راهنمای خرید ورق گالوانیزه +8 نکته اصلی انتخاب بهترین ورق گالوانیزه
دسترسی سریع به محتوای این مطلب
ورق گالوانیزه نوعی ورق فولادی است که با پوششی از فلز روی، از زنگ زدگی و خوردگی محافظت می شود. این نوع ورق به دلیل مقاومت بالا در برابر رطوبت و شرایط محیطی نامساعد، در صنایع مختلفی از جمله ساخت و ساز، خودروسازی، لوله سازی و تولید لوازم خانگی کاربرد دارد.
راهنمای خرید ورق گالوانیزه به شما کمک می کند تا با در نظر گرفتن نیازها و شرایط خود، بهترین نوع ورق را انتخاب و خریداری کنید. این راهنما اطلاعات لازم در مورد انواع ورق های گالوانیزه، کاربردهای آنها، نکات مهم قبل از خرید و همچنین نکات نگهداری از ورق ها را به شما ارائه می دهد.
در این مقاله قصد داریم تمام نکات مهم در خصوص خرید ورق گالوانیزه را که یکی از مهم ترین ورق های فولادی است معرفی کنیم؛ پس با ادامه مطلب همراه باشید.
ورق گالوانیزه چیست؟
ورق گالوانیزه همان ورق فولادیست که تحت تاثیر شرایط خاص، یک لایه نازک از فلز روی بر سطح آن تشکیل می شود. این فرایند که گالوانیزاسیون نام دارد، مقاومت و استحکام ورق را به شدت افزایش می دهد؛ بنابراین تقاضای بیشتری دارد.
ورق گالوانیزه در ساخت انواع مخازن ساکن و متحرک، سقف ها و بدنه سالن های بزرگ، تجهیزات آشپزخانه مانند یخچال، تابلوهای برق شهری و… کاربرد دارد. تولید این ورق روش های متنوعی مانند الکتروگالوانیزه، گالوانیزه گرم یا حرارتی، پیش گالوانیزاسیون، گالوانیلینگ و… دارد.
این ورق ها بر اساس نوع پوشش روی، به دو دسته گرم و سرد تقسیم می شوند. در روش گرم، ورق فولادی در حمام مذاب روی غوطه ور می شود. این نوع ورق ضخیم تر و مقاوم تر است و برای مصارف بیرونی و در محیط های خورنده کاربرد دارد.
در روش نورد سرد پوشش روی با روش الکترولیتی یا غوطه وری در محلول روی به ورق فولادی اعمال می شود. این نوع ورق نازک تر است و برای مصارف داخلی و در محیط های غیر خورنده کاربرد بیشتری دارد.
به طور کلی گالوانیزاسیون فرایندی بسیار مفید است، که بزرگترین ضعف مقاطع فولادی، یعنی خورده شدن در محیط اسیدی را از بین می برد. ورق گالوانیزه بهترین نوع ورق فولادی است.
8 نکته مهم قبل از خرید ورق گالوانیزه
توجه به تنوع و کاربردهای مختلف ورق گالوانیزه، باید نکاتی را قبل از خرید این محصول در نظر بگیرید که در ادامه بررسی می کنیم.
1) بررسی ضخامت ورق گالوانیزه
ضخامت ورق گالوانیزه بر اساس کاربرد آن تعیین می شود. برای مثال، در ساخت سوله و اسکلت فلزی از ورق های ضخیم تر و در ساخت لوازم خانگی از ورق های نازک تر استفاده می شود. ضخامت ورق های گالوانیزه معمولا بین 0.18 تا 6 میلی متر است.
ورق های با ضخامت 0.18 تا 0.3 میلی متر برای مصارف نازک مانند ساخت لوازم خانگی و قطعات صنعتی مناسب است.
ورق های با ضخامت 0.3 تا 0.5 میلی متر برای مصارف عمومی مانند ساخت سقف، ناودانی و لولههای آب و فاضلاب کاربرد دارد.
ورق های با ضخامت 0.5 تا 2.5 میلی متر برای مصارف سنگین مانند ساخت سوله، اسکلت فلزی و سازه های دریایی مناسب است.
ورق هایی با ضخامت 2.5 تا 6 میلی متر برای مصارف خاص مانند ساخت مخازن تحت فشار و تجهیزات صنعتی هستند.
2) بررسی ابعاد ورق فولادی گالوانیزه
ورق های گالوانیزه در دو عرض 1000 و 1250 میلی متر تولید می شوند. طول ورق ها می تواند به صورت رولی (معمولا بین 5 تا 12 متر) یا برش خورده (با طول های دلخواه) باشد.
ضخامت ورق بر وزن، قیمت، مقاومت و کاربرد آن نیز تاثیر می گذارد. ورق های با ضخامت بیشتر، مقاومت و استحکام بالاتری دارند همچنین برای مصارف خاص مانند ساخت سوله و اسکلت فلزی مناسب تر هستند.
بنابراین باید با کارشناسان و متخصصان این حوزه مشورت کنید تا بهترین ورق گالوانیزه را با توجه به نیاز شما معرفی کنند.
3) نوع پوشش ورق گالوانیزه
دو نوع پوشش برای ورق گالوانیزه وجود دارد که در قسمت قبل توضیح دادیم. مسلما کاربرد و مشخصات هر روش متفاوت است. بنابراین این نکته را در نظر بگیرید و ورق متناسب با کارایی آن را سفارش دهید.
برای مصارف بیرونی و در محیط های خورنده، از ورق گالوانیزه گرم و برای مصارف داخلی و در محیط های غیر خورنده، از ورق گالوانیزه سرد باید استفاده کنید. همچنین ورق های گرم ضخیم تر از ورق های سرد هستند؛ به همین دلیل هزینه بیشتری دارند. فراموش نکنید که اگر می خواهید ورق را جوشکاری کنید، باید از ورق گرم استفاده نمایید.
4) کارخانه های تولید ورق گالوانیزه
برندها و کارخانه های مختلفی در زمینه تولید ورق گالوانیزه فعالیت دارند. کیفیت ورق های گالوانیزه با توجه به برند و کارخانه تولید کننده می تواند متفاوت باشد. همچنین قیمت ورق گالوانیزه در هر کارخانه نیز متفاوت است.
5) مقاومت در برابر خوردگی و گل ورق گالوانیزه
یکی از مهم ترین ویژگی های این نوع ورق، مقاومت در برابر خوردگی است که تحت تاثیر عاملی به نام گل ورق گالوانیزه یا (Spangle) قرار دارد. در واقع این عامل همیشه وجود ندارد، بلکه در صورت وجود ناخالصی در ترکیبات ورق ظاهر می شود.
عوامل مختلفی از جمله ترکیب شیمیایی روی، سرعت سرد شدن، صافی بستر، ناخالصی ها و عنصر آلیاژی بر اندازه گل ورق گالوانیزه تاثیر می گذارد. گل های سطح ورق های فولادی گالوانیزه از لحاظ اندازه به سه دسته یعنی ورق های بدون گل (Zero Spangle) ورق های گل ریز (Minimized Spangle) و ورق های گل درشت (Regular Spangle) تقسیم می شوند.
6) بررسی کیفیت و استاندارد ورق گالوانیزه
برای تشخیص ورق فولادی باکیفیت پیش از گالوانیزه شدن، آن را به دقت بررسی کنید تا عیبی نداشته باشد. پس از گالوانیزه کردن نیز با استفاده از تست مغناطیسی، ضخامت پوشش روی را بسنجید. ضخامت ورق نیز که به دمای حوضچه روی و سرعت خارج کردن فولاد از آن بستگی دارد، نقشی کلیدی در تعیین کیفیت دارد. به خاطر داشته باشید که هنگام خرید ورق گالوانیزه، باید به تمام این موارد توجه کنید.
استانداردهای ملی و بین المللی ورق گالوانیزه عبارتند از:
- استاندارد 4680 AS/NZS
- استاندارد 1461 ISO
- استاندارد ASTM A153
هر یک از این استانداردها، مشخصات و الزامات ورق گالوانیزه را توضیح می دهند.
7) بررسی جدول وزن ورق گالوانیزه
جدول وزن ورق ابزاری کاربردی برای محاسبه وزن تقریبی ورق های گالوانیزه با ابعاد و ضخامت های مختلف است. این جدول به مهندسان، طراحان، سازندگان و سایر فعالان در صنعت فولاد کمک می کند تا در محاسبات و برنامه ریزی های خود از اطلاعات دقیق و کاربردی در مورد وزن ورق های گالوانیزه استفاده کنند.
هرچه وزن ورقی که خریداری شده به اطلاعات این جدول نزدیک تر باشد، کیفیت بالاتری دارد زیرا نشان دهنده استاندارد بودن آن است.
در اینجا چند نکته تکمیلی در مورد بررسی جدول وزن ورق گالوانیزه ارائه می شود. از به روز بودن جدول وزن ورق گالوانیزه اطمینان حاصل کنید. با توجه به نوع ورق گالوانیزه (گرم یا سرد) و استاندارد مورد نظر، جدول مناسب را انتخاب کنید. به واحدهای اندازه گیری ضخامت، عرض، طول و وزن در جدول توجه کنید. برای محاسبه دقیق وزن ورق، از فرمول های مربوطه و با در نظر گرفتن تمام عوامل موثر استفاده کنید.
با بررسی دقیق جدول وزن ورق گالوانیزه و استفاده صحیح از آن، می توانید در زمان، هزینه و منابع خود صرفه جویی کنید.
8) بررسی جدول اشتال ورق گالوانیزه
جدول اشتال ورق ابزاری کاربردی برای محاسبه وزن و ابعاد مقاطع فولادی مختلف از جمله ورق های گالوانیزه است. این جدول که توسط مهندس آلمانی به نام مارتا اشتابدر بورگر در سال 1938 تدوین شده به مهندسان، طراحان، سازندگان و سایر فعالان در صنعت فولاد کمک می کند تا در محاسبات و برنامه ریزی های خود از اطلاعات دقیق و کاربردی در مورد مقاطع فولادی استفاده کنند. در این مطلب راهنمای خرید ورق گالوانیزه و نکات مهم آن را توضیح دادیم.
همانطور که گفته شد این مقاطع به دلیل مقاومت و استحکام بسیار بالا، کاربرد زیادی دارند به همین دلیل رعایت نکات گفته شده در هنگام خرید الزامی است. اگر به راهنمایی بیشتری در خصوص خرید این محصولات کاربردی نیاز دارید، با کارشناسان اصفهان آهن تماس بگیرید.