نحوه برش نبشی؛ آشنایی با 3 روش برش نبشی
دسترسی سریع به محتوای این مطلب
نبشی یکی از محصولات فولادی است که در ابعاد مختلف و با نورد گرم یا سرد تولید میشود. این محصول از دو بال مساوی یا نامساوی ایجاد شده و برای کاربردهایی چون چهارچوب، دکل و خرپا، پلکان و … مورد استفاده قرار میگیرد. گاهی برای بهبود کاربری این محصول فولادی آن را برش میدهند. نحوه برش نبشی در کیفیت آن اثرگذار است و قیمت نبشی را تغییر میدهد. اما چه روشهایی برای برش آن وجود دارد؟
فایل صوتی
فایل ویدئویی
نبشی چیست و چه کاربردی دارد؟
نبشیها دستهای از مقاطع هستند که همچون سایر محصولات فولادی، به دو روش نورد سرد یا پرسی و نورد گرم یا فابریک تولید میشوند. نبشیها از لحاظ شکل ظاهری به دو نوع بال مساوی و بال نامساوی تقسیم میشوند. پس از پاسخ به این سوال که نبشی چیست، نوبت به بررسی کاربردهای فراوان این محصول میرسد.
معمولا از نبشیها در ساخت انواع مختلف سقف شیروانی، چهارچوب، دکل و خرپا، پلکان، سقفهای سبک و پایههای ستونی استفاده میشود. همچنین نبشیهای فلزی به عنوان پشتبند یا سفتکننده برای متصل کردن تیر و ستون با هدف افزایش مقاومت سازه در برابر زلزله کاربرد دارند. برخی اوقات نیز از نبشی به عنوان مهارکننده نیروی وارده از تیر به ستون استفاده میگردد.
مقایسه نبشی فابریک و پرسی
تفاوت نبشی فابریک و پرسی به روش تولید آنها برمیگردد. نبشیهای فابریک به روش نورد گرم و با تغییر شمشهای فولادی تولید میشوند. درحالی که نبشی پرسی از طریق نورد سرد و به کمک دستگاه رولفرمینگ انجام میگیرد.
با توجه به کارایی فراوان این محصول در سازههای مختلف و قسمتهای گوناگون ساختمان، نیاز است تا پس از تولید آن، از طریق فرایند برشکاری این محصول را برای کاربرد مورد نظر آماده کرد. نحوه برش نبشی در موارد مختلف، متفاوت است. اما شیوهها و نحوه برش نبشی چگونه است؟
نحوه برش نبشی چگونه است؟
برای استفاده از مقاطع فلزی همچون نبشی، ابتدا لازم است با برشکاری، آنها را به شکل و ابعاد مورد نظر رساند. به طور کلی میتوان نحوه برش نبشی را به دو حالت برشکاری گرم و سرد تعریف کرد که هر یک به دستههای دیگری تقسیم میشوند.
نحوه برش نبشی به شیوه گرم
نحوه برش نبشی به شیوه گرم از طریق افزایش دما صورت میگیرد. نکته مهم در مورد بالا رفتن دمای فلز در حین برشکاری این است که ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی فلز نباید تغییر کند. از مزیتهای این روش میتوان به مکانیزه شدن روند انجام کار و افزایش سرعت آن، کاهش ضایعات تولید شده و افزایش ایمنی کار از نظر پرتاب شدن ذرات فلزی (پلیسه) اشاره کرد. البته به طور کلی ایمنی این روش نسبت به شیوه سرد کمتر است.
اما یکی از مهمترین معایب برشکاری گرم، تولید گازها و بخارات سمی است که منجر به آسیب دستگاه تنفسی میشود. همچنین این شیوه موجب تغییر در ساختار محل برشکاری میگردد و کیفیت محصول نهایی را تحت تاثیر قرار میدهد.
نحوه برش نبشی به شیوه گرم به چند صورت انجام میشود. برش پلاسما، لیزری، هوابرش، CNC، وایرکات و … از جمله آنها هستند. اما نحوه برش نبشی در هر یک از موارد به چه صورت انجام میشود؟
استفاده از هوابرش در برشکاری نبشی
هوابرش یا هواگاز یکی از روشهای قدیمی و مقرون به صرفه برشکاری نبشی محسوب میشود. این کار با دستگاههای مخصوص و از طریق ترکیب گاز و اکسیژن صورت میگیرد. از این روش برای برش قطعات فلزی با ضخامت ۰.۵ تا ۲۵ میلیمتر کاربرد دارد.
فرایند انجام آن با ترکیب گاز و اکسیژن توسط دستگاه هوابرش شروع میشود. نتیجه آن، ایجاد شعلهای است که برای برش فلز، مورد استفاده قرار میگیرد. گرمای ممتد شعله، فلز را به دمای ذوب میرساند. پس از آن جریان خالص اکسیژن دمیده میشود تا فلز اکسید شود و از طریق حرارت تولید شده، برشکاری انجام گردد. بخشی از اکسید آهن تولید شده روی نبشی باقی میماند که در آخر با استفاده از سمباده یا چند ضربه پاکسازی میشود.
مزیتهای برش نبشی از طریق هوابرش عبارتند از: سرعت بالای کار، امکان برش قطعات ضخیم و همچنین چند قطعه به صورت همزمان، قیمت مناسب، کاهش ضایعات و … . همچنین از معیاب آن میتوان به ایجاد گرما و خاکستر و تغییر در خواص فولاد در محل برشکاری اشاره کرد.
نحوه برش نبشی به شیوه سرد
نحوه برش نبشی به شیوه سرد به این صورت است که تغییر شکل فلز در دمای محیط انجام میشود. در این روش از تجهیزاتی همچون اره، گیوتین و قیچی استفاده میشود. از محاسن آن میتوان به ضایعات کم، ایمنی مناسب، حذف گازها و بخارات سمی، حفظ خواص فلز و … اشاره کرد. همچنین هزینه بالا از مهمترین معایب برش سرد است. برای برش نبشی به این شیوه از واترجت، سمبادهزنی، تراشکاری و … استفاده میشود.
تراشکاری نبشی
تراشکاری به کمک دستگاههایی که به صورت دستی، نیمه اتوماتیک و اتوماتیک کار میکنند، انجام میشود. تراشکاری اتوماتیک به دلیل سرعت و دقت بالا یکی از بهترین روشها برای تغییر در شکل و ابعاد نبشی محسوب میشود. البته استفاده از این روش خطرات خاص خود را دارد که با رعایت نکات ایمنی قابل رفع است.
واترجت
برای برشکاری به شیوه واترجت از دستگاههایی با فشار آب بالا یا ترکیب آب و مواد ساینده استفاده میگردد. اگر میزان سختی سطح مورد نظر زیاد باشد، ترکیب آب و مواد ساینده مورد استفاده قرار میگیرد. برای شروع فرایند برش، برنامه مورد نظر به دستگاه داده میشود تا بر اساس آن برشکاری انجام شود. با توجه به روش کار دستگاه واترجت، برش لبهها با دقت خوبی انجام شده و پس از اتمام کار نیازی به پرداخت محصول نهایی نیست. البته با افزایش ضخامت نبشی یا سایر محصولات فولادی دقت واترجت کاهش مییابد.
در مجموع نبشی به دلیل کارایی خود و نقشی که در برخی از سازهها برای افزایش مقاومت در برابر زلزله دارد، باید با کیفیت خوبی ساخته شود. همچنین نحوه برشکاری نبشی در کیفیت و مقاومت آن نقش مهمی دارد. برای برش انواع محصولات فلزی از جمله نبشی از دو شیوه برش گرم (همچون هوابرش) و سرد (همچون واترجت و تراشکاری) استفاده میشود. اگر شما قصد استفاده از این محصول را در پروژههای خود دارید، بهتر است به نحوه ساخت و برشکاری آن دقت کنید. فاکتور مهم بعد، قیمت نبشی است که برای اطلاع از آخرین قیمت آن، میتوانید به وبسایت اصفهان آهن مراجعه کنید.
نحوه برشکاری نبشی چگونه است؟
برای برش نبشی از 2 شیوه گرم و سرد استفاده میشود. روش گرم با تغییر دمایی و شیوه سرد بدون آن انجام می شود.
مزیت های برشکاری نبشی به شیوه گرم چیست؟
مکانیزه شدن روند انجام کار و افزایش سرعت آن، کاهش ضایعات تولید شده و افزایش ایمنی کار از نظر پرتاب ذرات فلزی (پلیسه) از مزیت های آن است.
برشکاری نبشی به روش سرد چه مزیت هایی دارد؟
از محاسن آن می توان به ضایعات کم، ایمنی مناسب، حذف گازها و بخارات سمی، حفظ خواص فلز و… اشاره کرد.