هزینه اسکلت فلزی ساختمان دو طبقه
دسترسی سریع به محتوای این مطلب
برای ساخت انواع سازه ها، دو نوع اسکلت فلزی و بتنی وجود دارد که از لحاظ دوام و قیمت با یکدیگر متفاوت هستند. عده ای معتقدند که اسکلت فلزی به دلیل مقاومت و استحکام بیشتر، گزینه مناسب تری برای ساختمان های مسکونی، صنعتی و… است. به هر جهت انتخاب و مقایسه سازه بتنی یا فلزی به عوامل مختلفی بستگی دارد.
در این مطلب از دانشنامه اصفهان آهن قصد داریم به بررسی هزینه اسکلت فلزی ساختمان و عوامل موثر بر نوسان آن بپردازیم؛ زیرا برآورد هزینه های ساخت و ساز، مهم ترین نکته ای است که برای عوامل پروژه اهمیت دارد. این مقاله به برنامه ریزی مالی پروژه کمک بسیار زیادی می کند.
فایل صوتی
انواع ساختمان های فلزی
اسکلت فلزی به دلیل انعطاف پذیری، سرعت در اجرا و مقاومت بسیار بالا کاربرد بیشتری نسبت به نوع بتنی دارد. در یک دسته بندی کلی می توان ساختمان های ایجاد شده از اسکلت فلزی را به هفت دسته طبقه بندی کرد.
1. ساختمان های فلزی انشعابی (Frame Structures)
این نوع ساختمان ها از اجزایی مانند تیر، ستون و بالشتک مجزا تشکیل شده اند که با جوشکاری یا پیچ گوشتی به یکدیگر متصل می شوند. اسکلت های فلزی انشعابی، برای ساختمان های مسکونی، تجاری و صنعتی استفاده می شوند.
2. ساختمان های فولادی (Steel Structures)
ساختمان های فولادی، از جوشکاری قطعات فولادی تشکیل شده اند. این نوع ساختمان ها به دلیل ویژگی های فلزی مانند مقاومت بالا و وزن سبک، برای پروژه های پل، سالن های ورزشی، برج ها و… مناسب هستند.
3. ساختمان های خمشی (Truss Structures)
ساختمان های خمشی از اجزای مستقیم و مثلثی به نام تراس تشکیل شده اند. این ساختمان ها برای پل، سقف های بلند و مواردی که به پشتیبانی از بارهای خمشی نیاز دارند، مناسب هستند.
4. ساختمان های خمشی فولادی (Steel Truss Structures)
این ساختمان ها ترکیبی از ویژگی های ساختمان فولادی و خمشی هستند که برای پوشش دهی بر روی مکان های گسترده مانند تالارها، ایستگاه ها و سالن های نمایش استفاده می شوند.
5. ساختمان های باز (Open Structures)
این ساختمان ها به دلیل طراحی باز و پویا، معمولاً در فضاهای عمومی مانند پارک، میدان و مراکز شهری دیده می شوند.
6. سازه های حمل و نقل (Transportation Structures)
پل ها، تونل ها و تجهیزات مربوط به حمل و نقل که از فلزات برای ایجاد ایمنی و مقاومت استفاده می کنند، از نوع سازه های انتقالی هستند.
7. ساختمان های پیش ساخته (Prefabricated Structures)
این ساختمان ها در کارخانه پیش ساخته می شوند و سپس در محل پروژه اجزای آن ترکیب می شوند. این روش به افزایش سرعت اجرا و کیفیت کمک می کند.
عوامل موثر بر هزینه اسکلت فلزی ساختمان
برآورد هزینه دقیق اسکلت فلزی ساختمان به عوامل متعددی بستگی دارد که عبارتند از:
- متراژ ساختمان که هر چه بزرگتر باشد، هزینه اسکلت نیز افزایش پیدا می کند
- نوع و کیفیت مصالح فلزی که به دو دسته فولاد معمولی و ضد زنگ تقسیم بندی می شوند
- طراحی اسکلت که بعد از نیازسنجی پروژه، توسط مهندس انجام می شود
- شرایط محیطی، نوع آب و هوا و خاک، اگر خاک نرم باشد هزینه پی ریزی بیشتر می شود
- قوانین محلی و استانداردهای هر منطقه موجب تفاوت در هزینه ها می شود
- نیاز به تجهیزات خاص برای جوشکاری، برشکاری و تراشکاری
- هزینه نیروی کار و دستمزدی که برای ساخت و نصب اسکلت فلزی می گیرند
بنابراین تعیین هزینه اسکلت فلزی، تنها با در نظر گرفتن عوامل گفته شده امکان پذیر است.
هزینه اجرای اسکلت فلزی ساختمان
برای برآورد هزینه اسکلت فلزی در انواع ساختمان ها، لازم است که ابتدا به بررسی قیمت آهن آلات مصرفی آن یعنی میلگرد، تیرآهن و سایر اجزا بپردازیم. هر اسکلت فلزی از تیرآهن، ورق فولادی، تسمه، آرماتور، پرچ، میل مهار و… تشکیل شده است.
هزینه خرید تیرآهن برای اسکلت فلزی
تیرآهن اصلی ترین و مهم ترین جزء اسکلت های فلزی است، که بیشترین تاثیر را در هزینه نهایی آن دارد. قیمت روز تیرآهن به کارخانه تولید کننده و نوع آن بستگی دارد، اما به طور کلی می توان گفت که برای هر متر مربع از ساختمان، حدود 30 تا 35 کیلوگرم تیرآهن و گاهی بیشتر مصرف می شود.
قیمت این مقدار از تیرآهن، به شدت متغییر بوده و براساس نوع کارخانه تعیین می شود. به عنوان مثال تیرآهن ذوب آهن اصفهان که بیشترین کیفیت را در ایران دارد، مسلما قیمت بالاتری هم خواهد داشت.
هزینه تمام شده ساخت سازه فولادی
به طور کلی برای براورد هزینه اسکلت فلزی، می توان مقادیر زیر را اعلام نمود اما توجه داشته باشید که این اطلاعات با توجه به نوسانات بازار، مدام در حال تغییر هستند.
نوع خدمات | هزینه به ازای هر متر مربع (تومان) |
خرید آهن آلات | 800000 تا 1400000 |
خرید میلگرد | 200000 تا 500000 |
اجرای اسکلت | 150000 تا 200000 |
دستمزد اجرای کامپوزیت | 40000 تا 75000 |
دستمزد اجرای دیوار برشی | 75000 تا 150000 |
سایر مصالح مانند سیم، میخ و… | 100000 |
مجموع | حدودا 2 تا 3 میلیون تومان |
هزینه سایر مصالح و اجزاء اسکلت فلزی، به صورت روزانه متغییر بوده که می توانید از طریق برقراری تماس با کارشناسان واحد فروش از آنها مطلع شوید. برآورد هزینه دقیق اجرای اسکلت فلزی به عوامل مختلفی بستگی دارد که پس از بررسی و تحلیل توسط مهندسین عمرانی، به کارفرما اعلام می شود. بنابراین پاسخ به این سوال که هزینه اسکلت فلزی ساختمان دو طبقه چقدر است با نداشتن اطلاعات ضروری، امکان پذیر نیست.
قیمت تمام شده ساخت یک ساختمان فلزی دو طبقه با متراژ 200 متر چقدر است؟
بسته به عوامل گفته شده و دخیلی در آن، حدودا 8 تا 10 میلیون تومان در هر متر مربع
برای ساخت یک ساختمان، تفاوت بین اسکلت فلزی و بتنی چقدر است؟
بسته به عوامل مختلف، اسکلت فلزی حدودا 20% گران تر از اسکلت بتنی است.