مهمترین کاربرد آلومینیوم در صنعت ساختمانسازی

دسترسی سریع به محتوای این مطلب
فلزات با ویژگیها و خواص گوناگون، در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرند. آلومینیوم نیز یکی از فلزاتی است که در صنعتهای مختلف از جمله ساختمانسازی استفاده میشود. از مهمترین کاربردهای آلومینیوم در صنعت ساختمانسازی میتوان به استفاده از آن در درب و پنجره، بخشی از سقفها، نمای ساختمان و تجهیزات لولهکشی آب اشاره کرد.
علاوهبراین، از روکشهای آلومینیومی در برخی ساختمانهای بتنی که بیش از ۵۰ سال قدمت دارند، استفاده میشود. عمدتا در چنین ساختمانهایی نشانههایی از تخریب و پوسته پوسته شدن وجود دارد. در چنین حالتی روکشهای آلومینیومی میتوانند بسیار کارآمد واقع شوند. استفاده از روکش آلومینیومی از فرسایش بیشتر ساختمانها جلوگیری میکند. علاوهبراین عایقبندی آلومینیومی میتواند تا حد زیادی از به هدر رفتن انرژی جلوگیری کند.
فایل صوتی
فایل ویدئویی
ویژگیهای منحصر به فرد آلومینیوم
یکی از ویژگیهای منحصر به فرد آلومینیوم، وزن کم و سبک آن است که باعث شده این فلز قابلیت شکلپذیری بالایی داشته باشد. از اینرو، آلومینیوم گزینه بسیار خوبی برای ساخت درب و پنجره ساختمان به حساب میآید. مواد آلومینیومی از طول عمر بالایی برخوردار هستند و نیاز به نگهداری و تعمیر ندارند. استفاده از آلومینیوم باعث کم شدن بار استاتیک وارد بر ساختمان میشود. در نتیجه این امر، به مصالح کمتری نیاز است و میزان فشار بر پی ساختمان کاهش پیدا میکند. از اینرو، برای فوندانسون ساختمان نیاز به استفاده از مصالح، کمتر میشود.

کاربرد آلومینیوم در صنعت ساختمانسازی
همانطور که در مقدمه مطرح شد، آلومینیوم نقشی مهم در ساخت سازههای امروزی دارد. در این بخش به معرفی انواع کاربرد آلومینیوم در صنعت ساختمانسازی میپردازیم.
نقش آلومینیوم در درب و پنجره ساختمان
آلومینیوم فلز اصلی در ساخت درب و پنجره ساختمان است. در واقع، میتوان گفت که در صنعت ساختمانسازی استفاده از آلومینیوم در ساخت درب و پنجره، جزء قدیمیترین کاربردهای آن بهحساب میآید. با پیشرفت فناوری و استفاده بهینه از انرژی، تغییراتی در ساخت درب و پنجرهها به وجود آمد. در هوای سرد پنجرههای آلومینیومی سرما و رطوبت را به جداره داخلی منتقل میکنند و فاکتور U بالایی دارند.
منظور از فاکتور U در واقع اندازه سرعت حرارت غیر خورشیدی است. فناوری جدید در پنجره منجر به سیستم ترمال بریک شد. این سیستم توانسته این مشکل را حل کند و فاکتور U را در پنجرهها از ۲ به ۱ رسانده است؛ در نتیجه دیگر گرما و سرما به جداره داخلی منتقل نمیشود.

دو مقطع پروفیل آلومینیومی مجزا سیستم ترمال بریک را تشکیل میدهند. این دو پروفیل آلومینیومی به کمک نوارهای لاستیکی پلی آمید به هم وصل شدهاند. نوار پلی آمید نوعی خاصیت ویژه دارد که باعث میشود حرارت از یک محل به محل دیگر منتقل نشود. این پلاستیکها، استحکام مکانیکی بالایی نسبت به وزن دارند. همچنین از مشخصههای دیگر آن میتوان مقاومت در برابر مواد شیمیایی، انبساط حرارتی پایین، خواص مکانیکی در دمای بالا و طول عمر زیاد آن اشاره کرد؛ به همین دلیل نام ترمال بریک را برای این سیستم انتخاب کردهاند.
نکته: معنای ترمال بریک در انگلیسی معادل با شکستن گرما است. همچنین این سیستم نمیگذارد که حرارت به محیط دیگر نفوذ کند.
بیشتر بخوانید: ورق آلومینیوم طرح دار چیست؛ ویژگی، انواع و کاربرد
از دیگر مزیتهای استفاده از سیستم ترمینال بریک این است که مانع از ورود سروصدا به محیطهای داخلی ساختمان میشود. با توجه به اینکه امروزه بحث جلوگیری از آلودگی صوتی در برخی محیطها از جمله مدارس، سالن فرودگاهها و بیمارستانها حائز اهمیت است، استفاده از این سیستم تا حد زیادی این مشکل را برطرف میکند.
بر اساس استانداردهای تعریف شده در این سیستم، اگر از پنجره دوجداره ۴ میلیمتری با حد فاصل ۱۲ میلیمتر استفاده شود، میزان فرکانس صدا از ۱۰۰۰ سیکل بر ثانیه ۳۵ دسی بل کاهش پیدا میکند. برای مثال، در فرودگاه زمانی که هواپیما در حال بلند شدن است، میزان صدا به ۱۲۰ دسی بل میرسد. در صورتی که از این پنجرههای استاندارد استفاده شود، میزان صدا تا ۴۷ دسی بل در داخل سالن کاهش پیدا میکند. از این رو صدای غرش هواپیما دیگر گوش افراد منتظر داخل سالن فرودگاه را اذیت نمیکند. علاوه بر این، استفاده از سیستم فوق جلوی ورود آلودگی، گرد و غبار و هوا به داخل را میگیرد.
نقش شیشه دوجداره در کنار پنجره آلومینیومی
به کارگیری شیشه دوجداره در کنار پنجره آلومینیومی ترمال بریک، علاوه بر ایجاد زیبایی، سبک و بادوام نیز هست. این نوع پنجره در رنگ و شکلهای متفاوتی عرضه میشود و طراحی آن به گونهای است که از اتلاف انرژی جلوگیری میکند.
آلومینیوم و نقش آن در سقف کاذب
از دیگر کاربردهای مهم آلومینیوم در صنعت ساختمانسازی مربوط به تولید سقفهای کاذب است. بسیاری از فروشگاهها، هتلها، استخرها، محیطهای زیبا و آراسته به سقفهایی نیاز دارند که نسبت به خوردگی از مقاومت بالایی برخوردار باشند. از آلومینیوم به شکلهای مختلف در سقفهای کاذب استفاده میکنند. همه سقفهای کاذب دارای لایهای از پشم سنگ هستند. به همین دلیل این سقفها به لحاظ عایق بودن بسیار مناسب هستند و در بناهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرند.
مزایای سقفهای کاذب
سقفهای کاذب مزایای زیادی دارند. از مهمترین مزیتهای سقفهای کاذب میتوان به ظاهر آراسته آنها، قابلیت نصب سریع، دوام، دسترسی ساده، آکوستیک، تنوع و زیبایی رنگ، قابلیت نصب بر روی دیوار، شستوشو، قابل تجهیز به هر گونه چراغ و گذاشتن دریچه بلندگو اشاره کرد. این مزیتها در کنار هم باعث شده که برای استفاده در بیمارستانها، استخرها، محیطهای مربوط و سالنهای ورزشی گزینه بسیار خوبی باشند.
نماهای آلومینیومی
نمای ساختمان نقش بسزایی در زیبایی آن ایفا میکند. از آنجایی که آلومینیوم دارای ویژگیهای منحصر به فردی است، تحولات اساسی در صنعت ساختمان و معماری بوجود آورد. نماهای آلومینیومی دارای قابلیت شکلپذیری بالا و بسیار زیبا و چشمگیر هستند. همچنین این نماها تنوع زیادی دارند و نصب و اتصال آنها بسیار راحت است. استفاده از آنها در کنار زیباییای که دارد، نسبت به حوادثی مانند زلزله نیز بسیار ایمن است. از این رو در مقایسه با سایر نماها، نماهای آلومینیومی گزینه بسیار مناسبتری هستند.

همواره در نماهای سنگی خطر سقوط سنگ وجود داشته و دارد، که مسئله بسیار خطرناکی است. علاوه بر این، زیرسازی نماهای سنگی، آجری و سیمانی بر روی دیوارهای خارجی یک ساختمان صورت میگیرد. دیوارههای خارجی به سازه متصل نیستند؛ به همین دلیل است که در زمان زلزله فرو میریزند. به خاطر همین نکته که ذکر شد، اینگونه نماها ایمن نیستند. گفتنی است که نماهای آلومینیومی اتصال مناسبی دارند و به کمک پلیت و نبشی به اسکلت ساختمان متصل میشوند. از این رو، این نماها مقاومت بسیار زیادی در برابر زلزله و سایر وقایع طبیعی دارند. تنها عیب نماهای آلومینیومی فرو ریختن شیشهها بود که این مشکل با آمدن شیشههای جدید و ایمن، حل شدهاست.
نماهای آلومینیومی مزیتهای زیاد دیگری نیز دارند که شامل قابلیت استفاده از آنها در شرایط آب و هوایی مختلف، مقاومت نسبت به خوردگی، سبکی، قابلیت رنگپذیری و تولید سازههای بادوام و زیبا میشود. به همین دلیل است که این روزها بسیاری از سازندگان این نوع نما را برای ساختمانها انتخاب میکنند.
سخن پایانی
در این نوشته با کاربرد آلومینیوم در صنعت ساختمانسازی آشنا شدیم. علاوهبر نقشهای گفتهشده، آلومینیوم کاربردهای بسیار گستردهتری در صنعت ساختمانسازی دارد. برای مثال، از آلومینیوم در بخشهای گوناگون ساختمان از جمله سیستمهای تهویه، سیستمهای حرارتی، رادیاتورهای آلومینیومی، نردهها و حفاظها، دستگیرهها، مبلها و صندلیها، چراغها و پلکانها از آلومینیوم استفاده میکنند.