صفر تا صد لوله کشی فاضلاب

زمان مطالعه: 4 دقیقه

برای ایجاد یک ساختمان اصولی و ایمن از تخصص های مختلفی استفاده می شود. لوله کشی فاضلاب یکی از همین تخصص هاست. فردی که انجام این کار را بر عهده می گیرد، باید بتواند مسیری را طراحی کند که فاضلاب را به درستی هدایت کند. از آن جایی که برای انتقال آب و ذرات معلق در آن از پمپ و نیروی خارجی استفاده نمی شود، پس هدایت صحیح آن از طریق شیب بندی اصولی عملی می شود.

این شیب ها و به طور کلی، طراحی لوله کشی فاضلاب باید به نحوی باشد که بدون اختلال و گرفتگی، فاضلاب ساختمان را به انشعابات شهری و اصلی منتقل کند. این کار در مجموعه ها و آپارتمان های بزرگ با جمعیت زیاد اهمیت بیشتری دارد.

در ادام این مطلب، قصد داریم تا صفر تا صد لوله کشی فاضلاب را بررسی کنیم. در ادامه، به انواع لوله کاربردی در این فرایند اشاره خواهیم کرد. اگر به اطلاع از چنین مواردی نیاز دارید، پیشنهاد می کنیم تا پایان همراه ما باشید.

مراحل صفر تا صد لوله کشی فاضلاب

اگر بخواهیم صفر تا صد لوله کشی فاضلاب را بررسی کنیم، می توانیم آن را به 4 مرحله تقسیم کنیم. این مراحل عبارتند از:

  • طراحی لوله کشی فاضلاب ساختمان
  • انتخاب نوع لوله و اتصالات از نظر سایز، جنس و …
  • لوله گذاری و اجرای اتصالات
  • تست نهایی لوله کشی فاضلاب

در ادامه، هر یک از این مراحل را به طور کامل توضیح خواهیم داد.

Plumbing Drainage process

مرحله اول – طراحی لوله کشی فاضلاب ساختمان

همان طور که گفته شد، هدایت آب و مواد موجود در آن بدون انرژی خارجی و پمپاژ انجام می شود. پس این لوله ها باید طوری قرار بگیرند که در درجه اول، فاضلاب یک واحد را به خوبی جمع کنند؛ سپس با تجمیع آن با مواد حاصل از سایر واحدها و طبقات، فاضلاب کلی یک ساختمان را تخیله کنند. تمام این فرایند با استفاده از شیب بندی لوله ها اجرایی می شود.

شیب توصیه شده برای طراحی لوله کشی فاضلاب، بین 1 تا 4 درصد است. اگر شیب لوله ها از این مقدار کمتر باشد، مواد موجود در لوله ها به صورت راکد باقی می ماند. افزایش بیش از حد شیب هم می تواند به حرکت سریع مایعات و جاماندن ذرات معلق منجر شود. این فرایند، در نهایت باعث گرفتگی لوله ها خواهد شد.

در مرحله طراحی فاضلاب ساختمان، علاوه بر شیب، مواردی همچون محل عبور لوله ها، محل اتصالات، محل خم ها، تعداد لوله ها و … نیز تعیین می شود. همچنین محل قرارگیری مجرا و اتصالات سیفون و هواکش هم در نظر گرفته می شود. سیفون از خشکی مجراهای فاضلاب جلوگیری می کند تا فرایند تخلیه بهتر انجام شود و بوی نامطبوع ایجاد نشود. هواکش هم نقش مهمی در انتقال بوی ناخوشایند محیط دارد.

در رابطه با تعداد لوله ها، می توان به رایزرها اشاره کرد. رایزر لوله ایست که به صورت عمودی اجرا می شود و برای انتقال فاضلاب کاربرد دارد. تعداد لوله های رایزر بسته به تعداد واحدها، حمام و سرویس بهداشتی و حجم فاضلاب تولیدی، بین 2 تا 6 لوله در نظر گرفته می شود. سایز آن ها هم بر اساس محل استفاده، مثلا دستشویی، حمام یا آشپزخانه، متغیر است.

مرحله دوم – انتخاب نوع لوله و اتصالات از نظر سایز و جنس

لوله و اتصالاتی که در فرایند لوله کشی فاضلاب به کار می رود، در جنس های مختلفی موجود است. لوله های رایج برای این کار، بیشتر از نوع پی وی سی (PVC)، پلیکا و موارد این چنینی هستند. لوله های فولادی از نوع درزدار، گالوانیزه، بدون درز (لوله مانیسمان)، لوله های برنجی، مسی، چدنی و … از دیگر موارد کاربردی برای لوله کشی فاضلاب هستند.

برای انتخاب نوع اتصالات، نمونه های 45 درجه بیشتر توصیه می شوند. محصولاتی که با زاویه 90 درجه تولید شده اند، به مرور دچار رسوب می شوند. به همین دلیل، استفاده از اتصالات 45 درجه مناسب تر است و کمتر به رسوب زدایی احتیاج خواهیم داشت.

نکته بعد، سایز لوله های مورد استفاده است. کارشناسان توصیه می کنند که سایز لوله ها در توالت 110، حمام 90 یا 75 و آشپزخانه 63 یا 75 باشد. این موارد، در بیشتر کاربردها متداول و قابل اجراست.

لوله کشی فاضلاب

مرحله سوم – لوله گذاری و اجرای اتصالات

در مرحله سوم از فرایند لوله کشی، لوله ها و اتصالات نصب می شوند و در جای از پیش تعیین شده قرار می گیرند. این کار باید توسط متخصصان حرفه ای لوله کشی انجام شود تا نتیجه آن، بدون اشکال باشد. این کار می تواند به صورت سنتی یا زیرسقفی اجرا شود.

لوله کشی سنتی فرایند کم هزینه تری دارد؛ اما به دلیل اجرای آن در کف و قرار دادن سایر مصالح روی لوله ها، احتمال شکستن تجهیزات وجود دارد. در مقابل، روش زیرسقفی هزینه بیشتری دارد؛ اما دسترسی ساده تری برای تعمیرات فراهم می کند. به طور کلی، استفاده از روش زیرسقفی می تواند گزینه بهتری برای ساختمان های امروزی باشد.

مرحله چهارم – تست نهایی لوله کشی فاضلاب

پس از پایان لوله کشی فاضلاب، باید کل سیستم را نسبت به عملکرد درست و وجود نشتی تست کرد. این کار به دو شیوه آبرو و آب بند اجرا می شود. در حالت آبرو، که بیشتر برای ساختمان های کوچک کاربرد دارد، جریان آب از درون لوله ها می گذرد. اگر نشتی یا اشکالی در سیستم لوله کشی فاضلاب وجود داشته باشد، در این مرحله مشخص می شود.

اما حالت دوم، آب بند است که بیشتر برای سازه های بزرگ مورد استفاده قرار می گیرد. در این شیوه، آب در لوله ها باقی می ماند تا به جداره ها و اتصالات فشار وارد شود. اگر این سیستم از آزمایش با موفقیت خارج شود، یعنی کار به خوبی انجام شده است.

The complete process of sewage piping

در مجموع، اجرای صفر تا صد لوله کشی فاضلاب در همین چهار مرحله قابل خلاصه است. البته که فرایند اجرایی بسیار پیچیده تر است و ریزه کاری های فراوانی دارد. به همین دلیل، توصیه می شود از افراد متخصص برای لوله کشی فاضلاب ساختمان ها استفاده شود.

در این مقاله، به بررسی چهار مرحله لوله کشی فاضلاب، از طراحی تا اجرا پرداختیم. در این مسیر، اگر به خرید انواع لوله و اتصالات فلزی نیاز دارید، می توانید محصول مورد نیاز خود را از طریق اصفهان آهن تهیه کنید.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.