آمار صادرات آهن اسفنجی در سال 1402 + راهنمای اجرایی
دسترسی سریع به محتوای این مطلب
آهن اسفنجی از محصولات پرکاربرد صنعت فولاد کشور است که علاوه بر مصرف داخلی، بازار صادراتی خوبی هم دارد. این موضوع از آمار صادرات آهن اسفنجی در سال 1402 مشخص می شود. البته نگهداری آهن اسفنجی و کار با این محصول خطراتی به همراه دارد. بنابراین برای فروش آن به کشورهای خارجی باید نکات مختلفی را در نظر گرفت تا دچار مشکل نشویم.
در ادامه این مقاله قصد داریم تا راهنمای اجرایی صادرات این محصول را بررسی کنیم. همچنین آماری از صادرات آهن اسفنجی را مرور خواهیم کرد. ضمنا برای مشاهده قیمت آهن اسفنجی، می توانید به طور روزانه سایت اصفهان آهن را چک کنید.
معرفی کوتاه محصول: آهن اسفنجی چیست؟
آهن اسفنجی از طریق احیای مستقیم سنگ آهن تولید می شود. طی آن، بدون نیاز به ذوب سنگ آهن، اکسیژن آن حذف می گردد. اگر به اطلاعات بیشتری در مورد روش تولید این ماده نیاز دارید، می توانید مقاله «آهن اسفنجی چیست» را مطالعه کنید.
این محصول از نظر شکل ظاهر، کروی شکل است که به آن، گندله هم می گویند. از آن جایی که این ماده بافتی متخلخل دارد، به آن آهن اسفنجی هم گفته می شود.
آهن اسفنجی از عیار آهن بالایی برخوردار بوده و امروزه به یکی از جایگزین های مناسب قراضه آهن برای ذوب آهن تبدیل شده است. این موضوع، صادرات آهن اسفنجی را رونق داده است. البته به دلیل خواص و ویژگی های این محصول، باید برای ورود به عرصه صادرات، حتما نکات خاصی را در نظر گرفت.
نکات مهم برای صادرات آهن اسفنجی
یکی از مشکلات رایج کار با آهن اسفنجی، اکسیداسیون و زنگ زدگی سریع آن است. برای پیشگیری از این اتفاق، معمولا محصول را به سرعت وارد فرایند فولادسازی می کنند تا کمتر در معرض هوای آزاد قرار بگیرد. راهکار بعد، ایجاد یک لایه محافظ بر سطح ماده با استفاده از عناصر مختلف است.
پس اگر قصد صادرات آهن اسفنجی را دارید، ابتدا باید آن را در برابر اکسیداسیون محافظت کنید. از آنجایی که طی شدن فرایندهای صادراتی زمان بر هستند، پس راهکار اول احتمالا چندان کارآمد نخواهد بود. به جای آن، سعی کنید با استفاده از عناصر مناسب، محصول را پوشش دهی کنید تا دیرتر اکسید شود.
اما مشکل رایج بعد، که خطر زیادی را متوجه کل محموله صادراتی می کند، آتش گرفتن آهن اسفنجی است.
همان طور که گفته شد، تولید آهن اسفنجی با خروج اکسیژن از آن همراه است. اما زمانی که مجددا این دو در مجاورت یکدیگر قرار بگیرند، احتمال اکسیداسیون آهن اسفنجی بالا می رود. اگر چنین واکنشی رخ دهد، گرمای قابل توجهی آزاد می شود که در نهایت، به آتش سوزی منجر خواهد شد. اما برای پیشگیری از این حوادث در حین صادرات آهن اسفنجی چه راهکاری وجود دارد؟
یکی از شیوه های موجود، اکسیداسیون جزئی محصول است که به ایجاد لایه محافظ کمک می کند. البته اگر ماده در مجاورت سایش و ضربه قرار بگیرد، احتمال آسیب به این لایه و بروز حادثه وجود دارد. پس این گزینه برای صادرات چندان مناسب نیست.
راهکار بعد که هزینه نسبتا بیشتری دارد، استفاده از سیلیکات سدیم و پوشش دهی با آهک است که نتیجه بسیار خوبی دارد. اما اگر بخواهیم یکی از بهترین روش های محافظتی آهن اسفنجی را نام ببریم، باید به بریکت سازی اشاره کرد. این فرایند سطح ویژه و تخلخل محصول را کم می کند تا از بروز حوادث پیشگیری شود.
آمار و اطلاعات تولید و صادرات آهن اسفنجی در سال 1402
کارخانه های مختلفی اقدام به تولید آهن اسفنجی می کنند. از جمله آن ها می توان به مجتمع فولاد مبارکه اصفهان، فولاد خوزستان، شرکت توسعه آهن و فولاد گل گهر، فولاد سیرجان ایرانیان و مجتمع جهان فولاد سیرجان اشاره کرد.
بر اساس آمار، میزان تولید آهن اسفنجی در ایران به حدود 31466 هزار تن می رسد. از نظر حجم تولید، ایران همراه با هند دو کشور برتر دنیا محسوب می شوند.
اما از نظر صادرات، وضعیت ایران در سال 1402 نسبت به سال قبل بهبود قابل توجهی داشته است. به صورتی که صادرات آهن اسفنجی ایران از نظر حجمی و قیمتی، به ترتیب 81.3 و 83.3 درصد افزایش یافته است. در مقابل، واردات این محصول در سال های اخیر به صفر رسیده است.
به عنوان مثال، حجم صادرات در سال ۱۴۰۱ چیزی حدود ۷۶۹ هزار تن و ارزش صادرات نزدیک به ۱۸۶ میلیون تومان بود. اما در سال ۱۴۰۲ به ۱۳۹۴ هزار تن با ارزش ۳۴۱ میلیون دلار رسید
در مجموع، با توجه به وضعیت خوب صادرات آهن اسفنجی ایران به کشورهای مختلف، بازرگانان علاقه بیشتری به این محصول نشان می دهند. در این مقاله، سعی کردیم چند مورد از مهم ترین نکات کار با این محصول را بررسی کنیم. همچنین آمارهایی را بررسی کردیم که به تازگی توسط انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران منتشر شده است.
امیدواریم مطالعه این موارد، دید خوبی در مورد صادرات آهن اسفنجی به شما داده باشد. همچنین اگر سوالی در این زمینه دارید، می توانید با تیم اصفهان آهن تماس بگیرید و از مشاوره کارشناسان ما استفاده کنید.