کروم بندی چیست؟| در دیوار، سقف و سازه های غیر مسکونی

زمان مطالعه: 5 دقیقه

ساخت و ساز پروژه های مختلف، مراحل مختلفی دارد که کروم بندی دیوار، سقف و سازه های غیرمسکونی یکی از آنهاست و با نام شیب بندی نیز شناخته می شود. به طور کلی دو نوع کروم بندی افقی و عمودی یا دیوار و کف داریم که اهداف متفاوتی دارند؛ اما هدف کلی آنها ترازبندی و ایجاد شیب مناسب است.

اگر با مفهوم کروم بندی در ساختمان آشنا نیستید، با ادامه این مقاله از دانشنامه اصفهان آهن همراه باشید؛ تا علاوه بر معرفی انواع آن، با ویژگی ها و مزایای این مرحله از ساخت و ساز آشنا شوید.

کروم بندی چیست؟

ساختمان سازی شامل دو مرحله اصلی آماده سازی (قبل از شروع ساخت و ساز) و اجراست که زیرمجموعه های مراحل ساخت و ساز عبارتند از:

مراحل آماده سازیمراحل اجرایی
خرید زمینآماده سازی زمین
اخذ مجوز ساختاجرای پی
تهیه نقشهاجرای اسکلت
تهیه برآورد هزینهاجرای دیوارها
تجهیز کارگاهاجرای سقف
_اجرای تاسیسات مکانیکی
_اجرای تاسیسات برقی
_اجرای نازک کاری

کروم بندی یکی از مراحل نازک کاری است که در آن از خطوط صاف و منحنی برای ایجاد الگوهای هندسی استفاده می شود. کروم بندی می تواند در دیوارها، سقف ها و سایر سازه ها استفاده شود و معمولاً مربوط به مراحل پایانی است.

شیب بندی یا کروم بندی، عملیاتی ظریف و دقیق است که برای حرکت و هدایت آب در فضاهای داخلی و خارجی زیر ضروری است:

  • محوطه ‌سازی
  • پیاده ‌روسازی
  • حیاط سازی
  • پشت ‌بام
  • آب زیرگاه حمام
  • دستشویی و آشپزخانه

این اصول در آب ‌ریزه‌ ای بزرگ مانند آب ‌ریزه‌ همگانی، رختشوی ‌خانه ‌های شهرداری، مجاری آب و مجاری فاضلاب ‌ها نیز اهمیت ویژه‌ ای دارد. به عبارت دیگر، کروم بندی یک سطح صاف و هموار ایجاد می کند، که برای اجرای هر نوع اندود مانند گچ، سیمان و ملات دیوار یا کف مناسب است.

بعد از تمیز و مرطوب کردن سطح دیوار یا کف، مقداری اندود (گچ، سیمان یا ملات) را با ضخامت حدودا 2cm در یک گوشه از دیوار (به فاصله 30 سانتی متر بالاتر از کف) پهن و صاف می کنند؛ به این قطعه اندود گچی یا سیمانی، کروم می گویند.

کروم بندی ساختمان

کاربردها و انواع کروم بندی

همانطور که گفته شد کروم بندی یک عملیات مهم در ساخت و ساز است که با ایجاد سطحی صاف و هموار برای اجرای اندود ضروری است. کروم بندی همچنین برای هدایت آب و رطوبت به سمت خروجی های مناسب نیز، استفاده می شود.

در ادامه چند مثال از کاربردهای انواع کروم بندی، آورده شده است. اما مهم ترین کاربرد و مزیت این عملیات، کاهش هزینه ساخت و ساز است.

کروم بندی در کف ساختمان

کروم بندی در کف ساختمان، برای ایجاد سطحی صاف و هموار برای اجرای سرامیک، سنگ یا سایر مصالح کفپوش استفاده می شود. همچنین برای هدایت آب و رطوبت به سمت خروجی های مناسب نیز کاربرد دارند.

کروم بندی در دیوارهای ساختمان

کروم بندی در دیوارهای ساختمان یک عملیات مهم است که برای ایجاد سطحی صاف و هموار، برای اجرای گچ کاری یا سایر مصالح دیوارپوش و هدایت آب و رطوبت به سمت خروجی های مناسب استفاده می شود. ملات سیمان، گچ و خاکستر از جمله ملات های رایج، برای کروم بندی دیوارها هستند.

کروم بندی سقف

کروم بندی سقف با ایجاد سطح صاف و هموار، برای اجرای مصالح سقف مانند گچ کاری، کناف کاری یا سایر مصالح سقف پوش استفاده می شود. کروم بندی همچنین برای هدایت آب و رطوبت به سمت خروجی های مناسب نیز استفاده می شود.

ملات سیمان مقاومت بالایی دارد و برای سقف های خارجی یا سقف هایی که در معرض رطوبت هستند، مناسب است. ملات گچ مقاومت کمتری نسبت به ملات سیمان دارد، اما برای سقف های داخلی مناسب تر است. ملات خاکستر نیز مقاومت خوبی دارد و از مواد طبیعی تهیه می شود.

کروم بندی سقف به دو روش کلی انجام می شود. در این روش، ملات کروم بندی با استفاده از ماله دستی یا فلزی روی سطح سقف اجرا می شود. در این روش، ملات کروم بندی با استفاده از دستگاه های مکانیکی، مانند ماله پروانه ای روی سطح سقف اجرا می شود.

مراحل اجرای کروم بندی

کروم بندی از هر نوعی که باشد، مراحل اجرای یکسانی دارد. در مرحله اول، باید سطح مورد نظر را از هرگونه آلودگی، چربی یا روغن پاک کرد. سپس، با استفاده از ماله فلزی یا دستی، سطح مورد نظر صاف و یکدست می شود.

در مرحله دوم، باید ملات کروم بندی را آماده کرد. ملات کروم بندی معمولاً از سیمان، ماسه و آب تهیه می شود. نسبت این مواد معمولاً 1:2:4 است، به این معنی که یک قسمت سیمان، دو قسمت ماسه و چهار قسمت آب نیاز است. ملات را با استفاده از یک ظرف و یک میله چوبی یا فلزی، مخلوط کنید تا یک مخلوط یکدست ایجاد شود.

در مرحله سوم، ملات کروم بندی را با استفاده از ماله فلزی یا دستی، روی سطح مورد نظر اجرا کنید. ملات باید به طور یکنواخت روی سطح پخش شود. پس از اجرای ملات، آن را با استفاده از ماله فلزی یا دستی صاف و یکدست کنید.

برای صاف کردن بهتر ملات، می توان از یک تخته صاف نیز استفاده کرد. در نهایت، پس از صاف کردن ملات، باید آن را به مدت 24 تا 48 ساعت کنار بگذارید تا خشک شود.

البته فراموش نکنید که برای شیب بندی ساختمان، زیرساز کار باید مقاوم و اصولی باشد. زیر ساز، تنها مربوط به پی ساختمان نیست بلکه به دیوارها و سقف نیز مربوط می شود. هر چه کیفیت مقاطع فولادی به کار رفته در سازه مانند میلگرد و تیرآهن بالاتر باشد، قطعا زیرساز مقاوم تری دارد. قیمت میلگرد آجدار در تعیین کیفیت آن، موثر است.

کروم بندی ساختمان

روش های اجرای کروم بندی

کروم بندی را می توان به دو روش سنتی و مکانیکی انجام داد. در روش سنتی، ملات کروم بندی با استفاده از ماله فلزی یا دستی روی سطح مورد نظر اجرا می شود. در روش مکانیکی، ملات کروم بندی با استفاده از دستگاه های مکانیکی مانند ماله پروانه ای روی سطح مورد نظر اجرا می شود.

روش سنتی کروم بندی از نظر هزینه مقرون به صرفه تر است، اما زمان بیشتری می برد. روش مکانیکی کروم بندی سریع تر است، اما هزینه بیشتری دارد.

انتخاب روش مناسب برای اجرای کروم بندی به عوامل مختلفی از جمله هزینه، زمان و حجم کار بستگی دارد. اگر هزینه برای شما مهم است و زمان کافی دارید، می توانید روش سنتی کروم بندی را انتخاب کنید. اگر زمان برای شما مهم است و هزینه برای شما زیاد مهم نیست، می توانید روش مکانیکی کروم بندی را انتخاب کنید.

مزایای کروم بندی

کروم بندی یک عملیات مهم در ساختمان سازی است که مزایای زیادی دارد. از جمله مزایای کروم بندی، می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • ایجاد سطحی صاف و هموار برای اجرای مصالح کفپوش، دیوارپوش یا سایر مصالح ساختمانی
  • هدایت آب و رطوبت به سمت خروجی های مناسب
  • افزایش مقاومت سطح و ایجاد ظاهری زیبا و یکدست

در این مقاله یکی از مراحل مهم ساختمان سازی، یعنی کروم بندی دیوار و سقف و سایر قسمت ها بررسی شد. این مرحله مزایا و کاربرد زیادی برای هر بخش دارد و توصیه می کنیم، از ملات با کیفیت استفاده کنید، سطح مورد نظر را به طور کامل و دقیق آماده کنید و در نهایت ملات را بر روی سطح اجرا کنید. رعایت این نکات باعث می شود کروم بندی، با کیفیت بالاتری انجام شده و مزایای بیشتری داشته باشد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.