در مورد پروفیل سبک بیشتر بدانید

زمان مطالعه: 4 دقیقه

پروفیل سبک یا همان پروفیل مبلی، یکی از مقاطع فولادی رایج در ساختمان‌سازی و بسیاری از صنایع دیگر است. بیشتر افراد فعال در زمینه‌ی ‌آهن آلات با پروفیل سبک آشنایی دارند، اما بسیاری دیگر، با مفهوم، کاربرد و ویژگی‌ها‌ی این نوع پروفیل، آشنا نیستند. در این مطلب، می‌خواهیم به بررسی پروفیل سبک، ویژگی‌ و کاربرد‌های آن بپردازیم. پس با ما همراه باشید.

نگاهی به تاریخچه پروفیل سبک

برای اولین‌بار، حدود 100 سال پیش، پروفیل مبلی در آمریکای شمالی استفاده شد. ابتدا این محصولات به صورت آزمایشی به کار می‌رفتند، ولی مدت‌ها بعد، عملاً به عنوان مصالح ساختمانی در نظر گرفته شدند.

از سال‌های 1930 و 1940 به بعد، محصولات نورد سرد و به طور کلی، قوطی پروفیل‌ها به عنوان یکی از محصولات فولادی پُرکاربرد شناخته شدند و جایگاه ویژه‌ای در ساخت محصولات ساختمانی و غیر ساختمانی پیدا کردند و از  آن زمان، پیشرفت و توسعه‌ی بیشتری داشتند.

پروفیل سبک یا مبلی چیست؟

پروفیل سبک
پروفیل سبک

پروفیل سبک، یک مقطع فولادی است که سطح مقطع آن در تمام طول محصول، کاملاً یکسان است و از نورد سرد یا ورق روغنی تولید می شوند. این نوع پروفیل، با ضخامت 0.7 الی 1.5 میلی‌متر تولید می‌شود.

به طور کلی، پروفیل‌ها از طریق سطح مقطعشان قابل تشخیص هستند. پروفیل‌های ساختمانی در ابعاد مختلفی تهیه می‌شوند و دارای ضخامت‌های متفاوتی هستند.

به طور کلی در صنایعی که به پروفیل‌های با ضخامت کم نیاز باشد، از نوع سبک استفاده می‌شود. سطح مقطع پروفیل سبک، می‌تواند سه‌گوش، چهارگوش، دایره‌ای و یا ترکیبی باشد. از متداول‌ترین پروفیل‌های مبلی، می‌توان به پروفیل مبلی با سطح مقطع مربع و یا قوطی سبک با سطح مقطع مستطیلی اشاره کرد.

از آنجایی که پروفیل سبک، ویژگی‌های مختلفی مانند تنوع وزنی زیاد، قابلیت آبکاری و فرم پذیری عالی دارد، در صنعت خودروسازی، ساخت تابلوهای تبلیغاتی و حتی تولید مبلمان اداری به کار بُرده می‌شود.

پروفیل سبک چگونه تولید می‌شود؟

به طور کلی، پروفیل‌ها به سه روش تهیه می‌شوند که در ادامه، هر کدام را به صورت مختصر توضیح می‌دهیم:

در روش نخست، رول ورق روغنی با بُرش‌های طولی به صورت تسمه با ضخامت مشخصی در می‌آید. سپس، با قرار گرفتن در دستگاه رول‌فُرمینگ، ظاهری شبیه به لوله پیدا می‌کنند. بعد از مماس‌شدن دو لبه‌ی تسمه‌ی فولادی روی یکدیگر، به وسیله‌ی یکی از روش‌های جوشکاری، اتصال برقرار می‌شود و در نهایت، پروفیل مورد نظر تولید می‌شود. (نوع جوش‌کاری که برای تولید پروفیل استفاده می‌شود، جوش‌کاری القایی یا جوش‌کاری زیر پودر است.) 

روش دوم به این صورت است که در ابتدا، تسمه به صورت قوطی یا چهارگوش، خمیده می‌شود و با عبور از چند غلتک شکل‌دهنده، دو لبه‌ روی یکدیگر قرار می‌گیرند. در این روش، مجدداً با انجام یکی از فرآیندهای جوش‌کاری القایی یا جوش‌کاری زیر پودری، اتصال برقرار شده و به این ترتیب، پروفیل مبلی تولید می‌شود.

روش سوم، معمولاً کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این روش، پروفیل سبک به صورت درزدار تولید می‌شود. دو نیمه‌ی پروفیل، به طور مجزا تولید شده و سپس به یکدیگر جوش داده می‌شوند. قوطی پروفیل تولیدشده به این روش، خواص مکانیکی ضعیف‌تری نسبت به روش‌های قبلی دارد و قیمت آن، معمولاً کمتر است.

کاربردهای پروفیل سبک

از پروفیل سبک در صنایع مختلفی استفاده می‌شود که عبارتند از:

  • تولید مبلمان اداری و خانگی
  • ساخت تجهیزات صنایع هوایی
  • مورد استفاده در صنعت خودروسازی
  • ساخت تجهیزات و مبلمان شهری
  • ساخت دوچرخه
  • ساخت تابلوهای تبلیغاتی

 ویژگی و مزایای پروفیل سبک

به طور کلی، پروفیل سبک در دو نوع بدون درز و درزدار تولید شده که هر کدام در موارد متفاوتی قابل استفاده هستند. لوله‌های بدون درز، همان طور که از نام آن‌ها پیداست، فاقد هرگونه درز هستند و در عین داشتن قطر و دیواره‌های نازک، مقاومت و استحکام زیادی در مقابل فشارهای درونی و بیرونی دارند؛ این در حالی است که لوله‌های درزدار، از نظر وزنی نسبت به انواع بدون درز، سنگین‌تر هستند.

از مهم‌ترین ویژگی‌های پروفیل سبک، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • فرم‌پذیری عالی
  • تنوع وزنی زیادی
  • سطح با کیفیت
  • قابلیت آبکاری
  • دارای قطر و ضخامت بسیار دقیق
  • ابعاد مطلوب

قیمت پروفیل سبک

قیمت پروفیل سبک
قیمت پروفیل سبک

قیمت روز پروفیل با توجه به عوامل مختلفی تعیین می‌شود. قیمت نهایی که برای پروفیل سبک در نظر گفته می‌شود، نسبت به واحد وزنی آن اعلام می‌شود. به طور کلی می‌توان گفت که قیمت این محصول به عوامل مختلفی مانند قیمت دلار، قیمت جهانی ورق نورد سرد، هزینه‌ی گمرکی و … بستگی دارد.

هر اندازه که ضخامت و قطر لوله‌ها افزایش پیدا کند، قیمت این محصول هم بیشتر خواهد شد. همان‌ طور که گفته شد، پروفیل سبک، وزن و ضخامت کمتری نسبت به نوع سنگین آن دارد، اما از قیمت بیشتری نسبت به پروفیل سنگین برخوردار است.

معرفی تولیدکنندگان پروفیل سبک

کارخانه‌ی تولیدکننده‌ی پروفیل سبک، یکی از عواملی است که در قیمت نهایی این محصول دخیل است. معمولاً تمامی کارخانه‌های تولید‌کننده‌ی پروفیل سنگین، قابلیت تولید نوع سبک را نیز دارند.

تولیدکنندگان این محصولات، با توجه به تقاضای بازار، خطوط تولیدی خود را تغییر می‌دهند. از مهم‌ترین کارخانه‌های تولیدکننده‌ی پروفیل سبک، می‌توان به پروفیل خاور هما صنعت، نورد و پروفیل ساوه، فولاد ساب و کویر اشاره کرد.

پروفیل سبک و سنگین از جهت موارد خاصی مانند ضخامت، کاربرد، قیمت و حتی نحوه تولید با هم متفاوت هستند؛ برای اطلاع از تفاوت های این دو نوع پروفیل، روی لینک زیر کلیک کنید:

«تفاوت پروفیل سبک و پروفیل سنگین»

در این مطلب، راجع به پروفیل سبک، کاربرد و ویژگی‌های آن صحبت شد. همان طور که اشاره کردیم، این نوع پروفیل به دلیل داشتن ویژگی‌های بازری مثل فرم‌پذیری عالی، سطح باکیفیت، تنوع وزنی زیاد و …، در صنایعی مانند ساخت مبلمان، ساخت خودرو و ساخت تجهیزات صنایع هوایی کاربرد دارد. در پروفیل‌های معمولی، برای هر مقطع، نهایتاً دو یا سه ضخامت وجود دارد؛ این در حالی است که در استاندارد پروفیل سبک یا مبلی، برای هر مقطع (مثلاً ۲۰×۲۰) حدود ۱۰ ضخامت گوناگون وجود دارد که طراح یا تولیدکننده می‌تواند وزن دلخواه را انتخاب کند؛ بنا بر این، می‌توان نتیجه گرفت که استفاده از پروفیل سبک، به‌صرفه‌تر است.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.