تفاوت قیمت اسکلت فلزی و بتنی

زمان مطالعه: 4 دقیقه

اسکلت ساختمان، بخش اصلی و زیربنای سازه را تشکیل می دهد که وظیفه تحمل بارهای وارده را بر عهده دارد. این اسکلت های ساختمانی در دو نوع فلزی و بتنی ساخته می شوند که از نظر جنس، نحوه اجرا، مزایا و معایب و مهم تر از همه قیمت تفاوت هایی با هم دارند.

انتخاب نوع اسکلت برای ساختمان سازی به عوامل مختلفی بستگی دارد بنابراین قبل از اینکه به تفاوت قیمت اسکلت فلزی و بتنی بپردازیم؛ بهتر است مشخصات فنی و کاربردهای هرکدام را مختصر توضیح دهیم.

فایل صوتی

سازه بتنی بهتر است یا فلزی؟

برای مقایسه سازه بتنی و فولادی باید پارامترهایی مانند مقاومت، سرعت، هزینه، موقعیت زمین، سهولت در اجرا، مقاومت کششی و… را در نظر می گیریم. اما در حالت کلی انتخاب اسکلت ساختمانی باید با صلاحدید مهندس عمران انجام شود. حتی با اینکه اسکلت فلزی مقاوم تر است و مزایای بیشتری دارد، باز هم گاهی مهندسان اسکلت بتنی را ترجیح می دهند.

بنابراین برای انتخاب نوع سازه باید پارامترهایی همچون ظرایط جغرافیایی، نوع آب و هوا، تعداد طبقات، نوع ساختمانی (مسکونی، صنعتی و تجاری) مشخص شود.

مقایسه قیمت اسکلت فلزی با بتنی

به طور کلی قیمت ساخت اسکلت فلزی، حدود 60 تا 70 درصد بیشتر از اسکلت بتنی است وبه نرخ مواد اولیه و نحوه اجرای هر کدام بستگی دارد. البته این درصد گفته شده، حدودی و میانگینی از چندین پروژه است که گاهی نوسان دارد.

قیمت مواد اولیه

فولاد، ماده اصلی تشکیل دهنده اسکلت فلزی و همچنین بتن، ماده اصلی اسکلت بتنی است. معمولا قیمت فولاد نسبت به بتن بیشتر است؛ بنابراین طبیعیست که با وجود این اختلاف قیمت ها در مواد اولیه، نرخ ساخت اسکلت فلزی نیز بیشتر از اسکلت های بتنی باشد.

نحوه اجرا

تجربه ثابت کرده که نحوه اجرا و ساخت سازه فلزی نسبت به سازه بتنی، ساده تر و سریع تر است. بنابراین دستمزد کارگران برای ساخت اسکلت فلزی گاهی کمتر خواهد بود. اما این موضوع تاثیری چندانی بر مقایسه قیمت دو سازه ندارد. هنوزهم تفاوت آشکار قیمت مواد اولیه به چشم می خورد.

تفاوت قیمت اسکلت فلزی و بتنی

قیمت اسکلت فلزی ساختمان

برای براورد قیمت اسکلت فلزی ساختمان باید هزینه آهن آلات، جوشکاری، دستمزد اجرای سقف و دیوار برشی، سیم آرماتوربندی و… محاسبه شود. مهم ترین هزینه ها مربوط به آهن آلاتی مانند قیمت روز تیرآهن و ورق هستند که قسمت اعظم این سازه را تشکیل می دهند. هزینه تمام شده یک سازه فولادی به ازای هر مترمربع زیر بنا، بین 2 تا 4 میلیون تومان است که در ادامه ریز هزینه ها را تفکیک و بررسی می کنیم.

هزینه خرید آهن آلات

آهن آلاتی که در اسکلت فلزی استفاده می شوند شامل تیرآهن، ورق فولادی و میلگرد هستند. در سال 1402 هزینه خرید تیرآهن برای یک متر مربع (حدود 30 تا 40 کیلوگرم)، تقریبا 700.000 تا 1.000.000 تومان است.

ورق فولادی محصول دیگری است که باید برای ساخت اسکلت فولادی تهیه شود. برای هر یک مترمربع از سازه فلزی، به 3 تا 11 کیلوگرم ورق فولادی نیاز داریم که هزینه آن حدودا 400 تا 800 هزار تومان می شود.

برای ساخت دیواربرشی سقف، در یک متر زیربنا به 10 تا 16 کیلوگرم میلگرد نیاز داریم. با توجه به اینکه قیمت هرشاخه میلگرد امروز حدود 25.000 تومان است، مبلغ نهایی آن در یک متر زیربنا بین 250 تا 450 هزار تومان می شود.

هزینه جوشکاری اسکلت فلزی

براورد دستمزد جوشکاری برای ساخت اسکلت و زیربنا متفاوت است. معمولا برای جوشکاری زیربنا به ازای هرمترمربع باید 200 تا 300 هزار تومان پرداخت شود.

هزینه اجرای سقف و دیوار برشی

سقف تیرچه بلوک، کامپوزیت و عرشه فولادی برای اجرای این اسکلت مناسب هستند؛ اما سقف کامپوزیت از همه مقاوم تر است بنابراین در اینجا مبنا قرار می گیرد. هزینه اجرای سقف کامپوزیت در هر متر مربع حدودا 40 تا 70 هزار تومان است.

دستمزد اجرای دیوار برشی نیز بر اساس قالب بندی آن (هر قالب مناسب یک مترمربع) حدودا 150 هزار تومان است که حق الزحمه کارگر (130 تا 160 هزار تومان) باید به آن اضافه شود.

هزینه های جانبی دیگری مانند تخته دفنی، میخ، سیم آرماتوربندی و قالب بندی و… وجود دارد که برای همگی می توان هزینه ای بالغ بر 200 هزار تومان در نظر گرفت.

قیمت اسکلت بتنی ساختمان

در اسکلت های بتنی، مهم ترین هزینه ها مربوط به میلگرد و بتن هستند. قیمت میلگرد در کارخانه ها متفاوت است و به ازای هر مترمربع از زیربنای سازه بتنی، به 40 تا 45 کیلوگرم آرماتور نیاز داریم. البته این مقدار بسته به شرایط آب و هوایی و ابعاد ساختمان کمی بیشتر یا کمتر می شود.

اما به طور کلی، جمع هزینه های ساخت یک اسکلت بتنی به ازای هر مترمربع، مبلغی بالغ بر 2 تا 3 میلیون تومان می شود؛ در ادامه ریز جزئیات را بررسی می کنیم.

هزینه خرید میلگرد

اگر وزن میلگرد موردنیاز در هر مترمربع از زیربنای سازه بتنی را، 25 تا 40 کیلوگرم در نظر بگیریم، هزینه خرید آن در یک متر بین 700 تا 1 میلیون تومان می شود.

البته برای محاسبه دقیق هزینه میلگرد موردنیاز باید از فرمول زیر استفاده کنید:

هزینه کل = مساحت زیر بنای ساختمان* میلگرد مصرفی در هرمترمربع * هزینه یک کیلوگرم میلگرد

هزینه خرید بتن

در یک سازه بتنی معمولا به 0.37 تا 0.3 بتن در هر مترمربع نیاز داریم. این مقدار بتن هزینه ای بالغ بر 1.500.000 تومان دارد و قیمت بتن ریزی آن 300 تا 500 هزار تومان می شود.

هزینه اجرای تیرچه بلوک یا دال بتنی

هزینه های اجرای تیرچه بلوک و دال بتنی به پیمانکار پرداخت می شود و بسته به نوع سقف متفاوت است. اگر سقف از نوع تیرچه تیرچه بلوک باشد، دستمزد اجرای آن 500 تا 650 هزار تومان خواهد بود. اگر سقف سازه از نوع دال بتنی یا وافل باشد، هزینه بیشتر شده و به 750 تا 850 هزار تومان می رسد.

هزینه های جانبی دیگری نیز وجود دارند که شامل موارد زیر می شود.

  • خرید پمپ ستون و سقف (حدودا 80 تا 100 هزار تومان)
  • هزینه حمل و نقل با جرثقیل (برای هر مترمربع حدود 30 تا 50 هزار تومان)
  • خرید سیم آرماتور بندی (20 هزار تومان در هرمترمربع)
  • روان کننده بتن، اسپیسر، رابیتس و… (متری 60 تا 80 هزار تومان)

در این مطلب به بررسی و مقایسه قیمت اسکلت فلزی با بتنی پرداختیم. در مقایسه و براورد این هزینه نظرات بسیار متفاوت است و در هر شهر ایران، قیمت گذاری متفاوتی دارند. هزینه های گفته شده، حدودی و میانگینی از قیمت مصوبه محصولات هر دو سازه هستند. برای براورد دقیق تر باید با مهندسین متخصص مشورت کرده و یا با کارشناسان اصفهان آهن تماس بگیرید.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.