فلزات مغناطیسی؛ کدام فلزات مغناطیسی هستند؟

زمان مطالعه: 3 دقیقه

استفاده از فلزات مختلف همچون مس، برنج و برنز به هزاران سال قبل باز می گردد. اولین استفاده از آهن ربا نیز در تمدن های باستان به 2500 سال قبل باز‌می گردد. در قرن 12 و 13 میلادی، از قطب نمای مغناطیسی برای ناوبری در چین و اروپا استفاده می شد. امروزه کاربردهای آهن ربا و به طور کلی، فلزات مغناطیسی بسیار بیشتر شده است.

این نکته را در نظر داشته باشید که تنها فلزی که خاصیت مغناطیسی دارد، آهن نیست. برخی از عناصر موجود در پوسته زمین نیز دارای چنین خاصیتی هستند. هر یک از آن ها، می توانند در موارد خاصی کاربرد داشته باشند. در ادامه این مطلب، قصد داریم تا در مورد فلزات مغناطیسی و انواع آن صحبت کنیم. اگر به دانستن این موارد علاقه دارید، حتما تا پایان همراه ما باشید.

انواع فلزات مغناطیسی

انواع-فلزات-مغناطیسی

برخی از مهم ترین فلزات مغناطیسی عبارتند از:

  • آهن
  • نیکل
  • کبالت
  • برخی از عناصر خاکی کمیاب

این فلزات مغناطیسی در گروه های زیر قرار می‌گیرند:

  • آهن ربای دائمی
  • الکترومغناطیسی
  • آهن ربای نئودیمیم

آهن ربای دائمی

وقتی صحبت از آهن ربا می شود، تصور اکثر افراد همان آهنربای دائمی است که می توانند یک میدان مغناطیسی ایجاد کنند و فلزات خاص را جذب کنند. دو نوع آهنربای دائمی وجود دارد؛ گروه اول، مواردی هستند که از مواد مغناطیسی سخت تشکیل شده اند و می توانند برای مدتی طولانی خاصیت مغناطیسی داشته باشند. دسته دوم، از مواد مغناطیسی نرم ساخته شده اند.

نکته قابل توجه اینجاست که فلزات مغناطیسی نرم می توانند مغناطیسی شوند؛ اما به سرعت خاصیت مغناطیسی خود را از دست می دهند. از نمونه های متداول فلزات مغناطیسی نرم می توان به آلیاژهای آهن سیلیکون و آلیاژهای نیکل اشاره کرد. این مواد به طور معمول در صنایع الکترونیک (به عنوان مثال ترانسفورماتور و محافظ مغناطیسی) استفاده می شود.

نکته بعد، آلیاژهای رایج در ایجاد آهن ربای دائمی است. دو نوع آلیاژ متداول در آهن رباهای دائمی وجود دارد که در ادامه به آن ها می پردازیم:

  • آلیاژ آلنیکو: آلیاژ آلنیکو موجود در آهنربای دائمی، از ترکیب آهن با آلومینیوم، نیکل و کبالت ساخته می شود. نام آن از ترکیب نماد شیمیایی این سه عنصر (AlNiCo) گرفته شده است. این عناصر اتصالی قوی ایجاد می کنند. از این آلیاژها در مصارف صنعتی استفاده زیادی می شود؛ به عنوان مثال، در موتورهای الکتریکی بزرگ، میکروفون، بلندگو، گیتار برقی و مایکروویو از این آلیاژ مغناطیسی استفاده می شود.
  • فریت: فریت یک ترکیب سرامیکی متشکل از اکسید آهن و سایر عناصر فلزی است. از فریت‌ها در آهن ربای یخچال، موتورهای الکتریکی کوچک، هسته های مغناطیسی (هسته فریت)، سلف های فرکانس بالا، ترانسفورماتورها و آنتن ها استفاده می‌شود.

الکترومغناطیسی

آهن-ربا-الکترومغناطیسی

آهن رباهای الکترومغناطیسی برای کار به برق نیاز دارند. این نوع آهن ربا معمولا در موتورهای الکتریکی و ژنراتورها استفاده می شوند. در موتورهای الکتریکی، جریان برق یک میدان مغناطیسی ایجاد می کند و موتور را به حرکت در می آورد. در ژنراتورها، یک نیروی خارجی مانند باد، جریان آب یا بخار شافت را می چرخاند تا مجموعه ای از آهن ربا را به دور سیم پیچ به حرکت در آورد در نتیجه، یک جریان الکتریکی تولید می کند.

در ساخت ماشین آلات سنگین مانند برخی از جرثقیل ها و همچنین برای برداشتن اجسام سنگین نیز از این نوع آهنربا استفاده می شود. این آهنرباهای الکتریکی به شکل صفحه گردی هستند که در انتهای جرثقیل نصب شده است.

آهن ربای نئودیمیم

نئودیمیم یک عنصر شیمیایی با نماد Nd و عدد اتمی 60 است که به عنوان یک عنصر خاکی کمیاب شناخته می شود. امروزه از این عنصر به همراه آهن و بور برای ساخت آهن ربا استفاده می شود. جالب است بدانید که این نوع آهن ربا، قوی ترین آهنربایی است که امروزه مورد استفاده قرار می گیرد.

آهن ربا نئودیمیم در برف پاک کن های خودرو، درایوهای دیسک سخت، اتصال دهنده های مغناطیسی و همچنین توربین های بادی استفاده می شود.

به طور کلی، در این مطلب به معرفی فلزات مغناطیسی پرداختیم. همان طور که گفته شد، آهن، نیکل، کبالت و همچنین برخی از عناصر خاکی کمیاب از مهمترین فلزاتی هستند که خاصیت مغناطیسی دارند. امروزه استفاده از آهن ربا در تجهیزات صنعتی گوناگون بسیار رایج است؛ به صورتی که می‌توان گفت پیشرفت های تکنولوژی باعث شده تا آهن ربای امروزی نسبت به 90 سال پیش، 60 برابر قوی تر باشد!

منبع metalsupermarkets
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

1 نظر
  1. دانیال می گوید

    سلام میخواستم بدونم نقره هم دارای خاصیت مغناطیسی هست یا نه