نحوه محاسبه میلگرد فونداسیون

زمان مطالعه: 5 دقیقه

فونداسیون یا پی ساختمان، مهم‌ترین بخش هر سازه است. در فوانداسیون برای پایداری سازه از میلگرد در محورهای طولی و عرضی استفاده می‌کنند. مقدار میلگرد به کار رفته به عواملی مانند نوع خاک، مقدار بار وارد شده و… وابسته است. محاسبه میلگرد فوانداسیون موردنیاز، با توجه به قیمت میلگرد و میزان استفاده از آن در سازه، از اهمیت زیادی دارد.

فونداسیون و انواع آن

از آنجایی که فوانداسیون پایه و اساس ساختمان است؛ محاسبه میلگرد فوانداسیون موضوع حائز اهمیتی شمرده می‌شود. نوع فونداسیون مورد نیاز برای هر ساختمان به عوامل مختلفی بستگی دارد. یکی از مصالح اصلی تشکیل دهنده فونداسیون، بتن است که نسبت به سایر مصالح از مقاومت بالایی برخوردار است. به عنوان مثال، نوع ساختمان، اندازه ساختمان و همچنین ظرفیت تحمل خاک اطراف آن، از جمله عواملی هستند که قبل از انتخاب فونداسیون باید در نظر گرفته شود. این عملیات انواع مختلفی دارد که در ادامه همه آن‌ها را بررسی می‌کنیم.

فونداسیون پی سطحی

پی سطحی، به پی‌هایی گفته می‌شود که در عمق کم و نزدیکی سطح زمین ساخته می‌شوند. لازم به ذکر است که نسبت عمق استقرار این پی به عرض، باید از عدد ۳ کمتر باشد.

فونداسیون پی عمیق

فوانداسیون پی عمیق بر خلاف پی سطحی، باید نسبت استقرار به عرض بیشتر از 10 داشته باشد.

پی نیمه عمیق

نیمه عمیق نوعی فوانداسیون است که محل قرارگیری پی‌های آن بین دو عدد بالاست.

نحوه محاسبه میلگرد فوانداسیون

تقسیم‌بندی فونداسیون سطحی از نظر رفتار و شکل ظاهری

از نظر نحوه کاربرد و همچنین شکل ظاهری، فوانداسیون‌ها به دسته‌بندی‌های مختلفی تقسیم می‌شوند. از جمله انواع آن می‌توان به پی منفرد، پی مرکب و… اشاره کرد. در ادامه به توضیح مختصر هر یک از آنها خواهیم پرداخت.

پی منفرد

پی منفرد به صورت پله‌ای و سطح شیب‌دار اجرا می‌شود. جنس این پی می‌تواند از بتن مسلح و معمولی باشد. پی منفرد به صورت تکی اجرا شده و در هر قسمت آن، تنها یک ستون وظیفه انتقال وزن به خاک را دارد.

پی شبکه‌ای

پر شبکه‌ ای، از ترکیب شدن پی‌های مرکب در جهت عمودی به‌وجود می‌آید.

پی نواری

پی نواری به شکلی است که طول آن حدود ۴ برابر عرض آن در نظر گرفته می‌شود. اگر قرار باشد که تغییر خمشی در این نوع از پی صورت گیرد، در راستای طول آن خواهد بود.

تقسیم‌بندی فونداسیون سطحی از نظر رفتار و شکل ظاهری

پی گسترده

پی گسترده را هنگامی که بستر خاک ضعیف بوده یا بار متقارن وجود داشته باشد استفاده می‌کنند. این پی شامل دال یکپارچه است و نشست آن به صورت یکنواخت خواهد بود.

پی مرکب

پی مرکب از ترکیب پی منفرد در زیر ستون‌ها تشکیل می‌شود. از عمده‌ترین تفاوت پی مرکب و پی نواری، می‌توان به چگونگی تغییر شکل آن‌ها اشاره کرد. تغییر شکل خمشی پی‌ مرکب در جهت عرضی است. اگر می‌خواهید در مورد ساختمان‌سازی اطلاعات دقیق و جامعی داشته باشید، می‌توانید مقاله صفر تا صد مراحل ساختمان سازی را در سایت ما بخوانید.

نحوه محاسبه مقدار میلگرد مورد نیاز برای ساختمان

فرض کنید قرار است با کارفرما پروژه جلسه کوتاهی داشته باشید. طی این جلسه باید بتوانید به سرعت مقدار میلگرد موردنیاز برای سازه را محاسبه کنید. در ادامه به سریعترین روش محاسبه مقدار میلگرد موردنیاز ساختمان می‌پردازیم.

اولین گام این است که متراژ غیر مفید طبقات را محاسبه کنید؛ به طور مثال در نظر بگیرید یک ساختمان 7 طبقه 200 متری دارید. باید مراحل زیر را طی کنید:

۲۰۰  متر به علاوه ۲۰ متر (مساحت غیر مفید):  ۲۰۰+۲۰ متر * تعداد طبقات = کل متراژ غیر مفید

حالا کل متراژ غیر مفید را در عدد ۶۷ یا ۶۰ کیلوگرم ضرب کنید:  ۶۰ الی ۶۷  *  کل متراژ غیر مفید 

به عنوان مثال:  ۷* (۲۰۰+۲۰):  ۱۵۴۰۰

۱۵۴۰۰ * ۶۰ = ۹۲۴۰۰۰

یعنی شما به صورت حدودی برای ساختمانی ۷ طبقه، به ۹۲ تن میلگرد نیاز دارید. برای برآورده کل هزینه میلگرد موردنیاز برای ساختمان، این عدد به دست آمده را در قیمت روز میلگرد، ضرب کنید.

نحوه محاسبه میلگرد فونداسیون

برای محاسبه دقیق میلگرد فونداسیون، در ابتدا باید طول میلگردهای طولی و عرضی را محاسبه کنید. میلگردهایی که در طول فونداسیون به کاررفته باشند، طولی و میلگردهای به کاررفته در عرض آن، عرضی نام دارند. تقسیم‌بندی کلی میلگردهای فوانداسیون شامل میلگردهای طولی، میلگردهای عرضی و میلگردهای تقویتی فوانداسیون می‌شود.

محاسبه میلگردهای طولی فونداسیون

همان‌طور که از نام میلگردهای طولی مشخص است، محصولاتی هستند که در طول محور اجرا می‌شوند و اغلب در دو ردیف بالا و پایین فونداسیون قرار می‌گیرند. برای محاسبه میلگردهای طولی باید موارد زیر را در نظر بگیرد:

کاور (پوشش)

به مقدار فاصله‌ای که میلگرد از سطح بتن دارد، کاور یا پوشش گفته می‌شود. علت در نظر گرفتن کاور برای میلگرد، جلوگیری از زنگ زدگی آهن و جاگذاری راحت آن در محل تعیین شده است. اگر برای شما نیز سوال است که چگونه جلوی زنگ زدگی آهن را بگیریم خواندن این مقاله را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

خم

برای گیرش بهتر میان بتن و میلگرد، دو سر میلگردهای طولی و عرضی را خم می‌کنند؛ به این کار خم میلگرد می‌گویند.

  (طول کاور *2)    –  (طول خم *2) + طول مقطع  

 محاسبه میلگردهای عرضی مورد نیاز برای فونداسیون

برای محاسبه میلگردهای عرضی فونداسیون باید طبق فرمول زیر عمل کرد:

  (طول کاور *2)    –  (طول خم *2) + طول مقطع  

 محاسبه میلگردهای تقویتی موردنیاز برای فونداسیون

برای محاسبه میلگردهای تقویتی در فنداسیون، باید طول میلگرد را در تعداد و وزن واحد طول میلگرد ضرب کنیم.

حداقل عمق فونداسیون

(تعداد طبقات * 10) + 20 سانتی متر 

برای به دست آوردن حداقل عرض نوارها نیز، باید از فرمول زیر استفاده شود:

20* تعداد طبقات +  20 تا 40 سانتی متر 

به عنوان مثال، در یک ساختمان 3 طبقه، حداقل عمق فونداسیون و حداقل عرض نوارها، طبق فرمول زیر است:

سانتی متر 50 = 3* 10 + 20

نکات مهم در محاسبه میلگرد فونداسیون

برای محاسبه میلگرد فوانداسیون باید نکاتی مانند نوع خاک، عمق یخبندان، آرماتورهای به کار رفته و… را در نظر بگیرید. هرکدام از این نکات به نوبه خود باعث افزایش مقاومت سازه شما خواهند شد. در ادامه به شرح مختصر هرکدام از آنها می‌پردازیم.

  • هنگام محاسبه میلگرد فوانداسیون، پی ساختمان باید بر روی خاک باربر و مقاوم طبیعی اجرا شود.
  • بر اساس آیین نامه مقررات ملی ایران، عمق یخبندان هر منطقه متناسب با دمای آنجا در نظر گرفته شده است؛ در نتیجه عمق استقرار پی را باید پایین‌تر از عمق یخبندان در نظر بگیرید.
  • حداقل ارتفاعی که باید برای پی‌های سطحی در نظر گرفت باید ۵۰ سانتی‌متر باشد.
  • قطر آرماتورهای به کار رفته در محاسبه میلگرد فوانداسیون باید ۱۰ میلی‌متر باشد؛ همچنین در نظر داشته باشید که فاصله آکس به آکس آرماتورها باید بین ۱۰ تا ۳۵ سانتی‌متر در نظر گرفته شود.
  • با استفاده از نرم افزار SAFE می‌توانید ابعاد فوانداسیون، میلگردهای طولی و تقویتی را محاسبه کنید.

فونداسیون یا پی ساختمان، مهم‌ترین بخش هر سازه است. در فوانداسیون، برای پایداری سازه از میلگرد در محورهای طولی و عرضی استفاده می‌کنند. به همین دلیل محاسبه میلگرد فوانداسیون موضوع حائز اهمیتی شمرده می‌شود. تقسیم‌بندی کلی میلگردهای فوانداسیون شامل میلگردهای طولی، عرضی و تقویتی می‌شود. اگر درباره نحوه محاسبه میلگرد فونداسیون، قیمت و موارد مربوط به این محصول سوال دارید؛ کارشناسان اصفهان آهن آماده ارائه بهترین پاسخ به شما عزیزان هستند. کافی است با کارشناسان ما تماس بگیرید.

برای انجام مقدار میلگرد موردنیاز برای ساختمان چه فرمولی استفاده می‌شود؟

برای انجام این کار باید از فرمول زیر استفاده کنید
200+20 متر * تعداد طبقات = کل متراژ غیر مفید
سپس کل متراژ غیر مفید را در عدد 67 یا 60 کیلوگرم ضرب کنید:  60 الی 67  *  کل متراژ غیر مفید 

چه نکاتی باید در محاسبه میلگرد فونداسیون مدنظر قرار داده شود؟

پی ساختمان باید بر روی خاک باربر و مقاوم طبیعی اجرا شود، حداقل ارتفاع پی های سطحی باید 50 سانتی متر باشد و قطر آرماتورهای به کار رفته در فونداسیون ۱۰ میلی‌متر(Φ۱۰) است.

فونداسیون شامل چه انواعی می شود؟

این عملیات شامل انواع پی سطحی، پی نیمه عمیق و پی عمیق می‌شود.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.