نکاتی که باید در مورد فلزات آهنی بدانید

زمان مطالعه: 3 دقیقه

دسته بندی‌های مختلفی برای فلزات وجود دارد، برخی فلزات ممکن است شکل‌پذیر و برخی دیگر شکننده باشند. علاوه بر این، بعضی دیگر در رده‌ی فلزات مغناطیسی قرار دارند و بعضی از آن‌ها اصلاً مغناطیسی ندارند؛ بعضی از انواع آلیاژها می‌توانند به سختی رسوب کنند و برخی دیگر نمی‌توانند! با توجه به این موارد می‌توان گفت فلزات از جهات مختلفی با هم متفاوت هستند و هر کدام عملکرد و کارایی متفاوتی دارند. با این وجود، هنگام دسته بندی فلزات، یکی از مهم‌ترین تفاوت‌هایی که باید به آن توجه شود، آهنی یا غیر آهنی بودن فلز مورد نظر است. در این مطلب می‌خواهیم در مورد فلزات آهنی صحبت کنیم. در ادامه این مطلب همراه ما بمانید.

فلز آهنی چیست؟

فلزی با توصیف ” آهنی بودن” به این معناست که این فلز در ترکیبات خود آهن دارد. اگر فلز (از هر نوعی که باشد) دارای مقادیر کمی از آهن باشد، آن فلز، به عنوان فلز آهنی شناخته نمی‌شود.

خصوصیات مشترک فلزات آهنی چیست؟

خواص-مشترک-فلزات-آهنی

در مورد خواص مشترک فلزات آهنی به راحتی نمی‌توان صحبت کرد؛ چرا که این فلزات می‌توانند طیف گسترده‌ای از عناصر آلیاژی داشته باشند که خصوصیات آن‌ها را بسیار تغییر می‌دهد. به عنوان مثال، فولاد ضد زنگ آستنیتی اگرچه به عنوان فلز آهنی در نظر گرفته می‌شود، اما مغناطیسی نیست؛ زیرا وجود مقدار زیادی نیکل در این نوع فولاد، باعث می‌شود که ساختار بلوری داشته باشد.

با توجه به مطالب گفته شده، اگرچه قرار دادن خواص مشترک فلزات غیرآهنی در زیر یک چتر دشوار است؛ اما با این حال؛ ممکن است در برخی از موارد خواص مشترکی داشته باشند که عبارتند از:

  •  فلزات آهنی غالباً مقادیر نسبتاً بالایی دارند، خصوصاً در مقایسه با آلیاژهای مس، قلع و سرب.
  • فلزات آهنی نیز معمولاً سخت هستند و اگر با بسیاری از عناصر دیگر آلیاژ نشوند و یا روکش نشده باشند، در معرض زنگ زدگی قرار می‌گیرند.
  • بیشتر فلزات آهنی به استثنای فولاد ضد زنگ آستنیتی و برخی گریدهای دیگر، مغناطیسی هستند.

نمونه‌هایی از فلزات آهنی

فلزات-آهنی

همانطور که اشاره کردیم، فلزات آهنی انواع مختلفی دارند که در زیر چند نمونه از این فلزات آورده شده است:

فولاد کربن

فولادهای کربنی، پُرکاربردترین نوع فلزات آهنی هستند؛ چرا که در درجه اول، از آهن تشکیل شده‌اند و می‌توان گفت که بیش از 90٪ ترکیبات شیمیایی آن‌ها، آهن است. به غیر از آهن، یکی دیگر از آلیاژهای اصلی این نوع فولاد، کربن است. از متداول‌ترین کاربردهای فولاد کربن می‌توان به قابلیت استفاده در سازه‌ها، مبلمان و اجزای خودرو اشاره کرد.

فولاد ضد زنگ

به طور کلی، فولادهای ضد زنگ دارای مقدار زیادی کروم هستند که به آن‌ها کمک می‌کند بهتر از فولادهای کربنی در برابر خوردگی مقاومت کنند. فولادهای ضد زنگ را می‌توان به چند گروه زیر تقسیم کرد:

  • فولادهای زنگ‌نزن آستنیتی با مقادیر زیاد نیکل و کروم که بیشترین مقاومت در برابر خوردگی را دارند.
  • فولادهای ضد زنگ فریتی، مارتنزیتی و دوبلکس

کاربردهای معمول فولادهای ضد زنگ شامل لوازم خانگی، تجهیزات دارویی و پزشکی و همچنین ساخت چاقو است. اگر می‌خواهید دقیق‌تر در مورد فولادهای ضدزنگ بدانید، اینجا را کلیک کنید.

چدن

چُدن نوعی فلز آهن است که کربن بیشتری نسبت به سایر فلزات دارد و باعث می‌شود که قدرت بالایی داشته باشد. کاربردهای معمول چدن شامل ساخت ظروف پخت‌وپز، ساخت چر‌خ‌دنده‌ها، میله‌ و مواردی از این قبیل است.

فولاد

فولادهای آلیاژی نوعی فلز آهنی است که برای اهداف و کاربردهای خاص طراحی می‌شوند. مس، وانادیوم، تنگستن، منگنز از جمله فولادهایی هستند که از مقاومت، کشش و سختی بالایی برخوردار هستند. کاربردهای معمول فولادهای آلیاژی شامل ابزارها، قالب‌ها و تجهیزات ماشین‌کاری است.

در این مطلب در مورد فلزات آهنی صحبت شد؛ با توجه به مطالب گفته شده، می‌توان گفت اگرچه قرار دادن خواص مشترک فلزات غیرآهنی در زیر یک چتر دشوار است؛ اما با این حال؛ ممکن است در برخی از موارد خواص مشترکی داشته باشند.

اگر سوال یا تجربه‌ای در این زمینه دارید، می‌توانید در بخش ارسال نظرات، سوالات و تجربیات خود را با ما و همراهان اصفهان آهن در میان بگذارید.

منبع metalsupermarkets
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.