جایگاه جهانی فولاد ایران در سال 1402 | آیا باید منتظر تغییر بود؟
دسترسی سریع به محتوای این مطلب
هر ساله انجمن جهانی فولاد، برترین تولید کنندگان مقاطع فولادی را معرفی می کند. امسال در میان رتبه های برتر، رشد چشمگیر ایران دیده می شود که نسبت به سال گذشته 2.5% بیشتر شده است. در سال 1401 درجدول تولیدکنندگان فولاد، ایران رتبه دهم را داشت، این در حالیست که امسال به رتبه هشتم رسید.
در این مطلب علاوه بر بررسی جایگاه جهانی ایران، به علل و پیشبینی بازار فولاد در آینده می پردازیم.
آمار تولید فولاد در جهان [سال 1402]
انجمن جهانی فولاد اعلام کرده که امسال، 1.9 میلیارد تن فولاد در سراسر جهان تولید شده و نسبت به سال گذشته رشد 1.2 درصدی را نشان می دهد. در این آمار، چین همچنان با تولید 1030 میلیون تن فولاد خام، رتبه اول را دارد.
ایران، هشتمین تولیدکننده برتر فولاد در جهان
به گزارش خبرگزاری فارس، جدیدترین اخبار انجمن جهانی فولاد نشان می دهد که در فروردین 1402، ایران با تولید 3.1 میلیون تن فولاد موفق به دریافت جایگاه هشتم شد. در این آمار نشان داده شده که ایران، هند، روسیه و کره جنوبی برخلاف سایر کشورها، افزایش تولید داشتند.
در سال گذشته کشور ترکیه، رتبه هفتم را در عرصه تولید فولاد داشت، اما امسال با افت شدید به رتبه دهم رسید. این در حالیست که ایران نسبت به سال 1401، از رتبه دهم به هشتم رسید.
در میان این آمارها، سایت خبرآنلاین به نقل از معاون بهره برداری فولاد مبارکه اعلام کرد که این کارخانه در سال جدید 2.2 درصد رشد داشته و به صعود ایران کمک زیادی کرده است. کارخانه فولاد مبارکه حدود 32.2 درصد از کل فولاد خام ایران را تولید می کند.
پیش بینی بازار فولاد ایران در آینده
بر اساس گزارشات انجمن تولیدکنندگان فولاد، ایران در سال 99 نسبت به سال قبل، رشد 11 درصدی داشت و 2.3 میلیون تن فولاد خام تولید کرد. بنابراین می توان نتیجه گرفت که حتی در شرایط وخیم کرونا، صنعت فولاد ایران به رشد خود ادامه داد.
رشد سالانه این صنعت در ایران نشان می دهد که در آینده نیز ادامه دار خواهد بود و تلاش ها برای صعود به رتبه های بالاتر متوقف نمی شود.
بر اساس برنامه ریزی ها و پیشبینی انجمن جهانی فولاد، تولید این محصولات در ایران تا سال 1403 به 30 میلیون تن می رسد. البته قضیه به همین جا ختم نمی شود.
بر اساس آنچه که برنامه ریزی شده، تا سال 1404 تولید بیش از 55 میلیون تن فولاد در ایران را انتظار داریم.
عوامل موثر بر رشد صنعت فولاد ایران در آینده
همانطور که اشاره شد، برنامه ریزی هایی برای رشد فولاد ایران در آینده انجام شده که عبارتند از:
توسعه واحدهای زیرساخت
ایران در حال توسعه و رشد واحدهای زیرساخت مانند حمل و نقل، انرژی، آب و فاضلاب و… است. توسعه این بخش ها به فولاد نیاز دارد که طبیعتا تقاضا را افزایش می دهد. با افزایش تقاضا، سرمایه لازم برای فعالیت کارخانجات نیز فراهم می شود.
رشد ساختمان سازی و افزایش تقاضا برای مسکن
با رشد روز افزون جمعیت ایران، تقاضا برای مسکن نیز افزایش می یابد. ساختمان سازی و پروژه های عمرانی نیازمند مقاطع فولادی هستند. این احساس نیاز موجب افزایش تولید و قیمت جدید میلگرد، تیرآهن و… می شود.
بهبود شرایط اقتصادی
بهبود اوضاع اقتصادی کشور، بر هر جنبه از جامعه تاثیر می گذارد. مخصوصا صنایعی مانند فولاد که به سرمایه عظیم نیاز دارند. پیش بینی می شود که در آینده با وجود بهبود شرایط اقتصادی، تولید فولاد نیز بیشتر شود.
افزایش قیمت فولاد در بازار جهانی
این عامل به عنوان انگیزه ای قوی محسوب می شود، که کشورها برای تولید فولاد تلاش خود را بیشتر کنند.
با توجه به این عوامل پیش بینی می شود که تولید فولاد در ایران در آینده نیز روند افزایشی داشته باشد. این امر می تواند مزایای اقتصادی مختلفی برای ایران به ارمغان آورد؛ از جمله ایجاد اشتغال، افزایش درآمدهای ارزی، و تقویت بخش صادرات.