بتن مسلح چیست و تفاوت ان با بتن ارمه؟

زمان مطالعه: 4 دقیقه

بتن مسلح یا Reinforced Concrete یکی از پرکاربردترین محصولات ساختمانی است، که از تقویت بتن ساده با میلگرد، شبکه توری و صفحات فلزی ساخته می شود. نام دیگر این محصول بتن ارمه است و برخلاف تصور عده ای از مردم، هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارند. بتن آرمه به طور کلی دارای 6 دسته بندی است که هر کدام ساختار و کاربردهای متفاوتی دارند.

ما در این دانشنامه از اصفهان آهن، قصد داریم به این سوال که بتن مسلح چیست پاسخ دهیم، سپس انواع آن را همراه با مشخصات و کاربرد معرفی کنیم.

فایل صوتی

بتن مسلح چیست؟

از ترکیب بتن معمولی با ساختارهای تقویت کننده همچون میلگرد، میله، کابل و… محصولی به نام بتن مسلح یا RC ساخته می شود. مهم ترین تفاوت این محصول با بتن ساده مقاومت بالاتر، کرنش کششی زیاد و سازگاری با حرارت است به همین دلیل به آن مسلح شده می گویند.

این محصول هم مانند هر اختراع دیگری، در سال های اول با مشکلات و چالش های زیادی روبه رو بود اما امروزه به یکی از پرکاربردترین مقاطع ساختمانی تبدیل شده است.

تفاوت بتن مسلح و غیر مسلح

از بتن غیر مسلح بیشتر در ساخت و سازهایی که مقاومت کششی کمی نیاز دارند، مانند روسازی و پیاده رو استفاده می شود. این محصولات هیچ گونه مواد تقویت کننده ای در ساختار خود ندارند، به همین دلیل در منبع های تنشی دچار ترک و حتی شکستگی می شوند.

اما بتن مسلح که توسط المان های متنوع تقویت شده، به دلیل وجود فولاد در ساختار خود مقاومت بسیار بیشتری در منبع های تنشی دارد. افزایش مقاومت کششی بتن، ضریب یکسان انبساط حرارتی بتن و فولاد و هم پوشانی ضعف های بتن و فولاد از مهم ترین تفاوت های دو بتن مسلح و غیر مسلح هستند.

بتن مسلح چیست

انواع بتن مسلح

بتن مسلح به 6 دسته کلی تقسیم می شود، که علاوه بر ساختار و کاربرد در شکل ظاهری نیز با یکدیگر متفاوت هستند.

بتن مسلح به میلگرد

اولین بار بتن ساده توسط میلگرد، تقویت و مسلح شد به همین دلیل قدیمی ترین روش آن به شمار می رود. میلگردهای به کار رفته در بتن از جنس فولاد، شیشه و پلیمر هستند، اما نوع فولادی آن باکیفیت تر و رایج است. بتن مسلح به میلگرد فولادی، به دلیل نزدیک بودن ضریب انبساطی بتن و فولاد موجب برطرف شدن ضعف های درونی آن می شود.

بتن مسلح پیش تنیده و پس تنیده

اعمال فرایندهای پیش تنیدگی و پس تنیدگی در کابل های فولادی، موجب تولید این ساختار می شود. مقاومت فشاری بسیار بالا، کاهش تنش فشاری و کاهش سطح مقطع از مزایای این نوع بتن مسلح است.

این مشخصات موجب کاهش احتمال ترک خوردگی در بتن می شود. البته در کنار تمام فواید، معایبی همچون نیاز به نیروی کار بیشتر جهت کنترل کیفی و هزینه های بیشتر تجهیزات مصرفی نیز دارد.

بتن مسلح پیش ساخته

این بتن ها معلوما در محیط تخصصی و کنترل شده کارخانه تولید می شوند. سرعت ساخت این بتن بسیار بالاتر از سایر محصولات بتنی است. بتن پیش ساخته مسلح در ساخت اعضای سازه ای، دیوار و نمای ساختمان، پل، لاینینگ تونل مترو، مخزن آب، سپتیک تانک، لوله انتقال آب و… کاربرد دارد.

بتن مسلح با عایق ماندگار

این بتن که به اختصار ICF نامیده می شود، دارای یک دیوار پرشونده دائمی در نقش عایق صوتی و حرارتی است. مهم ترین مزیت این بتن نسب به سایر آرمه ها، عایق بودن و بهره وری بسیار بالای انرژی است.

بتن مسلح همراه با الیاف

اضافه کردن الیاف به ساختار بتن، موجب افزایش یکپارچی و در نتیجه کاهش نفوذ پذیری آب و رطوبت به آن می شود. بتن الیافی یکی از محبوب ترین محصولات ساختمانی است که توسط الیاف مصنوعی، طبیعی و فولادی مسلح می شود. افزایش یکپارچگی ملات بتن، کاهش احتمال کرم خوردگی و ایجاد ترک از مهم ترین مزایای این فراورده است.

انواع بتن مسلح

مزایا و معایب بتن مسلح

بتن مسلح از جمله محصولاتی است که برای بخش های باربر و غیرباربر سازه مورد استفاده قرار می گیرد به همین دلیل از نظر مصرف کنندگان دارای مزایا و معایب متعددی است.

مزایای بتن مسلح یا آرمه

  • استحکام و مقاومت بسیار بالا در برابر بارهای خمشی، فشاری، آتش و حرارت، مواد شیمیایی و…
  • هزینه نسبتا پایین و قابل دسترس مواد اولیه
  • فرم پذیری، شکل پذیری و انعطاف بسیار بالا برای تغییر شکل
  • قابل پاشش به منظور پر کردن نقاط ترک و شکاف خورده
  • دوام و ماندگاری بسیار بالا در صورت اجرای اصولی و صحیح
  • مقاومت در برابر بارهای دینامیکی مانند زلزله و باد
  • عایق صوت و حرارت
  • استفاده از مواد بازیافتی مانند ضایعات شیشه، لاستیک و… در تولید و ساخت بتن ارمه
  • کاربرد فراوان در پروژه هایی مانند ساخت پل، سد، جاده، لوله، سازه های دریایی و…

معایب بتن مسلح یا ارمه

بتن مسلح در کنار تمام مزایایی که دارد، دارای محدودیت ها و معایبی است که گاها مهندسان ترجیح می دهند از آن استفاده نکنند. این معایب عبارتند از:

  • مقاومت کششی آن برخلاف مقاومت فشاری، بسیار پایین و شکننده است. می توان این مشکل را از طریق میلگردهای کششی برطرف کرد.
  • وزن زیاد و درنتیجه افزایش وزن سازه که این مشکل نیز از طریق بتن پیش تنیده، دیوارهای نازک و بتن دارای دانه های سبک قابل جبران است.
  • ترک خوردن بتن به علت انقباض و انبساط در حین تغییر حرارت
  • عدم مقاومت در برابر قلیا و سولفات در بتن هایی با سیمان پرتلند پر می شوند.
  • احتمال خزش بتن تحت تاثیر بارهای سنگین
  • نیاز به مهارت تخصصی، کنترل کیفیت و نیروی انسانی ماهر

در این مقاله به بررسی و توضیح بتن مسلح، انواع، خصوصیات و کاربرد آن پرداختیم. بتن مسلح محصولی است که توسط المان های مختلفی مانند میلگرد تقویت می شود. افزایش مقاومت و استحکام، افزایش کارایی و عایق شدن از جمله ویژگی هایی است که در این فرایند به بتن افزوده می شود. ساخت پل، تونل، جاده، کانال، لوله، سازه های دریایی و… از جمله کاربردهای این کامپوزیت هستند که در مورد هر کدام توضیحات کامل ارائه شد.

بتن مسلح چه تفاوتی با بتن ارمه دارد؟

ارمه نام دیگر بتن مسلح است و هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارند.

مواد تشکیل دهنده بتن مسلح چیست؟

سیمان، شن، ماسه و آب ترکیبات اصلی بتن هستند که با اضافه شدن میلگرد، ارمه ساخته می شود.

دلایل استفاده از بتن مسلح به جای بتن ساده چیست؟

مقاومت و استحکام بالاتر، طول عمر و ماندگاری بیشتر، شکل پذیری سریع تر مزایای ارمه هستند.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

3 نظرات
  1. مهندس موسوی می گوید

    سلام وقت شما بخیر، بتن مسلح رو در کجاها میشه استفاده کرد؟ آیا برای ساخت سد مناسبه؟

  2. محمدرضا فدایی می گوید

    سلام. از مطلب خوب شما سپاس گزارم. از بین انواع بتن مسلح، کدوم یکی قوی تر می باشد؟

    1. اصفهان آهن می گوید

      به مقاومت کششی، فشاری و نوع بار وارد شده بستگی داره! از نظر مقاومت کششی بتن پیش تنیده توصیه می شود. از نظر مقاومت فشاری نیز بتن مسلح به میلگرد گزینه بهتری هست.