کوپلر میلگرد چیست و چند نوع دارد؟
دسترسی سریع به محتوای این مطلب
در گذشته برای اتصال میلگرد در سازههای بتنی، از روشهای متفاوتی استفاده میشد. امروزه معمولاً برای این کار از وسیلهای بانام کوپلر میلگرد استفاده میشود. کوپلرها قطعات مکانیکی برای اتصال دو آرماتور در امتداد هم هستند که مقاومت بالایی دارند. در این مقاله میخواهیم در مورد کوپلر میلگرد صحبت کنیم و مزایا و معایب آن را بدانیم و درنهایت به کاربردهای استفاده از این محصول نگاهی بیندازیم.
با اینکه روشهای مختلفی برای اتصال میلگرد در نظر گرفته میشود، اما با توجه به قیمت هر شاخه میلگرد، کوپلر میلگرد، روشی، مناسب و مقرونبهصرفه است.
کوپلر میلگرد چیست؟
میلگردهای آجدار در شاخههای 12 متری تولید میشود و برای اینکه در بتن آرمه به کار گرفته شوند، لازم است که به هم دیگر متصل شوند. همانطور که در ابتدای مقاله گفته شد، کوپلر میلگرد یکی از روشهای اتصال میلگردها به یکدیگر است.
کوپلر میلگرد، قطعهای فولادی است که با کمک آن میتوان میلگردها را به یکدیگر متصل کرد. به اتصال دو سر میلگردها بهوسیله کوپلر، اتصال مکانیکی میلگرد یا کوپلینگ (copling) نیز گفته میشود.
پیشنهاد خواندنی: وصله جوشی میلگرد چیست؛ انواع وصله میلگرد
انواع کوپلر میلگرد
یک نکته مهم این است که کوپلرها انواع مختلفی دارند و از برخی آنها نمیتوان در همه بخشهای سازه استفاده کرد. در ادامه در مورد انواع کوپلر میلگرد صحبت کنیم و ویژگیهای هرکدام را توضیح خواهیم داد.
- کوپلر استاندارد
- کوپلر با رزوه چپ و راست
- کوپلر تبدیل
- کوپلر پیچی
- کوپلر انتهایی
- کوپلر جوشی
- کوپلر مخصوص آرماتورهای فشاری
- کوپلر گروتی
کوپلر استاندارد
نحوه ساخت کوپلر استاندارد بهصورتی است که میتوان از آن برای تمام قسمتهای سازه استفاده کرد. البته شرط استفاده از این محصول این است که یکی از میلگردهای قابلاستفاده در بتن، قابلیت چرخش در بتن را داشته باشند.
کوپلر گروتی
در سازههایی که پیشساخته هستند، معمولاً از این نوع کوپلر استفاده میشود. در چنین سازههایی، در قطعه اول، قسمتی از سر میلگرد که بیرون است، رزوه میشود. در قطعه دوم هم میلگردها درون کوپلر قرار میگیرند و بتن باید روی کوپل را بپوشاند.
کوپلر با رزوه چپ و راست
از این محصول هم میتوان در تمامی قسمتهای سازه استفاده کرد؛ با این تفاوت که تأثیر این محصول، درصورتیکه هیچکدام از میلگردها قابلیت چرخش نداشته باشند، بیشتر است.
کوپلر انتهایی
از کوپلر انتهایی برای ساخت ستون و تیر در سازه استفاده میشود. استفاده از این کوپلر باعث میشود تا فضا برای بتنریزی باز شود و امکان استفاده از میلگرد بیشتر، فراهم شود.
کوپلر پیچی
کوپلر پیچی را در برخی از موارد بانام کوپلر قفل شونده میشناسند. استفاده از این محصول کاربرد خاصی دارد و معمولاً زمانی میتوان از آن استفاده کرد که حداکثر طول میلگردها 20 سانتیمتر باشد. بهطور متداول، برای مقاومسازی بالای بتن و همچنین میلگردهای انتظار، از این نوع روش اتصال استفاده میشود.
کوپلر تبدیل
این محصول قابلیت این را دارد که بتوان با کمک آن دو میلگرد با سایزهای متفاوت را به هم متصل کرد. فقط یک نکته مهم این است که باید میلگرد با سایز بزرگ را داخل آن ببندید.
کوپلر جوشی
استفاده از این نوع اتصال به صورتی است که دیگر به جوشکاری میلگرد نیازی نیست و بهجای آن کوپلر، به سازه فلزی جوش داده میشود.
کوپلر مخصوص آرماتورهای فشاری
اگر میلگردها سایز 20 میلیمتر به بالا داشته باشند و تحتفشار باشند، معمولاً از این نوع کوپلر استفاده میشود. استفاده از این محصول باعث میشود که بار فشاری بین میلگردها تقسیم شود. معمولاً برای ساخت شبکه مش میلگرد، از این نوع روش اتصال استفاده میشود.
مزایای استفاده از کوپلر میلگرد
استفاده از کوپلر میلگرد در ساختمانسازی ضروری است؛ استفاده از این محصول مزایای زیادی دارد که عبارتاند از:
- استفاده از این اتصالدهنده در سازههای مرتفع باعث صرفهجویی در هزینههای پروژه میشود.
- کوپلرها انواع مختلفی دارند و معمولاً میتوان از هرکدام برای قسمتهای مختلف یک سازه استفاده کرد.
- برخی از اتصالات مانند اورلپ، باعث شلوغی میلگرد در محل خم میشوند؛ این در حالی است که کوپلرها از ازدحام میلگرد در محل اتصالات جلوگیری میکنند.
- استفاده از این نوع اتصالات باعث میشوند، سازه انسجام بیشتری داشته باشد.
- استفاده از این محصول باعث یکپارچگی ساختمان موردنظر میشود.
- استفاده از این نوع اتصال، تعداد میلگردهای استفادهشده در سازه را کم میکند و باعث میشود که سازه سبکتر باشد.
- استفاده از این نوع اتصالات، باعث مقاومت ساختمان در برابر بارهای واردشده و حوادث طبیعی باشد.
- به دلیل عدم نیاز به تعداد زیادی میلگرد، فرآیند کوپلر باعث میشود که قرار دادن میلگردها در شبکه آسانتر باشد.
کاربردهای میلگرد کوپلر چیست؟
از مهمترین کابردهای میلگرد کوپلر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
دیوارهای دیافراگمی
دیوارهای دیافراگمی، معمولاً ارتفاع زیادی هستند و گاها دیدهشده که به ارتفاع 40 متر هم میسند؛ به همین دلیل از کوپلر برای اتصالات زیرسازی فونداسیون و سقف استفاده میشود.
استفاده در تونلها
برای اینکه تونلها عمر طولانی و دوام بالایی داشته باشند، از کوپلرها ساخته میشوند.
قابلاستفاده در صنایع مختلف مانند پتروشیمی
در برخی از صنایع حساس مانند پالایشگاه، پتروشیمی و صنعت نفت و گاز، استحکام بتن اهمیت زیادی دارد، به همین دلیل از اتصالات کوپلر استفاده میکنند.
قابل کاربرد در ساخت پل
همانطور که میدانید پلها نیاز به استحکام بالا دارند؛ به همین دلیل استفاده از اتصالات کوپلر میتواند این مقاومت را برای پلها ایجاد کند. بهطورکلی، برای ساخت هر سازه بتنی که نیاز به دوام و استحکام بالا داشته باشد، از کوپلرها استفاده میشود.
در اتصالات ساختمانی، همیشه استفاده از کوپلرها ضروری است و میتواند به کاهش شلوغی میلگرد کمک کند. کوپلرها اندازه و سایز و انواع مختلفی تولید میشوند؛ اینکه شما از کدام نوع کوپلر برای سازه خود استفاده کنید، به نظر مهندس سازه بستگی دارد. اگر تجربهای در این زمینه دارید، برای ما بنویسید تا بخوانیم.
کوپلر میلگرد چیست؟
کوپلر میلگرد، یکی از روشهای اتصال میلگردها به یکدیگر است.
کوپلر میلگرد چند نوع دارد؟
از انواع مختلف این محصول میتوان به کوپلر جوشی، کوپلر گروتی، استاندارد، کوپلر مخصوص آرماتورهای فشاری و… نام برد.
معمولا کوپلر میلگرد در چه مواردی کاربرد دارد؟
از این محصول در ساخت تونل، ساخت پل، صنایع مختلف مانند پتروشیمی و همچنین دیوارهای دیافراگمی میتوان استفاده کرد.