سقف عرشه فولادی چیست؟ آشنایی با متال دک
دسترسی سریع به محتوای این مطلب
سازه های مختلف بر اساس ویژگی هایی که دارند، از اجزای گوناگونی ساخته می شوند. برای مثال، گاهی بر اساس برخی پارامترها، باید نمونه خاصی از سقف را برای سازه استفاده کرد. نمونه ای از آن ها، سقف عرشه فولادی است. این سقف ها که با عنوان متال دک نیز شناخته می شوند، وزن پایین و در عین حال، مقاومت بسیار خوبی دارند.
در فرایند ساخت سقف عرشه فولادی از ورق های فولادی موج دار استفاده می شود. معمولا این ورق ها از نوع گالوانیزه هستند تا مقاومت سقف افزایش یابد. اما نکته مهم در رابطه با این سقف ها، انتخاب ورق مناسب است. اگر قصد ساخت چنین سقف هایی را دارید، می توانید با خرید ورق گالوانیزه از اصفهان آهن، محصولی با کیفیت تهیه کنید.
در ادامه، قصد داریم تا سقف عرشه فولادی، مزایا و معایب آن، روش اجرا و … را بررسی کنیم. اگر سوالاتی در این باره دارید، این مطلب بدون حرف اضافه، کوتاه ترین پاسخ کامل را برای شما آماده کرده است. پس تا پایان همراه ما باشید.
سقف عرشه فولادی چیست؟
سقف عرشه فولادی نمونه ای از سقف هاست که از ورق های موجدار گالوانیزه ساخته می شود. روند اجرای عرشه فولادی چندان سخت نیست و توسط افراد متخصص در زمان کوتاهی قابل انجام است. برای اجرای آن، ابتدا ورق های فولادی روی تیرها قرار گرفته و بعد به خوبی متصل می شوند.
در گام بعد، اجزای دیگری به سقف اضافه می شود تا ساختار آن برای بتن ریزی آماده شود. قبل از بتن ریزی، آرماتوربندی انجام می شود تا استحکام و اتصال قوی تری در سقف شکل بگیرد. این روند، کلیتی از فرایند ساخت سقف عرشه فولادی است. در این مراحل، از اجزای مختلفی استفاده می شود که در ادامه، با آن ها آشنا خواهیم شد.
اجزای سازنده سقف عرشه فولادی
سقف عرشه فولادی از اجزای مختلفی ساخته می شود. ورق فولادی، گل میخ یا برشگیر، آرماتور و بتن بخش های مختلف سازنده این نوع سقف است. اما ویژگی های هر یک چیست؟
ورق فولادی مورد استفاده در عرشه فولادی
ورق هایی که در سقف عرشه فولادی استفاده می شود، با استفاده از شیوه Cold forming ساخته می شود. برای رسیدن به حالت نهایی، این محصولات با استفاده از دستگاه های مخصوص به صورت موج دار در می آیند. ضخامت این مقاطع چیزی حدود 0.8 تا 1.2 میلی متر است. معمولا این ورق ها از نوع گاوانیزه هستند؛ بنابراین در برابر زنگ زدگی و خوردگی مقاومت خوبی دارند.
برشگیر یا گل میخ چیست؟
برای ایجاد سقف مستحکم و پایدار، بتن و ورق فولادی باید به یکدگیر متصل و به خوبی محکم شوند. این وظیفه بر عهده برشگیر یا گل میخ است. این مقاطع در ابعاد و سایزهای مختلف موجود هستند. انتخاب گل میخ مناسب باید بر اساس ویژگی های ورق فولاد، بتن و سقف عرشه فولادی انجام شود.
معمولا ضخامت برشگیر برابر با 20 میلی متر است. اما طول آن ها متغیر است؛ البته حداقل ارتفاع این اجزا پس از استفاده، باید به اندازه 40 میلی متر باشد. اما روش کار برشگیر یا گل میخ چگونه است؟
این مقاطع با استفاده از دستگاه قوس الکتریکی به تیرها متصل می شوند. علاوه بر این، با قرارگیری در لبه های عرشه فولادی، کاربردی شبیه به قالب را در زمان بتن ریزی خواهند داشت.
آرماتور و بتن
در نهایت، برای شکل گیری و افزایش مقاومت و استحکام سقف، بتن ریزی انجام می شود. این بتن باید با آرماتور یا میلگرد همراه شود تا مقاومت کششی آن بهبود یابد. نکته قابل توجه این است که معمولا در ساخت و اجرای سقف عرشه فولادی، از مش های آماده به جای میلگردهای آجدار معمول استفاده می شود تا سرعت اجرای کار افزایش یابد.
دلایل اهمیت سقف عرشه فولادی چیست؟
از مهم ترین دلایل اهمیت استفاده از سقف عرشه فولادی، می توان به صرفه جویی در زمان و کاهش هزینه ها اشاره کرد. سقف عرشه فولادی، یکی از تولیداتی است که سبب تسریع فرایند اجرایی سازه ها می شود. این نوع سقف به همراه ساندویچ پنل ها و سایر موارد مشابه، باعث بهینه سازی و سرعت بخشی به انجام پروژه و بهبود ساخت و ساز می شود.
مزایای سقف عرشه فولادی چیست؟
سقف متال دک دارای مزیت هایی متعددی است. از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سرعت بالای تولید : حین نصب و اجرای متال دک، استفاده از قالب بندی سبب حذف تیرهای فرعی و شمع می شود. همچنین این ورق ها، دارای تاییدیه فنی مرکز تحقیقات مسکن و شهرسازی است؛ در نتیجه از استانداردهای لازم نیز برخوردار است.
- کاهش وزن سازه: استفاده از این سقف در مرحله بتن ریزی باعث صرفه جویی در مصرف بتن می گردد. در نتیجه، وزن مرده سازه نهایی کم می شود. منظور از وزن مرده، وزن مصالح به کار رفته در فرایند ساخت و ساز است.
- کاهش خطا در هنگام ساخت: ساخت سقف عرشه فولادی به صورت صنعتی انجام می شود. در نتیجه، سبب تا پایین آمدن احتمال خطاهای حاصل از فعالیت نیروی انسانی خواهد شد.
- مقاومت بالا در برابر حوادث طبیعی: متال دک به دلیل مقاومتی که دارد، می تواند بارهای حین اجرای کار را کنترل کرده و به عنوان سکوی کار، مورد استفاده قرار گیرد. پس از قرار گرفتن به عنوان سقف نیز دسترسی به تأسیسات را آسا تر می کند. ضمنا با توجه به مقاومت بالا و کاهش وزن مرده، تاثیر قابل توجهی در ایمنی سقف در حین حوادث طبیعی همچون زلزله خواهد داشت.
- عایق صوت: عایق صدابودن، یکی دیگر از ویژگی های مثبت این نوع سقف است. این ویژگی موجب کاهش انتقال سر و صدا می شود.
معایب سقف عرشه فولادی چیست؟
مانند تمامی محصولات، متال دک نیز در کنار نقاط مثبت، عیب هایی هم دارد. از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- پیچیدگی کاربرد: استفاده از سقف عرشه فولادی در سازه های بتنی، سختی و پیچدگی های خاص خود را دارد؛ پیش از انجام این کار، باید ساز و کارهای مشخصی را به کار گرفت.
- نصب سخت: به هنگام نصب این سقف، لازم است شرایط خاصی در نظر گرفته شود؛ زیرا نصب آن سخت است. این نوع سقف، موجب جلوگیری از لرزش ساختمان می شود؛ اما برای رسیدن به چنین نتیجه ای، باید قوانین و مقررات ملی ساختمان را در نظر گرفت.
در مجموع، ورق عرشه فولادی با ویژگی های خاصی همچون سرعت اجرای بالا، کاهش لرزش ساختمان و …، بسیار کاربردی بوده و استفاده از آن برای سازندگان با صرفه اقتصادی و زمانی همراه است. اما این ورق معایبی هم دارد که پیش از به کارگیری آن، باید از آن ها آگاهی داشت. بنابراین توصیه شده تا در فرایند اجرایی متال دک، حتما این موارد را بررسی کرد. در پایان، اگر در مورد اجرای این نوع سقف سوالی دارید، می توانید در بخش نظرات مطرح کنید تا توسط کارشناسان ما پاسخ داده شود.