چشم انداز صنعت فولاد در سال 1403

زمان مطالعه: 5 دقیقه

صنعت فولاد کشور در سال 1402 با فراز و فرودهای مختلفی رو به رو شد. این موضوع به دلیل حوادث و رخدادهای جهانی، همچنین تصمیمات درست و غلط سیاستمداران داخلی بود. اما مسئله مهم برای فعالان این حوزه، چشم انداز صنعت فولاد در سال 1403 است.

برای رسیدن به یک چشم انداز درست و بدون تعصب، باید وضعیت صنعت فولاد را از دو جهت بازارهای داخلی و بین المللی بررسی کرد. این موضوع، می تواند در تعیین قیمت میلگرد، تیرآهن، ورق و سایر مقاطع فولادی در سال 1403 موثر باشد. برای اطلاع از این موضوع، لطفا تا پایان همراه ما باشید.

تاثیر عوامل بین المللی بر چشم انداز صنعت فولاد

در سال های اخیر، به دلیل کاهش ارزش پول ملی و عقب ماندن از پیشرفت های حوزه فولاد به دلایل مختلفی همچون تحریم، قیمت مقاطع ایرانی از جمله میلگرد کاهش یافته است. این موضوع تا حدی، موجب رقابتی شدن قیمت محصولاتی ایران در بازار جهانی شده است.

به طور کلی، به نظر می رسد سال جدید میلادی برای صنعت فولاد ایران سال خوبی باشد؛ البته به این شرط که قوانینی مثل عوارض صادراتی گریبان گیر تولیدکنندگان نشود. در ادامه، چند مورد از دلایل این موضوع را بررسی می کنیم و به تحلیل و پیش بینی قیمت آهن و چشم انداز صنعت فولاد می پردازیم.

کاهش نرخ بهره

منظور از نرخ بهره، میزان سودی است که روی وام های دریافت شده اضافه می شود. این نرخ یکی از پارامترهای مهم برای اقتصاد جهانی است. معمولا نرخ بهره در ابتدای سال میلادی اعلام می شود. اما کاهش یا افزایش آن چه تاثیری بر اقتصاد خواهد داشت؟

معمولا بانک ها برای جلوگیری از رکود و تورم، نرخ بهره را کاهش می دهند. همچنین کاهش آن به افزایش سرمایه گذاری در فعالیت های اقتصادی سازنده همچون صنعت فولاد کمک می کند.

بنابراین، اعلام خبر کاهش نرخ بهره در ابتدای سال 2024 میلادی، می تواند به کاهش رکود و تورم و بهبود وضعیت اقتصاد جهانی کمک کند. به همین دلیل، فعالان صنعت فولاد در سطح جهان امیدوارند سال نوی میلادی با رونق صنعت و بازار فولاد همراه باشد. این خوش بینی، می تواند تاثیر مثبت خود را بر اقتصاد ایران و چشم انداز صنعت فولاد هم بگذارد و وضعیت کشور را در بازارهای صادراتی بهبود دهد.

چشم انداز صنعت فولاد در سال جدید

شاخص های اقتصادی چین

چین با اختلاف زیاد، بزرگترین تولیدکننده فولاد در جهان است. با این وجود، به دلیل وضعیت صنعت مسکن و سایر صنایع این کشور، باز هم با اختلاف معنادار در صدر بزرگترین مصرف کنندگان فولاد در جهان قرار دارد. این دو دلیل، نشان دهنده اهمیت نقش چین در این حوزه است. بنابراین، باید شاخص های اقتصاد چین را برای تعیین چشم انداز صنعت فولاد در نظر گرفت.

بر این اساس، شاخص های اقتصادی چین در سه ماه گذشته وضعیت مثبتی داشته است. البته در یک ماه گذشته نوساناتی ایجاد شد که با واکنش فعالان اقتصادی چین همراه بود. آن ها از دولت خواستند تا منابع بیشتری را به بخش های مختلف از جمله مسکن تزریق کند که با موافقت همراه شد.

این موضوع، می تواند تقاضای چین برای فولاد را همچنان بالا نگه دارد. این خبر پالس مثبتی برای بازار جهانی و البته صنعت فولاد ایران بود؛ چراکه بخش قابل توجهی از صادرات فولاد ایران به چین انجام می شود.

پس شاخص های اقتصادی چین هم حاوی خبرهایی هستند که برای چشم انداز صنعت فولاد ایران در سال 1403 مثبت است.

رابطه یوان چین و دلار آمریکا

در سال های اخیر، سیاست پولی و اقتصادی چین، پایین نگه داشتن ارزش یوان در برابر دلار بوده است. این کار کمک کرده تا چین بتواند محصولات خود را با قیمت های رقابتی وارد بازار کند.

در سال جدید میلادی، احتمالا باز هم چین به همین روند ادامه دهد. اگر در آن موفق باشد، می تواند صادرات خود را افزایش دهد. افزایش صادرات چین، یعنی تقاضای بیشتر این بازار و در نتیجه، افزایش واردات محصولات همچون فولاد. این مورد هم می تواند نکته مثبت دیگری برای چشم انداز صنعت فولاد در ایران باشد.

چشم انداز صنعت فولاد در سال ۱۴۰۳

عوامل داخلی موثر بر چشم انداز صنعت فولاد

در کنار تمام عوامل اثرگذار بین المللی، نباید از اخبار و تصمیمات سیاسی و اقتصادی داخلی غافل بود. هدف گذاری انجام شده برای صنعت فولاد تا سال 2025، رسیدن به تولید 55 میلیون تن محصول است. این در حالی است که آمار فعلی، چیزی حدود 30 میلیون تن را نشان می دهد.

برای رسیدن به این هدف، کارهای مختلفی در حال انجام است؛ البته موانع و سرعت گیرهایی هم در این مسیر وجود دارد. در ادامه، برخی از مهم ترین پارامترهای داخلی را بررسی می کنیم. این کار، چشم انداز صنعت فولاد در سال 1403 و میزان تحقق پذیری هدف 55 میلیون تن را روشن تر می کند.

نرخ دلار

قیمت دلار همیشه از عوامل مهم در قیمت گذاری محصولات فولادی بوده است. نرخ ارز در سال 1402 تا حدود زیادی کنترل شده بود؛ اما از پاییز روند صعودی خود را شروع کرد و تا کانال 60 هزار تومان هم بالا رفت. این موضوع، موجب افزایش قیمت محصولات فولادی شد.

اما نکته ای که برای چشم انداز صنعت فولاد در سال 1403 مهم است، نرخ ارز مبادله ای است. معمولا سیاست بانک مرکزی این بوده که فاصله نرخ ارز نیمایی و بازار آزاد را کم کند. این موضوع، موجب رشد آرام قیمت دلار نیمایی شد. برآیند تمام این اتفاقات، افزایش حاشیه سود فروش محصولات در بازارهای داخلی و صادراتی بوده است.

رکود و نبود مشتری قدرتمند در بازار

از مهم ترین اتفاقاتی که در سال 1402 به صنعت فولاد کشور آسیب زد، رکود بازار بود. به دلیل شرایط اقتصادی، بسیاری از سازندگان دست از پروژه های جدید کشیده اند که این موضوع، موجب رکود بازار شد.

البته با روی کار آمدن دولت سیزدهم و با وجود وعده هایی در مورد پروژه های عظیم ساخت و ساز (مثل مسکن ملی)، امیدها برای بهبود وضعیت بالا رفت. اما عدم تحقق این وعده، موجب ادامه دار شدن رکود در بازار شد.

نکته بعد، بودجه سال 1403 است. بودجه عمرانی در این سال نگرانی ها را در رابطه با رکود صنعت فولاد افزایش داده و این موضوع، اصلا خبر خوبی نیست!

چشم انداز صنعت فولاد

در مجموع اگر تمام این اخبار و اتفاقات را در کنار هم قرار دهیم، به نظر می رسد تنها راه روشن شدن چشم انداز صنعت فولاد و برون رفت از وضعیت فعلی، صادرات است. با توجه به آینده ای که برای بازارهای داخلی، نرخ ارز و وضعیت عرضه و تقاضا پیش بینی می شود، به نظر نمی رسد که تمرکز روی این بخش، بتواند مشکلی را حل کند.

در عوض، استفاده از ظرفیت بازارهای خارجی و صادرات مقاطع فولادی، کمک می کند تا نقدینگی وارد صنعت فولاد کشور شود و اوضاع بهبود یابد. با این اوصاف، شما فکر می کنید آیا چنین اتفاقی خواهد افتاد؟ آیا تصمیماتی در رابطه با سهولت صادرات محصولات فولادی گرفته خواهد شد؟ پیش بینی و نظر خود را در بخش نظرات مطرح کنید.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.