منظور از ضوابط جوشکاری میلگرد چیست؟
دسترسی سریع به محتوای این مطلب
میلگردها، با توجه به اندازهها و سایزی که دارند، در برخی از موارد، لازم است تا جوشکاری شوند تا بتوان از آنها در اندازه ایدهآل استفاده کرد. جوشکاری میلگرد دارای استانداردها و قوانینی است، که مطابق با آن باید وصله جوشی انجام شود. شاید ذهنیت خیلی از افراد این باشد که بر اساس آییننامههای ساختمانی، جوشکاری میلگرد کار غیرمجازی است! در این مقاله بهصورت کامل در مورد این موضوع صحبت میکنیم؛ تا هرگونه ابهام برای شما رفع شود و خیالتان بابت این موضوع راحت شود.
فایل صوتی
جوشکاری میلگرد
جوشکاری میلگرد، همان اتصال یا روشهای وصله میلگرد است. بیشترین کاربرد جوشکاری میلگردها، در ساختمانهایی است که ارتفاع زیادی دارند. به همین علت برای استفاده بهینه از میلگردها در بتن نیاز است، تا آنها را بهاندازه موردنظر رسانده و در ساختار بتنی سازه قرار داد.
ایجاد اتصال جوشی برای افزایش اندازه طولی میلگردها، یکی از این تکنیکها است. این نکته را هم بگوییم که جوشپذیری در انواع مختلف میلگرد با یکدیگر متفاوت میباشد.
کدام میلگردها قابلیت جوشکاری دارند؟
میزان جوشپذیری میلگردها، به میزان کربن موجود در ساختار این محصولات بستگی دارد. میلگردی با مقدار کربن کمتر از ۵۱ درصد، برای عملیات جوشکاری، مناسب است؛ در غیر این صورت، هرگونه جوشکاری روی آنها موجب شکسته شدن آرماتور یا میلگرد شده و سازه موردنظر از هم فرو میپاشد.
توجه به جدول ترکیبات استفادهشده در ساختار میلگرد، یکی از نکات مهم در هنگام خرید میلگرد است. باید توجه داشته باشید که کدام نوع میلگرد برای پروژه شما انتخاب مناسبتری است.
میلگرد A1
میلگرد A1 یا همان میلگرد ساده،هم در صنایع مختلف و هم در ساختمانسازی کاربرد دارد و به دلیل خاصیت و شکل ظاهری که دارد، از میزان قابلیت جوشپذیری مناسب و انعطافپذیری بالایی برخوردار است و همین موضوع باعث میشود، که بتوان از آن بهراحتی برای عملیات جوشکاری استفاده کرد، بدون اینکه نگران چیزی بود.
میلگرد A2
این نوع میلگرد، حالت نیمهخشک داشته و از قابلیت جوشپذیری مناسبی برخوردار نیست. این امر باعث میشود تا برای جوشکاری استفاده نشود. اجرای اتصال جوش در این نوع میلگرد توصیه نمیشود؛ چرا ممکن است در نهایت باعث شود که محصول موردنظر آسیب ببیند.
میلگرد A3
میلگرد A3، محصولی کاملاً خشک باقابلیت جوشپذیری بسیار پایین است که بههیچعنوان برای جوشکاری، مفید نیست! انجام عملیات جوشکاری بر روی این میلگرد باعث میشود تا بهراحتی شکسته شده و دیگر قابلیت استفاده نداشته باشد.
میلگرد A4
در اولین روزهای تولید میلگرد A4، به دلیل مشابه بودن ساختار آن با میلگرد A3، از آن در جوشکاری استفاده نمیشد؛ اما با استفاده از تکنولوژیهای جدید در ساخت این محصول و ایجاد تغییراتی در ساختار آن، توانستند قابلیت جوشپذیری در آن را تقویت کنند و از آن نیز در ساخت سازههای بتنی استفاده کنند.
روشهای جوشکاری میلگرد
برای ایجاد اتصال جوش بین میلگردها بهمنظور کاربرد در سازههای بتنی و ایجاد مقاومت آن، میتوان از روشهای مختلف استفاده کرد.
جوشکاری فورجینگ
روش جوشکاری سربهسر تحتفشار یا فورجینگ، با گرم کردن لبههای میلگرد در دماهای ۱۲۰۰ تا ۱۳۰۰ درجه سانتیگراد شروع میشود. لبههای میلگرد تحت این گرما و حرارت بهصورت خمیری درآمده و امکان ایجاد اتصال را فراهم میکند. با کمک دستگاهها و تجهیزات پیشرفته، میلگردها را بر روی یکدیگر قرار داده و فشار لازم را به آنها وارد میشود تا دو میلگرد به یکدیگر اتصال پیدا کنند.
جوشکاری سربهسر مستقیم
این نوع جوشکاری را در مواقع خاصی میتوان استفاده کرد. به عنوان مثال: بیشترین کاربرد این روش در میلگردهایی با قطر بیشتر از ۱۹ میلیمتر است که به دو حالت عمودی و افقی اجرا میشود.
جوشکاری سربهسر غیرمستقیم
در این نوع جوشکاری برای اتصال میلگرد لازم است، که از یک مقطع فولادی دیگر کمک گرفت. در این تکنیک، از سطح مقطعهای دیگر فولادی مانند نبشی یا ورق سیاه بهعنوان یک واسطه بین دو میلگرد استفاده میشود تا بتوانند وصله جوشی موردنظر را ایجاد کنند.
اتصال پوششی جوش شده
میلگردهای تولیدشده که قطر کمتر از ۱۹ میلیمتر داشته باشند، با این روش جوشکاری بهم متصل میشوند. در این روش، میلگردهای متصل شده به هم معمولاً مقدار کمی همپوشانی رادارند و برای کاربردهای خاصی میتوان از آنها استفاده کرد.
مراحل اجرای جوشکاری میلگرد
مراحل اجرای جوشکاری میلگرد باید طبق فرآیند زیر انجام شود:
- اولین مرحله از جوشکاری که باید قبل از انجام هر کاری صورت گیرد، پاک کردن سطح میلگرد از مواد زائد، ترکها و عیوب است. باید سطح میلگردی که قرار است جوشکاری بر روی آن انجام شود، از هرگونه رطوبت، پوستهپوسته شدن، روغن و… پاک کرد. در غیر این صورت اتصال میلگردها بهدرستی انجام نخواهد شد.
- عملیات جوشکاری شیاری برای به کار بردن میلگردها درون بتن انجام میشود که با کمک دستگاههایی مانند: قوس کربن، اره کاری و سایر شیوههای مکانیکی اعمال میشود.
- در صورت وجود مشکل در سطح مقطع میلگرد میتوان با استفاده از روشهایی مانند سنگکاری، جوشکاری و… مشکل را برطرف کرده و سپس وصله جوش را اجرا کرد.
در جوشکاری میلگرد باید چه مواردی را رعایت کرد؟
در عملیات جوشکاری بر روی میلگردها، لازم است که نکاتی رعایت شود، تا محصول موردنظر به بهترین شکل دربیاید. این نکات عبارتند از:
- عدم وجود سرریز در جوشهای ایجاد شده
- عدم وجود جوش و آلودگی بر روی محل جوش میلگردها
- پُر کردن تمامی حفرههای ایجاد شده با کمک جوش
- ایجاد ذوب کامل بین فلز جوش و فلز پایه
- عدم وجود بریدگیهایی با عمق بیشتر از ۱ میلیمتر در کنارههای جوش
- انجام جوشکاری فورجینگ بر روی میلگردهای ۱۰ سانتیمتر به بالا
- اجرای عملیات جوشکاری لببهلب بر روی میلگردهای با اندازه ۶ الی ۳۶ سانتیمتر
- عدم اجرای جوشکاری لببهلب روی میلگردهای نورد شده
اجرای عملیات جوشکاری میلگرد باهدف افزایش اندازه طولی آنها و به کار بردن در سازههای بتنی با ارتفاع بالا است. جوش دادن این محصولات، بسته به نوع میلگرد و میزان قابلیت جوشپذیری، متفاوت است. میزان کربن استفادهشده در ساختار میلگرد، تعیینکننده قابلیت جوشکاری آن است. انجام این عملیات ملزم به رعایت قوانین استاندارد است، تا جوش میلگردها بهدرستی انجام شود.
به خاطر داشته باشید، که افزایش قیمت آنلاین میلگرد، در سالهای اخیر باعث شده که در هر پروژهای، جوشکاری و یا حتی مراقبتهای لازم در مرود میلگردها رعایت شود، تا بتوان از هزینههای اضافی جلوگیری کرد. بنابراین حتما قبل از انجام هرگونه عملیات روی میلگردها، از افرادی که در این زمینه تخصص و مهارتهای لازم را دارند کمک بگیرد.