اورلب میلگرد چیست؟ | 2 روش محاسبه

زمان مطالعه: 5 دقیقه

میلگردها معمولا برای تقویت بتن از طریق آرماتوربندی مورد استفاده قرار می‌ گیرند. در برخی از موارد، نیاز است که میلگردها به یکدیگر متصل شوند تا طویل ‌تر شده و در طول سازه، در کنار یکدیگر قرار گیرند. اورلب میلگرد، یکی از روش‌ هایی است که به کمک آن می ‌توان این کار را انجام داد. در این مقاله از اصفهان آهن در مورد این سوال که اورلب چیست و انواع روش ‌های اتصال آن صحبت خواهیم کرد. تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

فایل صوتی

اورلب میلگرد چیست؟

با توجه به تنوع این محصولات از نظر جنس، مهندسان و متخصصان راه ‌های مختلفی برای اتصال این مقاطع ارائه داده‌ اند. درگذشته از فرآیند جوشکاری در میلگردهای A706، بهره ‌گرفته می‌ شد. اما امروزه و با پیشرفت علم و تکنولوژی، راه‌ های جدیدی ابداع‌ شده است. اورلب میلگرد یکی از این روش ها است که در انواع مختلفی دسته ‌بندی می‌ شود.

عبارت اورلب یا اورلپ یک واژه انگلیسی (overlap) بوده و در لغت به معنای همپوشانی و تداخل است. زمانی که در ساخت یک سازه بزرگ شما نیاز به میلگردهای طویل ۴۰ متری دارید، محصولات ساخت کارخانه ها جوابگوی آن نخواهند بود.

اکثر این محصولات، در اغلب کارخانه ‌ها با طول ۱۲ متر تولید می ‌شوند؛ به‌ همین دلیل، اورلب میلگرد تنها راه اتصال آن ها به یکدیگر است. با توجه به افزایش قیمت میلگرد روز، پیشنهاد می شود میلگردی را خریداری کنید که پاسخگوی نیازتان باشد.

اورلب میلگرد چیست

انواع اتصال اورلب میلگرد

با توجه به نوع سازه، نوع میلگرد و بودجه مورد نظر، می ‌توان از 4 روش متداول برای اتصال و اورلب میلگرد استفاده کرد‌.

  • اتصال با سیم
  • اتصال از طریق جوشکاری
  • جوشکاری انتهای میلگرد
  • اتصال مکانیکی

بدون شک، انجام این عملیات به افراد حاذق و زبردست نیاز دارد تا کار به‌ درستی انجام شود و نتیجه نهایی، ایمن و مستحکم باشد.

روش اول اورلب میلگرد: اتصال باسیم

آسان‌ ترین روش برای اورلب میلگرد، استفاده از سیم است که شیوه ای بسیار منعطف و ساده محسوب می شود. در این حالت، می‌ توانید پیش از ریختن بتن، نسبت به جداسازی آن ها و تغییر نوع اتصال اقدام کنید.

از عوامل مؤثر و مهم در این روش می ‌توان به مقاومت بتن، قطر، نمره میلگرد و طول لبه میان دو میلگرد اشاره کرد. همان طور که مشخص است، میلگردها در کنار هم قرار گرفته و به کمک سیم در کنار هم محکم بسته می شوند. یکی از مهم ترین نکاتی که در خصوص این مطلب به آن باید توجه کرد، طول همپوشانی است.

روش دوم: اتصال از طریق جوشکاری

یکی از قدیمی‌ ترین روش ‌های اورلب میلگرد، اتصال از طریق جوشکاری است. البته باید نسبت به شرایط ممکن از این روش استفاده کرد. گاهی احتمال جابجایی شبکه میلگردها در فرآیند ساخت سازه به وجود می ‌آید؛ در این مواقع، اتصال از طریق جوشکاری بهترین گزینه برای اورلپ میلگرد است.

در بسیاری از مواقع، سیم نمی ‌تواند بار قطعات موجود را تحمل کند و به همین دلیل، جوش زدن روش مناسب تری ‌است. نوع محصول باید به ‌گونه ‌ای انتخاب شود که عملیات جوشکاری بر روی آن به خوبی انجام گیرد. نوع سیم جوش هم از اهمیت بالایی برخوردار است و باید به زمان خنک شدن تدریجی قطعات نیز توجه ویژه‌ ای داشت.

در این روش، میلگردها بر روی هم و در طول مشخصی سوار می ‌شوند و طول همپوشانی، جوش پیوسته ایجاد می شود. در نتیجه، اتصال میلگردها به‌ طور یکنواخت خواهد بود.

روش سوم: جوشکاری انتهای میلگرد

جوش ‌پذیری میلگرد یک عامل بسیار مهم در این مورد است و باید این محصولات از آزمون ‌های مختلفی مهر تائید بگیرند تا در پروژه‌ ها استفاده شوند. اتصال مناسب و انتقال بار به بهترین نحو باید از یک میلگرد به میلگرد دیگر اتفاق بیافتد تا سازه مطمئنی حاصل شود. به همین دلیل، در روش جوشکاری انتهای میلگرد، از ابزارآلات خاصی استفاده می ‌کنند.

با استفاده از ابزار مورد نظر انتهای یکی از محصولات، به یک کاتد تبدیل می ‌شود و انتهای مقطع دوم، مثل یک الکترود عمل می ‌کند. تخلیه بار الکتریکی میان آن ها موجب ذوب شدن خواهد شد. به این ترتیب، دو محصول به یکدیگر متصل می‌ شوند.

این روش یکی از ‌مطمئن ترین راه ها برای اتصال میلگرد است. میلگرد های طویل در این روش باید به صورت سفارشی جوشکاری شوند و پس از انجام عملیات به محل پروژه آورده شده و در سازه جای بگیرند.

انواع اتصال اورلب میلگرد

روش چهارم: اتصال مکانیکی

بهینه ‌ترین روش اتصال میلگرد، اتصال مکانیکی است که ضوابط و مقررات آیین‌ نامه‌ های ملی و بین المللی را به‌ طور کامل پوشش می ‌دهد. در کشور ایران حدود ۱۵ سال است که از این روش استفاده می ‌شود. اورلپ میلگرد در بسیاری از پروژه‌ های بزرگ به کار گرفته می ‌شود.

از اتصال مکانیکی میلگردها، در بسیاری از کشورهای جهان بهره گرفته می‌ شود و انواع مختلفی دارد. به این نوع اتصال، کوپلر نیز می‌ گویند. کوپلرها انواع مختلفی نظیر کوپلر استاندارد، کوپلر تبدیل، کوپر انتهایی، کوپلر جوشی و … دارند که با توجه به نیاز، می توان از هرکدام استفاده کرد. البته توجه به تفاوت میان کوپلر و اورلپ مسئله مهمی است که باید به آن توجه کرد.

محصولاتی که بیش از ۲۰ میلی ‌متر قطر دارند، برای این روش بسیار مناسب هستند. از این روش، می‌ توان در قسمت‌ های مختلفی از سازه مانند ستون‌ ها، تیرها، دیوارها و فونداسیون استفاده کرد. در این شیوه از ابزار مخصوصی استفاده می ‌شود تا انتهای دو میلگرد رزوه شده و به کمک کوپلر به یکدیگر متصل شوند.

اورلب میلگرد چگونه محاسبه می شود؟

یکی از نکات مهم برای محاسبه اورلپ میلگرد، طول overlap است. برای محاسبه این مقدار، دو روش اساسی وجود دارد؛ شیوه تجربی و روش آیین نامه ای. در حالت تجربی، مجریان و متخصصان بر اساس تجربه خود، طول همپوشانی را تعیین می کنند. مهم ترین ملاک در این روش، سایز میلگرد است؛ به طوری که در بیشتر موارد، طول همپوشانی را 50 تا 80 درصد سایز میلگرد در نظر می گیرند.

اما در روش آیین نامه ای، محاسبه طول همپوشانی از طریق مباحث مطرح شده در مبحث نهم آیین نامه انجام می شود. استفاده از فرمول های این آیین نامه، نیاز به اطلاعات و دانش آکادمیک خواهید داشت. بنابراین بهتر است اجرای آن توسط متخصصان امر صورت گیرد.

در مجموع، در این مقاله به بررسی اورلب میلگرد و روش های اتصال آن پرداختیم. در پروژه ‌های بزرگ نیاز است تا میلگردها به یکدیگر متصل و طویل تر شوند‌. برای این کار، از روش‌ های مختلفی استفاده می ‌شود. اورلپ یکی از اقدامات مهم در صنعت ساختمان سازی است و به ۴ روش انجام می‌ گیرد.

اتصال با سیم، اتصال با جوشکاری، جوشکاری انتهای میلگردها و اتصال مکانیکی، انواع روش های اورلب میلگرد هستند. بهترین روش برای اتصال میلگرد، اتصال مکانیکی است که مزایای آن را بررسی کردیم. در نهایت، اگر برای اجرای پروژه های مختلف به میلگرد نیاز دارید، می توانید محصول مورد نیاز خود را از طریق اصفهان آهن تهیه کنید.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.