جوشکاری آلومینیوم؛ از چه نوع جوشکاری برای آلومینیوم استفاده می‌شود؟

زمان مطالعه: 4 دقیقه

فرآیند جوشکاری آلومینیوم نسبت به فولاد، متفاوت است. به طور کلی، جوشکاری آلومینیوم، تکنیک‌های متفاوت، گازهای محافظ جوشکاری متفاوت و فرآیندهای پیش و پس از جوشکاری مختلفی را می‌طلبد. آلومینیوم را می‌توان با سهولت نسبی جوش داد، اما قبل از هر چیزی مهم‌ترین کار، انتخاب فرآیند جوشکاری صحیح است. در این مطلب، قصد داریم در مورد جوشکاری آلومینیوم صحبت کنیم؛ در ادامه با ما همراه باشید.

فایل صوتی مطلب


چرا جوشکاری آلومینیوم مشکل است؟

مشکلات-جوشکاری-آلومینیوم

پیش از صحبت درباره‌ی روش‌های متفاوت جوشکاری آلومینیوم، بهتر است بدانیم که چرا این نوع جوشکاری، سخت است؟

یکی از دشواری‌های جوشکاری آلومینیوم، فلز پُرکننده می‌باشد. برخی از آلیاژهای آلومینیوم را نمی‌توان بدون مواد پُرکننده، جوش داد. آلیاژهایی مانند 6061 در صورت جوشکاری بدون فلزات پُرکننده، دچار ترک‌خوردگی می‌شوند. علاوه بر آن، باید مواد پُرکننده‌ی مناسبی انتخاب شوند.

چالش دیگر در مورد فلز پُرکننده‌ی آلومینیوم، سیستم تغذیه است. اگر از دستگاه تغذیه‌کننده‌ی سیم مکانیکی استفاده شود، به احتمال زیاد به سیستم‌های محرک ویژه نیاز خواهیم داشت.

به این خاطر که آلومینیوم، مقاومت ستون کمتری نسبت به فولاد دارد و در صورت عدم استفاده از سیستم‌های محرک، دچار آسیب و پیچ و خم خواهد شد. این امر، به خصوص در مورد فلزات پُرکننده‌ی نازک‌تر (با ابعاد 0.8 میلی‌متر یا 1 میلی‌متر) صادق می‌باشد.

سایر دشواری های این نوع جوشکاری

آلومینیوم، هدایت حرارتی بالاتری نسبت به فولاد دارد. گرمای ایجاد‌شده در فرآیند جوشکاری آلومینیوم، با سرعت بیشتری نسبت به جوشکاری یک آلیاژ با پایه‌ی آهن، پراکنده می‌شود. نتیجه‌ی این امر، ایجاد چاله‌های جوش بزرگتر است. آلومینیوم، مستعد ترک چاله‌ی جوش است؛ بنا بر این، به منظور پیشگیری از آسیب، باید چاله‌ها در انتهای جوشکاری پُر شوند.

آلومینیوم، فرآیندهای پیش و پس از جوشکاری متفاوتی نیاز دارد. آلومینیوم، لایه‌ی اُکسیدی ایجاد می‌کند که دمای ذوب آن از خود آلومینیوم بالاتر است. برای جلوگیری از حضور ذرات ذوب‌نشده‌ی آلومینیوم در جوش، باید قبل از انجام جوشکاری، از روش‌های حذف لایه‌ی اُکسید، مثل تمیزکردن شیمیایی یا فیزیکی استفاده کرد.

برای این که در مورد جوشکاری فلزات، اطلاعات بیشتری داشته باشید، می‌توانید مطلب «جوشکاری چه فلزاتی ساده تر است؟ بهترین فلز کدام است؟» را بخوانید.

جوشکاری آلومینیوم، یک مهارت پیچیده است و اگر قبل از انجام این کار، اطلاعات و تجربه‌ی بیشتری در این زمینه داشته باشید، احتمالاً این کار را بهتر انجام خواهید داد. به طور کلی، 4 روش برای انجام جوشکاری آلومینیوم وجود دارد که هر کدام از این روش‌ها به صورت متفاوت انجام می‌شود.

از چه نوع جوشکاری برای آلومینیوم استفاده می‌شود؟

جوشکاری آلومینیوم

موارد زیر، فرآیندهای جوشکاری هستند که می‌توان برای آلومینیوم انجام داد:

  •  جوشکاری قوس الکتریکی تحت محافظت با گاز تنگستن  GTAW/TIG
  • جوشکاری قوس الکتریکی تحت محافظت گاز GMAW/MIG
  • جوشکاری پرتوی لیزر و جوشکاری پرتوی الکترونی
  • جوشکاری مقاومتی

 جوشکاری قوس الکتریکی تحت محافظت با گاز تنگستن GTAW / TIG

یکی از محبوب‌ترین فرآیندهای جوش‌کاری برای آلومینیوم، جوشکاری قوس الکتریکی تحت محافظت با گاز تنگستن می‌باشد که به جوشکاری گاز تنگستن هم شناخته می‌شود. این مدل جوشکاری برای آلومینیوم، بسیار مناسب است؛ زیرا به دستگاه تغذیه‌ی سیم مکانیکی که عامل چالش‌های مربوط به سیستم تغذیه جوشکاری است، نیازی ندارد.

 جوشکاری قوس الکتریکی تحت محافظت گازGMAW/MIG ‎‌

یکی دیگر از روش‌های مناسب برای جوشکاری آلومینیوم، جوشکاری قوس الکتریکی تحت محافظت گاز است. این نوع از جوشکاری، سریع‌تر از مدل قبلی انجام می‌شود؛ اما در این روش، از سیستم‌های تغذیه‌ی سیم مکانیکی استفاده می‌شود.

جوشکاری پرتو لیزری و جوشکاری پرتو الکترونی

فرآیندهای جوشکاری پرتوای، اغلب برای جوشکاری آلومینیوم، کاربردی هستند. از آنجایی که چگالی این نوع جوشکاری، بسیار بالا است، چالش‌های مربوط به هدایت حرارتی بالای آلومینیوم، نگرانی کمتری خواهند داشت.

در مورد جوشکاری لیزری، بازتابِ نور مواد، می‌تواند نگران‌کننده باشد. همچنین، بهینه‌سازی گاز محافظ به منظور جلوگیری از ایجاد تخلخل، بسیار مهم است. جوشکاری پرتوی الکترونی، عموماً این مشکلات را ندارد؛ زیرا در این روش، از نور به عنوان منبع انرژی استفاده نمی‌شود و در خلأ انجام می‌پذیرد.

جوشکاری مقاومتی

جوشکاری مقاومتی نیز امکان جوشکاری آلومینیوم را فراهم می‌سازد. با این حال، هدایت الکتریکی و حرارتیِ آلومینیوم، باعث ایجاد مشکلاتی در این روش می‌شوند. برای غلبه بر این چالش‌ها نکات و تجهیزات خاص جوشکاری نیاز است.

فرآیندهایی که برای جوشکاری آلومینیوم توصیه نمی‌شوند

فرآیندهای توصیه نشده برای جوشکاری آلومینیوم

اصولاً هر فرآیند جوشکاری که در آن از روان‌سازها استفاده شود، مانند جوشکاری چسبی، جوشکاری قوسی و جوشکاری قوسی غوطه‌ور، فرآیند مناسبی برای جوشکاری آلومینیوم نیستند. بیشتر مواقع، جوش حاصل از این روش‌ها حاوی تخلخل فراوان می‌باشد.

در این مطلب در مورد دلایل دشواری فرآیند جوشکاری آلومینیوم صحبت شد. همان طور که گفتیم، این نوع جوشکاری به روش‌های مختلفی انجام می‌شود که لازم است حتماً در مورد آن‌ها تا حدودی آگاه باشید. اگر سوال یا تجربه‌ای در این زمینه دارید، در بخش دیدگاه‌ها با ما در میان بگذارید.

نظرات بسته شده است.