بررسی تاثیر رکود مسکن بر فولاد | آیا این رکود ادامه دارد؟

دسترسی سریع به محتوای این مطلب
مدت هاست که در مورد وضعیت نابسمان مسکن و ساختمان سازی، اخبار ناامید کننده ای به گوش می رسد. طبیعتا این رکود بر سایر صنایع وابسته، مانند فولاد سازی تاثیر می گذارد. در حقیقت یکی از مهم ترین عواملی که باعث کاهش قیمت آهن آلات در دو ماه اخیر شد، کاهش تقاضا برای مسکن بود.
در این مطلب از دانشنامه اصفهان آهن، به بررسی علل کاهش قیمت آهن و تاثیر رکود مسکن بر فولاد می پردازیم. این مسئله داغ ترین موضوع اخبار در نیمه اول سال 1402 است، که بسیاری از افراد را در مورد وضعیت آینده آن نگران کرده است.
فایل صوتی
رکود مسکن به چه معناست؟
زمانی که وضعیت معاملات (خرید و فروش) خانه بیش از حد تصور کاهش پیدا کند، رکود مسکن اتفاق می افتد. این رکود اغلب بخاطر کاهش توان خرید مردم یا تقاضا اتفاق می افتد، که نتیجه آن کم شدن قیمت مسکن است. البته همیشه اینگونه نیست و گاهی با افزایش قیمت مسکن مواجه می شویم.
رکود مسکن پیامدهای ناگوار زیر را به دنبال دارد:
- کاهش سرمایه گذاری در بخش مسکن
- افزایش بیکاری افراد جامعه (مهندسین، کارگران و سایر صنایع وابسته)
- رکود اقتصادی
- کاهش یا افزایش قابل توجه قیمت مسکن
- کاهش قیمت آهن آلات در فولادسازی
فولاد یکی از صنایع وابسته به مسکن است که طی دو ماه اخیر هر دو افت شدیدی داشتند.
تاثیر رکود مسکن بر فولاد
مواد اولیه زیادی در صنعت ساخت و ساز استفاده می شوند، که فولاد و آهن آلات یکی از مهم ترین آنهاست. بنابراین رکود مسکن و کاهش تقاضا برای خانه، تاثیر شدیدی بر کاهش قیمت آهن آلات می گذارد. این رکود بر جنبه های مختلف فولادسازی، تاثیرات منفی زیادی دارد که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم.

کاهش تولید فولاد در کارخانجات
اگر تقاضا و قدرت خرید مردم برای ساختمان سازی کاهش پیدا کند، قطعا تولید فولاد نیز متوقف می شود؛ زیرا تا مدتی صنعتی برای استفاده از آن وجود نخواهد نداشت.
کاهش فروش فولاد
طبیعی است که در صورت رکود مسکن، شرکت های واسطه با افت فروش مواجه شوند که در این صورت، مجبور به تعدیل نیرو و اخراج کارکنان خواهند شد.
کاهش سودآوری شرکت ها و کارخانه های فولاد
در صورتی که کاهش فروش شرکت ها، تا مدت زیادی ادامه پیدا کند و راه حل مناسب آن توسط مسئولین پیدا نشود، با ورشکستگی تعداد زیادی از صنایع فولادی کشور رو به رو می شویم. این موضوع اصلا اتفاق خوشایندی برای رشد اقتصادی یک جامعه نیست.
افزایش بیکاری
در حال حاضر کارخانه ها و شرکت های بسیار زیادی با حدود 1.7 میلیون نفر، در بخش فولاد مشغول به کار هستند. در واقع 5.5 درصد افراد جامعه ایران، در مشاغل فولادی فعالیت می کنند. با تعطیل شدن هر یک از کارخانه ها یا شرکت ها، این افراد شغل خود را از دست می دهند.

آیا رکود بازار مسکن و فولاد ادامه دار خواهد بود؟
اینکه در آینده چه اتفاقی می افتد، اصلا مشخص نیست. اما برای پاسخ به این سوال و ایجاد امیدواری، می توان عوامل زیر را برای آینده بازار فولاد در ایران بررسی کرد.
عوامل ایجاد کننده رکود
همانطور که گفته شد، قدرت خرید مردم به علت وضعیت اقتصادی جامعه کاهش پیدا کرده است. اگر این شرایط برطرف نشود، بازار فولاد و مسکن نیز به رکود خود ادامه می دهند.
شرایط اقتصادی در جهان
این اوضاع فقط مختص به ایران نیست. بلکه در کل جهان به علت های مختلفی مانند جنگ اوکراین و روسیه، وضعیت اقتصادی چندان مطلوب به نظر نمی رسد. اگر شرایط اقتصادی در جهان بهبود پیدا کند، طبیعتا بر بازار ایران نیز تاثیر می گذارد.
سیاست های دولت
اگر دولت تصمیمات مناسبی در جهت حمایت از بازار مسکن و فولاد اتخاذ کند، می توان به آینده این صنایع و بهبودی آنها امیدوار بود. همچنین برداشته شدن تحریم ها تاثیر زیادی بر تمام بخش های یک جامعه دارد و مسیر رشد اقتصادی را هموار می کند.
با توجه به این عوامل، می توان به آینده صنایع ساختمان سازی و مخصوصا فولاد امیدوار بود.
عواملی که باعث گردش چرخ بازار مسکن می شود!
افزایش نقدینگی در صنعت ساخت و ساز، مهم ترین عاملی است که موجب بهبود این اوضاع می شود. در حال حاضر با کاهش حجم پولی گردش در این صنعت، هیچ بهبودی حاصل نمی شود.
ثبات قیمت مصالح، کاهش نرخ ارز، محدود کردن فعالیت دلالان و همسان سازی حقوق افراد در جامعه نه تنها به صنعت ساخت و ساز، بلکه به سایر صنایع در جامعه کمک بسیار زیادی می کند.
اخبار مربوط به رکود مسکن و فولاد
نائب رئیس اتحادیه فروشندگان آهن اهواز، در گزارشی اعلام کرد که به تازگی روسیه، تولید و صادرات خود را آغاز کرده است. با توجه به ارائه تخفیفات قابل توجه برای این محصولات، مشتریان جهانی نیاز خود را از آهن روس تامین می کنند.
رضا نادری معتقدست که با وجود آهن روس تقاضا برای خرید سایر آهن آلات به شدت کاهش پیدا کرده و با توجه به افزایش قیمت مواد اولیه، نمی توان محصولات را با قیمت قبل به بازار وارد کرد.
هم چنین با توجه به اینکه بهترین فصل ساخت و ساز، بهار و تابستان است با ورود به فصل سرما، رکود ساخت و ساز همچنان ادامه خواهد بود.
در انتهای مطلب، سخن خود را با مروری کوتاه تمام می کنیم. تاثیر رکود بازار مسکن بر فولاد را به طور کامل می توان حس کرد. برای حل این مشکل راهکارهای زیادی وجود دارد که اگر تصمیمات درست آن گرفته شود، قطعا از این وضعیت خارج می شویم.
مهم ترین عاملی که باعث بهبود این شرایط می شود، توجه به قدرت خرید مردم است. در حال حاضر بخش زیادی از افراد جامعه، تنها به مایحتاج ضروری زندگی فکر می کنند. در چنین شرایطی، نمی توان مشارکت مردم در بازار فولاد را تصور کرد.
مهم ترین عاملی که باعث رکود بازار فولاد شده چیست؟
کاهش تقاضای مردم برای بخش مسکن، باعث رکود بازار فولاد و تولید آنها شده است.
راه های کاهش تاثیر رکود مسکن بر فولاد چیست؟
افزایش قدرت خرید مردم، کاهش نرخ بهره و سود، اصلاح سیاست های دولتی
آیا افزایش نقدینگی در صنعت عمران و سازندگی می تواند به خروج از رکود بازار مسکن و فولاد کمک کند؟
بله، هرچه نقدینگی افزایش پیدا کند، تقاضا برای مسکن و خرید فولاد هم بیشتر می شود.