میزان ماده 100 شهرداری + فرمول محاسبه جریمه ماده صد
دسترسی سریع به محتوای این مطلب
شهرداری برای ساختمان سازی مجموعه ای از قوانین را در مورد دریافت پروانه ساختمانی، رعایت ضوابط فنی مهندسی، ضوابط شهرداری و گواهی اخذ پایان کار تعیین می کند. یکی از این قوانین، میزان جریمه ماده 100 شهرداری است که با توجه به میزان اضافه ساخت تعیین می گردد و متخلف باید جریمه مورد نظر را بپردازد.
برای تعیین اضافه بنا، نوع ساخت را از نظر مسکونی یا تجاری بودن در نظر می گیرند. قوانین شهرداری به منظور زیبا سازی و هماهنگی در شهر و حفظ ایمنی شهروندان وضع می شوند. عدم رعایت این قانون جرایم سنگینی را به دنبال دارد.
قانون ماده 100 شهرداری چیست؟
طبق قانون ماده 100، تمامی زمین ها و ملک هایی که در شهر یا اطراف شهر قرار دارند؛ قبل از هر اقدامی برای ساخت یا تفکیک زمین، باید از شهرداری، پروانه ساخت دریافت کنند. شهرداری موظف است، از ساخت و ساز سازه های بدون مجوز، که مخالف پروانه ساخت هستند جلوگیری کند.
قبل از ساخت هر سازه،اقدام برای نحوه محاسبه زیربنا در پروانه ساختمانی یکی از اولین و مهم ترین گام هاست. طبق این اصل، اگر سازه ساخته شده زیبایی شهر را بر هم بزند ودر ایمنی شهروندان نقشی نداشته باشد، فقط جریمه نقدی دارد.
فرمول محاسبه جریمه ماده 100 شهرداری
میزان جریمه ماده صد شهرداری که برای اضافه تعیین می کنند، متفاوت است. تجاری یا مسکونی بودن سازه، نقش موثری در تعیین جریمه دارد. برای بناهای تجاری برخی از این جریمه ها 4 تا 6 برابر جریمه عادی حساب می شوند. به طور مثال اگر در نظر بگیریم، که شما یک ساختمان دارید و بدون مجوز گرفتن، یک طبقه روی ساختمان بنا کرده اید، بر اساس عوامل مختلفی مثل ارزش، موقعیت ملک، و.. میزان این جریمه از نصف تا سه برابر ارزش ملک ساختمان محاسبه می شود. برای محاسبه این میزان جریمه می توان از فرمول حدودی زیر استفاده کرد.
مبلغ جریمه اضافه بنا مسکونی = حداقل یک دوم و حداکثر ۳ برابر ارزش معاملاتی ساختمان
مهلت پرداخت جریمه کمیسیون ماده ۱۰۰
جریمه ماده 100 شهرداری یکی از موضوعاتی است که چالش های زیادی را برای متخلفان و حتی شاکیان به وجود آورده است. ابهام اصلی در این زمینه، عدم تعیین مهلت مشخص برای پرداخت جریمه توسط قانون گذار است.
در صورت عدم پرداخت جریمه توسط متخلف، شهرداری به کمیسیون مربوطه گزارش می دهد و در نهایت حکم به تخریب بنا صادر می شود. اما این موضوع باعث ایجاد سوالاتی برای شاکیان و متخلفان می شود:
- مهلت قانونی برای پرداخت جریمه چقدر است؟
- تا چه زمانی می توان جریمه نقدی را پرداخت کرد؟
- قیمت هر متر خلافی ساختمان 1403 چقدر است؟
قانون گذار به طور صریح در قانون به این موضوع اشاره نکرده است. به همین دلیل، اداره کل حقوقی قوه قضاییه در این زمینه نظرات خود را ارائه کرده است. طبق این نظرات، تعیین مهلت پرداخت جریمه به عهده شهرداری است. شهرداری باید با توجه به شرایط هر پرونده، مهلت کافی را برای پرداخت جریمه در نظر بگیرد.
و اما راه حل این مشکل چیست؟
استعلام از شهرداری: اولین قدم، استعلام مهلت پرداخت جریمه از شهرداری است. شهرداری موظف است با توجه به شرایط پرونده، مهلت قانونی را به شما اعلام کند.
پرداخت جریمه در موعد مقرر: در صورتیکه جریمه را در مهلت تعیین شده توسط شهرداری پرداخت کنید، از تخریب بنا جلوگیری خواهد شد.
امکان تقسیط: در برخی موارد، امکان پرداخت جریمه به صورت قسطی نیز وجود دارد. برای اطلاع از شرایط تقسیط، باید به شهرداری مراجعه کنید.
نحوه پرداخت ماده 100 به صورت قسطی
ابتدا به شهرداری منطقه ای که در آن تخلف ساختمانی رخ داده، مراجعه کنید. مدارک لازم برای تقسیط جریمه را به واحد مربوطه در شهرداری ارائه دهید. این مدارک شامل پروانه ساختمانی، سند مالکیت، رأی کمیسیون ماده ۱۰۰ و فرم تقاضای تقسیط می باشد.
کارشناسان شهرداری مدارک ارائه شده را بررسی می کنند. در صورت کامل بودن مدارک، فرم تقسیط را مهر و تأیید می کنند. تعداد اقساط جریمه با توجه به میزان جریمه و توانایی مالی شما توسط کارشناسان شهرداری تعیین می شود. قسط اول جریمه را به همراه هزینه صدور پروانه قسط بندی در همان زمان به شهرداری پرداخت کنید. اقساط بعدی جریمه را باید در موعد مقرر و به صورت چک یا وجه نقد به شهرداری پرداخت کنید.
مراحل محاسبه جریمه کمیسیون ماده 100
محاسبه جریمه کمیسیون ماده 100 شهرداری طبق ضوابط و معیارهای خاصی انجام می شود که در ادامه به طور مفصل شرح می دهیم.
- در اولین قدم، مساحت تخلف توسط کارشناسان و مأموران شهرداری اندازه گیری می شود. سپس، بنای احداثی توسط این افراد به طور دقیق بازدید می شود.
- پس از انجام بررسی های لازم، نتیجه به کمیسیون ماده ۱۰۰ گزارش می شود. ضریب جریمه برای هر نوع تخلف ساختمانی با توجه به موارد زیر تعیین می شود:
- الف) اضافه بنا: برای هر متر زیر بنا حداقل 2.1 برابر و حداکثر 3 برابر ارزش معاملاتی برای جریمه مساحت زیربنای درج شده در پروانه ساختمانی در نظر گرفته می شود.
- ب) اضافه بنا در زمین های غیرمسکونی: برای هر مترمربع اضافه بنا در زمین های صنعتی،اداری و تجاری حداقل 2 برابر و حداکثر 4 برابر ارزش معاملاتی آن تعیین می شود.
- ج) عدم احداث یا تخریب پارکینگ: در صورتی که تخلف مربوط به از بین بردن فضای پارکینگ، عدم احداث پارکینگ و ساخت پارکینگ غیرقابل استفاده باشد؛ جریمه تعیین شده حداقل 1 برابر و حداکثر 2 برابر ارزش ملکی ساختمان به ازای هر مترمربع از فضای پارکینگ که از بین رفته یا غیرقابل استفاده شده است.
- د) احداث بنا بدون مجوز: به ازای هر متر مربع از این بنا، 10.1 برابر ارزش معاملاتی آن ساختمان یا یا 5.1 برابر ارزش سرقفلی آن جریمه ماده 100 تعیین می شود.
انواع جریمه ماده 100 شهرداری
طبق قانون ماده 100 شهرداری، برای تخلفات ساختمانی جریمه های مختلفی در نظر گرفته شده است که به طور کلی به دسته های زیر تقسیم می شوند.
اضافه بنا
اضافه بنا، میزان جریمه ای است که طبق قانون وضع شده شهرداری تعیین می شود. بر اساس قانون و پروانه ساخت مالک می تواند 60 درصد از زمین خود را بسازد و 40 درصد از آن را باقی بگذارد. در غیر این صورت دچار تخلف شده و مستلزم پرداخت جریمه است. ساختمانی که اضافه بنا داشته باشد، پایان کار نمی گیرد. قابل فروش نیست و ارزشش کاهش پیدا می کند.
جریمه عدم احداث پارکینگ
جریمه عدم احساس پارکینگ یا پارکینگ بلا استفاده در ساختمان طبق میزان جریمه ماده 100 شهرداری از یک تا دو برابر ارزش تعیین می شود. طبق استاندارد مساحت پارکینگ 25 متر مشخص شده است و جریمه برای همین متراژ در نظر گرفته می شود. نکته مهم اینجاست که در صورت احداث پارکینگ بلا استفاده مالک مستلزم است، جریمه مورد نظر را پرداخت کند. در زمین هایی با متراژ پایین با درخواست مالک و پرداخت هزینه پارکینگ به شهرداری می توان پارکینگ را حذف کرد.
جریمه پیشروی در معابر
در هنگام ساخت، بسیار مهم است، که طبق پروانه ساخت پیش رفته و از پیشروی در معابر جلوگیری کنیم. در غیر این صورت با شهرداری با توجه به میزان جریمه ماده 100، جریمه صادر کرده و مالک مستلزم پرداخت آن است. قانون عدم پیشروی به هنگام ساخت سازه، برای تمام ساختمان ها اعم از مسکونی، تجاری و.. پا برجاست.
جریمه عدم رعایت اصول شهرسازی
جریمه عدم رعایت اصول شهرسازی به دو دسته نقدی و تخریب ملک تقسیم می شود. ارزش معاملاتی ملک تعیین کننده مقدار هزینه ایست که شهرداری بر اساس هر متر زیر بنا تایید می کند. عواملی مثل موقعیت ملک، نوع کاربرد و امکانات موجود روی ارزش ملک تاثیر دارند. طبق این اصل، به منظور پرداخت جریمه نقدی با توجه به این که بنای ساخته شده فاقد پروانه ساخت باشد یا برخلاف پروانه ساخته شود، متفاوت است.
جریمه سایر تخلفات ساختمانی
شهرداری برای پیاده سازی هرچه بهتر پروژه ها، خواستار اجرای قانون است. شهرداری بر اجرای این قوانین طبق ماده 100 نظارت می کند. میزان جریمه ماده 100 شهرداری بر اساس سه اصل، عدم رعایت مقررات بهداشتی و ایمنی، عدم رعایت حریم املاک، عدم رعایت اصول شهرسازی است که در اینجا چند مورد از تخلفات در شهرسازی را با هم بررسی می کنیم.
- ساخت و ساز بیش از تراکم مجاز
- ساخت و ساز در مناطق ممنوعه
- ساخت و ساز در ارتفاعات شهر
- تجاوز به حریم املاک مجاور
با توجه به این مقاله، قبل از احداث هر سازه علاوه بر آماده سازی نقشه ساختمان و خرید مواد اولیه، اقدام برای گرفتن پروانه ساخت الزامی است. به هنگام ساخت باید بر اساس پروانه ساخت عمل کنیم. در غیر اینصورت با توجه به میزان جریمه ماده صد شهرداری جریمه شده و پایان کار سازه را تا زمان تسویه حساب دریافت نمی کنیم.
طبق قوانین تعیین شده در شهرداری که ارتفاع، تراکم، کاربرد ساختمان و فاصله مجاز دو سازه را تعیین می کنند. عدم رعایت این قانون ها باعث ناهماهنگی در ظاهر شهر شده و جریمه به همراه دارد.
با سلام
در یکآپارتمان ۵ طبقه ۱۰ واحدی مالک ساختمان بعداز فروش واحدها اقدام به تبدیل سالن اجتماعات به واحد مسکونی کرده و به صورت قولنامه ای بفروش رسانده حالا با اعتراض مالکین واحدها مواجه شده و به شهرداری و ادارات برق و آبفا و گاز شهرستان بابت استفاده از انشعابات مشاع اطلاع داده و حتی به دادگستری شکایت نموده اند آیا مالک موفق به اخذ مجوز از شهرداری با پرداخت جریمه ماده ۱۰۰ خواهد شد یا خیر؟
سلام یه خونه قدیمی تو شهرستان ملایر اومدیم سقفشو تعویض کردیم توی بافت فرسوده حالا شهرداری پلمپ کرده فرستاده کمیسیون تقریبا 80متر بعدا اخطار کمیسیون ماده صد زده تراکم 6میلیون پارکینگ 2250 به نظرتون چقدر جریمه میشم؟ ممنون
درود بنده یک سوال داشتم
فرض کنید منزل مسکونی در به ساخت مطابق با پروانه دارای زیر زمین هست
سوال بنده اینجاست که اگه قسمتی از حیاط رو به منظور دادن نور به زیر زمین گود برداری بکنیم آیا شامل اضافه ساخت میشه؟
در حقیقت اون قسمت همچنان حیات هست و سازه ای داخلش ساخته نشده اما با سطح همکف اختلاف ارتفاع منفی داره
سلام من یک خونه سه طبقه ساختم با سه پارکینگ. می تونم کنار پارکینگ رو سوییت بسازم؟؟؟
جریمه ماده 100 شهرداری برای تراکم بیشتر چه قدره؟ میتونید راهنماییم کنین؟ و اینکه بعد از جریمه، دیگه نیاز به تخریب هست؟
یزان جریمه تراکم اضافه در ماده 100 شهرداری به عوامل مختلفی بستگی دارد:
1. نوع کاربری بنا:
مسکونی: حداقل یک دوم و حداکثر سه برابر ارزش معاملاتی هر متر مربع بنای اضافی
تجاری، اداری و صنعتی: حداقل دو برابر و حداکثر چهار برابر ارزش معاملاتی هر متر مربع بنای اضافی
2. موقعیت ملک:
خیابانهای اصلی: جریمه بیشتر
خیابانهای فرعی و بنبست: جریمه کمتر
3. تعداد طبقات اضافه:
یک طبقه: جریمه کمتر
بیش از یک طبقه: جریمه بیشتر
4. رعایت اصول شهرسازی، فنی و بهداشتی:
رعایت اصول: امکان تقلیل جریمه
عدم رعایت اصول: احتمال صدور رأی تخریب
5. سابقه تخلف:
اولین بار: جریمه کمتر
تخلفات مکرر: جریمه بیشتر
در برخی موارد، به جای جریمه، حکم تخریب صادر میشود.
این امر به عوامل مختلفی مانند:
میزان تخلف
رعایت اصول شهرسازی
موقعیت ملک
نظر کمیسیون ماده 100
بنابراین اگه این موارد رو رعایت کنید؛ احتمال تخریب کمتره