تست همبندی ساختمان [ارائه گزارش، روند و چیستی]
دسترسی سریع به محتوای این مطلب
طبق آیین نامه محافظت فنی و مبحث 13 مقررات ملی که از شورای عالی تصویب شده اند، اجرای تست همبندی در تمامی ساختمان ها و مراکز الزامی است. همبندی به معنای اتصال بدنه فلزی تجهیزات، هادی حفاظتی، لوله های فلزی و… است.
تست همبندی ساختمان موجب کاهش خطرات آتش سوزی، برق گرفتگی، اثرات الکتریسیته و… می شود؛ به همین دلیل است که اجرای آن در تمام قسمت ها به خصوص محیط های مرطوب مانند آشپزخانه و حمام به شدت ضروری و الزامی است.
در این مطلب از دانشنامه اصفهان آهن قصد داریم به بررسی تست همبندی ساختمان، مزایا و روش اجرای آن بپردازیم پس ادامه مطالب را از دست ندهید.
همبندی ساختمان چیست؟
عبارت همبندی یا Equipotential Bonding به معنای اتصال تجهیزات فلزی ساختمان است که به دلیل هم پتانسیل شدن جریانات الکتریسیته، خطراتی مانند برق گرفتگی را از بین می برد.
به عبارت دیگر همبندی ساختمان با اتصال الکتریکی سازه های فلزی، از تشکیل اختلاف پتانسیل بزرگ و خطرناک جلوگیری می کند.
برای اجرای همبندی ساختمان، از یک هادی با سطح مقطع بزرگ و مقاومت الکتریکی کم (مانند میلگرد همبندی، سیم مسی، تیر فلزی، ستون) استفاده می شود، تا اسکلت هادی ساختمان و بدنه هادی پس از اتصال به یکدیگر، هم پتانسیل شوند.
مزایای تست همبندی ساختمان
همبندی ساختمان با هم پتانسیل کردن جریان های اسکلت هادی و بدنه، موجب پیشگیری از خطرات جبران ناپذیری می شوند. مزایای اجرای این تست عبارتند از:
- کاهش خطرات آتش سوزی ناشی از برق
- پیشگیری از برق گرفتگی
- محافظت از آسیب دیدن تجهیزات الکترونیکی و مخابراتی
- کاهش تداخل امواج الکترومغناطیسی و بهبود آن
- افزایش سرعت عملکرد وسایل حفاظتی و کاهش مقاومت سیستم زمینی ساختمان
- کاهش خطرات امپدانس شبکه زمین ملک
- به وجود آوردن مسیرهای متعدد و موازی برای هدایت کردن جریان صاعقه و جلوگیری از آسیب های جبران ناپذیر تجهیزات الکتریکی
- محافظت از عایق بندی های کابل ها هنگام عبور جریان اشتباه
- ایمن سازی ساختمان هایی که مقاومت سیستم زمین آن بسیار زیاد است.
انواع همبندی ساختمان
همبندی با توجه به موقعیت مکانی ساختمان، به دو دسته یعنی همبندی اصلی و تکمیلی طبقه بندی می شود.
در همبندی اصلی (Main E.B)، اتصال در سازه و تجهیزات آن به سمت زمین اجرا می شود. تاسیسات فلزی (لوله های آب، گاز، شیلدهای برق . فاضلاب)، تیر، ستون، آرماتورها در اسکلت بتنی، کابل های تلفن و برق از اجزای تشکیل دهنده این نوع همبندی هستند.
همبندی تکمیلی یا اضافی (Supplementary E.B) در محیط های مرطوب استفاده می شود. اجزای تشکیل دهنده این همبندی عبارتند از: تجهیزات فلزی استخر و سونا، وان فلزی حمام، هادی محافظ پریز، وسایل رسانا در آشپزخانه، تاسیسات فلزی در اصطبل دامداری و تجهیزات رسانا که در بیمارستان به کار می روند.
تست همبندی ساختمان چیست؟
تست همبندی به منظور ارزیابی و اعتبارسنجی مواد ساختمانی، ساختارها و اجزای مختلف ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد. اهداف اصلی از انجام تست همبندی ساختمان عبارتند از:
1. اعتبارسنجی مصالح
تست همبندی به ارزیابی کیفیت مواد مانند بتن، فولاد، چوب و غیره کمک می کند تا مطمئن شویم که مصالح استفاده شده در ساختمان مطابق با استانداردهای مورد نیاز و مقبول جهانی هستند.
2. ارزیابی ساختار
با انجام تست همبندی، امکان بررسی استحکام و پایداری ساختارهایی مثل دیوارها، ستونها، و تیرها فراهم می شود. این امر باعث جلوگیری از وقوع حوادث ناشی از ضعف های ساختاری خواهد شد.
3. اطمینان از ایمنی
اجرای تست همبندی به منظور اطمینان از ایمنی ساختمان در برابر عوامل مختلف مانند زلزله، باد و تنش های محیطی دیگر انجام می شود.
4. ارتقاء کیفیت ساختمان
نتایج تست همبندی، به مهندسان و سازندگان کمک می کند تا مشکلات موجود در ساختمان را شناسایی و برطرف کنند و بهبود کیفیت عملکرد ساختمان تضمین شود.
در کل، تست همبندی ساختمان مهمترین مرحله ای است که در فرآیند ساخت و نگهداری سازه ها به منظور افزایش ایمنی و پایداری آن انجام می شود.
10 مرحله برای تهیه گزارش همبندی ساختمان
تهیه گزارش همبندی ساختمان مرحله مهمی در فرآیند ارزیابی و اعتبارسنجی ساختمان است. این گزارش باید به دقت و با رعایت استانداردها و مقررات مربوط به آن تنظیم شود. در جدول زیر، مراحل مهم برای تهیه گزارش همبندی ساختمان آمده است.
مراحل همبندی | شرح وظایف هر مرحله |
1. مشخصات ساختمان | ابتدا باید مشخصات کامل ساختمان اعم از نام و آدرس، مالکیت، مقصد ساختمان، و اطلاعات مشابه را در گزارش ثبت کنید. |
2. توصیف تست | در این بخش، نوع و ماهیت تست همبندی را شرح دهید. به تفصیل بیان کنید که تست به چه منظوری انجام شده است و چه عواملی در طی انجام تست مورد بررسی قرار گرفته اند. |
3. مواد مصرفی | مشخص کنید که چه نوع مواد ساختمانی (بتن، فولاد، میلگرد، واحدهای مکمل همبندی و…) در تست همبندی مورد استفاده قرار گرفته اند. |
4. تجهیزات و ابزار | در این بخش، تجهیزات و ابزار مورد استفاده برای انجام تست همبندی را معرفی کنید. همچنین، نشان دهید که آیا این تجهیزات دقیق و کالیبره شده هستند یا خیر. |
5. روش انجام تست | توصیف کنید که تست همبندی به چه روشی انجام شده است. مراحل اجرای تست و نحوه اندازه گیری و ثبت داده ها را مشخص کنید. |
6. نتایج تست | نتایج دقیق تست همبندی را از جمله مقادیر عددی، نمودارها، تصاویر، و هر گونه داده مرتبط دیگر در گزارش را ذکر کنید. |
7. تحلیل و ارزیابی | ارزیابی کنید که نتایج تست چه معنا و مفهومی برای ساختمان دارند و آیا ساختمان به تمامی استانداردها و مقررات مربوطه پایبند است یا خیر. |
8. نتیجه گیری | در این بخش، به صورت خلاصه به نتیجه گیری اصلی از تست همبندی پرداخته و اگر هر گونه مشکل یا نیاز به تعمیرات و اصلاحات وجود دارد، آن را ذکر کنید |
9. توصیه های علمی | اگر نیاز به اقدامات تصحیحی دارید، توصیه های مرتبط با تعمیرات و تقویت های لازم را در گزارش ضمیمه کنید. |
10. مراجع | لیست مراجع و منابعی که در تهیه گزارش از آن بهره بردهاید را در آخر گزارش ذکر کنید. |
گزارش همبندی ساختمان باید به صورت دقیق و کامل تهیه و توسط متخصصین مجرب تایید شود. این گزارش به مالکان و ناظران ساختمان کمک می کند تا اطمینان حاصل کنند که ساختمان در وضعیت همبندی مناسب و ایمن قرار دارد یا خیر.
تست همبندی ساختمان یکی از مهم ترین مراحل پروژه های عمرانی است، که به منظور ارزیابی کیفیت و ایمنی اتصالات در هر سازه انجام می شود. انجام این تست شامل نکات و مواردی است که در مطلب بالا مفصل در مورد آن صحبت کردیم.
هدف از انجام تست همبندی ساختمان چیست؟
هدف اصلی از انجام تست همبندی ساختمان، اطمینان حاصل کردن از استحکام، پایداری، و ایمنی ساختمان است.
معایب انجام تست همبندی ساختمان چیست؟
در کنار تمام مزایا، این گزارش معایبی هم مانند هزینه بر بودن، زمان بر بودن، اختلال در فعالیت ها و نیاز به نیروی متخصص دارد.
تهیه گزارش همبندی ساختمان چقدر طول می کشد؟
مدت زمان مورد نیاز برای تهیه این گزارش بسته به اندازه و پیچیدگی ساختمان، نوع تست، تجهیزات، برنامه ریزی و… بین چند هفته تا چندماه متغیر است.