با پرداخت فلزات بیشتر آشنا شوید

زمان مطالعه: 4 دقیقه

انتخاب یک فلز، همانقدر که به ویژگی‌های مکانیکی آن بستگی دارد، به ظرافت‌های ظاهری نیز وابسته است. به همین علت، فلزات برای رسیدن به ظاهر مطلوب، باید پرداخت شوند. روش‌های فراوانی برای پرداخت فلزات وجود دارد، اما قبل از انتخاب روش پرداخت مناسب، باید ملاحظات خاصی را در نظر گرفت. در ادامه‌ی این مقاله به توضیح روش‌ها و علت پرداخت فلزات و سوالات متدوال در این زمینه خواهیم پرداخت.

فایل صوتی مطلب

چرا فلزات باید پرداخت شوند؟

پولیش فلزات

پرداخت‌کاری فلزات به دلائل مختلفی انجام می‌شود:

  • پرداخت فلزات، اغلب برای رسیدن به ظاهر مطلوب انجام می‌شود. (این عمل، باعث بهبود کیفیت سطح فلز، درخشان‌تر شدن آن و در نتیجه باعث جلوه‌ی بهتر قطعات تزیینی و اثرات هنری ساخته‌شده از فلر می‌شود.)
  • پرداخت‌کردن، اغلب با جلا دادن فلز همراه است و ظاهری آینه‌مانند به فلز می‌بخشد.
  • از دلایل دیگر پرداخت‌کردن فلزات، می‌توان به زُدودن آلودگی‌های سطح فلز و آماده‌کردن آن برای استفاده در مصارف خاص اشاره کرد. (اگرچه ممکن است با چشم غیر مسلح قابل تشخیص نباشد، اما سطح فلزات پرداخت‌نشده، مملو از این آلودگی‌ها و زوائد می‌باشد و این امر باعث محدودیت استفاده از فلزات در شرایط خاص می‌شود.)
  • علاوه بر این، پرداخت‌کردن با کاهش شکاف‌های موجود روی سطح فلز (که از عوامل خوردگی می‌باشند)، می‌تواند خطر خوردگی را کاهش دهد.

از نقطه نظر متالوژیکی، فلزات، اغلب پرداخت می‌شوند زیرا که این کار بهترین راه برای مشاهده‌ ساختارهای کریستالی، ناپیوستگی‌ها و نقایص یک فلز زیر میکروسکوپ و سایر ادوات مشاهده، می‌باشد.

 زنگ‌زدگی، نوعی خوردگی است. اکثر فلزات در جهان دچار خوردگی می‌شوند، ولی ممکن است واکنش برخی از آن‌ها شدید و مخرب باشد و برخی دیگر مانند آلومینیوم، بدون درد و خونریزی! برای جلوگیری از خوردگی، می‌توانید مطلب چگونه از خوردگی فلزات جلوگیری کنیم؟ را مطالعه کنید.

پرداخت فلزات

پرداخت کاری فلز

فرآیند پرداخت فلز، معمولاً با مالش سریع سطح فلز بر روی مواد ساینده‌ی سخت شروع می‌شود. به طور کلی، فرآیند پولیش فلز شامل موارد زیر است:

  1. ابتدا فلز به طور کامل توسط ذرات ساینده با اندازه‌ی خاصی پرداخت می‌شود و در ادامه، این فرآیند، دوباره اما با ذرات ساینده‌ی نرم‌تر (کوچک‌تر)، تکرار می‌شود.
  2. این تکرار تا رسیدن به سطح مطلوبی از پرداخت، ادامه می‌یابد.
  3. مواد ساینده‌ی استفاده‌شده روی چرخ‌های پرداخت، براساس جنس فلز و سختی آن انتخاب می‌شوند. برای پرداخت فلزات نرم‌تر، مانند مس و آلومینیوم، از کاربید سیلیکون و برای پرداخت فولاد ساختمانی از اُکسید آلومینیوم به عنوان ماده‌ی ساینده استفاده می‌شود.
  4. بعضی اوقات برای جلوگیری از تولید حرارت بالا به علت اصطکاک فراوان در طول فرآیند پرداخت، از مایعات استفاده می‌شود.

پولیش یا پرداخت قطعات صنعتی یکی از مهم‌ترین مراحل تولید برای رسیدن به کیفیتی مرغوب است. پرداخت‌کاری فلزات اغلب به منظور جلوگیری از خوردگی، بهبود ظاهر، مقاومت در برابر سایش، تغییر شکل و افزایش مقاومت شیمیایی است.

روش‌های پرداخت فلزات:

پولیش فلزات

ساده‌ترین روش برای پرداخت یک فلز، پرداخت دستی آن می‌باشد. اما این روش در مقیاس بزرگ و صنعتی کارآمد نیست و باعث اُفت کیفیت و سرعت در سیستم می‌شود. به منظور افزایش کیفیت و بهبود سرعت، فرآیند مالش، طی عملیات پرداخت، معمولاً توسط روش‌های مکانیکی انجام می‌شود که ابزارآلات فراوانی هم برای این کار وجود دارد.

به طور مثال، می‌توان صفحه‌ی پرداخت‌کننده را روی یک ابزار برقی دستی، مانند دریل یا سنگ فرز، نصب کرد. روش دیگر، استفاده از ماشین سنباده‌کش تسمه‌ای می‌باشد. در نهایت، پرداخت‌کردن معمولاً با استفاده از تجهیزات خاصی که به ماشین‌های پرداخت معروف هستند، انجام می‌شود. این ماشین‌ها درواقع صفحات گردانی هستند که سنباده‌ها به آن‌ها متصل شده‌اند.

فارغ از نوع روش پرداخت، مواد ساینده در طول فرآیند، به طور مداوم به ذرات کوچک و کوچک‌تر تغییر می‌یابند تا زمانی که پرداخت مطلوب، حاصل شود.

زنگ زدگی باعث ایجاد اختلال در ویژگی‌های مکانیکی فلز شده، خواص شیمیایی آن را تغییر داده و از نظر هنری و زیبایی، شکل فلز را از بین می‌برد. یکی از راه‌های دوری از تهدید زنگ زدگی، استفاده از فلزاتی است که زنگ نمی‌زنند. برای این منظور می‌توانید مطلب «زنگ زدگی در چه فلزاتی رخ نمی‌دهد؟» را بخوانید.

سوالات متدوال در مورد پرداخت کاری فلزات

در ادامه به سوالات مختلف در مورد پرداخت‌کاری فلزات می‌پردازیم:

  • معمول‌ترین فلزاتی که نیاز به پرداخت‌کاری دارند، کدام‌اند؟

استیل، آهن، آلومینیوم، طلا، فلز مس، برنج و نقره از متداول ترین فلزاتی هستند که به پرداختکاری نیاز دارند.

  •  پولیش فلزات به چه منظور انجام می‌شود؟

پرداخت‌کاری فلزات در نهایت باعث دست‌یابی به سطحی صاف و برّاق در فلزات می‌شود.

  • چه عواملی بر روی کیفیت برش لیزری فلزات موثر است؟

مواد اولیه، ضخامت و نوع متریال از عواملی هستند که بر کیفیت برش لیزری فلزات موثرند. به عنوان مثال، هرچه ضخامت ورق فلز بیشتر باشد، میزان شیار در لبه‌ی فلز بیشتر می‌شود و به همان مقدار کیفیت لبه‌ی برش پایین می‌آید.

امیدواریم که این مطلب رضایت خاطر شما همراهان عزیز دانشنامه اصفهان آهن را به همراه داشته باشد، در صورتی که دیدگاه یا نظری در مورد این مطلب دارید آن را از انتهای همین صفحه با ما و همراهان دانشنامه به اشتراک بگذارید.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.