عیار بتن چیست + [2 فرمول محاسبه و جدول عیار بتن]

زمان مطالعه: 7 دقیقه

نسبت وزن سیمان به کل مخلوط را عیار بتن یا گرید بتن می گویند. این عیار بر حسب کیلوگرم بر مترمکعب است و فرمول محاسبه خاصی دارد. به طور کلی، عیار بتن فاکتور مهمی در ساخت سازه های بتنی است و به یکی از ویژگی های بتن اشاره دارد.

اما به نظر شما عیار بتن چه اهمیتی برای ساخت و ساز دارد؟ روش محاسبه آن چگونه است؟ چگونه می توان عیار مناسب را برای سازه بتنی انتخاب کرد؟ با ما همراه باشید تا در این مقاله از اصفهان آهن، به این سوالات پاسخ دهیم.

فایل صوتی

بنر میلگرد

منظور از عیار بتن یا رده بتن چیست و چه اهمیتی دارد؟

در تعیین مقاومت بتن، از پارامتری به نام عیار یا رده استفاده می کنند که به مقدار سیمان مصرفی در هر متر مکعب گفته می شود. فرض کنید از 200 کیلوگرم سیمان برای ساخت یک متر مکعب بتن استفاده شود. در این صورت، عیار بتن 200 کیلوگرم بر مترمکعب خواهد بود.

عیار بتن با مقدار سیمان موجود در آن، رابطه مستقیمی دارد؛ به طوری که هرچه میزان سیمان مصرفی بیشتر باشد، عیار و مقاومت آن نیز بیشتر بالاتر است. بنابراین، می توان گفت که این ویژگی رابطه مستقیمی با مقاومت فشاری سازه بتنی دارد.

مواردی مانند نوع کاربرد، شرایط محیطی و هزینه از جمله عوامل موثر بر عیار بتن هستند. به همین دلیل، انواع بتن عیارهای مختلفی دارد. چند نمونه از این موارد را در بخش زیر مشاهده می کنید:

  • بتن سبک: 100 تا 200 کیلوگرم بر متر مکعب
  • بتن معمولی: 200 تا 300 کیلوگرم بر متر مکعب
  • بتن مسلح: 250 تا 400 کیلوگرم بر متر مکعب
  • بتن پیش تنیده: 400 تا 500 کیلوگرم بر متر مکعب
  • بتن سنگین: 300 تا 600 کیلوگرم بر متر مکعب

البته فراموش نکنید که برای تعیین عیار بتن مناسب برای یک پروژه خاص، باید با یک مهندس عمران یا متخصص بتن مشورت کنید.

عیار بتن چیست؟

مهم ترین ویژگی بتن، مقاومت آن است. این ویژگی تعیین می کند تحمل آن برای بار چقدر باشد. به همین دلیل، این پارامتر نه تنها بر مقاومت بلکه در کارایی، دوام و نفوذپذیری بتن نیز تاثیر زیادی دارد.

بتن هایی که عیار بالایی داشته باشند، کارایی کمتر، دوام بیشتر و نفوذپذیری پایینی دارند. سیمان حاوی موادی است که در برابر عوامل مخرب مانند رطوبت، سایش و مواد شیمیایی، مقاومت بالایی دارد. البته زیاده روی در اضافه کردن سیمان، باعث دشوار شدن ماله کشی و کاهش کارایی آن می شود.

بنابراین، برای تعیین مقاومت سازه، دوام بتن، میزان نفوذپذیری و کارایی آن باید عیار آن مشخص شود.

انواع عیار بتن + جدول عیار بتن و مقاومت فشاری

همانطور که گفته شد عیار بتن معیاری برای تعیین حداقل مقاومت فشاری 28 روزه مورد نیاز برای ساخت یک سازه بتنی است. این عیار بر اساس مقدار سیمان موجود در بتن سنجیده می‌ شود که با حرف انگلیسی M و به دنبال آن عددی که نشان دهنده مقاومت فشاری بر حسب مگاپاسکال است، نشان داده می‌ شود.

همانطور که در جدول عیار بتن نشان داده شده، رده بندی های متنوعی برای بتن وجود دارد. در حالت کلی اگر از حرف انگلیسی C در عیار بتن استفاده شود، به معنای بتن سبک است. اگر از حرف LC استفاده شود به معنای بتن معمولیست.

و اما برحسب کاربرد، انواع عیار بتن را به دو دسته معمولی و استاندارد طبقه بندی می کنند. هر دسته نیز انواع مختلفی دارد که در جدول های زیر توضیح داده می شوند.

جدول عیار بتن معمولی:

نام بتنطرح اختلاطکاربرد
M51:5:10جلوگیری از تماس مستقیم خاک و پی از طریق فراهم کردن یک سطح یکنواخت برای پی بتنی
M101:3:6ساخت جاده، پی دیوار، تسطیح و …
M151:2:4ساخت جاده، پی دیوار، تسطیح و …
M201:1.5:3زیرسازی، ساخت تیر، ستون، بتن مسلح و …

جدول عیار بتن استاندارد:

نام بتنکاربرد
M25ساخت لارده، تیر، ستون، زیرسازی و بتن مسلح
M30ساخت لارده، تیر، ستون، زیرسازی و بتن مسلح
M35زیر سازی، ساخت ستون، تیر، لارده
M40ساخت شاه تیر بتنی پیش تنیده، لارده، تیر، ستون، زیرسازی
M45ساخت سازه‌ های مسلح از جمله آزادراه، جاده، بتن پیش تنیده، ستون، تیر پیش تنیده

عیار بتن 150

در هر متر مکعب از این بتن، حدود 150 کیلوگرم سیمان استفاده می شود. بنابراین، از بتن های عیار پایین به حساب می آید. مقاومت فشاری آن حدود 4 تا 5 مگاپاسکال بوده و برای کفسازی، دیوارچینی، سقف سازی، اجرای زیرسازی و محافظت از خاک در برابر فرسایش مناسب است.

توجه کنید که این نوع بتن برای کاربردهایی که مقاومت بالایی دارند، یا مکان هایی با شرایط آب و هوایی سخت اصلا مناسب نیست. ضمنا زمان اجرا، گیرش و هزینه آن بسیار مقرون به صرفه است.

منظور از بتن C20 چیست؟ معرفی بتن عیار 300

بتن C20 نوعی بتن معمولی است، که با عیار 300 شناخته می‌ شود. این عیار نشان‌ دهنده میزان سیمان مصرف شده در هر متر مکعب بتن است که در این مورد 300 کیلوگرم می‌باشد. در این عبارت C مخفف Concrete به معنی بتن است و می تواند تا حداکثر 20 مگاپاسکال فشار را قبل از شکستن تحمل کند.

منظور از عیار بتن C25 چیست؟ مقاومت بتن با عیار 350

عیار بتن 350 یعنی چه؟ عیار بتن C25 نشان‌ دهنده نوعی بتن معمولی است که با مقاومت فشاری 25 مگاپاسکال (MPa) شناخته می‌ شود. بتن C25 به دلیل مقاومت قابل قبول، برای فونداسیون‌ های کم‌ عمق تا متوسط در ساختمان‌ های مسکونی و تجاری رایج است. بتن C25 با مقاومت فشاری 25MPa، در مقایسه با بتن C20 با مقاومت 20MPa، از استحکام (25%) بالاتری برخوردار است.

منظور از بتن C30 چیست؟ بررسی مقاومت فشاری بتن عیار 400

به نظر شما عیار بتن C30 چقدر است؟ در هر متر مکعب از بتن عیار 400، حدود چهارصد کیلوگرم سیمان استفاده می شود. مقاومت فشاری بتن C30 بین 26 تا 28 مگاپاسکال است؛ بنابراین مقاومت بیشتری نسبت به بتن عیار 150 دارد. کاربردهای آن شامل فونداسیون، ستون، تیر، پل و دیوارهای باربر می شود.

گیرش، عمل آوری و هزینه این محصول نسبتا بالاست. بنابراین، در برابر شرایط آب و هوایی سخت مقاومت مناسبی دارد. به این محصول، بتن c30 نیز می گویند. برخی معتقدند که بتن عیار 400 برای کاشی کاری، نصب سرامیک، پشت کاری نمای سنگی، بندکشی سنگ پلاک و دوغاب مناسب است.

فرمول برای محاسبه عیار بتن

برای محاسبه این پارامتر، فرمول محاسبه ای وجود دارد که با جایگذاری وزن سیمان و وزن کل به دست می آید. این فرمول به شرح زیر است:

عیار بتن = (وزن سیمان / وزن کل بتن) * 100

فرض کنید وزن سیمان در یک متر مکعب از بتن، برابر 300 کیلوگرم و وزن کل بتن، 2000 کیلوگرم باشد. عیار این بتن طبق فرمول بالا به این شکل محاسبه خواهد شد:

عیار بتن = (300 / 2000) * 100

فرمول دیگری که برای محاسبه عیار بتن، وجود دارد به صورت زیر است:

Fc = (w/10) – 9

در این فرمول Fc به معنای مقاومت مشخصه بتن براساس آیین نامه بتن ایران و نمونه‌ های استوانه‌ ای استاندارد بر حسب مگاپاسکال است. W نیز عیار سیمان برحسب Kg/m3 بوده و عدد منفی 9 در توان قرار گرفته است.

توجه کنید که نتیجه به دست آمده در هر دو فرمول، تقریبی است و برای استناد به آن ها، باید موارد به دست آمده را با اطلاعات عملی موجود در پروژه تطبیق دهید.

نکات مهم برای انتخاب عیار بتن متناسب با پروژه

انتخاب عیار مناسب بتن برای هر پروژه، از اهمیت بالایی برخوردار است. زیرا مقاومت و کیفیت نهایی بتن، به طور مستقیم به عیار آن بستگی دارد. انتخاب عیار نامناسب می‌ تواند منجر به بروز مشکلاتی مانند ترک خوردگی، نشت آب، کاهش مقاومت و حتی تخریب سازه شود.

در اینجا به برخی از نکات مهم برای انتخاب عیار بتن متناسب با پروژه اشاره می‌ کنیم:

  1. نوع سازه: اولین قدم در انتخاب عیار بتن، توجه به نوع سازه است. به طور کلی، برای سازه‌ های مختلف، عیارهای متفاوتی از بتن مورد نیاز است. برای مثال، در ساختمان‌ های مسکونی و تجاری، از بتن با عیار C20 تا C35 استفاده می‌ شود، در حالی که برای سازه‌ های خاص مانند پل‌ ها، سدها و ابنیه فنی، به بتن با عیارهای بالاتر مانند C40 تا C60 نیاز است.
  2. بارگذاری: میزان بارگذاری که سازه باید تحمل کند، از دیگر عوامل مهم در انتخاب عیار بتن است. هرچه بارگذاری بیشتر باشد، به بتن با عیار و مقاومت فشاری بالاتر نیاز خواهد بود.
  3. شرایط محیطی: شرایط محیطی مانند آب و هوا، دمای محیط و وجود مواد شیمیایی خورنده، می‌ تواند بر مقاومت و طول عمر بتن تاثیر بگذارد.
  4. نوع قالب: نوع قالب مورد استفاده در بتن ریزی نیز می‌ تواند در انتخاب عیار بتن نقش داشته باشد. برای مثال، در قالب‌های لرزشی، می‌توان از بتن با روانی بیشتر و عیار پایین‌تر استفاده کرد.
  5. بودجه پروژه: هزینه نهایی بتن به عیار آن بستگی دارد. به طور کلی، بتن با عیار بالاتر، قیمت بیشتری نیز دارد.
  6. نظر مهندس یا متخصص سازه: در نهایت، نظر و تایید نهایی مهندس یا متخصص سازه برای انتخاب عیار بتن الزامی است.

تاثیر عیار بتن بر نوع میلگرد

شاید برایتان عجیب باشد؛ اما جالب است بدانید که عیار بتن، بر میلگرد مصرفی آن تاثیر می گذارد. به طور کلی، می توان گفت که هر چه عیار بتن بیشتر شود، به مقدار آرماتور بیشتری نیاز دارد و این موضوع، بر قیمت میلگرد مورد نیاز پروژه تاثیرگذار خواهد بود. در جدول زیر می توانید تاثیر عیار بتن بر نوع میلگرد را به وضوح مشاهده کنید.

عیار بتن250350450
نوع میلگردA2A3A4
نحوه محاسبه عیار بتن

عوامل موثر بر عیار بتن

عوامل متعددی بر این ویژگی بتن تاثیر می گذارد که مقاومت مورد نیاز، نوع و کیفیت سنگدانه، سیمان و شرایط آب و هوایی مهم ترین آنها هستند. برای انتخاب عیار مناسب بتن، باید تمام این عوامل را در نظر گرفت.

هرچه مقاومت مورد نیاز بتن بیشتر باشد، عیار آن نیز افزایش می یابد. نوع و کیفیت سیمان باعث تفاوت در عیار انواع بتن می شود. هر چه سنگدانه های ریز و درشت موجود در مصالح باکیفیت تر باشند، عیار و ارزش مقاومتی بتن بیشتر خواهد بود. در شرایط آب و هوایی سخت، مانند بارندگی و طوفان های شدید، باید از بتن عیار بالا استفاده کرد.

ما در این مطلب سعی کردیم تمامی اطلاعات مرتبط با یکی از مهم ترین ویژگی های بتن، یعنی عیار آن را بررسی کنیم. همانطور که گفته شده، عیار بتن پارامتر مهمی است و انواع مختلفی دارد. حتما توجه کنید که بتن را متناسب با کاربرد و عیار آن انتخاب نمایید. توصیه می کنیم در این زمینه، از افراد متخصص نیز کمک بگیرید. امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.