راهکارهای برخورد با تخلفات ساختمانی

ساخت و ساز همواره در هر شهری انجام می‌شود و ساختمان‌ها باید مکان امنی برای زندگی خانواده‌ها باشند. به منظور اینکه سازه‌های مقاوم و مطمئنی داشته باشیم، باید از برخی قوانین تبعیت کنیم تا هیچ مشکلی در آینده پیش نیاید. شهرداری‌ها وظیفه رسیدگی به تخلفات ساختمانی را بر عهده دارند. قوانین وسیعی در زمینه‌های مختلف با توجه به نوع کاربری، متراژ، عملکرد و ویژگی‌های دیگر ساختمان توسط شهرداری وضع شده است که برای اجرای یک پروژه ساختمانی بهتر است به طور کامل با آن‌ها آشنا شوید. ما در این مطلب شما را با انواع تخلفات ساختمانی آشنا خواهیم کرد.

فایل صوتی این مطلب

 

تخلفات ساختمانی چیست؟

تخلفات ساختمانی
تخلفات ساختمانی

برای بسیاری از افراد جامعه این سوال مطرح است که منظور از تخلفات ساختمانی چیست؟ شهرداری‌ها موظفند بر روند ساختمان سازی در حوزه خود نظارت کاملی داشته باشند و این نظارت براساس قوانین نوسازی و عمران شهری صورت می‌گیرد. ساخت و ساز یک امر شخصی نیست و باید تعداد طبقات، ارتفاع و کیفیت ساختمان، ظاهر نما و دیگر ویژگی‌های آن براساس قوانین مصوب اجرا شود.

هر فردی که از این قوانین تحدی کند، متخلف شناخته می‌شود و طبق مقررات شهرسازی موظف به پرداخت جریمه خواهد بود. شروع ساخت و ساز بدون دریافت پروانه ساختمانی و یا نادیده گرفتن هر یک از بندهای موجود در پروانه در ردیف تخلفات ساختمانی جای دارد.

در برخی مواقع افراد سودجو عمدا تخلف می‌کنند و در برخی مواقع نا آشنایی مردم با قوانین سبب بروز تخلفات این چنینی می‌باشد.

انواع تخلفات ساختمانی

انواع تخلفات ساختمانی
انواع تخلفات ساختمانی

به دلیل افزایش ساخت و ساز در کشور، قوانین مصوب در شهرداری به صورت ذره‌بینی در هر منطقه مورد بررسی قرار می‌گیرند. با این‌حال همواره افرادی نا آشنا و یا سودجو وجود دارند که می‌خواهند این قوانین را زیر پا بگذارند که این عمل در نهایت به ضرر خودشان تمام خواهد شد.

در ادامه به بررسی انواع تخلفات ساختمانی می‌پردازیم تا شما آگاهی‌های لازم در این مورد را کسب کنید.

عدم دریافت پروانه

این امر کاملا بدیهی است که با توجه به ماده ۱۰۰ قوانین شهرداری، برای اینکه عملیات ساخت و ساز وارد فاز اجرایی شود، صاحب ملک باید پروانه ساخت دریافت کند. هر ساختمانی که بدون دریافت پروانه وارد فاز اجرایی شود، عملیات آن غیرقانونی بوده و مراجع ذیربط می‌توانند ساخت آن ساختمان را متوقف کنند.

به این نکته نیز باید اشاره کنیم که تنها کسب پروانه شرط شروع ساخت و ساز است و آغاز مراحل کسب پروانه دلیل شروع ساخت نمی‌باشد.

کاربری ملک

یکی از تخلفات ساختمانی مربوط به عدم توجه به نوع کاربری ملک است. نوع کاربری ملک در سند ذکر می‌گردد و اگر به غیر از کاربری ذکر شده در سند، استفاده دیگری از ملک صورت بگیرد، تخلف محسوب شده و طبق قوانین با مالکین برخورد می‌شود. کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری در این مواقع تشکیل می‌شود و اقدامات لازم را انجام می‌دهند.

استحکام بنا

این مورد بعد از ساخت ساختمان مورد بررسی قرار می‌گیرد و یا اگر فردی می‌خواهد تعداد طبقات ساختمان خود را افزایش دهد، باید از مهندسین تایید استحکام بنا را بگیرد. اگر استحکام بنای یک ساختمان تایید نشود، مالک موظف است نسبت به مقاوم سازی ساختمان اقدام کند. در صورت عدم توجه به این مورد حکم تخریب ساختمان صادر می‌شود.

عدم وجود پارکینگ

با توجه به افزایش جمعیت و همچنین تعداد خودرو، هر خانواده برای کاهش مزاحمت برای همسایه‌ها نیاز مبرم به پارکینگ دارد. در قوانین نوسازی عدم توجه به ایجاد پارکینگ با توجه به نقشه، یکی از تخلفات ساختمانی محسوب می‌شود و شهرداری‌ها در این مورد بسیار جدی هستند.

کسانی که این مورد را رعایت نمی‌کنند با توجه به ماده ۱۰۰ شهرداری، باید خلافی مورد نظر را پرداخت کنند.

تجاوز به معابر عمومی

یکی دیگر از تخلفات ساختمانی تجاوز به معابر عمونی و شهری است که برخلاف پروانه ساختمان صورت می‌گیرد. در این مورد نیز می‌توان با اخطاری که از شهرداری به مالک داده می‌شود، این مشکل را رفع کرد و در غیر این صورت پرونده به مراجع ذیربط ارسال می‌شود.

مراحل برخورد با تخلفات ساختمانی

مراحل برخورد با تخلفات ساختمانی
مراحل برخورد با تخلفات ساختمانی

همانطور که می‌دانید مرجع رسیدگی به تخلفات ساختمانی، شهرداری‌ها هستند. زمانی که تخلفی توسط این سازمان ضبط می‌شود، طی مراحل قانونی به آن رسیدگی می‌شود. در ادامه مطلب شما را با ۶ مرحله برخورد با تخلفات ساختمانی آشنا می‌کنیم.

1: موضوع به کمیسیون ماده ۱۰۰ ارجاع داده می‌شود

در کمیسیون ماده ۱۰۰ یک عضو از شورای شهر، یک عضو از قضات دادگستری و نماینده وزارت کشور شرکت می‌کنند. موضوع تخلف در اولین گام به این کمیسیون ارجاع داده می‌شود.

2: نماینده شهرداری موضوع را کتبا به کمیسیون ارسال می‌کند

مدت زمان معینی برای ارسال کتبی موضوع توسط نماینده شهرداری تصویب می‌شود. اگر این امر توسط نماینده شهرداری انجام نشود، باید خودش پاسخگو باشد.

3: شهرداری فرآیند ساخت و ساز را متوقف می‌کند

در فرآیند رسیدگی به تخلفات ساختمانی، توقف ساخت و ساز در مرحله سوم توسط نماینده شهرداری انجام می‌گیرد. شرح این موضوع پس از یک هفته به کمیسیون بازتاب داده می‌شود تا مراحل بعدی انجام گیرد.

4: کمیسیون دستور قلع ساختمان را صادر می‌کند

در این مرحله با بررسی تخلف انجام شده، کمیسیون نظر خود را نسبت به قلع ساختمان و یا حکم جریمه صادر می‌کند. تمام جوانب در این مرحله در نظر گرفته می‌شود تا قوانین مصوب در مقررات نوسازی رعایت شود. حدود دو ماه برای قلع ساختمان زمان تعیین می‌شود.

5: ابلاغیه کمیسیون به مالک ساختمان ارسال می‌شود

در این مرحله رای کمیسیون توسط نماینده شهرداری به فرد متخلف ارسال می‌شود. فرد می‌تواند به این موضوع اعتراض کند و این تنها در شرایطی است که اعتراض او وارد باشد.

6: اخذ جریمه در صورت عدم اجرای دستور

در صورتی که به تخلفات ساختمانی به صورت جدی رسیدگی نشود، شاهد بافت غیر استاندارد در شهرها خواهیم بود. اگر فرد متخلف، به دستور ابلاغی از کمیسیون عمل نکند، علاوه بر قلع ساختمان، شهرداری باید از مالک جریمه و عوارض بگیرد.

جمع‌بندی

نقض قوانین شهرسازی و بی توجهی به مقررات الزامی ساخت و ساز به عنوان تخلفات ساختمانی می‌توان شناخت. شهردار‌ها موظفند با افرادی که در انجام عملیات ساخت و ساز به اصول شهرسازی پایبند نیستند، به طور جدی برخورد نمایند. از جمله تخلفات ساختمانی می‌توان به عدم دریافت پروانه، عدم توجه به کاربری ملک، عدم توجه به استحکام بنا، عدم وجود پارکینگ و تجاوز به معابر عمومی اشاره کرد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.