صفر تا صد مراحل ساختمان سازی 1402

زمان مطالعه: 15 دقیقه

همه افراد کم و بیش فلزات مورد استفاده در ساختمان سازی را می‌ شناسند. در دنیای مدرن امروز، استفاده از فلزات در ساختمان‌ سازی امری ضروری است. فلزات، عناصری هستند که دارای خواص ویژه و بعضا مشترک هستند. اگر صاحب زمینی هستید و قرار است یک پروژه ساختمانی را اجرا کنید، باید از مراحل ساخت یک ساختمان اطلاع داشته باشید.

علاوه بر این، حتی لازم است از این موضوع اطلاع داشته باشید که با توجه به متراژ ساختمان‌ تان، قرار است چقدر میلگرد یا تیرآهن خریداری کنید؟ در این مطلب می‌ خواهیم در مورد راهنمای کامل ساختمان‌ سازی صحبت کنیم.

شروع ساختمان‌ سازی

شروع ساختمان‌ سازی یکی از موضوعاتی است که اغلب ما به آن فکر نمی‌ کنیم! شاید خیلی از افراد اطلاع نداشته باشند که باید چه مراحلی طی می‌ شود تا یک زمین خالی به یک خانه امن و گرم تبدیل شود! مراحل ساخت یک سازه با چالش‌ های خاصی همراه است.

به طور کلی، ساختمان‌ ها به عنوان یک سرپناه برای سکونت، زندگی، کار و یا هدف دیگری طراحی می‌ شود. همه ما می‌ دانیم که ساختمان‌ ها از مصالحی مانند آجر، سنگ، بتن، آهن و غیره ساخته می‌ شوند.

در ادامه می‌ خواهیم در مورد این مراحل با هم صحبت کنیم.

شروع کار و تهیه نقشه

راهنمای کامل ساختمان سازی
راهنمای کامل ساختمان سازی

تهیه نقشه اولین گام برای شروع مراحل ساختمان سازی است. در نقشه ساختمان، قسمت‌ های مختلف مانند متراژ، زیربنا، اتاق‌ ها، تعداد طبقات، نوع کاربری و غیره همگی نمایش داده می‌ شود.

برای تهیه نقشه ساختمان، اولین گام این است که مدارک زمین را به شهرداری بفرستید تا آن‌ها را تایید و یک دستور تهیه نقشه برای شما تعیین کند. بعد از اینکه نقشه شما طراحی شد، باید مجددا نقشه را به شهرداری بفرستید تا تایید نهایی شود. بعد از تایید نهایی، یک پروانه ساخت که همان شناسنامه ساختمان است، برای شما صادر می‌ شود.

گودبرداری

خب حالا به سراغ اصلی‌ ترین کار برای شروع ساختمون‌ سازی می‌ رویم که همان گودبرداری است. عمق گودبرداری با توجه به تعداد طبقات و همچنین میزان بار وارد شده در پی ساختمان تعیین می‌ شود.

این کار باید در نهایت دقت و توسط مهندس سازه انجام شود؛ چرا که هرگونه اشتباه در محاسبات گودبرداری خطرات زیادی را برای ساختمان و ساکنان آن ایجاد خواهد کرد.

بتن‌ریزی و آرماتوربندی

در این مرحله باید داخل گود به لایه 10 الی 15 سانتی‌ متری با بتن پر شود؛ کارایی این بتن به این صورت است که بار وارده از سازه را تحمل می‌ کند و اجازه نشت کردن ساختمان را نمی‌ دهد. بعد از آن پی ساختمان را با میلگردهای مش شده آرماتوربندی می‌ کنند.

قالب‌بندی و بتن‌ریزی

در این مرحله، با استفاده از قالب‌ های چوبی، باید محلی که بتن ریزی شده است را قالب‌ بندی کرد. نکته مهم اینجاست که قالب‌ ها باید چرب باشند؛ این به خاطر این است که قالب چرب داخل بتن نمی‌ چسبد. اجرای این مرحله به استحکام ساختمان کمک زیادی خواهد کرد؛ پس بهتر است توسط افراد متخصص و در نهایت دقت انجام شود.

انتخاب و اجرای اسکلت اصلی ساختمان

پیش از این بارها در مورد اسکلت بندی ساختمان با هم صحبت کردیم. ساختمان‌‎ ها هم می‌ توانند فلزی باشند و هم بتنی! اگر استحکام سازه برای شما اولویت بیشتری دارد. مسلما بهتر است که اسکلت سازه‌ از نوع فلزی باشد. البته هر کدام از این دو مورد، مزایا و معایب خاص خود را دارند و باید بسنجید که کف کدام ترازو برای شما سنگین‌تر است؟! اسکلت بتنی برای سازندگان از نظر اقتصادی به صرفه‌ تر است؛ چرا که  قیمت آهن آلات استفاده شده در سازه، از قیمت بتن بسیار بیشتر خواهد بود.

اولین مسئله در ساخت ساختمان، فونداسیون یا پی ساختمان است. ممکن است خیلی از افراد فقط در اصلاح این واژه  را شنیده باشند و آشنایی زیادی با آن ندارند. پی به فرآیند مستحکم‌ سازی ساختمان گفته می‌ شود. در اصل، پی می‌ تواند بخش قابل توجهی از نیرویی که توسط آپارتمان تولید می‌ شود را دریافت کرده و آن را به زمین منتقل کند.

با انتقال نیروی ساختمان به زمین، ارتعاشاتی که ساختمان را تهدید می‌ کند، به حداقل می‌ رسد و نتیجه این کار، استحکام بالای سازه خواهد بود.

دیوارچینی

این مرحله همان‌طور که از اسم آن مشخص است، مربوط به استفاده از آجر از دیوارهای پیش ساخته است. دیوارهای پیش ساخته از نظر اقتصادی به صرفه‌تر هستند؛ از استحکام بیشتری برخوردارند و البته عایق صوتی و حرارتی بهتری نسبت به آجر دارند.

پوشاندن دیوارها و گچ‌ کاری

گچ‌ کاری یا همان سفیدکاری هم با مسطح کردن گچ روی دیوارها انجام می‌ شود و بعد کاملا کشته‌کشی شده تا برای رنگ آمیزی مشکلی به وجود نیاید.

کف ‌سازی، آب‌ بندی و فرش کردن کف با ملات

در این مرحله، باید کف ساختمان با لایه‌ ای از ملات پوشانده شود. بعد از خشک شدن، کف خانه را با موزاییک، کاشی و یا هر چیز دیگری می‌ پوشانند و آب‌ بندی می‌ کنند تا از استحکام آن مطمئن شوند.

کاشی‌ کاری دیوارها

کاشی کاری دیوارها با شاقول انجام می‌ شود. بعد از این که کاشی‌ کاری کاملا خشک شد، باید آن ها را با سیمان سفید بندکشی کنند.

تکمیل سقف

برای این کار هم می‌ توان از سقف کاذب استفاده کرد و هم اینکه از داخل به وسیله گچ کاری، سقف را تکمیل کرد. معمولا گچ کاری در گذشته انجام می‌شد و یک روش سنتی است.

بعد از این که این مرحله انجام شد، نمای ساختمان به عنوان آخرین مرحله ساخت و ساز اجرا می‌ شود و بعد از تمیز کردن محل، ساختمان آماده به مالک تحویل داده می‌ شود.

برای ساخت یک ساختمان چه مقدار آهن آلات نیاز خواهیم داشت؟

مقدار آهن آلات برای ساختمان سازی
مقدار آهن آلات برای ساختمان سازی

بعد از بررسی راهنمای کامل ساختمان‌ سازی باید به فلزات مورد استفاده برای ساختمان سازی اشاره کنیم. امروزه نسبت به گذشته، فلزات جایگاه ویژه‌ ای در حوزه ساخت و ساز دارند. مهمترین ویژگی فلزات این است که از مقاومت بالایی برخوردار هستند و همین موضوع باعث شده که برای ساخت انواع سازه مورد استفاده قرار بگیرند.

آلیاژهایی که از فلزات به دست می‌ آید، آن‌ ها را به گزینه مناسبی برای کاربردهای مختلف در آپارتمان سازی تبدیل کرده است. از دیگر ویژگی فلزات می‌ توان به این موضوع اشاره کرد که از هدایت گرمایی فوق العاده‌ ای برخوردار هستند.

معرفی انواع آهن آلات مورد استفاده شده در ساختمان سازی

در ادامه به معرفی انواع آهن آلات پرکاربرد در مراحل خانه سازی می‌ پردازیم:

میلگرد

کلیدی‌ ترین و اصلی‌ ترین مصالح هر سازه بتنی، میلگرد است. میلگردها انواع مختلفی دارند و در یک دسته‌ بندی کلی به دو نوع میلگرد ساده و میلگرد آجدار تقسیم می‌ شوند.

با توجه به زلزله خیز بودن ایران و وقایعی که در چند سال اخیر شاهد آن بودیم، لزوم توجه به خرید میلگرد و مقاومت بالای ساختمان، بیش از گذشته احساس می‌ شود. میلگرد های A2 تا A4 در دسته میلگردهای آجدار قرار دارند؛ معمولا از میلگردهای آجدار بیشتر در صنعت ساخت و ساز استفاده می‌ شود.

استاندارد A2، نسبت به سایر میلگردها از تنوع بیشتری برخوردار است؛ همچنین در مکان‌ هایی که نیاز به استحکام بالا نباشد و یا ساخت سازه‌ های کم ارتفاع، از این نوع میلگرد استفاده‌ های بیشتری می‌ شود. البته نکته مهم اینجاست که شما باید با توجه به سازه و با مشورت مهندسین، یکی از این استانداردها را خریداری کنید.

علاوه بر بحث استانداردهای میلگرد، توجه به کیفیت کارخانه سازنده میلگرد، از دیگر موارد مهمی است که باید حتما در زمان خرید به آن توجه کرد. بزرگ‌ ترین تولید کننده میلگرد در ایران، کارخانه ذوب آهن اصفهان است کi اکثر استانداردهای میلگرد را تولید می‌ کند و محصولات تولید شده آن نسبت به سایر کارخانه‌ ها از کیفیت بالاتری برخوردار است.

پس اگر می‌ خواهید سازه شما عمر طولانی‌ تری داشته باشد، می‌ توانید به راحتی میلگرد با کیفیت خریداری کنید و استحکام ساختمان‌ را تا سال‌ های سال، تضمین کنید.

مقدار میلگرد مورد نیاز برای ساختمان

اسکلت‌ های بتنی از معمول‌ ترین سازه‌ هایی هستند که در اصول ساختمان‌ سازی مدرن استفاده می‌ شوند. از اسکلت‌ های بتنی به طور معمول در سازه‌ های سنگین و چند طبقه استفاده می‌ شود. مقدار میلگرد مورد نیاز برای هر متر مکعب ستون بتنی، 35 تا 45 کیلوگرم است.

این در حالی است که در ساختمان‌ های فلزی، مقاطع فولادی مانند تیرآهن و میلگرد، نقش اساسی ایجاد می‌ کنند. نکته قابل توجه اینجاست که مقدار میلگرد مورد نیاز برای سقف، ستون و حتی فونداسیون کاملا متفاوت است. بعد از اینکه مقدار میلگرد مورد نیاز برای هریک از بخش‌ های پی، ستون و سقف در یک ساختمان مشخص شد، می‌ توان مقدار میلگرد مصرفی در هر متر مربع برای اسکلت فلزی یا بتی را پیش بینی کرد.

برای اسکلت‌ های بتنی نیز مقدار 40 تا 55 کیلومتر در هر مترمربع میلگرد نیاز است. البته در نظر داشته باشید که با استفاده از قاب خمشی و دیوار برشی، این مقدار را می‌ توان کاهش داد و به حدود 35 تا 45 کیلوگرم رساند.

این مقدار در اسکلت‌ های فلزی قطعا متفاوت است. در اسکلت‌ های فولادی در هر متر مربع تقریباً بین 45 تا 65 کیلوگرم میلگرد نیاز است. حالا استفاده از قاب خمشی در اسکلت‌ های فولادی عملکرد معکوسی دارد و در صورت استفاده از آن‌ ها، این مقدار به 65 تا 90 کیلوگرم در هر مترمربع می‌ رسد و نیاز به میلگرد بیشتری خواهد بود.

البته در نظر داشته باشید، که از دیگر موارد مهم برای انتخاب میلگرد، وزن میلگرد است. وزن میلگرد بر اساس استاندارد آن طبق جدول وزن به دست می‌ آید. برای اطلاع از وزن میلگرد، می‌ توانید از «جدول وزن میلگرد» در سایت اصفهان آهن استفاده کنید.

تیرآهن

تیرآهن
تیرآهن

تیرآهن یکی دیگر از مصالح مهم ساختمانی است که استفاده از آن در هر سازه الزامی است. تیرآهن در ساختمان به عنوان تیر یا ستون استفاده می‌ شود و با توجه به تحمل بار باید از کیفیت بالایی برخوردار باشد. تیرآهن‌ ها در سه دسته تیرآهن IPE، تیرآهن لانه زنبوری و تیرآهن هاش دسته‌ بندی می‌ شوند.

تیرآهن در سایز های 12 تا 30 ساخته می‌ شود که در شاخه های 12 متری و با استانداردهای سبک و سنگین تولید می شود. وزن این محصول با توجه به جدول اشتال به دست می‌ آید؛ در این جدول، وزن هر شاخه تیرآهن با توجه به ابعاد آن مشخص می‌ شود.

کارخانه‌ های متعددی در زمینه تولید و فروش آنلاین تیرآهن فعالیت دارند مانند: ذوب آهن اصفهان، فایکو، آرین، کرمانشاه، ناب تبریز و…

تیرآهن کارخانه ذوب آهن با توجه به اینکه منطبق بر استاندارد جدول اشتال است، معمولا از قیمت بالاتری نسبت به سایر تولیدکنندگان برخوردار است (چیزی حدود 15 درصد). ولی خب گفتن این نکته هم خالی از لطف نیست که محصولات تولید شده این کارخانه از کیفیت بالاتری برخوردار هستند.

بنابراین اگر در ساخت یک ساختمان، کیفیت قرار است حرف اول را برای شما بزند، بهتر است تیرآهن ذوب آهن را خریداری کنید. یک روش برای تشخیص تیرآهن ذوب، حک شدن نماد ESCO بر بال تیر آهن است.

خرید تیرآهن به صورت شاخه‌ ای انجام می شود؛ شما می‌ توانید با توجه به قیمت‌ های روز، نسبت به خرید تیرآهن اقدام کنید. همچنین می‌ توانید قبل از خرید از مشاوران فروش واحد تیرآهن اصفهان آهن، راهنمایی‌ های لازم را دریافت کنید. وزن هر بندیل و تعداد شاخه‌ های موجود در آن برای هر کارخانه مشخص است.

مقدار تیرآهن مورد نیاز برای ساختمان

سوال خیلی از افراد این است که برای ساخت یک سازه، به چه اندازه باید تیرآهن خریداری کرد؟ برای اینکه بتوان به طور دقیق از میزان تیرآهن یک سازه مطلع شد، باید ابتدا نوع سازه را مشخص کرد. به طور کلی، تیرآهن‌ های مورد استفاده برای هر پروژه در سته دسته اصلی، فرعی و کلاف قرار می‌ گیرند.

وقتی که ساختمان و عملکرد مورد انتظار از تیرها را مشخص کنیم، می‌ توانیم بگوییم که برای پروژه مورد نظر، تقریبا چند تیرآهن و با چه متراژی نیاز داریم؟

نحوه محاسبه تعداد تیرآهن مصرفی

یکی از عواملی که می‌ توان برای محاسبه تعداد تیرآهن مصرفی در نظر گرفت، نوع سازه از نظر بتنی یا فلزی بودن است. به طور کلی، نمی‌ توان در مورد تعداد مشخص تیرآهن در هر سازه صحبتی کرد، در هر سازه، تعداد تیرآهن‌ های مورد نیاز کاملا منحصر به‌فرد است.

اگر بخواهیم یک اسکلت فلزی را مثال بزنیم می‌ توانیم بگوییم که در این نوع اسکلت، با مهاربندی هم مرکز، اگر آرماتورهای سقف را هم در نظر نگیریم، به ازاء هر متر مکعب از ساختمان تقریبا 40 الی 70 کیلوگرم آهن نیاز داریم. این در حالی است که اگر سازه مورد نظر از نوع بتنی باشد، معمولا بین 35 الی 60 کیلوگرم به ازای هر متر مکعب این مقدار متفاوت خواهد بود.

بد نیست بدانید که محاسبه تیرآهن برای ساختمان، به عهده مهندسین طراح سازه است. در هنگام محاسبه باید علاوه بر مقدار مورد نیاز تیرآهن برای ساختمان، کیفیت آن هم در نظر گرفته شود. یادتان باشد، که با خرید تیرآهن بی‌ کیفیت، مقاوم سازه مورد نظر را به خطر نیاندازید. این موضوع به تجربیات ساختمان سازی فرد باز می گردد.

قوطی پروفیل

قوطی پروفیل
قوطی پروفیل

پروفیل‌ ها از دیگر مقاطع فولادی هستند که کاربردهای زیادی در ساختمان‌ سازی دارند. از قوطی پروفیل‌ ها هم در ساختمان‌ سازی و هم در صنایع مختلف می‌ توان استفاده کرد. قوطی‌ های فلزی در اصل، پروفیل‌ هایی به شکل چهارگوش تو خالی هستند که کاربردهای متنوعی دارند. در حوزه ساخت و ساز معمولا از قوطی‌ ها برای ساخت در و پنجره استفاده می‌ شود.

پروفیل‌ ها معمولا در دو دسته صنعتی و ساختمانی تولید می‌ شوند. نوع ساختمانی این محصولات، همان‌ طور که از اسم آن‌ ها پیداست، برای تولید در و پنجره و دسته‌ ای دیگر برای مستحکم‌ سازی ساختمان مورد استفاده قرار می‌ گیرند.

هرکدام از این پروفیل‌ ها بر اساس کاربرد با ورق خاصی تولید شده‌ اند؛ به عنوان مثال، پروفیل‌ های ساختمانی که برای در و پنجره مورد استفاده قرار می‌ گیرند، به این دلیل که ممکن است در معرض رطوبت بیشتری باشند، معمولا از ورق گالوانیزه تولید می‌ شوند که کارایی و دوام بیشتری داشته باشند. به طور کلی می‌ توان گفت که از پروفیل‌ های ساختمانی به منظور زیر استفاده می‌ شود:

  • مستحکم‌ سازی قسمت‌ های مختلف سازه فولادی
  • ساخت انواع چهارچوب برای در و پنجره
  • پوشش و مستحکم سازی سقف سوله‌ ها
  • تولید چارچوب‌ های بزرگ فولادی یا فلزی

نکته قابل توجه اینجاست که در سازه بتنی از قوطی‌ های توخالی استفاده نمی‌ شود و این مقاطع تنها در سازه‌ های فلزی کاربرد دارند.

مقطع باکس یا مقطع قوطی یکی از بهترین مقاطع است و استفاده از آن زمانی توصیه می‌ شود که بخواهیم نسبت به هر دو محور و جهت، ممان اینرسی بالایی داشته باشیم.

به عنوان مثال، وقتی که در سازه در هر دو جهت اتصال گیردار است و قاب خمشی داریم استفاده از مقطع قوطی، گزینه مناسبی است. مقطع I تنها حول محور اصلی ممان اینرسی بالایی دارد و برای تیرها مناسب‌ تر است؛ اما برای ستون‌ ها که از هر دو جهت تحت اثر نیروها هستند، مقطع I شکل چندان مناسب نبوده و باید از مقطعی استفاده گردد که در دو جهت اینرسی بالایی داشته باشد مانند مقاطع باکس و یا مقاطع I شکل بال پهن.

محدودیت استفاده از قوطی در ساختمان‌های چند طبقه

نکته مهم در مورد ساختمان‌ های چند طبقه این است که در محل اتصال تیر به ستون باید، داخل مقطع ستون تقویت انجام گیرد. (این تقویت معمولا با ورق پیوستگی یا ورق مضاعف) انجام می‌ شود؛ به همین دلیل در ستون ساختمان‌ های چند طبقه از پروفیل استاندارد قوطی نمی‌ توان استفاده کرد. این موضوع در بسیاری از مراکز آموزشی عمران مورد تاکید قرار می گیرد.

استفاده از قوطی پروفیل در ستون برای ساختمان‌ های یک طبقه مناسب است و البته ضعف آن در هنگام زلزله مشخص می‌ شود؛ چرا که ممکن است شکل مقطع در این زمان تغییر یافته و مقاومت آن کاهش پیدا کند.

برخی معتقدند که برای اینکه بتوان مقاومت قوطی پروفیل را بالا برد، بهتر است داخل آن با بتن و عیار مناسب پر شود. البته نظر خیلی دیگر از مهندسین این است که دوبل تیرآهن IPE، بهتر است و قوطی ‌های موجود در بازار پاسخگوی بار ساختمان نیستند و بهتر است از آن‌ ها به عنوان کلاف رابط در سوله استفاده شود.

نکته قابل توجه اینجاست که پروفیل‌ های استاندارد موجود در بازار، در دسته مقاطع فشرده جای دارند و نیازی به کنترل ندارند. بهتر است بدانید که انتخاب نوع مقطع در سازه فولادی متنوع است ولی در سازه بتنی محدودیت ندارد.

نبشی، ناودانی و سپری

نبشی، ناودانی و سپری
نبشی، ناودانی و سپری

شما علاوه بر تیرآهن، میلگرد و قوطی پروفیل برای ساخت یک سازه، به نبش و ناودانی هم نیاز خواهید داشت. نبش یکی از مقاطع فولادی است که به دو صورت 6 و 12 متری در بازار به فروش می‌ رسد و قیمت آن به سایز، برند، کارخانه تولید و همچنین کیفیت این محصول بستگی دارد.

اجرای نبشی کشی در ساختمان‌ های مختلف باید طبق نظر مهندس ناظر اجرا شود؛ چرا که در غیر این صورت باعث ایجاد حوادث ناگوار و همچنین آسیب جدی به ساختمان خواهد شد.

استفاده از نبشی، جهت اتصال به ستون‌ ها کاربرد خواهد داشت؛ علاوه بر این، حتی در ساختمان‌ هایی با اسکلت فلزی می‌ توان از نبشی استفاده کرد. البته در نظر داشته باشید که اگر دیوار سازه از جنس پنل باشد، نیازی به استفاده از نبشی نیست؛ چرا که میلگردهای موجود در دیوار، استحکام سازه را تضمین خواهند کرد.

ورق‌های فولادی

انواع-ورق-فولادی
انواع-ورق-فولادی

ورق‌های فولادی انواع مختلفی دارند و هر کدام بر اساس کاربرد و یا جنسی که تولید می‌ شوند، در قسمت‌ های مختلفی از ساختمان و یا حتی صنایع مختلف مورد استفاده قرار می‌ گیرند. از بین ورق‌ های فولادی، معمولا ورق سیاه بیشترین کاربرد را در ساختمان‌ سازی دارد. یکی از مزیت‌ های ورق فولادی این است که هم به صورت ورق و کلاف و هم به صورت رول شده در بازار موجود است.

ورق فولادی را با توجه به مواد اولیه و متریال، ساخت ورق و روش‌ های متنوع تولید، به انواع مختلفی تقسیم می‌ کنند که شامل ورق رنگی، ورق روغنی، ورق اسیدشویی، ورق گالوانیزه، ورق گالوانیزه، ورق سیاه و ورق قلع اندود بوده و هر کدام از این ورق‌ها کاربرد متفاوتی دارند.

ورق سیاه و کاربرد آن در ساختمان سازی

این نوع ورق‌ با روش نورد گرم تولید می‌ شود و علت نامگذاری آن‌ هم به این موضوع مربوط است. این ورق از جمله کاربردی‌ ترین و اصلی ترین ورق‌ های موجود در بازار است و جزو مصالح فلزی ساختمان محسوب می‌ شود.

ورق سیاه خود به دو دسته‌ ورق سیاه صنعتی و ورق سیاه معمولی تقسیم می‌ شود و کیفیت آن‌ نیز توسط شاخص استانداردی به نام ST سنجیده می‌ شود.

اصولا شاخص ST رابطه مستقیمی با تعداد کربنی دارد که در ساختار ورق آهن به کار رفته و به این معنی است که هر قدر تعداد کربن بیشتر باشد، انعطاف پذیری ورق آهن نیز کمتر است. نامگذاری ورق سیاه در بازار آهن بین ST۳۳ تا ST۵۲ بوده و همچنین ورق‌ های ST۲۲ و ST۵۲ از انواع دیگر ورق سیاه  پرکاربردتر هستند.

از ورق سیاه به جز صنعت ساختمان سازی در صنایعی که نیاز به تحمل فشار نسبتا زیادی باشد مثل: انجام پروژه‌ سدسازی، پروژه‌ های پتروشیمی، تانکر سازی، صنعت خودرو سازی، لوله سازی و…  نیز استفاده می‌ شود.

ضخامت انواع ورق‌ های سیاه در بازار ایران بین ۱/۵ میلی متر تا نهایتا ۱۰۰ میلی متر است و همانطور که می‌ دانید ورق‌ های فلزی در دو نوع رولی و کلاف تولید و به بازار عرضه می‌ شوند.

ورق‌ های ساختمانی ورق سیاه در گریدهای DD۱۱, DD۱۲, DD۱۳, STW۲۲, ST۳۷, ST۵۲ تولید می‌ شوند.

ورق گالوانیزه و کاربرد آن در ساختمان سازی

در تولید این نوع ورق‌ ها از روکشی با جنس روی استفاده می‌ شود و ورق‌ های گالوانیزه در بین مصالح فلزی ساختمان، مقاومت خوبی در برابر شرایط محیطی و جوی مثل رطوبت دارند و دچار خوردگی نمی شوند.

یکی از مزایای این نوع ورق این است که حتی اگر سطح روی آن خراش شود،باز هم در مقابل زنگ زدگی محافظت می شود و مقاومت بالایی در برابر خوردگی دارد.  بنابراین بهتر است از این نوع ورق در ساختمان سازی استفاده شود. از مزایای ورق گالوانیزه می‌ توان به این موضوع اشاره کرد که در برابر سایش، خوردگی و صدمات مکانیکی مقاومت بالایی دارد.

از ورق گالوانیزه در صنایع مختلفی که نیاز به مقاومت در برابر خوردگی دارند، مثل: تولید کانال کولر، شیروانی‌ ها یا لوله‌ های آب که در معرض آب و رطوبت هستند، استفاده می‌ شود.

انتخاب بهترین ورق فولادی متناسب با نیاز شما

اینکه در پروژه خود به چه اندازه به ورق فولادی نیاز خواهید داشت، توسط مهندس ناظر برای شما تعیین می‌ شود. معمولا هر کدام از ورق‌ های فولادی برای کاربردهای متفاوتی طراحی می‌ شوند. اگر آگاهی لازم را در این زمینه داشته باشید به راحتی می‌ توانید با صرف کمترین هزینه، مناسب‌ترین ورق را تولید کنید.

تعداد و اندازه نوع خاص ورق فولادی همان‌طور که گفته شد، باید توسط مهندس ناظر تایید شود ولی اطلاع از کیفیت و کارائی نوع ورقی که در پروژه خود به آن نیاز دارید، توسط کارشناسان فروش اصفهان آهن به راحتی مسیر است. قبل از اینکه برای خرید نهایی تصمیم بگیرید، می‌ توانید اطلاعات لازم را از کارشناسان ما دریافت کنید.

لوله‌های فولادی

لوله های فولادی
لوله های فولادی

بدون وجود لوله‌ های فولادی هیچ پروژه‌ ای را نمی‌ توان به اتمام رساند. به طور کلی می‌ توان گفت که در فرآیند تکمیل هر ساختمان، لوله‌ ها نقش اساسی را ایفا می‌ کنند. لوله کشی آب، لوله کشی فاضلاب، لوله کشی گاز و لوله کشی برق از متداول‌ ترین لوله کشی‌های ساختمانی هستند که لازم است در هر پروژه ساختمانی اجرا شوند.

در یک کلام می‌ توان گفت که لوله‌ ها کاربردهای متعددی دارند، از انتقال آب و تامین گرمای ساختمان تا انتقال گاز به داخل خانه یا حتی موارد ایمنی و آتش‌نشانی!  نکته قابل توجه اینجاست که نوه محاسبه قیمت لوله کشی ساختمان با توجه به متراژ کار، نوع اجرا لوله کشی (زیر سقفی، کف خواب و روی کار) پیچیدگی کار و همچنین سایز لوله مشخص می‌ شود.

البته به غیر از این فاکتورهای نامبرده شده، نوع ساختمان (مسکونی، تجاری، بیمارستان و…) از دیگر پارامترهایی است که در خرید نهایی لوله مورد نظر دخیل‌ اند.

در لوله کشی ساختمان، موارد مهمی در نظر گرفته می‌ شوند که عبارتند از:

  •  مکانی که احتیاج به لوله کشی دارد، ویلایی است یا ساختمانی؟
  • ساختمان شما چند طبقه است؟ هر اندازه که سازه شما تعداد طبقات بیشتری داشته باشد، مسلما باید هزینه بیشتری برای لوله کشی صرف کنید.
  • قیمت لوله کشی با جنس لوله‌ های به کار رفته در ساختمان رابطه مستقیمی دارد؛ اگر قرار باشد که خودتان لوله‌ ها را خریداری کنید، فقط نیاز است که دستمزد کارگر را پرداخت کنید.

از انواع لوله‌ های مورد استفاده در ساختمان‌ سازی می‌ توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • لوله گالوانیزه یا همان لوله آهنی سفید برای لوله کشی آب (لوله گالوانیزه فولادی و لوله گالوانیزه آهنی)
  • لوله چدنی (برای لوله کشی فاضلاب)
  • لوله PVC
  • لوله پلاستیکی آب
  • لوله سبز یا لوله کشی پلی اتیلن (برای لوله کشی شوفاژ)
  • لوله چند لایه یا لوله سوپرپایپ

در این مطلب به بررسی و راهنمای کامل ساختمان سازی پرداختیم. به طور کلی، همان‌ طور که اشاره کردیم، میلگرد، تیرآهن، قوطی پروفیل، نبشی و ناودانی و لوله‌ ها از متداول‌ ترین مقاطع فولادی هستند که در پروژ‌ه‌ های ساختمانی استفاده می‌ شوند.

مقدار تیرآهن و میلگرد و کلیه‌ مقاطع فولادی قبل از شروع ساختمان سازی باید توسط مهندس ناظر تعیین شود. اگر در این زمینه تجربه دارید، می‌ توانید در بخش دیدگاه تجربیات خود را با همراهان اصفهان اهن در میان بگذارید.

کتاب راهنمای فنی ساختمان، به عناصر و جزئیات ساختمان های متداول می پردازد. شما می توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر و تکمیلی، از این کتاب استفاده نمایید. اطلاعات کتاب راهنمای فنی، در 16 فصل طبقه بندی شده و از معرفی نقشه های جغرافیایی گرفته تا تاسیسات و سیستم آب و فاضلاب ساختمان را به طور کامل شرح می دهد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

3 نظرات
  1. سیدمحمدزعفرانچی می گوید

    مطالعه شد

  2. حامد می گوید

    سلام بنده پیمانکار هستم کاری حفاری انجام میدم شمع ساختمان زیرکشی ساختمان

  3. آموزش اتوکد رایگان می گوید

    سلام وقت بخیر
    خواستم تشکر ویژه بکنم بابت سایت خوبتون
    https://civil2.ir