سریع ترین روش ساخت ساختمان در ایران 1402
دسترسی سریع به محتوای این مطلب
در ایران روش های زیادی برای ساختمان سازی وجود دارد که یکی از معروف ترین آنها Pole Barn است. در این روش، ساختمان بدون نیاز به فونداسیون و زیرسازی ساخته می شود. بنابراین چون مرحله زیرسازی حذف شده، روند ساخت سریع تر انجام می شود.
البته علاوه بر روش Pole Barn، راه های دیگری مانند ساخت و ساز ماژولار، طراحی سه بعدی، طراحی هوشمند و ساختمان های ICF وجود دارد که در این مطلب از دانشنامه اصفهان آهن به عنوان سریع ترین روش ساخت ساختمان توضیح می دهیم.
فایل صوتی
روش های ساخت سریع ساختمان در ایران
امروزه روش های نوین زیادی برای ساختمان سازی ابداع شده که نه تنها کیفیت ساخت و ساز را افزایش می دهند، بلکه باعث افزایش سرعت کار نیز می شوند. این روش ها عبارتند از:
روش Pole Barn
در روش Pole Barn، از تیرهای چوبی یا فولادی برای ساخت اسکلت ساختمان استفاده می شود. این تیرها ابتدا به صورت عمودی در زمین نصب شده، سپس با صفحات فلزی یا چوبی به یکدیگر متصل می شوند. پس از ساخت اسکلت، دیوارها و سقف ساختمان با مصالحی مانند پنل (پانل) های پیش ساخته، ورق های فلزی یا چوب پوشانده می شوند.
سرعت ساخت خانه با روش Pole Barn به عوامل مختلفی مانند اندازه و پیچیدگی ساختمان، شرایط آب و هوایی و تعداد کارگران بستگی دارد. با این حال در شرایط ایده آل، یک خانه با روش Pole Barn را می توان در عرض چند هفته یا چند ماه ساخت.
مراحل ساخت ساختمان با روش Pole Barn شامل موارد زیر می شود:
- طراحی نقشه های ساختمان، با توجه به نیازهای کارفرما و شرایط محل ساخت
- آماده سازی زمین برای ساخت ساختمان
- ساخت اسکلت ساختمان (تیرهای چوبی یا فولادی به صورت عمودی در زمین نصب و سپس با صفحات فلزی یا چوبی به یکدیگر متصل می شوند)
- پوشش دیوارها و سقف با مصالحی مانند پانل های پیش ساخته، ورق های فلزی یا چوب
- تکمیل سایر بخش های ساختمان مانند نصب درب و پنجره، عایق بندی و نقاشی
استفاده از این روش مزایایی مانند افزایش سرعت ساخت، کاهش هزینه ها و انعطاف پذیری بالا دارد؛ اما گاهی مقاومت و ایزولاسیون ساختمان را کاهش می دهد. ایزولاسیون به معنای جداسازی یک محیط از محیط دیگر است که برای جلوگیری از انتقال گرما، سرما، صدا، رطوبت و… انجام می شود.
در مجموع، روش Pole Barn یکی از روش های سریع و مقرون به صرفه برای ساخت ساختمان است. این روش برای ساختمان های مسکونی، تجاری و صنعتی در ایران استفاده می شود. سازه تیری، ساختمان کشاورزی و ساختمان سریع نام های دیگر Pole Barn هستند.
روش ساخت و ساز ماژولار
در این شیوه، اجزای ساختمان به صورت پیش ساخته در کارخانه تولید و به محل ساخت منتقل می شوند. این اجزا (ماژول ها) می توانند شامل دیوار، سقف، کف، در، پنجره و سایر عناصر ساختمان باشند.
مراحل ساخت و ساز ماژولار عبارتند از:
- طراحی نقشه ساختمان با توجه به نیازهای کارفرما و شرایط محل پروژه
- تولید ماژول ها در کارخانه شامل برش، مونتاژ و عایق بندی آنها
- حمل و نقل ماژول های تولید شده به محل ساخت
- نصب ماژول ها به یکدیگر در محل ساخت
- تکمیل ساختمان شامل نصب درب و پنجره، عایق بندی و نقاشی
ساخت و ساز ماژولار، مزایا و معایب متعددی دارد. این روش باعث افزایش سرعت ساخت و ساز، کاهش هزینه ها، بهبود انعطاف پذیری و کیفیت ساخت می شود؛ اما ماژول ها وزن زیادی دارند، به همین دلیل احتمالا حمل و نقل آنها کمی سخت است.
طراحی ساختمان هوشمند
این ساختمان ها، دارای سیستم و فناوری های جدید برای بهبود عملکرد سازه هستند. فناوری های جدید باعث کاهش مصرف انرژی، افزایش ایمنی و بهره وری ساختمان می شوند. به جرئت می توان گفت که بهترین و سریع ترین روش ساخت ساختمان در ایران، این فناوری های هوشمند و نوین هستند.
ساختمان های هوشمند، ویژگی های زیر را دارند:
این سازه به طور خودکار، عملکرد سیستم های مختلف ساختمان مانند روشنایی، سرمایش، گرمایش و به طور کلی مصرف انرژی را مدیریت می کند.
ساختمان هوشمند با استفاده از فناوری های مختلف مانند دوربین های مدار بسته، حسگرها و سیستم های اعلان، امنیت ساکنین را تضمین می کند.
همچنین با بهره مندی از این سیستم ها، می توان راحتی ساکنان ساختمان را تضمین کرد؛ برای مثال استفاده از سیستم های روشنایی و پرده های هوشمند، باعث راحتی افراد می شود.
در جدول زیر، انواع فناوری های هوشمند در ساختمان سازی را مشاهده می کنید.
نام سیستم | وظایف |
هوشمندسازی اضطراری | تشخیص خودکار حوادث اضطراری و ارائه سیگنال های هشداردهنده |
هوشمندسازی روشنایی | تنظیم خودکار سطح روشنایی به وسیله سنسورها و کاهش مصرف انرژی |
هوشمندسازی گرما و سرما | استفاده از سنسورها، دستگاه های کنترلی و اطلاعاتی برای مدیریت منابع |
هوشمندسازی امنیت | مدیریت هوشمند امکانات و منابع مربوط به امنیت ساختمان |
سیستم اعلان حریق خودکار | اطلاع رسانی اتوماتیک برای امداد و نجات یا ارتباطات اضطراری |
اعلان سرقت هوشمند | تشخیص سرقت هوشمند و هشداردهی خودکار به ساکنین |
سیستم هوشمند تهویه مطبوع | امکان کنترل دما، رطوبت، جریان هوای مطبوع و تهویه |
هوشمندسازی سیستم هوازی | مدیریت تمام سیستم های هوازی ساختمان شامل تهویه، گرمایش و سرمایش، تصفیه هوا، رطوبت و نورپردازی |
سیستم هوشمند پنجره | کنترل خودکار پنجره ها براساس نور، دما، کیفیت هوا استفاده از سنسورها برای تشخیص نیاز به تهویه و تنظیم دما، استفاده از پنجره های تکیه گاه هوشمند و استفاده از تکنولوژی های نوین مثل اینترنت اشیا |
روشن و خاموشی هوشمند | کنترل روشنایی و خاموشی سیستم های نوری در ساختمان |
علاوه بر سیستم های گفته شده، تکنولوژی های دیگری برای هوشمندسازی ساختمان وجود دارد که معرفی همه آنها از حوصله این بحث خارج است.
روش ICF یا قالب های عایق ماندگار
ساختمان های Insulated Concrete Form که به اختصار ICF نامیده می شوند، دارای بلوک های عایق پلی استیرن هستند. این بلوک ها نقش قالب بتن، عایق صوتی-حرارتی و بتن مسلح را ایفا می کنند. به زبان ساده تر می توان گفت که این روش، نوعی سیستم ساختمانی است که از قالب های ماندگار (از جنس فوم پلی اورتان یا پلی استایرن) برای ساخت دیوار استفاده می کند.
اگر یک تیم متخصص از کارگران ماهر داشته باشید، طی یک روز بلوک های ICF در جای مناسب گذاشته می شود و در روز بعد عملیات بتن ریزی را شروع می کنند. به همین دلیل سازه آی سی اف، به عنوان سریع ترین روش ساخت ساختمان در ایران شناخته می شود.
این دیوارها در برابر حرارت و صوت، آتش سوزی، زلزله و… مقاومت بسیار بالایی دارند و سرعت ساخت و ساز را نسبت به روش های سنتی افزایش می دهند. برای ساخت انواع ساختمان های مسکونی، تجاری، صنعتی و دولتی می توان از این روش استفاده کرد.
خرید مصالح از کارخانه های نزدیک
یکی از روش های کاهش هزینه ساختمان سازی، خرید مصالح باکیفیت از کارخانه های نزدیک به محل پروژه است. هرچه مسافت بین کارخانه و محل ساخت و ساز کمتر باشد، مدت زمان لازم برای حمل و نقل مصالح نیز کاهش پیدا می کند.
پس خرید مصالح از کارخانه های نزدیک، در سرعت ساخت و ساز تاثیر مثبتی دارد. کاهش زمان و هزینه حمل و نقل و احتمال تاخیر در تحویل مصالح، به این موضوع بستگی دارد.
البته نزدیک بودن تنها معیار انتخاب یک کارخانه نیست. بلکه باید در مورد چندین تولیدکننده تحقیق کنید، به مذاکره بپردازید و بهترین کیفیت را انتخاب نمایید.
عوامل موثر بر سرعت ساخت و ساز
نوع طراحی، مواد و مصالح، مهارت تیم ساخت و ساز، شرایط آب و هوایی و… بر سرعت اتمام پروژه تاثیر می گذارند.
استفاده از سیستم های پیش ساخته یا استفاده از فناوری های مدرن، می تواند سرعت ساخت و ساز را افزایش دهد. همچنین استفاده از مواد و مصالح باکیفیت و مناسب، باعث افزایش سرعت می شود. هرچه وزن مواد سبک تر باشد، سرعت حمل و نقل و ساخت بیشتر می شود.
سعی کنید ساخت و ساز را، در شرایط هوایی مساعد انجام دهید. آب و هوای نامساعد، زمان اتمام پروژه را افزایش می دهد. همیشه احتمال وقوع عوامل غیر قابل پیشبینی و حوادث خارج کنترل وجود دارد. پس اگر پیمانکار هستید و باید زمانی را برای اتمام کار مشخص کنید، تاثیر این عوامل را در نظر بگیرید.
در این مطلب، تعدادی از سریع ترین روش ساخت ساختمان در ایران را معرفی کردیم. همانطور که اشاره شد این روش ها مزایا و معایب متعددی دارند که باید با در نظر گرفتن این شرایط و نوع سازه، بهترین شیوه را انتخاب کنید.
روش های ساخت ساختمان سریع کدامند؟
شیوه Pole Barn، ساخت و ساز ماژولار، هوشمندسازی ساختمان و استفاده از روش ICF
سریع ترین روش ساخت ساختمان ویلایی چیست؟
به کارگیری مصالح از پیش ساخته برای دیوارها، سقف، کف و…
سریع ترین روش ساخت ساختمان در مناطق زلزله خیز چیست؟
مصالح پیش ساخته که در کارخانه تولید شده و به محل پروژه منتقل می شوند، برای این شرایط مناسب هستند.