5 مرحله سفت کاری ساختمان شامل چیست؟ + بررسی هزینه ها

زمان مطالعه: 5 دقیقه

برای ساخت یک بنای کامل که استانداردهای لازم در آن رعایت شده باشد، مراحل مختلفی طی می شود. معمولا اهل فن این مراحل را در دو بخش سفت کاری و نازک کاری تقسیم می کنند. در سفت کاری ساختمان، کارهای مختلفی انجام می شود تا اسکلت اصلی سازه شکل بگیرد. در مرحله نازک کاری، بنا را به حالتی که برای ساکنان قابل استفاده باشد، در می آورند.

اما به طور کلی، مهم ترین قسمت از ساخت و ساز، فعالیت های مربوط به سفت کاری است. بسیاری از استانداردها، از جمله موارد مربوط به پایداری و استحکام سازه در این بخش به مرحله اجرا در می آید. بخش قابل توجهی از مصالح مصرفی مثل میلگرد و تیرآهن نیز در همین قسمت مورد استفاده قرار می گیرد. بنابراین، قیمت میلگرد به عنوان یکی از عوامل اثرگذار در هزینه های سفت کاری مطرح می شود.

در ادامه این مطلب، قصد داریم تا به این سوال پاسخ دهیم که سفت کاری ساختمان چیست و شامل چه مراحلی می شود. در پایان، هزینه های موثر در این مرحله را بررسی خواهیم کرد. اگر به اطلاعات بیشتری در این باره نیاز دارید، پیشنهاد می کنیم تا پایان این مطلب، همراه اصفهان آهن باشید.

منظور از سفت کاری ساختمان چیست؟

سفت کاری ساختمان شامل تمام مراحل، از آماده کردن زمین و کندن پی بنا تا قرار دادن ستون ها، سقف ها و ایجاد اسکلت اصلی سازه می شود. در این مرحله از ساخت و ساز، مصالح مختلفی همچون میلگرد، تیرآهن، بتن، گچ و … مورد استفاده قرار می گیرد.

پس از آن که بنای اولیه به صورت یک ساختمان خام درآمد، کار نازک کاری شروع می شود. در فرایند نازک کاری، همه اجزایی که به زیبایی و کارایی بیشتر بنا کمک می کند، اضافه می شود. از جمله این اجزا می توان به تاسیسات ساختمان، برقکاری، نمای ساختمان و معماری داخلی آن اشاره کرد.

اما مراحل اجرای سفت کاری ساختمان چیست؟ این فرایند چطور انجام می شود؟

مراحل سفت کاری ساختمان

به طور کلی، می توان مراحل سفت کاری را در موارد زیر خلاصه کرد:

  • گودبرداری و خاک برداری برای ایجاد پی ساختمان
  • پی ریزی
  • ایجاد اسکلت بتنی یا فلزی بنا
  • احداث تیرها و سقف سازه
  • تیغه چینی و احداث دیوارها
  • پایان سفت کاری و شروع مراحل مربوط به نازک کاری

در ادامه، هر یک از این مراحل را بیشتر توضیح خواهیم داد و آن ها را به طور کامل بررسی می کنیم.

مراحل سفت کاری ساختمان

گودبرداری و خاک برداری برای ایجاد پی ساختمان

در گام نخست، متناسب با ارتفاع سازه و ویژگی های آن که توسط معماران بنا مشخص می شود، کار گودبرداری انجام می گیرد. در این بخش، زمین تا عمق مناسبی کنده می شود و برخی از خاک های نامناسب حذف می گردد. منظور از خاک نامناسب، خاک نباتی یا دستی است. خاک نباتی، خاک نرم و ناپایداری است که معمولا محل رویش گیاهان بوده و برای ساخت بنا و تحمل وزن آن مناسب نیست. اما منظور از خاک دستی، به بخشی گفته می شود که در حین عملیات تخریب و …، توسط مصالح تخریب شده یا موارد مشابه آن پوشیده می شود.

پی ریزی

پس از گودبرداری، به مرحله پی ریزی می رسیم. این مرحله خود به سه بخش تقسیم می شود. در بخش اول، بتن مگر روی سطح خاک قرار می گیرد. منظور از بتن مگر، بتنی است که با ترکیبات خاص خود روی خاک قرار می گیرد و سطح صاف و مناسبی برای آرماتوربندی ایجاد می کند.

در بتن مگر از ترکیباتی مثل سیمان، آب و سنگ دانه با درصدهای مشخص استفاده می شود. سیمان موجود در این نوع بتن، 100 تا 150 کیلوگرم در هر متر مکعب است. قطر این لایه، به حدود 10 سانتی متر می رسد. پس از خشک شدن بتن مگر، قدم دوم در بتن ریزی انجام می شود.

پیش از بتن ریزی مرحله دوم، آرماتوربندی و قالب بندی اجرا می شود. از آن جایی که بخش قابل توجهی از وزن سازه و بارهای وارد بر آن توسط این بخش تحمل می شود، بنابراین آرماتوربندی باید با دقت و رعایت اصول مهندسی انجام شود. تعداد میلگردها، قطر آن ها، محل و نحوه قرارگیری میلگردها و … بخشی از نکات مهم در آرماتوربندی هستند.

پس از قالب بندی، بتن ریزی مرحله دوم انجام می شود. زمانی که این مرحله انجام شد، باید تا خشک شدن بتن ها صبر کرد.

ایجاد اسکلت بتنی یا فلزی بنا

پس از خشک شدن پی، باید شروع به ایجاد اسکلت کرد. اسکلت سازه می تواند بتنی یا فلزی باشد. انتخاب بین این دو، به عوامل مختلفی همچون ویژگی های سازه و پلان معماری آن بستگی دارد. برای شروع این کار، ابتدا تیرها در پی قرار می گیرند. جای تیرها از قبل و در مرحله آرماتوربندی و قالب بندی در پی سازه جانمایی شده است. اما مسئله مهم، انتخاب نوع اسکلت است. اگر بخواهیم مقایسه اسکلت فلزی یا بتنی را در چند مورد خلاصه کنیم، می توان به چند نکته اشاره کرد.

معمولا اسکلت بتنی در مناطق جغرافیایی مختلف قابل اجراست. اما اسکلت فلزی ممکن است در شرایط آب و هوایی مرطوب دچار زنگ زدگی شود. اما در عوض، سازه هایی با اسکلت فلزی وزن کمتری دارند و بار مرده ساختمان به طور قابل توجهی کاهش می یابد. این نوع اسکلت به سرعت اجرا می شود و هزینه کمتری نیاز دارد. این موارد، نکاتی هستند که معمولا در طراحی سازه به آن توجه می شود.

احداث تیرها و سقف سازه

برای ایجاد اسکلت ساختمان، تیرها در محل خود قرار می گیرند. اگر اسکلت بتنی باشد، بتن ریزی تیرها انجام می شود و بعد با استفاده از دستگاه های ویبراتور، حباب های موجود در ساختار بتن را از بین می برند. در این مرحله، چهارچوب و ساختار کلی سازه شکل می گیرد.

سفت کاری ساختمان

تیغه چینی و احداث دیوارها

زمانی که تیغه چینی دیوارها انجام شود، کار سفت کاری تکمیل می شود و بنای کلی سازه شکل می گیرد. بعد از این مرحله، فعالیت های مربوط به نمای ساختمان و معماری داخلی (نازک کاری) انجام می شود تا بنا به یک سازه مناسب برای زندگی و فعالیت تبدیل شود.

نحوه محاسبه هزینه های سفت کاری

تعیین قیمت دقیق انجام سفت کاری به نوع سازه و ویژگی های آن مربوط می شود. چند موضوع روی هزینه های آن اثر می گذارد. هزینه خاک برداری و گودبرداری، هزینه بتن ریزی و ساخت پی ساختمان، مخارج مربوط به تامین مصالح مورد نیاز و … بخشی از این هزینه ها هستند. هر چه از مصالح باکیفیت تری استفاده شود یا پلان معماری ویژگی های خاصی داشته باشید، هزینه ها افزایش می یابد.

به طور کلی، سفت کاری ساختمان اولین مرحله از ساخت یک بنای کامل است. در این فرایند، چند مرحله کلی از جمله گودبرداری، پی ریزی، ایجاد اسکلت بنا و قراردادن تیرها، ستون ها، دیوارها و سقف از جمله این مراحل هستند.

در این مطلب، به معرفی و بررسی فرایند و مراحل سفت کاری ساختمان پرداختیم. اگر در مراحل مختلف سفت کاری به مقاطع فولادی همچون میلگرد و تیرآهن نیاز دارید، می توانید به قیمت روز، محصول مورد نظر خود را از اصفهان آهن تامین کنید.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.