میراگر ساختمان چیست؟ + کاربرد و هر آنچه باید بدانید!

زمان مطالعه: 4 دقیقه

برای مقاوم سازی ساختمان در برابر زلزله، روش های مختلفی وجود دارد که یکی از موثرترین آنها، سیستم لرزه ای یا میراگر است. این سیستم به گونه ای تنظیم شده که در لرزه های زمین، احتمال فروریختن ساختمان را تا حد بسیار زیادی کاهش می دهد. بنابراین سازه هایی که از این سیستم برخوردارند، بناهای مقاوم تری هستند.

میراگر انواع مختلفی دارد به همین دلیل قصد داریم در این مقاله اصفهان آهن، به بررسی تاثیرات میراگر و کاربردهای آن بپردازیم.

فایل صوتی

میراگر ساختمان چیست و چه نقشی دارد؟

روش هایی که باعث افزایش مقاومت و توانایی سازه در برابر نیروهای شدید محیطی مانند زلزله می شوند را، مقاوم سازی ساختمان می گویند.

میراگر ساختارهای بتنی، چوبی و فولادی هستند که درون دیوار یا ستون های یک مجتمع قرار می گیرند و روش بسیار مناسبی برای افزایش مقاومت ساختمان هستند.

به طور کلی این ساختار سه نقش اساسی را در یک بنا ایفا می کند که عبارتند از:

  1. کاهش تغییر شکل و آسیب سریع در اثر وقوع زمین لرزه
  2. انتقال نیروهای زلزله از نقاط ضعف به نقاط قوت ساختمان
  3. افزایش استحکام بنا در وضعیت های بحرانی

به طور کلی می توان گفت که این سیستم قبل، حین و بعد از وقوع زلزله از فونداسیون ساختمان محافظت می کند تا عملکرد بهتری از خود نشان دهد.

میراگر چیست؟

انواع میراگر ساختمان

این محصول بر اساس نوع کاربری، میزان استحکام و ویژگی های فنی در 5 نوع دسته بندی می شود. به این مسئله مهم که هزینه لازم برای خرید هر یک از این محصولات متفاوت است، حتما دقت کنید که متناسب با بودجه شما باشد.

میراگر اصطکاکی یا FD

این سیستم ‌ها از اصطکاک بین سطوح مختلف برای جذب و تخلیه نیروهای زلزله استفاده می‌ کنند که در کاهش تغییر شکل و ضربه‌ های زلزله به ساختمان مؤثر هستند. میراگر اصطکاکی نیز به سه نوع دورانی، اتصال اصطکاک و پال تقسیم می شوند که کاربرد متفاوتی دارند.

این روش در انواع ساختمان های بلند، تاریخی، قدیمی و حساس (بیمارستان، ایستگاه آتش نشانی، مراکز اطلاعاتی و…) قابل اجرا است.

میراگر ویسکوز یا VFD

این نوع میراگر از پیستون و سیلندر تشکیل شده که در درون سیالی از ویسکوزیته بالا قرار دارند. از مایع ویسکوز برای ایجاد مقاومت در برابر تغییر شکل ‌های ساختمان در طی زلزله استفاده می شود. روش کار این قطعه به صورتی است که با عبور دادن سیال از پیستون مانند ترمز ماشین، انرژی های لرزه ای را جذب می کند.

این روش بیشتر برای فونداسیون و بادبندهای ساختمان مناسب است و در این نقاط جایگذاری می شود.

میراگر ویسکوالاستیک

این میراگر از تعدادی صفحه فولادی که بین آن ها مواد ویسکوالاستیک وجود دارد تشکیل شده است. پس از تبدیل انرژی مکانیکی به گرما، میراگر بر اساس دمای محیط و فرکانس بارگذاری شروع به کار می کند. مهاربندهای قطری، ساختمان های کوچک و یک طبقه برای اجرای این روش مناسب هستند.

میراگر الاستومری یا ED

از ترکیب لایه های فشرده مواد پلاستیکی و الاستومری بین مواد فولادی، این نوع میراگر ساخته می شود. مدل کارکرد این روش به گونه ای است که در صورت وارد شدن نیرو، تغییر شکل می دهد و از منتقل شدن انرژی به سایر نقاط سازه جلوگیری می کند.

معمولاً این محصول در نقاطی از ساختمان نصب می‌ شود که در زمان زلزله تغییر مکان بیشتری دارد. میراگر الاستومری پس از زلزله به حالت اولیه خود باز می ‌گردد، اما باید توجه داشته باشید که عمر مفید آنها محدود است و نیاز به تعویض دوره‌ ای دارند.

میراگر فلزی تسلیمی یا MYD

اگر در ساخت این سیستم از فلزاتی مانند فولاد، سرب و… استفاده شود به صورت غیرخطی و غیر الاستیک کار می کنند؛ بنابراین به راحتی تغییر شکل می دهند و انرژی ارتعاشی زلزله را خنثی می کند.

این روش برای ساختمان های نوساز فولادی و بتنی، مجتمع های تجاری، سازه های صنعتی، بیمارستان ها و… مناسب تر است.

انواع میراگر

مزایای استفاده از میراگر ساختمان

استفاده از میراگرها در ساختمان‌ به منظور مقاوم ‌سازی در برابر زلزله، دارای مزایای متعددی است که عبارتند از:

  • افزایش ایمنی ساکنان و کاهش خرابی های زلزله
  • کاهش تغییر شکل های ناشی از لرزش زمین
  • به عنوان عنصر تقویتی، موجب افزایش مقاومت ساختمان می شود
  • کاهش تلرانسیون یا تغییر مکان نسبی نقاط مختلف زمین
  • قابل تنظیم و تطبیق با شرایط زلزله
  • راهکار اقتصادی و مناسب برای مناطق زلزله خیز، صرفه جویی در هزینه ها و زمان
  • تاثیر کمتر بر دیزاین داخلی ساختمانی هایی که ارزش تاریخی و معماری دارند

بنابراین می توان نتیجه گرفت که یکی از بهترین روش های مقاوم سازی ساختمان در برابر خطرات طبیعی با اختلاف زیاد سیستم های میراگر هستند.

معایب استفاده از میراگر ساختمان

اگرچه که این روش مزایای زیاد دارد اما طبیعی است که از لحاظ هزینه و عوامل دیگر دارای معایبی نیز باشد. به عنوان مثال هزینه بالای طراحی، تولید و نصب موجب شده تا عده ای در همان مراحل اولیه بیخیال این روش شوند.

نیاز به تعویض دوره ای، گرفتن فضای مخصوص برای اجرا، پیچیدگی در نصب و تنظیم، تاخیر در ساخت و توسعه پروژه، حساسیت به شرایط محیطی و احتمال عملکرد نادرست از معایب این سیستم است.

هرچند که میراگرها می‌ توانند در مقاوم‌ سازی ساختمان‌ ها به معنای افزایش ایمنی مؤثر باشند، اما این معایب نیز باید در نظر گرفته شود و مهندسان در انتخاب و طراحی سیستم‌ های مقاوم‌ سازی مناسب دقت کنند.

روش های متنوعی برای افزایش استحکام ساختمان در برابر زلزله وجود دارد که یکی از بهترین آنها، سیستم میراگر است. این سیستم به گونه ای است که با توجه به نوع کاربری ساختمان و بودجه پروژه انواع آن انتخاب می شود.

در این مطلب انواع میراگرها و مزایا و معایب آن مفصل توضیح داده شد. اگرچه که اجرای این سیستم کمی هزینه بر است اما با کاهش خطرات آینده ساختمان، بودجه اختصاصی کاهش پیدا می کند. مخصوصا که خسارت های جانی افراد قابل جبران نیست و باید پیشگیری شود.

میراگر ساختمان چیست؟

یکی از روش های مقاوم سازی ساختمان در برابر زلزله است.

چند نوع میراگر در ساختمان وجود دارد؟

مراگر اصطکاکی، ویسکوز، ویسکوالاستیک، لاستومری و فلزی تسلیمی

مزیت استفاده از سیستم میراگر در ساختمان چیست؟

افزایش مقاومت ساختمان در برابر زلزله و حفظ ایمنی افراد

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.