ضوابط میلگرد بستر

دسترسی سریع به محتوای این مطلب
در مقاله میلگرد بستر چیست در مورد این آرماتور و اهمیت استفاده از آن در ساخت سازههای بتنی اطلاعاتی دادهشده است. میلگرد بستر بهعنوان یک نیاز اساسی و ضروری در ساختمانسازی است که باهدف افزایش میزان مقاومت و استحکام سازه بهکاربرده میشود. استفاده از میلگرد در ابعاد و اشکال مختلف با کاربری و عملکرد متفاوت شامل قوانین و ضوابط مخصوص به خود هستند که در هنگام نصب و اجرا باید در نظر گرفته شوند. در این مقاله میخواهیم در مورد ضوابط میلگرد بستر صحبت کنیم. تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
ویژگیهای میلگرد بستر
میلگرد بستر بهمنظور ایجاد مقاومت در دیوارهای آجری و سفالی با اندازه قطری مشخص استفاده میشود. این نوع میلگرد بهصورت نردبانی و با کمک جوشکاری در ساخت دیوارهای سازه نصب و جایگذاری میشود. نیروهای خارجی و فشار وارد آمده به سازه را دریافت کرده و باتحمل نیروهای کششی از وارد شدن آسیب به ساختمان و فروپاشی آن جلوگیری میکند. در اکثر موارد میلگرد بستر بهصورت پیشساخته شده تولید میگردد و با عملیات جوشکاری و آبکاری در هنگام ساخت سازه نصب و اجرا میشود.
از طرفی قیمت مناسب این آرماتور موجب میشود تا بیشترین کاربرد را در صنعت ساختمانسازی داشته باشد. برخی از قابلیتهای میلگرد بستر شامل موارد زیر است.
• مقاومت بالا در برابر فرسایش و ساییدگی
• قابلیت ضدزنگزدگی و مقاومت در برابر اکسید شدن
• قابلیت استفاده در محیطهای مرطوب
• دارای قطر سطح مقطع استاندارد بهاندازه ۴ میلیمتر
• قرار گرفتن در دسته میلگردهای آجدار و ایجاد چسبندگی بالا با بتن
• استفاده از مواد اولیه سبک و اقتصادی مفتول در ساخت آن
ضوابط نصب و اجرای میلگرد بستر
بهمنظور استفاده بهینه از میلگرد بستر در سازه، ضوابطی برای نصب و اجرای آن بر اساس استانداردهای بینالمللی مقرر گردیده است. بهکارگیری این ضوابط موجب میشود تا میلگرد بستر بتواند عملکرد مناسبی در برابر نیروهای کششی خارجی وارد آمده به سازه را داشته باشد و میزان وارد شدن آسیب و خسارت به ساختمان را به حداقل برساند.
۱. اندازه سطح مقطع
اولین و مهمترین مقرراتی که از سوی سازمان استاندارسازی کشور آمریکا در بهکارگیری میلگرد بستر وضعشده است، اندازه سطح مقطع آن است. میلگرد بستر باید قطری بهاندازه ۴ میلیمتر با عرض ۵ یا ۱۱ سانتیمتر داشته باشد.
۲. پوشش میلگرد بستر
پوشش سطحی این نوع میلگرد به دلیل ایجاد مقاومت در برابر زنگزدگی و قابلیت استفاده در محیطهای مرطوب از نوع گالوانیزه است.
۳. بدنه آجدار
یکی از مواردی که موجب میشود تا میلگرد بستر کارایی مناسب را داشته باشد، میزان چسبندگی آن به سایر مواد مورداستفاده در ساختمانسازی مانند ملاط است. به همین دلیل شکل بدنه آن بهصورت آجدار در نظر گرفته میشود تا تماس مناسب را ایجاد کند.
۴. تعداد میلگرد مورداستفاده
تعداد موردنیاز آرماتور بستر بسته به ارتفاع و نقش دیوار در سازه دارد. طبق استاندارد بینالمللی برای هر ۴۰ سانتیمتر ارتفاع یک میلگرد بستر نیاز است. چنانچه دیوار در تحمل بار نقش به سزایی داشته باشد باید تعداد بیشتری از میلگرد را به کاربرد.
۵. طریقه نصب
میلگرد بستر پس از جایگذاری با ملاط به ارتفاع حداقل ۵/۱ سانتیمتر پوشانده میشود. بولت یا تفنگ مخصوص، ابزاری است که برای نصب این آرماتور استفاده میشود.
۶. رعایت استاندارد تولید میلگرد بستر
ضوابط و مقررات استفاده از میلگرد بستر علاوه بر شیوههای اجرایی و نصب آن به عوامل مهم دیگری نیز بستگی دارد. رعایت استاندارد تولید میلگرد در کارخانه یکی از پارامترهای مهم در قوانین نصب آن به شمار میرود. تولید میلگرد بستر مطابق با استاندارد ۲۸۰۰ راه و مسکن و شهرسازی در کارخانههای تولیدکننده انجام میشود تا در پایان محصولی باکیفیت بالا و اصولی در اختیار مصرفکننده قرار داده شود.
نقش دیوار در نصب میلگرد بستر
دیوارها بهعنوان قسمتی از ساختمان که وظیفه تحمل و دفع نیروهای خارجی وارد آمده به سازه را بر عهدهدارند، طبق ضوابط و مقررات بینالمللی باید بهخوبی مقاومسازی شوند. یکی از روشهای افزایش مقاومت در دیوارها، به کاربرد میلگرد بستر با هزینه بسیار کم است. این امر موجب میشود تا مقاومت دیوار به میزان ۷۰ درصد افزایش یابد و حداکثر بازده را در برابر نیروهای خارجی داشته باشد و درنهایت از سازه در برابر آسیبهای جدی حوادث طبیعی مانند زلزله محافظت نماید.
نحوه اجرای میلگرد بستر
یکی از کاربردهای گسترده میلگرد بستر، درگیر نمودن دیوار با اسکلت سازه بهمنظور مقاومسازی بیشتر سازه در برابر حوادث است. همانطور که میدانید آرماتور بستر در دو نوع افقی و عمودی تولید و مورداستفاده قرار میگیرد.
نحوه اجرا و نصب آن بهصورت تیر و ستون طراحی میشود. ازجمله روشهای اجرا میلگرد بستر میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
• ایجاد اتصال بین دیوار و ستون
• مهار کردن دیوار از طریق بهکارگیری میلگرد در کف
• مهار دیوار از طریق استفاده میلگرد در ستون
• مهار دیواربهدیوارهای برشی با عبور میلگرد از آنها
• نصب میلگرد بهمنظور ایجاد پناه در پشتبام ساختمان
• نصب آرماتور با انکر بولت و نبشی کشی
حتما بخوانید؟ میلگرد بستر بهتر است یا وال پست؟ کدام را بخریم؟
کلام آخر
میلگرد بستر یکی از پرکاربردترین مصالح مورداستفاده در صنعت ساختمانسازی است که باهدف افزایش مقاومت و تقویت دیوارهای آجری و سفالی بهکاررفته در سازه، نصب و اجرا میشود. آرماتور بستر در انواع افقی و عمودی بر اساس ارتفاع دیوار و کاربرد در سازه بهکاربرده میشود.
بهمنظور ایجاد مقاومت و استحکام در دیوارها و بهرهبرداری بیشتر از کارایی میلگرد بستر، باید قوانین و مقرراتی را رعایت کرد. این مقررات از طریق سازمان استانداردسازی کشور آمریکا تعیینشده است. شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه با کارشناسان ما در اصفهان آهن تماس حاصل نمایید.