نکاتی که باید در مورد انواع پروفیل ساختمانی بدانید

زمان مطالعه: 5 دقیقه

آیا می‌دانستید که انواع و اقسام پروفیل ساختمانی در بازار وجود دارد؟ آیا اطلاعاتی در مورد آن‌ها دارید؟ آیا می‌دانید که در چه مواقعی باید از چه نوع پروفیلی استفاده کرد؟ این سوالات و برخی سوالات دیگر در مورد پروفیل‌های ساختمانی به ما انگیزه نوشتن این نوشتار را داده است. اگر شما نیز قصد دارید در مورد این پروفیل‌ها اطلاعاتی را به دست آورید و بدانید کاربردهای آن‌ها چیست، ادامه این متن را مطالعه کنید. در این متن انواع پروفیل ساختمانی مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.

فایل صوتی این مطلب

پروفیل ساختمانی

وقتی مهندسان فعال در حوزه ساختمان سازی متوجه شدند که دوام سازه‌هایی که طراحی و اجرا می‌کنند بسیار پایین بوده و به راحتی و در اثر وقوع یک زلزله با قدرت کم، سازه دچار تخریب و خسارت می‌شود، به فکر افتادند تا از راه حل‌های مختلف استفاده کنند. اینجا بود که این مهندسان تصمیم گرفتند به سراغ فولاد رفته و مقاطعی که ماده اولیه آنها از این آلیاژ است را در سازه‌ها به کار ببندند. یکی از جاهایی که پروفیل‌ها کاربرد زیادی دارند، ساختمان سازی است. معمولا این نوع پروفیل از ورق هایی که ضخامت کمی دارد ساخته شده و به دلیل مزیت‌هایی مانند تنوع در ابعاد و فرم دهی بالا محبوبیت بالایی دارند.

برای تولید این نوع پروفیل از فولاد که عمدتا نیز از جنس st37 است، استفاده شده و نکته بارز و مشخصی که در مورد این نوع پروفیل می‌توان عنوان کرد، بالا بودن خاصیت شکل‌پذیری آن است. همین ویژگی باعث شده تا برای منظورهای متفاوت بتوان شکلی را که مد نظر است، تولید کرد. ابعاد این نوع پروفیل از 20 در 20 میلی متر شروع و تا سایز 100 در 100 نیز ادامه دارد.

انواع پروفیل ساختمانی چیست؟

یکی از مزیت‌هایی که پروفیل به کار برده شده در صنعت ساختمان دارد، شکل‌پذیری آن است. این موضوع باعث شده تا انواع پروفیل ساختمانی در بازار مشاهده شود. معمولا انواع پروفیل را بر اساس شکل ظاهری به چند دسته کلی تقسیم می‌کنند که به شرح زیر می‌باشد:

پروفیل مربع و یا مستطیل شکل

یکی از جاهایی که پروفیل مربع و یا مستطیل شکل، کاربرد زیادی دارد، ساخت حصار، راه پله، ساخت در و پنجره و نرده‌کشی است. در برخی قسمت های صنعت خودروسازی نیز حضور این نوع پروفیل به خوبی مشاهده می‌شود. پروفیل‌های مربع شکل، در طیف وسیعی از صنایع قابل استفاده هستند که از آن جمله می‌توان به ساختمان سازی، ساخت ستون و یا اسکلت‌های فلزی در ساختمان‌ها اشاره کرد.

پروفیل‌های قوطی

یکی دیگر از انواع پروفیل ساختمانی، پروفیل قوطی است. این نوع پروفیل نیز به شکل مربع و یا مستطیل موجود و نیازهای زیادی را می‌توان به وسیله آن مرتفع کرد. معمولا برای ساخت اسکلت، نرده، محافظ‌های در و پنجره و غیره از این نوع پروفیل، زیاد استفاده می‌کنند.

پروفیل سبک یا پروفیل مبلی

نوع دیگری از پروفیل‌های موجود در بازار، پروفیل سبک است که به آن پروفیل مبلی و یا پروفیل روغنی هم می‌گویند. ماده اولیه برای تولید این نوع پروفیل، ورق روغنی است و به همین دلیل، ظاهر آن براق و روشن به نظر می‌رسد.

خوب است بدانید که برخی از پروفیل‌هایی که با ورق سیاه تولید می‌شوند نیز در گروه پروفیل سبک قرار دارند. ضخامت عنوان شده برای پروفیل مبلی، بین 3 دهم میلی متر تا 1.5 میلی متر است.

این نوع پروفیل نیز کاربردهای زیادی داشته و در اغلب فضاهای صنعتی می‌توان آن را مشاهده کرد. برای مثال در ساخت میز و صندلی، تخت‌های بیمارستانی و غیره پروفیل مبلی و یا پروفیل سبک در حجم بالا و قابل ملاحظه‌ای به کار برده می‌شود.

پروفیل نوع z

یکی دیگر از انواع پروفیل‌های موجود در بازار، پروفیل نوع z است. ابعاد این نوع، بر اساس ارتفاع آن تعیین می‌شود. معمولا در جاهایی که ارتفاع سقف زیاد است، مانند سوله، سالن و پارکینگ، این نوع پروفیل به وفور استفاده می‌شود. در میان تمام انواع پروفیل‌های z، انواعی که سایزی بین 14 تا 30 و ضخامتی برابر 2.5، 3 و 3.5 دارند از دیگر انواع این نوع پروفیل کاربرد بیشتری داشته و تقاضای بیشتری برای خرید آن مطرح می‌شود.

پروفیل‌هایی با شکل‌های خاص

پروفیل‌هایی با شکل‌های خاص

از دیگر انواع پروفیل، می‌توان به پروفیل‌هایی با شکل خاص اشاره کرد. معمولا بنا به موقعیت و کاربردی که این نوع پروفیل دارد، یکی از اشکال خاص، طراحی و تولید شده و مورد استفاده قرار می‌گیرد. در میان پروفیل‌های با شکل خاص، پروفیل درب و پنجره و پروفیل لنگه دری از دیگر انواع آن شهرت بیشتری دارد.

پروفیل در و پنجره را در تولید درب و پنجره مورد استفاده قرار می‌دهند و سه نوع از آن که شامل پروفیل 507 یا پروفیل سپری، پروفیل 508 یا پروفیل دو لبه و پروفیل 509 یا پروفیل یک لبه از جمله پرکاربردترین انواع پروفیل درب و پنجره هستند.

پروفیل‌های لنگه دری نیز در تولید سازه‌هایی مانند چهارچوب درب‌های فلزی و یا چوبی استفاده می‌شود. معمولا بعد از تولید و انجام رول فرمینگ، نیازی به انجام جوشکاری نیست. دو مورد از مهم‌ترین فاکتورهای تاثیرگذار بر روی قیمت این نوع پروفیل، قیمت ورق و یا قیمت تسمه فولادی است.

پروفیل استیل

یکی از انواع پروفیل ساختمانی، پروفیل استیل می‌باشد. ماده اولیه در تولید این نوع، آلیاژهای فولاد ضد زنگ و یا استنلس استیل بوده و با توجه به آنکه مقدار زیادی از دو عنصر نیکل و کروم در آن وجود دارد، مقاومت قابل توجهی در برابر زنگ زدگی در محیط‌های مرطوب از خود نشان می‌‌دهد.

نکته مهمی که باید در مورد این نوع پروفیل بدانید آن است که فولاد ضد زنگ در کشور تولید نشده و از خارج کشور وارد بازار ایران می‌شود. به  همین دلیل است که در مقایسه با سایر انواع مقاطع فولادی قیمت بالاتری دارد. یکی از عواملی بکه باعث تغییر قیمت این نوع پروفیل می شود، قیمت ارز در داخل کشور است. پر مصرف‌ترین انواع پروفیل استیل، پروفیل های استیلی هستند که گریدهای 201، 3.4، 316 و 321 را شامل می‌شوند.

پروفیل گالوانیزه

پروفیل گالوانیزه

نوع دیگری از پروفیل ساختمانی که آن نیز کاربرد زیادی دارد، پروفیل گالوانیزه است. برای تولید این نوع پروفیل، ورق‌های پروفیل معمولی را تحت عملیات گالوانیزه کردن قرار می‌دهند و در نهایت پروفیلی به دست می آروند که مقاومت بالایی در برابر زنگ زدگی از خودش نشان می‌دهد. این نوع پروفیل به خصوص در جاهایی که میزان رطوبت بالاست می تواند بسیار کارگشا و مفید ظاهر شود. گالوانیزه کردن،ی مقاومت بالایی در مقاطع فولادی ایجاد کرده و به همین دلیل قیمت بالایی نیز برای فروش آن در نظر گرفته می‌شود.

پروفیل دکوراتیو

یکی دیگر از انواع پروفیل‌های ساختمانی، پروفیل دکوراتیو است. همان‌طوری که از نام این پروفیل بر می‌آید، این نوع پروفیل کاربردهای تزیینی داشته و جاهایی که استحکام بسیار بالایی مد نظر نیست، همانند نرده‌های فلز، راه پله و درب و پنجره از حضور این نوع پروفیل استفاده می‌کنند.

ماده اولیه برای تولید این نوع پروفیل از جنس استیل استنلس بوده و ویژگی‌هایی مانند برخورداری از یک جلوه زیبا و منحصر به فرد، دوام بالا، قیمت پایین و عدم نیاز به نگهداری از جمله مزیت‌های این نوع پروفیل به شمار می‌روند. استیل ضد زنگ که ماده بسیار مهمی در حوزه تولید این نوع پروفیل است، داخل کشور تولید نشده و معمولا از خارج کشور وارد می شود. گاهی اوقات نیز این پروفیل به صورت مستقیم وارد کشور شده و در صنایع مورد نیاز به کار گرفته می‌شود.

برای اطلاع از تولیدکنندگان برتر پروفیل در ایران روی لینک زیر کلیک کنید:

«20 تولیدکننده برتر پروفیل در ایران»

موضوع مهمی که در این متن در مورد آن صحبت کردیم، انواع پروفیل ساختمانی بود. برخی از انواع پروفیل را بر اساس شکل ظاهری تقسیم‌بندی می‌کنند و برخی دیگر را بر اساس ماده‌ای که در تولید آن به کار برده می‌شود، در گروه‌های مختلف قرار می‌دهند. آشنایی از با انواع پروفیل‌ها به صاحبان صنایع کمک می‌کند تا بر اساس نیاز خود یکی از انواع آن را انتخاب کرده و مورد استفاده قرار دهند.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.