نحوه اتصال ستون به بیس پلیت + 2 روش آن
دسترسی سریع به محتوای این مطلب
سازه هایی که احداث می شوند، بارهای مختلفی را تحمل می کنند. این بارها به دسته های گوناگونی همچون مرده و زنده تقسیم می شوند. اگر اسکلت ساختمان نتواند آن ها را به خوبی منتقل کند و در نهایت به فونداسیون برساند، سازه دچار اشکال خواهد شد. در این فرایند، اتصال ستون به بیس پلیت یا صفحه ستون اهمیتی دوچندان دارد.
در واقع بیس پیلت، صفحه است که بار وارد بر ستون ها را به پی منتقل می کند تا پایداری سازه حفظ شود. اگر می خواهید در مورد چیستی صفحه ستون، نحوه عملکرد آن، شرایط و ضوابط اجرای آن و نحوه اتصال ستون به بیس پلیت اطلاعات بیشتری کسب کنید، ادامه مطلب را از دست ندهید.
اما قبل از ادامه، این نکته را در نظر داشته باشید که برای اجرای ستون ها، تیرها، فونداسیون سازه و … به مقاطع فولادی نیاز خواهید داشت. برای مشاهده قیمت میلگرد، تیرآهن و خرید هر یک، می توانید از اصفهان آهن کمک بگیرید.
بیس پلیت چیست و چه نقشی در سازه دارد؟
بیس پلیت (Base Plate) یا صفحه ستون یکی از حساس ترین بخش های اجراشده در سازه هاست. این صفحه نقش انتقال دهنده بارهای ستون به پی را بر عهده دارد. در واقع باری که از طریق کف ها و تیرها به ستون منتقل می شود، به وسیله بیس پلیت به فونداسیون می رسد.
البته تنها نقش این صفحه، اتصال ستون به بیس پلیت جهت انتقال بارها نیست. مورد بعد، کاهش تنش ناشی از این بارهاست. اما این فرایند چگونه عملی می شود؟
زمانی که اتصال ستون به بیس پلیت اتفاق می افتد، سطح مقطع بخشی از سازه که با فونداسیون در تماس است، افزایش می یابد. مثلا فرض کنید سطح مقطع ستون، 1 متر مربع باشد. زمانی که این ستون ها به صفحه ای با سطح مقطع بیشتر متصل شوند، بر اساس فرمول فشار، تنش کمتری به پی سازه وارد خواهد شد. در واقع، بیس پلیت هم نقش انتقال دهنده بارها را برعهده دارد و هم به کاهش تنش ناشی از این بارها کمک می کند. در نتیجه، بارهای منتقل شده برای پی قابل تحمل تر هستند.
نحوه اجرای بیس پلیت روی پی سازه
برای اجرای بیس پلیت روی کف سازه، دو روش کلی وجود دارد. در حالت اول، ورق بیس پلیت با ضخامت مناسب تهیه می شود تا ستون ها روی آن نصب شوند. برای اتصال ستون به بیس پلیت از جوش نفوذی استفاده می شود. در نهایت، این مجموعه به محل اجرای پروژه منتقل می شود تا بر روی میلگردهای انتظار نصب گردد. میلگرد انتظار قسمتی از میلگردهای مورد استفاده در پی سازه است که از فونداسیون بیرون آمده و برای اتصال پی به بیس پلیت استفاده می شود.
روشی که گفته شد، بیشتر برای سازه های سبک که ستون های کوچک تری دارند و حتی تیرهای برق کارایی دارد. اما اگر ستون های به کار رفته در ساختمان سنگین تر باشند، باید از روش دوم استفاده کرد.
در این روش، بیس پلیت ها روی فونداسیون نصب می شوند تا عملیات بتن ریزی پی انجام شود. سپس اتصال ستون به بیس پلیت از طریق بولت هایی که در فونداسیون و صفحه ستون کار گذاشته شده اند، انجام می شود. این فرایند، پیچیدگی و ریزه کاری های بیشتری نسبت به روش اول دارد؛ اما نتیجه کار می تواند در سازه های سنگین تر و پروژه های عظیم تر مورد استفاده قرار گیرد.
نحوه اتصال ستون به بیس پلیت
اولین نکته در اتصال ستون به بیس پلیت، محل تماس این دو بخش از سازه است. قسمت انتهایی ستون که قرار است روی صفحه ستون قرار بگیرد، باید کاملا صاف و مسطح باشد. این نکته به اتصال ستون به بیس پلیت کمک می کند. به همین دلیل، معمولا برش بخش انتهایی ستون ها با دقت بیشتری انجام می شود و در آخر، به کمک سنگ زدن سطح اتصال کاملا صاف و مسطح می شود.
بعد از این مرحله، به فرایند اصلی اتصال ستون به بیس پلیت می رسیم. این کار به دو روش کلی انجام می شود. حالت اول، به نام اتصال گیردار شناخته می شود. این عملیات با کمک ورق های سخت کننده (استیفنر) اجرا می شود تا گیرداری مورد نیاز تامین شود. این شیوه به انتقال بهتر لنگر خمشی پای ستون به فونداسیون کمک می کند.
اما روش دوم، اتصال مفصلی است. در این حالت، اتصال ستون به بیس پلیت با استفاده از نبشی ها اجرا می شود. در واقع نبشی ها طوری کار گذاشته می شوند که به ایستایی بهتر ستون روی بیس پلیت کمک کنند و بخشی از بار ناشی از وزن آن را کنترل کنند.
حالا ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که کدام شیوه اتصال ستون به بیس پلیت مناسب تر است؟ برای پاسخ به این سوال، باید به نوع ستون ها و بزرگی پروژه خود دقت کنید. معمولا روش اتصال مفصلی برای ستون های سبک کارایی بهتری دارد. این در حالی است که در پروژه های بزرگ با ستون های سنگین تر، اجرای روش گیردار ایمن تر خواهد بود.
نحوه اتصال ستون فلزی به فونداسیون؛ نکته تکمیلی
یکی از چالش هایی که ممکن است برای بیس پلیت ها ایجاد شود، تغییر شکل ورق آن است. برای درک بهتر این موضوع، با یک مثال مطلب را پیش می بریم. اگر یک تکه مقوا را روی سطح صاف زمین قرار دهید؛ سپس با انگشت دست خود روی آن فشار بیاورید، چه اتفاقی خواهد افتاد؟
وقتی چنین کاری انجام دهید، محل فشار انگشت فرو می رود و در عوض، لبه های بیرونی مقوا در جهت خلاف نیرو حرکت می کند (به بالا می آید). این فرایند ممکن است در محل اتصال ستون به بیس پلیت هم رخ دهد. اما راه حل این مشکل چیست؟
یکی از راه های موجود، افزایش ضخامت ورق استفاده شده در صفحه ستون است. اما با توجه به قیمت ورق و هزینه بالای تامین ورق های ضخیم، این شیوه چندان مقرون به صرفه نیست. به همین دلیل، بیشتر از ورق های تقویتی عمود بر ورق کف ستون در جهت رفع این چالش استفاده می شود.
به طور کلی، یکی از حساس ترین و سخت ترین مراحل اجرایی پروژه های ساختمانی، به خصوص سازه های فلزی، اتصال ستون به بیس پلیت است. اگر این مرحله به درستی انجام شود، بارهای وارد بر بخش های مختلف سازه به حالتی قابل تحمل، به فونداسیون وارد می شود.
در این مرحله از پروژه، مقاطع فولادی مختلفی به کار می روند. شما می توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر راجع به مقاطع کاربردی در این فرایند، قیمت روز آهن آلات مورد نیاز و خرید آن ها، با کارشناسان ما تماس بگیرید.