تفاوت ورق روغنی و گالوانیزه

دسترسی سریع به محتوی این مطلب
در عرصه آهنآلات، با ورقها و فرآوردههای فلزی بسیاری سر و کار داریم. هر فلز آلیاژی، براساس هدف تولیدکننده، با شرایط و روشهای خاصی ساخته میشود. ورق روغنی و گالوانیزه، هر دو با فرآیندهای متفاوتی در برابر خوردگی و زنگزدگی ایمن میشوند؛ یعنی تولیدکننده، این دو ورق را برای صنایع یا مصارفی میسازد که خوردگی و زنگزدگی در آنها زیاد است. هرکدام از این ورقها، با اینکه برای کاربرد و هدف واحدی تولید میشوند، تفاوتهای بسیاری با یکدیگر دارند. در این مقاله قصد داریم تفاوت ورق روغنی و گالوانیزه را اصولی و مختصر بررسی کنیم.
برای شناخت پرکاربردترین ورقهای فولادی، مقاله “با انواع ورق فولادی و کاربرد آنها در صنعت و زندگی روزمره آشنا شوید” را مطالعه کنید.
ورق روغنی چیست؟
ورق روغنی با عنوان ورق سرد هم نامیده میشود. ورق سرد توسط فرآیند نورد سرد تولید میشود.همانطور که از اسم “ورق روغنی” مشخص است؛ این ورق در فرآیند تولید، با روغن آغشته میشود. پس از روغنکاری، ورق در برابر انواع خوردگی، زنگزدگی و فرسودگی مقاومت بسیاری پیدا میکند.
فرآیند ساخت ورق روغنی نسبتا هزینهبر است؛ علاوه بر این، تقاضا برای ورق روغنی در بازار آهنآلات معمولا بیشتر از سایر ورقهای فولادی است؛ در نتیجه، قیمت ورق روغنی تا حدودی بیشتر از انواع ورقهای فولادی مثل ورق سیاه است.
از طریق لینک “قیمت ورق روغنی” جدیدترین قیمتهای این محصول را بررسی کنید.
ویژگیهای ورق روغنی
ورق روغنی با ضخامتی از 0.3 تا 3 میلیمتر تولید میشود. عرض آن هم در حدود 100 تا 125 میلیمتر است. شرکتهای ایرانی مانند فولاد مبارکه و فولاد درخشان از جمله تولیدکنندگان داخلی ورق روغنی هستند؛ علاوه بر ایران، کشورهایی نظیر کره جنوبی و هند در تولید ورق روغنی حرفی برای گفتن دارند.
مهمترین ویژگی های ورق روغنی به شرح زیر است:
- ورق روغنی دارای استحکام کششی بیشتری نسبت به انواع ورقهای فولادی (مخصوصا ورق سیاه) است.
- فرآیند تولید و آمادهسازی ورق روغنی نسبت به ورقهای رقیب (مانند ورق سیاه) آسانتر است و اگر خط تولید آن روبهراه باشد، فرآیند تولید بسیار سریعتر انجام خواهد شد.
موارد مصرف ورق روغنی
موارد زیر، مهمترین کاربردهای ورق روغنی است:
- لوازم خانگی، مبلمان و میزهای اداری فلزی معمولا از جنس ورقهای روغنی هستند. ورقهای بهکار رفته در این بخشها، در ضخامت و سایز متفاوتی قرار دارند. در ساخت چنین وسایلی، قابلیت استحکام کششی ورق روغنی، بسیار مهم و راهگشاست.
- در صنایع خودرو سازی ورق روغنی حضوری فعال دارد. ساخت اگزوز یا دیگر قسمتهای حساس ماشین با ورق روغنی انجام میشود.
- یکی دیگر از کاربردهای بسیار مهم ورق روغنی، ساخت انواع محصولات فولادی است. مصالح ساختمانی مانند پنجره یا دربهای ساختمان و انواع پروفیل با ورق روغنی ساخته میشوند.
برای اطلاع از قیمت لحظه ای و به روز شده انواع ورق های فولادی، میتوانید به صفحه قیمت ورق مراجعه کنید.
ورق گالوانیزه چیست؟
اهالی صنعت و ساختمانسازی به خوبی با اکسید آهن یا زنگزندگی آشنا هستند. آهن و فولاد به شدت در معرض انواع خوردگی و زنگزدگی قرار دارند. این خوردگیها ممکن است به شکلی اتفاق بیفتد که با چشم دیده نشود و در درازمدت، خطرات بزرگی مانند تخریب ساختمان یا سازه را به همراه داشته باشد.
با توجه به این موارد، نیاز به ساخت ورق گالوانیزه بیشتر از هر زمان دیگری احساس میشود. ورق گالوانیزه، همان ورق فولادی است که با روی پوشیده شده است. روی به ورق فولادی امکان استقامت بسیار زیادی را در برابر زنگزدگی و خوردگی میدهد.
با دنبال کردن لینک “قیمت ورق گالوانیزه” اطلاعات خود را از بازار فلز، بهروز رسانی کنید.
ویژگیهای ورق گالوانیزه
ویژگیهای ورق گالوانیزه به شرح زیر است:
- سازههای فلزی بصورت سالانه بازرسی و معاینه فنی میشوند. اگر سازهها با ورق گالوانیزه تولید شده باشند، بازرسی آنها بصورت چشمی و در یک فرآیند سادهتر انجام خواهد شد.
- حمل و نقل ورق گالوانیزه از جهات متعددی ایمنتر است؛ این نوع از ورق، سختی و مقاومت زیادی در برابر ضربههای احتمالی دارد، در نتیجه از آسیبهای حمل نقل یا آسیبهای هنگام اتصال، ایمن خواهد بود.
- ورق گالوانیزه در مقایسه با انواع ورق فولادی مخصوصا ورق سیاه خام، سادهتر تمیز میشود. ورق سیاه سطحی زبر و خشن دارد و به این سادگیها تمیز نمیشود، اما شما میتوانید ورق گالوانیزه را با اسپریهای مخصوص به راحتی تمیز کنید.
ورق روغنی نسبت به انواع ورق فولادی، ظاهر مناسبتر و ویژگیهای شیمیایی و فیزیکی بهتری دارد؛ در نتیجه در ساخت محصولات شیک و لوکس کاربرد بیشتری دارد.
این در حالی است که ورق گالوانیزه عمر بسیار بیشتری نسبت به ورقهای فولادی معمولی دارد؛ بر اساس محل قرار گرفتن این ورق، از بیست تا هفتاد سال عمر برای آن در نظر گرفته شده است.
تفاوت ورق روغنی و گالوانیزه در چه مواردی است؟
هر دو فرآیند گالوانیزاسیون و روغنکاری برای افزایش مقاومت ورقهای فولادی انجام میشوند. پس چه تفاوتی در میان این دو ورق وجود دارد؟ موارد زیر، مهمترین تفاوتهای ورق گالوانیزه و روغنی هستند:
1. فرآیند ساخت و بهرهبرداری
مطمئنا مهمترین تفاوت ورق روغنی و گالوانیزه در فرآیند ساخت است؛ فرآیند ساخت این محصولات را در قسمتهای قبلی به دقت بررسی کردیم.
2. طول عمر
ورقهای گالوانیزه با توجه به محل قرارگیری و میزان برخورد با مواد زنگزننده یا مواد آسیبزننده به فلزات، 20 تا 30 سال عمر میکنند. البته جالب است که بدانید در آزمایشهای شرکتهای تولیدکننده ثابت شده که این ورقها با یک کارکرد معمولی حدود 70 سال باقی خواهند ماند. ورقهای روغنی نهایتا تا 15 سال عمر مفید خواهند داشت.
در مجموع میتوان گفت که ورق گالوانیزه از نظر عمر، نسبت به ورق دیگر مزیت دارد.
3. هزینههای ساخت
هر نوع ورق فولادی، بر اساس مشخصات کلی که شامل سایز، ضخامت و وزن است، قیمت متفاوتی نسبت به سایر ورقها دارد. البته علاوه بر فاکتور ابعاد، عوامل دیگری هم در قیمت ورقها تاثیرگذار است. در نهایت باید بگوییم که هزینه ساخت و فروش ورقهای گالوانیزه نسبت به ورقهای روغنی بیشتر است.
4. ابعاد کلی
از دیگر تفاوت ورق روغنی و گالوانیزه، ابعاد این دو ورق است؛ ورق روغنی و گالوانیزه از جهت ضخامت تفاوت زیادی دارند. ضخامت ورق گالوانیزه در بازه 0.6 تا 6 میلیمتر است، درحالیکه ضخامت ورق روغنی از 0.3 تا 3 میلیمتر است.
ورقهای روغنی در مجموع، ظاهر بهتری نسبت به ورقهای گالوانیزه دارند؛ در نتیجه در صنایع خودروسازی و ساخت وسایل خانگی فلزی، کاربرد بیشتری دارند.
5. انواع استانداردهای ملی و بینالمللی
استانداردها نشاندهنده سطح کیفی محصولات فولادی هستند؛ ورقهای گالوانیزه گواهیها و استانداردهای بیشتری را به خود اختصاص داده است، در نتیجه نسبت به ورقهای روغنی قابلاعتمادتر است و کاربرد بهتری در صنعت دارد.
سخن آخر
در این مطلب در مورد تفاوت ورق روغنی و گالوانیزه صحبت کردیم. گالوانیزاسیون و روغنکاری دو روش متفاوت برای افزایش استحکام ورقهای فولادی هستند. ما در این مقاله، ابتدا ورقهای تولید شده با این دو روش را معرفی کردیم، سپس درباره کاربردها و ویژگیهای هر کدام بحث کردیم. در پایان مقاله، به بیان مهمترین تفاوتهای ورق گالوانیزه و ورق روغنی پرداختیم و مزیتهای هرکدام را برجسته کردیم. اگر سوالی در این زمینه دارید، در بخش ارسال نظرات بیان کنید.
همچنین میتوانید برای اطلاع از قیمت آهن به صفحه اصلی سایت مراجعه کنید.