انواع سقف در ساختمان و ویژگی هر یک از آن ها

دسترسی سریع به محتوای این مطلب
سقف یکی از اجزای اصلی ساختمانها و سازههای مختلف است. سقفها نقش مهمی در استحکام ساختمان بر عهده دارند و حتی میتوانند در زیبایی سازه هم نقش داشته باشند. نوع سقف در همه ساختمانها یکسان نیست و بنابر منطقهای که ساختمان در آن بنا شده، نوع سازه، کاربری آن و … میتواند دارای انواع مختلفی باشد؛ همچنین مصالح به کار رفته در ساخت سقف هم متفاوت است و به عوامل مختلفی بستگی دارد.
یکی از ویژگیهای مهم سقف، پایداری و دوام آن است. اگر سقف استانداردهای لازم را نداشته باشد و در حین ساخت آن ضوابط مهندسی رعایت نشود، میتواند به آسیب و تخریب سازه، به خطر افتادن جان ساکنان و … منجر شود. در این مقاله قصد داریم تا به بررسی انواع سقف در سازههای مختلف، کاربرد هر یک و همچنین مزایا و معایب آنها بپردازیم؛ لطفا تا پایان این مطلب همراه ما باشید.
فایل صوتی
فایل ویدئویی
اصول و ویژگی های اساسی انواع سقف در ساختمان
همان طور که گفته شد، سقفها انواع مختلف با ویژگیهای متفاوتی دارند؛ اما چند ویژگی وجود دارد که هر سقفی باید آنها را داشته باشد؛ مثلا:
- استحکام و پایداری، لازمه اصلی هر سقفی است. علاوه بر اینکه سقفها فشاری را بر قسمتهای زیرین خود وارد میکنند، باید وزنی را هم تحمل کنند؛ از این رو لازم است تا با رعایت استانداردهای مهندسی، سقف در نهایت استحکام، بنا شود.
- معمولا سقف در مجاورت محیط خارجی است. از این رو تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار میگیرد. توصیه میشود در ساخت سقف از مصالحی استفاده شود که استحکام بالایی داشته و همچنین در برابر آتشسوزی، سرما، گرما، باران و رطوبت مقاوم باشد.
بررسی کاربرد سقف های مختلف
چند نوع سقف وجود دارد؟ هر یک چه کاربردی دارد؟ مزایا و معایب آنها کداماند؟ پاسخ این سوالات را در ادامه بیان خواهیم کرد.

سقف کامپوزیت فلزی
سقف کامپوزیت فلزی، که به نام سقف مختلط یا سقف مرکب هم آن را میشناسند، از ترکیب بتن و پروفیل فولادی ساخته میشود. شما میتوانید از آخرین قیمت پروفیل فولادی در سایت اصفهان آهن مطلع شوید. سقف کامپوزیت فلزی در پروژههایی که اسکلت فلزی هستند، به کار میرود. یکی از ویژگیهای این نوع سقف، استفاده از برشگیر (ناودانی، نبشی یا گلمیخ) است؛ این کار به جهت افزایش یکپارچگی سقف انجام میشود.

مزایای سقف کامپوزیت فلزی
با توجه به مواد سازنده و همچنین ساختار سقفهای کامپوزیت فلزی، این نوع سقف دارای نصب آسانی بوده و موجب کاهش هزینهها میشود. علاوه بر آن، این امکان را به کارفرما میدهد که چند سقف را به طور همزمان بتنریزی کند. سایر مزایای این نوع سقف به شرح زیر هستند:
- سرعت اجرای بالا
- صرفهجویی در میزان مصرف فولاد به علت استفاده از مصالح مرکب
- کاهش وزن نهایی سقف در مقایسه با سقفهای طاق ضربی و تیرچه بلوکی
- افزایش سختی و استحکام سقف
- عدم نیاز به شمعبندی (سقفهای کامپوزیتی را میتوان به کمک شمعبندی هم اجرا کرد.)
معایب سقف کامپوزیت فلزی
سقف کامپوزیت فلزی ممکن است در اسکلت بتنی ناسازگار باشد؛ بهعلاوه شرایط آب و هوایی منطقه میتواند منجر به پوسیدگی سقف کامپوزیت فلزی بشود. وجود محدودیت در اجرای دهانههای بلند از دیگر معایب این نوع سقف است. دو مشکل دیگر این سقف در ادامه بیان شدهاند:
- احتمال تغییر شکل در دراز مدت به علت خزش در بتن (شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد، مقاله «خزش در بتن یعنی چه؟ راه پیشگیری از آن» را مطالعه کنید.)
- دسترسی مشکل به تاسیسات برای تعمیرات
سقف عرشه فولادی
سقف عرشه فولادی جز روشهای مدرن در ساختوساز محسوب میشود که به علت سرعت بالا در اجرا، نظر بسیاری از کارفرمایان را به خود جلب کرده است. در ساخت این نوع سقف از ورق گالوانیزه، فلاشینگ، بتن، میلگرد و گلمیخ استفاده میشود. این محصول در ساختمان سازی به روش مدرن زیاد به کاربرده می شود و به همین دلیل باید قبل از شروع ساخت و ساز به هزینه هایی مانند قیمت میلگرد، بتن، قیمت ورق گالوانیزه و گل میخ توجه کرد.

مزایای سقف عرشه فولادی
سرعت اجرای این نوع سقف بالاست و موجب کاهش زمان اجرای پروژه میشود. علاوهبرآن، میزان مصرف بتن در اجرای این نوع سقف کمتر میشود و وزن سازه کاهش مییابد. سقف عرشه فولادی در برابر زلزله و آتشسوزی هم مقاومت بالایی دارد.
معایب سقف عرشه فولادی
اجرای دشوار در اسکلت بتنی و امکان خوردگی فلز از جمله معایب سقف عرشه فولادی به حساب میآید.
سقف دال بتنی
سقف دال بتنی بسیار مستحکم است و معمولا در پروژههایی به کار میرود که حساسیت بالایی دارند؛ مثل خانهها. این سقفها دائمی هستند اما نیاز به آمادهسازی زیادی دارند و اجرای آنها دشوار است.
مزایای سقف دال بتنی
سقف دال بتنی طول عمر بالایی دارد و میتواند به سرعت اجرا شود. به علاوه موجب کاهش هزینههای تمامشده پروژه هم میشود.
معایب سقف دال بتنی
این نوع سقف مقاومت خمشی و برشی مناسبی دارد؛ اما مقاومت کششی کمی دارد. از دیگر معایب سقف دال بتنی، وزن بالای آن است.
سقف تیرچه بلوک
سقف تیرچه بلوک یکی از رایجترین انواع سقف در ساختمان است و در کشور ما هم استفاده زیادی دارد. در ساخت این نوع سقف از تیرچه، بلوک، بتن، میلگرد حرارتی و میلگرد تقویتی استفاده میشود. تیرچه و بلوکی که در این نوع سقف بهکار میرود، خود دارای انواع مختلفی است. تیرچههای سفالی، سیمانی و بتنی در کنار بلوکهای پاشنه شنی و پاشنه سفالی کاربرد دارند.
مزایای سقف تیرچه بلوک
این نوع سقف در برابر رطوبت، سر و صدا، حرارت و آتشسوزی، باد و زلزله مقاومت بالایی دارد و به علت مصالح بهکاررفته، دارای سرعت اجرای بالا و وزن سبک است.
معایب سقف تیرچه بلوک
سقفهای تیرچه بلوک قابلیت استفاده در دهانههای بزرگ را ندارند و نمیتوان چند سقف را به طور همزمان اجرا کرد.
سقف طاق ضربی
یکی از قدیمیترین شیوههای اجرای سقف در سازهها که به علت مقاومت ناکافی، رواج خود را از دست دادند، طاق ضربی است. اجرای این سقف به این صورت است که بین دو تیر موازی (پل)، تیرهای فرعی به طور موازی و عمود بر هم به کار میروند. آجر، گچ و خاک از جمله مصالح مورد استفاده در اجرای سقف طاق ضربی است.
سقف پیش تنیده
سقف پیش تنیده جزء جدیدترین سقفهای ساختمانی وارد شده به کشور است. اجرای این نوع سقف چندان ساده نیست؛ برای ساخت این نوع طاق، کابلهایی در داخل دالهای بتنی سقف قرار میگیرد. اجرای سقفهای پیش تنیده موجب کاهش وزن سازه میشود و نیاز بنا به ستون را کاهش میدهد؛ این ویژگی برای اجرای پارکینگها بسیار کاربرد دارد. همچنین میتوان با استفاده از سقف پیش تنیده، ستونها را به صورت نامنظم بنا کرد. در کنار مزایای ذکر شده، اجرای این نوع سقف معایبی مانند: دشواری و هزینه بالا هم دارد.
سخن پایانی
سقف یکی از اجزای اساسی هر ساختمانی است که رعایت استانداردهای لازم، موجب پایداری، استحکام سازه و همچنین حفظ جان ساکنان آن میشود. در این مقاله سعی کردیم تا قدیمیترین و جدیدترین روشهای اجرای سقف در کنار سایر روشهای متداول را بررسی کنیم. امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد. شما میتوانید نظرات و پیشنهادات خود را دربخش دیدگاهها با ما در میان بگذارید.
سوالات متداول
کدام روش جز قدیمیترین روشهای بنای سقف در سازه است؟
سقف طاق مضربی
کدام روش جز جدیدترین روشهای بنای سقف در سازه است؟
سقف پیش تنیده
یکی از مهمترین معایب سقفهای کامپوزیت فلزی چیست؟
احتمال تغییر شکل در اثر خزش در بتن