خاموت چیست؟ بررسی اندازه خاموت ستون و فونداسیون

زمان مطالعه: 7 دقیقه

در پاسخ به این سوال که خاموت چیست باید بگوییم که نوعی میلگرد است و در بتن‌ های مصرفی ستون‌ ها و تیرها، به‌ منظور جلوگیری از ترک‌ خوردگی، حفظ شکل بتن و افزایش مقاومت، کاربرد دارد. استفاده از این محصول فولادی، از اهمیت بالایی برخوردار است؛ چرا که آخرین خط دفاعی سازه در مقابل زلزله بوده و می‌ تواند مانع ریزش آن در اثر تغییر حالت ستون‌ ها یا تیرهای بتنی شود.

میلگردهای مورد استفاده در آرماتوربندی (بتن آرمه) به دو دسته تقسیم می‌ شود. میلگرد طولی که در طول بتن قرار می‌ گیرد و میلگرد عرضی که در فواصل مشخص در عرض بتن و به صورت عمودی یا مورب، دور میلگرد طولی قرار می‌ گیرد. در ادامه بیشتر به معرفی میلگرد عرضی و نکات خرید خاموت می پردازیم.

فایل صوتی

free-consultation

    خاموت چیست؟

    میلگردها بر اساس نوع، سایز و کاربرد دسته‌ بندی می‌ شوند. میلگردهای طولی از نوع A2، A3 و A4 هستند و قطرهای 8 تا 32 میلی‌ متر دارند. میلگردهای عرضی نیز از نوع A1 و A2 هستند و قطرهای 6 تا 12 میلی‌متر دارند. به دلیل انعطاف‌ پذیری بالای میلگرد A2، از آن برای تولید خاموت استفاده می‌ شود. خاموت به شکل مستطیل یا مربع (بسته به ابعاد ستون یا تیر) ساخته می‌ شود. نکته قابل توجه این است که اصطلاحا به میلگرد عرضی، «خاموت» گفته می‌ شود.

    خاموت چیست؟

    معرفی انواع خاموت

    تا اینجای مطلب در مورد این موضوع که خاموت چیست، صحبت کردیم. در ادامه‌ مطلب با شکل انواع خاموت و روش‌ های استفاده از آن آشنا خواهیم شد. خاموت‌ ها بر اساس نوع خمش، شکل ظاهری و روش تولید، به انواع مختلفی تقسیم می‌ شوند.

    • خاموت‌ سنتی
    • خاموت‌ مارپیچی
    • خاموت‌ معمولی
    • خاموت‌ مهندسی
    • خاموت‌ ربات
    • خاموت‌ سلولار

    خاموت سنتی

    خاموت سنتی، یکی از مهمترین انواع این محصول است که در ساختمان‌ ها و سازه‌ ها کاربرد دارد. زاویه‌ خم این محصول فولادی، 90 درجه است و ظاهر مربعی به خود می‌ گیرد. روش ساخت خاموت سنتی، به ‌صورت دستی و با استفاده از اهرم است. این نوع خاموت‌ ها از میلگرد آجدار A2 تولید می‌ شوند و معمولا دارای قطرهای 6 تا 12 میلی‌ متر هستند.

    انواع خاموت

     خاموت مارپیچی

    خاموت مارپیچی، یکی از انواع خاموت‌ هاست که دارای خم مارپیچی بوده و به‌ صورت مکانیکی تولید می‌ شود. این نوع خاموت‌ ها از میلگرد آجدار A2 تولید می‌ شوند و معمولا دارای قطرهای 6 تا 12 میلی‌ متر هستند. این نوع خاموت مزایای زیادی نسبت به خاموت‌ های سنتی یا ساده دارند. ساخت خاموت به دقت زیادی نیاز دارد و عملیات تولید آنها زمان‌ بر نیست.

    خاموت مارپیچی

    خاموت سلولار

    سلولار، جدیدترین و پیشرفته‌ ترین نوع این محصول بوده و به ‌صورت حلقه‌ های بسته است که بر اساس استاندارد PI_SYSTEM تولید می‌ شود. جالب است بدانید که استفاده از سلولار، باعث استحکام بیشتر در بتن می‌ شود. به نحوی که ضعف کششی میلگرد طولی را هنگام زلزله جبران کرده و از خمش آن‌ ها جلوگیری می‌ کند.

    خاموت‌ های سلولار، معمولا به‌ صورت مکانیکی تولید می‌ شوند. برای تولید این نوع خاموت‌ ها، ابتدا میلگرد آجدار A2 را به طول مورد نیاز برش می‌ دهند. سپس، میلگرد را در دستگاه خم‌ کن سلولار قرار می‌ دهند و آن را به شکل حلقه‌ ای خم می‌ک نند. در نهایت، خاموت را از دستگاه خارج می‌ کنند.

    خاموت سلولار

    خاموت ربات

    خاموت ربات، از جمله جدیدترین انواع خاموت‌ هاست که مزایای زیادی نسبت به خاموت‌ های سنتی یا ساده، مارپیچی و سلولار دارند. این نوع خاموت‌ ها از دقت بسیار بالایی برخوردار هستند، عملیات تولید آنها زمان‌بر نیست و قابلیت تولید در ابعاد و اشکال مختلف را دارند.

    این محصول، شباهت زیادی به خاموت‌ های مارپیچ دارد و با استفاده از دستگاه CNC ساخته می‌ شود. از تفاوت‌ های این محصول با خاموت مارپیچ، می‌ توان به وجود مربعی در گوشه‌ آن اشاره کرد.

    خاموت ربات

    انواع خاموت بر اساس نوع خمش

    یکی از مهم‌ ترین طبقه‌ بندی‌ های خاموت‌ ها، بر اساس زاویه خم حلقه آن‌ها است. در این طبقه‌ بندی، دو نوع اصلی خاموت وجود دارد. خاموت بر اساس نوع خمش به دو نوع ساده و مهندسی تقسیم می‌ شود. بر این اساس، اگر زاویه‌ خم میلگرد، 90 درجه باشد، به آن خاموت ساده و در صورتی که زاویه‌ خم میلگرد 45 یا 135 درجه باشد، به آن خاموت مهندسی گفته می‌ شود.

    خاموت‌ های ساده، دارای خم 90 درجه هستند؛ این نوع خم، باعث می‌ شود که به‌ صورت مربعی شکل تولید شوند. خاموت‌ های مهندسی، دارای خم 45 یا 135 درجه هستند. این نوع خم، باعث می‌ شود که خاموت‌ ها به‌صورت مثلثی شکل تولید شوند.

    این دو محصول در روش تولید نیز متفاوتند؛ خاموت‌ های ساده، معمولا به‌صورت دستی یا با استفاده از دستگاه‌ های دستی تولید می‌ شوند. اما خاموت‌ های مهندسی، معمولا به‌صورت مکانیکی تولید می‌ شوند. در کل، خاموت‌ های مهندسی، از نظر دقت، سرعت تولید و مقاومت و پایداری، برتری دارند. با این حال، هزینه تولید آنها نیز بیشتر است.

    تفاوت خاموت مهندسی و ساده

    نحوه چیدمان خاموت‌ چیست؟

    طبق آیین‌ نامه باید در هر گوشه‌ از این محصول، حداقل یک میلگرد طولی وجود داشته باشد. از این رو خاموت‌ گذاری به صورت زیر است. بر اساس آیین‌ نامه، میلگردهای طولی باید یکی در میان، خاموت داشته باشند و نوع میلگردی که برای آن‌ ها استفاده می‌ شود، «سنجاقی» است. تفاوت خاموت و سنجاقی را باید بشناسید. در این مورد انواع سایز خاموت به شکل زیر است:

    نحوه بارگذاری خاموت
    نحوه بارگذاری خاموت

    اگر فاصله‌ میلگردهای طولی، کمتر از 15 سانتی‌ متر باشد، نحوه‌ خاموت‌ گذاری متفاوت بوده و به شکل زیر است:

    نحوه بارگذاری خاموت

    در صورتی که فاصله‌ آرماتورهای طولی، بیش از 15 سانتی‌ متر باشد، ، از خاموت سنجاقی مطابق شکل زیر استفاده می‌ شود:

    نحوه بارگذاری خاموت

    سایر ضوابط استفاده از این محصول فولادی، مطابق اشکال زیر هستند:

    نحوه بارگذاری خاموت

    کاربرد خاموت در ستون

    خاموت‌ ها، المان‌ های مهمی در سازه‌ های بتن آرمه هستند که نقش بسیار مهمی در افزایش مقاومت و شکل‌ پذیری ستون‌ ها ایفا می‌ کنند. خاموت‌ ها با ایجاد یک شبکه فولادی در اطراف میلگردهای طولی، مانع از گسترش ترک‌ های برشی در بتن شده و مقاومت برشی ستون را به طور قابل توجهی افزایش می‌ دهند. همچنین خاموت‌ ها میلگردهای طولی را در جای خود محکم نگه داشته و از کمانش آن‌ ها تحت بارهای فشاری جلوگیری می‌ کنند. این امر باعث افزایش مقاومت فشاری ستون می‌ شود.

    با استفاده از خاموت، ستون‌ ها قادرند تغییر شکل‌ های بیشتری را تحمل کنند، بدون اینکه دچار شکست ناگهانی شوند. این ویژگی، به ویژه در مناطق زلزله‌ خیز، بسیار مهم است. خاموت‌ ها به عنوان یک لایه محافظتی برای میلگردهای طولی عمل کرده و از خوردگی آن‌ ها جلوگیری می‌ کنند. این امر باعث افزایش دوام سازه می‌ شود.

    کاربرد خاموت در فونداسیون

    انواع خاموت فونداسیون نیز مانند سایر اعضای سازه‌ای بتنی، نقش بسیار مهمی دارند. استفاده از خاموت در فونداسیون به دلایل زیر ضروری است:

    • مقاومت در برابر نیروهای جانبی: فونداسیون‌ ها اغلب در معرض نیروهای جانبی مانند زلزله قرار می‌ گیرند. خاموت‌ ها با ایجاد یک شبکه فولادی در اطراف میلگردهای طولی، مقاومت برشی فونداسیون را افزایش داده و از تخریب آن در اثر این نیروها جلوگیری می‌ کنند.
    • کنترل ترک‌ خوردگی: خاموت‌ ها با محدود کردن گسترش ترک‌ ها در بتن، از آسیب دیدن سازه در اثر نیروهای برشی جلوگیری می‌ کنند.
    • جلوگیری از کمانش: خاموت‌ ها با مهار میلگردهای طولی، از کمانش آن‌ ها تحت بارهای فشاری جلوگیری می‌ کنند. این امر باعث افزایش مقاومت فشاری فونداسیون می‌ شود.
    • توزیع یکنواخت تنش‌ ها: خاموت‌ ها با توزیع یکنواخت تنش‌ ها در مقطع فونداسیون، از تمرکز تنش در نقاط خاصی جلوگیری می‌ کنند.

    مقررات ملی ساختمان در رابطه با استفاده از خاموت

    تا به اینجا در مورد این موضوع که خاموت چیست صحبت کردیم. اکنون به بررسی مقررات ملی ساختمان، مبحث نهم می پردازیم. موضوعات اصلی مبحث نهم مقررات ملی ساختمان عبارتند از:

    طرح و اجرای ساختمان‌ های بتن آرمه

    طول ناحیه‌ بحرانی نباید از مقادیر زیر، کمتر باشد:

    • یک‌ ششم ارتفاع آزاد ستون
    • ضلع بزرگ‌ تر مقطع مستطیلی ستون
    • قطر ستون
    • 450 میلی‌ متر

    فاصله‌ ها در ناحیه بحرانی

    در صورتی که خاموت از نوع بسته باشد، اندازه آن نباید از مقادیر زیر، کمتر باشد:

    • 24 برابر قطر خاموت
    • 300 میلی‌متر
    • 8 برابر قطر کوچک‌ ترین میلگرد طولی ستون
    • نصف کوچک‌ ترین ضلع مقطع ستون

    فاصله‌ خاموت‌ ها در دیگر نقاط اعضای فشاری، نباید از موارد زیر، بیشتر باشد:

    • 36 برابر قطر  سایز میلگرد خاموت
    • 12 برابر قطر کوچک‌ ترین میلگرد طولی
    • 250 میلی‌ متر
    • کوچک‌ ترین بعد عضو فشاری

    نکات مهم در رابطه با استفاده از خاموت

    علاوه بر مقررات ملی ساختمان در استفاده از خاموت، لازم است تا برخی اصول هم رعایت شوند. عدم پایبندی به این اصول، می‌ تواند باعث ایجاد مشکلات جدی شود که در ادامه به صورت مختصر توضیح ‌خواهیم داد.

    • خاموت‌ ها معمولا در فواصل سانتیمتری (حدودا به اندازه‌ی یک وجب دست) از یکدیگر قرار داده می‌ شوند.
    • آرماتورهای عرضی یا همان خاموت، به ‌وسیله‌ سیم آرماتوربندی باید به میلگردهای طولی بسته شوند.
    • هنگام عملیات خم‌ سازی میلگرد برای تولید این محصول، دما باید بالاتر از 5 درجه‌ سانتی‌ گراد باشد.
    • همچنین، در صورتی که قصد خم کردن مجدد آرماتورها را داشته باشید، باید به ‌صورت سرد و با استفاده از دستگاه مکانیکی، (نه اهرم دستی) اقدام کنید.

    در این مقاله به این سوال که خاموت چیست پاسخ دادیم؛ شما می‌ توانید برای اطلاع از قیمت خاموت و همچنین خرید خاموت در ابعاد و وزن‌ های مختلف، با شرکت اصفهان آهن در تماس باشید. شرکت بازرگانی اصفهان آهن از سال 1378 با دیدگاهی متفاوت در صنعت آهن و فولاد کشور فعال است و به دلیل ارائه‌ خدمات و محصولاتِ با کیفیت، به‌ عنوان یک منبع مطمئن، قابل اتکا و برتر در این عرصه، شناخته شده است.

    این مجموعه با فراهم کردن بستری جدید و متفاوت در زمینه‌ی خرید و فروش آهن آلات به صورت آنلاین و کسب رضایت مشتری به همکاری و تعامل مستمر و بلند مدت با مشتریان می‌ اندیشد. در این راستا شرکت بازرگانی اصفهان آهن، موفق به دریافت استانداردهای بین‌ المللی، از جمله گواهینامه‌ های مدیریت کیفیت ISO9001 و رضایت‌ مندی و بررسی شکایات مشتریان ISO10002 گردیده است. پس، اگر در حوزه‌ فعالیت خود، نیاز به خرید یا فروش انواع محصولات فولادی دارید، ما همراهی مطمئن برای شما هستیم.

    ارسال یک پاسخ

    آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

    2 نظرات
    1. محمد درویشی می گوید

      سلام وقت شما بخیر
      شما تولید خاموت هم دارید یا صرفا فروشنده هستید؟

      1. اصفهان آهن می گوید

        سلام
        در صورتی که نیاز به خاموت دارید می توانید از ما تهیه کنید.