ابزارهای مورد نیاز در جوشکاری آرگون

زمان مطالعه: 6 دقیقه

یکی از روش‌ های ساخت و اتصال مواد مختلف به یکدیگر، جوشکاری است. در این نوع عملیات مواد با کمک حرارت بسیار زیاد و در بعضی مواقع بدون نیاز به وارد کردن فشار، به یکدیگر اتصال پیدا می کنند. جوشکاری، عملیاتی است که با ذوب کردن قسمتی از فلزات، یک اتصال دائمی بین آنها به وجود می آید.

ذکر این نکته ضروری است که برای جوشکاری از مواد گوناگونی استفاده می شود. یکی از مواد مورد استفاده، گاز آرگون است که در این مقاله سعی داریم در مورد جوشکاری آرگون و ابزار مورد نیاز آن اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم. پس با ما همراه باشید.

فایل صوتی

فایل ویدئویی

play-rounded-fill

جوشکاری آرگون (TIG)

همان‌ طور که گفته شد یکی از شیوه‌ های اتصال فلزات به یکدیگر، عملیات جوشکاری است. جوشکاری آرگون یا جوشکاری تیگ، همان جوش دادن قوس تنگستن در کنار گاز محافظ است. جوشکاری آرگون با استفاده از گاز آرگون انجام می شود. این گاز در دسته گازهای بی خطر قرار می گیرد و مسمومیتی برای انسان ایجاد نمی کند. جوشکاری آرگون یا TIG با کمک یک الکترود غیرمصرفی با جنس تنگستن انجام می شود.

تنگستن به دلیل دمای ذوب بالا با هدف ایجاد قوس همراه با گاز آرگون، به منظور محافظت از جوش مورد استفاده قرار می گیرد. معمولا در این شیوه، سیم جوش برای ذوب شدن و پر کردن فضای منطقه جوشکاری کاربرد دارد.

در گذشته قوس و حوضچه مذاب به صورت کامل قابل مشاهده بودند، که با گذر زمان با استفاده از اتمسفر و قرار دادن قوس و حوضچه در مقابل آن یک جوشکاری ایده آل را انجام می دادند. با تولید الکترودها این نوع شیوه محافظتی در جوشکاری، غیر امن و منتفی اعلام شد. در دهه 1930 با ابداع الکترود تنگستن و وجود گاز خنثی، جوشکاری محافظت شده با گاز در چرخه کاری قرار گرفت.

جوشکاری آرگون

کاربرد جوشکاری آرگون

جوشکاری آرگون یکی از مهم‌ ترین روش‌ های جوشکاری در صنایع مختلف است. کاربرد این شیوه در صنایع نظامی، دریایی، پتروشیمی، هوایی، نیروگاه‌ های برق و… بیشتر به چشم می خورد. فرآیند این نوع جوشکاری با هدف اتصال فلزات سخت و غیر سخت، آهنی و غیر آهنی به یکدیگر انجام می شود.

جوشکاری آرگون برای تمامی فلزات در هر ضخامتی کاربرد دارد. علاوه بر این، جوشکاری صفحات نازک و باریک مانند آلومینیوم و لوله‌ های تحت فشار را نیز پوشش می دهد.

برخی از کاربردهای جوشکاری آرگون عبارتند از:

  • جوشکاری فلزات حساس مانند آلومینیوم، تیتانیوم، زیرکونیوم و منیزیم
  • جوشکاری صفحات نازک به دلیل دقت بالا
  • جوشکاری قطعات کوچک به دلیل انعطاف‌ پذیری بالا
  • جوشکاری قطعات حساس به دلیل کیفیت جوش مناسب

برخی از صنایعی که از جوشکاری آرگون استفاده می‌ کنند عبارتند از:

  • صنایع هوا و فضا برای ساخت و تعمیر هواپیماها، فضاپیماها و موشک‌ ها
  • صنایع خودروسازی برای ساخت و تعمیر بدنه خودروها
  • صنایع پزشکی برای ساخت و تعمیر تجهیزات پزشکی
  • صنایع غذایی ساخت و تعمیر تجهیزات غذایی
  • صنایع الکترونیک برای ساخت و تعمیر قطعات الکترونیکی

ابزار مورد نیاز در جوشکاری آرگون

اجرای فرایند جوشکاری، نیازمند یک سری لوازم و ابزارهای خاص است. برخی از این وسایل در تمامی جوشکاری‌ ها مشترک هستند. جوشکاری آرگون یکی از فعالیت‌ های صنعتی مهم است، که به ملزومات و ابزارهای مخصوصی نیاز دارد . برخی از این لوازم جانبی ها برای اجرای جوشکاری آرگون عبارتند از:

منبع تغذیه

اولین و مهم‌ ترین ابزار مورد استفاده در جوشکاری آرگون، تهیه منبع تغذیه است. منبع تغذیه می تواند از هر دو نوع مولد برق جریان مستقیم یا DC و جریان متناوب یا AC استفاده کند. منبع‌ های تغذیه معمولا ترانسفورماتور یکسو ساز یا ژنراتورها هستند.

منبع تغذیه در جوشکاری آرگون

سیلندر گاز محافظ

یکی از وسایل مورد نیاز برای پیش بردن عملیات جوشکاری، کپسول فلزی حاوی گاز محافظ است. میزان فشار گاز داخلی کپسول نیز بین 150 تا 200 بار است.

رگولاتر و فلومتر

یکی از مهم‌ ترین ابزارهای مورد استفاده در جوشکاری آرگون با هدف تنظیم فشار گاز، رگلاتور و فلومتر است. این وسیله با کاستن فشار خروجی گاز کپسول و تنظیم شدت خروجی گاز محافظ از مشعل، مقدار فشار گاز خروجی را بین 3 تا 7 بار تنظیم می کند.

شیلنگ و بست های گاز

هر چند این دو وسیله از نظر اندازه کوچک هستند و در ابتدای امر زیاد مهم جلوه نکنند، اما باید توجه کنید بدون داشتن این دو وسیله امکان جوشکاری وجود ندارد. شیلنگ و بست های گاز وظیفه هدایت گاز محافظ از سیلندر به سمت مشعل یا تورچ را بر عهده دارند.

تورچ یا مشعل

این قطعه یکی از ابزارهای مکانیکی در جوشکاری آرگون است، که در انواع مختلفی تولید و در اختیار جوشکاران قرار می گیرد. تورچ یا مشعل، هدایت جریان برق از رکتیفایر به کمک کابل اتصال به سمت الکترود تنگستن و گاز محافظ را انجام می دهد. به دلیل حرارت بالای ایجاد شده در زمان جوشکاری، گاز محافظ به تنهایی قادر به خنک کردن مشعل نیست از این رو از آب به عنوان خنک کننده استفاده می شود.

کابل اتصال

در کنار تهیه تمام وسایل مورد نیاز برای اجرای عملیات جوشکاری چنانچه کابل اتصال وجود نداشته باشد، تمامی تلاش شما بیهوده خواهد بود. کابل اتصال یا کابل برق برای راه‌ اندازی دستگاه لازم و ضروری است.

الکترود تنگستن

ماده مورد نیاز برای شروع عملیات جوشکاری، الکترود تنگستن است. الکترود تنگستن در گروه الکترودهای ذوب نشدنی مطابق با استاندارد AWS A5.12 قرار می گیرد. الکترود تنگستن در اندازه‌ ها و گونه‌ های متنوع تولید و مورد استفاده قرار می گیرد. الکترود خالص، توریم دار و زیر کونیوم دار که هر کدام با توجه به قابلیت‌ هایی که دارند مورد استفاده قرار می گیرند.

الکترود تنگستن خالص نسبت به سایرین ارزان‌ تر، ظرفیت حمل الکتریسیته کمتر، قابل استفاده با جریان برق متناوب یا AC و با طول عمر کوتاه است. الکترود توریم دار، با ظرفیت حمل الکتریسیته بالاتر دارای طول عمر بیشتری است. این نوع الکترود با جریان DC یا مستقیم کار می کند. الکترود زیرکونیوم دار از بهترین نوع الکترود در جوشکاری آلومینیوم و منیزیم است. این نوع الکترود تمامی قابلیت های دو الکترود قبلی را دارد.

دسته بندی الکترود تنگستن بر اساس رنگ‌ ها انجام می شود. انتخاب الکترود تنگستن مناسب بر اساس قطر آن در جوشکاری، شدت جریان و نوع جریان برق ورودی (مستقیم یا متناوب) بستگی دارد.

سیم جوش

سیم جوش ها بر اساس استاندارد AWS طبقه بندی می شوند. سیم جوش یا فیلر جوشکاری با هدف ایجاد اتصال بین دو سطح جداشده در بیشتر فعالیت‌ های جوشکاری کاربرد دارد. طول این سیم‌ ها بین 61 تا 91 سانتی‌متر است و به صورت کلاف شده عرضه می گردد.

انبر اتصال

یکی از انواع لوازم جانبی پرکاربرد برای اجرای یک جوشکاری دقیق و بدون کجی سطوح محسوب می شود.

انبر جوش

بیشتر با هدف نگه‌داری الکترودها و برقراری جریان فاز مثبت برق بین کابل و الکترود در هر موقعیت زمانی و مکانی استفاده می شود.

مزایا و معایب جوشکاری آرگون

مزایا و معایب جوشکاری آرگون

اجرای عملیات جوشکاری آرگون با توجه به استفاده از ابزار و دستگاه‌ های پیشرفته، مزیت‌ هایی به همراه داشته که امروزه بیشترین کاربرد را در صنایع کوچک و بزرگ دارد.

  • اجرای جوشکاری دقیق، تمیز، بدون کجی سطوح با سرعت پایین
  • قابلیت جوشکاری طولانی مدت
  • اتصال فلزات نازک و ظریف با کیفیت و دقت بالا
  • عدم ایجاد جرقه و دود در حین کار
  • قابلیت اتصال فلزات در هر وضعیتی (صاف یا قوسی)
  • کاربرد مناسب در اتصالات ظریف برای کارهای زینتی

در کنار تمامی مزیت‌ های استفاده از جوشکاری آرگون می توان به برخی از معایب آنها نیز اشاره کرد.

  • عوارض ناشی از حرارت و گرمای بالا مانند گرمازدگی، خستگی، تهوع و درد شکم
  • پیدایش بیماری‌ های چشمی در صورت عدم استفاده از ماسک مخصوص
  • تولید اشعه مادون قرمز و پیدایش بیماری‌ های پوستی
  • ایجاد پیری زودرس در فرد جوشکار

جوشکاری آرگون به عنوان یکی از انواع روش‌ های جوشکاری و برقراری اتصال بین فلزات است. این شیوه با کمک گاز آرگون به عنوان محافظ و خنک کننده تورچ یا مشعل در حین جوشکاری عمل می کند. اجرای این عملیات باید در فضای ایمن و با استفاده از تجهیزات ایمنی مانند کفش، عینک، ماسک و لباس مخصوص جوشکاری آرگون انجام شود تا از فرد جوشکار در برابر خطرات محافظت شود.

برای اجرای این کار علاوه بر داشتن ابزار و وسایل خاص، به نیروی کار آزموده با تجربه کار کافی نیاز است. در صورت فراهم نمودن تمامی ابزار مورد نیاز می توان یک جوشکاری بی نقص و ایمن را اجرا نمود.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

1 نظر
  1. احمد می گوید

    سلام امکان جوش آرگون در محل ترکیدگی جای پیچ سیلندر که به اشتباه بسته شده و فشار به سیلندر وارد شده و از همین نقطه ترکیده است،وجود دارد متاسفانه با بسته شدن در اثر غفلتکاری پیچ بدون بوش بسته شده و سیلندر ترکیده و اب روغن قاطی کرده. خواستم ببینم با توجه به اینکه تقریبا محل جوش، بد جا هست، آیا این کار امکان پذیر است و دوم چقدر میتواند در دمای بالای موتور دوام بیاره ممنونم اگر دوستان راهنمایی بفرمایند

Hide picture