداردهای ملی و بین المللی، تولیدات باکیفیتی را به بازار داخل و حتی خارج از کشور عرضه می کند. شرکت صنایع هفت الماس، کارخانه تاراز چهارمحال و کارخانه فولاد خودرو شهرکرد نیز از نام های دیگری هستند که در عرصه تولید ورق گالوانیزه باکیفیت فعالیت دارند.
در مجموع، اگر قصد خرید ورق گالوانیزه را دارید، بهتر است با روش های تشخیص ورق گالوانیزه سالم و معیوب آشنا باشید. در این مطلب، سعی کردیم تا چند شیوه رایج و ساده را بررسی کنیم. برخی از این راهکارها با چشم و از طریق ویژگی های ظاهری محصول نیز قابل مشاهده هستند.
اما اگر می خواهید با اطمینان بیشتری اقدام به خرید کنید، بهتر است با کارشناسان ما تماس بگیرید و از مشاوره رایگان استفاده کنید. برای این کار، کافیست با شماره تماس اصفهان آهن ارتباط بگیرید.