برش تیرآهن؛ انواع و روشهای متفاوت

دسترسی سریع به محتوای این مطلب
تیرآهن، یکی از اساسیترین و پُرمصرفترین کالاهای ساختمانی است که در استانداردهای مختلفی تولید میشود. این محصول، انواع مختلفی دارد که هر کدام خصوصیات ظاهری و استحکامی متفاوتی دارند. از میان انواع تیرآهن، تیرآهن IPE معمولاً در ساختمانسازی مورد استفاده قرار میگیرد. بسیاری از مواقع برای استفاده از این محصول، نیازمند بُرشکاری هستیم. روشهای مختلفی برای بُرشکاری وجود دارد. در این مطلب میخواهیم به همه روشهای برش تیرآهن اشاره کنیم. با ما همراه باشید.
علت برش تیرآهن چیست؟
تیرآهن، معمولاً در شاخههای 12متری تولید میشود. نحوهی قیمتگذاری تیرآهن بر اساس وزن این محصول تعیین میشود. برخی از مشتریان میخواهند تیرآهن را در سایزهای مشخصی خریداری کنند؛ اصطلاحاً به این نوع تیرآهن، تیرآهن نُرمال گفته میشود. برای این کار، لازم است که طول پروفیل، کوتاه شود؛ بنا بر این، نیاز است تیرآهن بُرش بخورد. علاوه بر این برای ستونگذاری در ساختمانسازی، نیازمند کاهش طول و بُرشکاری تیرآهن هستیم که روشهای مختلفی دارد.
روشهای برش تیرآهن کداماند؟
روشهای متعددی برای بُرش تیرآهن وجود دارد که از هر کدام در شرایط مختلفی استفاده میشود.
روش سرد یا کوپال
روش سرد یا کوپال، یکی از روشهای متداول بُرش تیرآهن است. به این صورت که قسمت خاصی از تیرآهن که قرار است بُرش داده شود، روی لبهی گیوتین قرار میگیرد و با فشار شاسی و تیغههای قیچی، محل مورد نظر، بُرش میخورد. به طور کلی میتوان گفت که در این روش از دستگاه گیوتین استفاده میشود.
دستگاه پانچ و بُرش هیدرولیکی، بدون تولید بُراده، بُرش میدهد. معمولاً این روش باعث دفورماسیون میشود؛ بنا بر این، از دستگاه هیدرولیکی برای عملیات جوشکاری استفاده میشود.
التبه در نظر داشته باشید که هنگام بُرش، باید به وزن و حجم تیرآهن توجه داشته باشید و سپس، دستگاه مورد نظر را انتخاب کنید.
ویژگیهای برشکاری سرد
بُرشکاری سرد با ویژگیها و مزایای خاصی همراه است که در ادامه به آنها میپردازیم:
1.انعطاف برشکاری از جهت شکل و طول
به طور کلی، بُرشهایی که به روش سرد انجام میشوند، مانند گیوتین، قیچی و ارّه، جزء روشهای انعطافپذیر هستند؛ چرا که میتوان تیرآهن را به روشهای مختلف بُرش داد؛ از اشکال هندسی ساده گرفته تا اشکال پیچیده .
2.حفظ خواص فلز
هنگام بُرش سرد، دمای فلز، افزایش محسوسی ندارد؛ بنا بر این، میتوان نتیجه گرفت که در روش بُرشکاری سرد، خواص فلز حفظ میشود و هیچگونه تغییری در خواص مکانیکی یا شیمیایی آن رُخ نمیدهد.
3.سرعت بالا
از دیگر مزایای بُرشکاری سرد، میتوان به سرعت بالای آن اشاره کرد؛ به گونهای که میتوان به صورت انبوه، اشکال هماندازه تولید کرد.
البته در نظر بگیرید که این روش، معایبی هم دارد. از مهمترین معایب روش سردکاری، هزینهی متریال مصرفی است. قیچی، تیغه، گیوتین، همهی اینها جزء موارد مصرفی هستند که بعد از مدتی اعمال بُرش روی ورق و دیگر محصولات فولادی، فرسوده شده و دیگر قابل استفاده نیستند. بنا بر این، میتوان نتیجه گرفت که روش بُرشکاری سرد، در کل به عنوان یک روش هزینهبَر شناخته میشود.
تیرآهن ها در ابعاد و سایزهای مختلف ساخته و روانه بازار میشوند؛ در بسیاری از مواقع برای کاربردهای مختلف استفاده از این محصول، نیازمند برشکاری هستیم که این برشکاری به روشهای مختلف انجام میشود و انتخاب هر کدام از این روشها به نوع کاربرد تیرآهن بستگی خواهد داشت.
روش گرم یا برنول
برنول، یکی دیگر از روشهای بُرش تیرآهن است. بُرشکاری در این روش به صورت گرم انجام میشود. حرارت ایجادشده از احتراق گاز استیلن و اکسیژن از نوک مشعل برنول بیرون آمده و باعث ذوب محل بُرش میشود.
انجام این روش نسبت به روش سرد یا کوپال، به هزینهی کمتری نیاز دارد؛ نکتهی مهم این است که روش برنول به مهارت بالایی نیاز دارد و برای انجام آن باید از افراد متخصص استفاده شود.
از مهمترین مزایای بُرشکاری به روش گرم میتوان موارد زیر را برشمرد:
- سرعت بالای بُرشکاری با حجم زیاد
- کاهش میزان ضایعات
- مکانیزهکردن عملیات بُرشکاری در این روش
البته باید به این نکته هم توجه کرد که بُرشکاری گرم، دارای معایبی است. به عنوان مثال، بُرشکاری با روش گرم حتی با دستگاههای مکانیزه هم میتواند با ایمنی پایین همراه باشد؛ سوختگی و جراحات ناشی از برخورد با جسم گرم، انفجار و … اتفاقاتی هستند که احتمال دارد در این جوشکاری اتفاق بیُفتد.
از دیگر معایب این روش، باید گفت که بالارفتن دمای فلز، باعث تغییراتی در خواص مکانیکی، شیمیایی و فیزیکی محل بُرش میشود که این مسئله باعث کاهش استحکام و مقاومت محصول میشود.
اره تیشی
معمولاً از این دستگاهها به عنوان بُرشکاری در کارگاهها استفاده میشود. به کمک این دستگاه، بُرشکاری خیلی سریع و راحت صورت میپذیرد. یکی از تجهیزات ارّه تیشی، کلید ایمنی خودکار است که اگر تیغه در زمان کار شکسته شود، دستگاه به صورت اتوماتیک متوقف میشود. میزان نیروی بُرشی در این روش به دست اپراتور است. به طور کلی، فردی که این فرآیند را انجام میدهد باید تجربهی کافی داشته باشد تا نیروی بیش از حد اعمال نکرده و باعث شکستن تیغه نشود.
لیزر
از لیزر، بیشتر به منظور بُرشهای دقیق آزمایشگاهی و صنعتی استفاده میشود. لیزر در اصل یک فناوری است که در آن از اشعه برای بُرش استفاده میشود. از لیزر هم برای بُرشکاری تیرآهن استفاده میشود.
واتر جت
واتر جت، یکی از روشهایی است که با کمک جریان آب با فشار بالا برای اهداف بُرشکاری و تمیزکاری استفاده میشود.
در این روش، آب با مخلوطی از سنگهای ساینده نظیر سیلیکون کاربید با فشار ۴۰۰۰ بار از طریق یک سوراخ بسیار کوچک بیرون رانده میشود که سبب بُرشکاری میشود. این روش در صنعت و محیطهای کارخانهای انجام میشود.
سنگ فرز Grinding Machine
سنگ فرز از جمله سنتیترین دستگاههای بُرش است. این دستگاه برای بُرش لوله، میلگرد، تیرآهن، ورق و اغلب محصولات فولادی کاربرد دارد. از دستگاه سنگ فرز میتوان برای صیقلدادن نیز بهره گرفت. صفحهی سنگ مورد استفاده برای بُرش، معمولاً سه میلیمتر و سنگساب آن عموماً شش میلیمتر ضخامت دارد. صفحههای گوناگونی برای بُرشکاری انواع فلزات به کار میرود. به عنوان مثال، شایسته است برای بُرش استینلساستیل از سنگ مخصوص آن استفاده شود؛ در غیر این صورت، احتمال زنگزدگی وجود دارد.
قیمت تیرآهن مانند سایر مقاطع فولادی با توجه به عوامل مختلف، متغیر است؛ اطلاع از قیمت به روز شده این محصول برای بسیاری از افراد فعال در حوزه آهن آلات اهمیت زیادی دارد، برای این منظور شما میتوانید روی لینک زیر کلیک کنید:
سخن پایانی
در این مطلب به روشهای متفاوت بُرشکاری تیرآهن پرداختیم. همان طور که اشاره شد، به طور کلی، بُرش تیرآهن به دو روش سرد و گرم انجام میشود که هر کدام دارای معایب و مزایای مختلفی هستند. انتخاب هر کدام از این روشها با توجه به موارد استفادهی محصول، تعیین میشود.
به منظور اطلاع از روند تغییرات قیمت آهن، میتوانید به صفحهی اصلی سایت اصفهان آهن مراجعه کنید.