راهنمای خرید تیرآهن برای ساخت آپارتمان و کارگاه

زمان مطالعه: 5 دقیقه

اگر تصمیم دارید که طبق برآورد‌های مهندسی، برای خودتان خانه‌ جدیدی بسازید یا برای اولین‌ بار، قصد احداث یک سوله یا کارگاه با اسکلت فولادی را دارید، این مطلب از مجله‌ اینترنتی اصفهان آهن، برای شما نوشته شده است. در این مقاله، سعی داریم که در مورد راهنمای خرید تیرآهن، اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم.

هدف اصلی، این است که به شما بگوییم چه تیرآهنی برای سازه‌ مناسب بوده و بهترین های موجود در بازار کدام‌ اند؟ این نکات عبارتند از:

  1. نیاز پروژه خود را شناسایی کنید و متناسب با آن سفارش دهید
  2. انواع تیرآهن را بشناسید
  3. سایز تیرآهن را با مشورت فرد متخصص انتخاب کنید
  4. قیمت تیرآهن را در سایت های معتبر فروش آنلاین مقایسه کنید
  5. از کیفیت تیرآهن اطمینان حاصل کنید.
  6. کارخانه های تولیدکننده تیرآهن را بشناسید
  7. از فروشنده بخواهید که جدول اشتال محصول را به شما بدهد.

بخش اول، آشنایی با انواع تیرآهن

قبل از اینکه در مورد راهنمای خرید تیرآهن صحبت کنیم، بهتر است آشنایی نسبی با این محصول داشته باشید. در جهان با توجه به موقعیت‌ های جغرافیایی و کاربردهای گوناگون تیرآهن، استانداردهای مختلفی برای تولید این محصول وجود دارد. اما صرف نظر از استاندارد، تیرآهن‌ ها معمولا به دو شکل مقطع I و H تولید می‌ شوند.

از انواع تیرآهن I می توان به IPN و IPE و انواع تیرآهن H به تیرآهن های HEA و HEB و HEM اشاره کرد. البته، در نظر داشته باشید که این نامگذاری، بر اساس استاندارد اروپا است و در کشورهای مختلف، اسامی متفاوتی دارد.

  • تیرآهن IPE: دارای جان و بال‌ های یکسان
  • تیرآهن INP: دارای جان و بال‌ های نامساوی
  • تیرآهن IPB: دارای بال‌ های شیب‌دار است
راهنمای خرید تیرآهن

مثلا در کانادا، نام تیر آهن I بر اساس عمق و وزن به صورت W250x33 نمایش داده می‌ شود. عدد 255، عمق بر اساس میلی متر و عدد 33، وزن یک متر از تیر بر حسب کیلوگرم است. به عنوان مثال، در کشور هند به صورت ISMB, ISJB ISLB و ISWB نام‌ گذاری می‌ شوند.

بخش دوم، شناخت مشخصات ظاهری تیرآهن

یکی از موارد مهم که در مورد راهنمای خرید تیرآهن باید به آن توجه داشته باشید، تشخیص نوع تیر است. برای اینکه بتوانید انواع تیرآهن را از روی شکل ظاهریشان تشخیص دهید، باید با دو اصطلاح جان و بال تیرآهن آشنا باشید. تعریف این دو اصطلاح، بسیار ساده است و با دانستن آنها، تشخیص انواع تیرآهن از روی شکل ظاهری، کار ساده‌ تری خواهد بود.

راهنمای خرید تیرآهن

به دو لبه‌ موازی پایینی و بالایی، بال تیرآهن و به قسمت میانی که دو بال را به هم متصل می‌ کند، جان تیرآهن گفته می‌ شود.

تیرآهن IPE

تیرآهن IPE، متداول‌ ترین نوع تولیدی در کشور است و در ساختمان‌ سازی مورد استفاده قرار می‌ گیرد. این تیرآهن، بر اساس استاندارد اروپا نام‌ گذاری شده و بر اساس استاندارد ایران، بهینه‌ سازی و تولید می‌ شود. تیرآهن IPE، بیشترین حجم تولید و مصرف را در بازار آهن آلات کشور به خود اختصاص داده است.

زمانی که از مقطع تیرآهن IPE به آن نگاه کنید، می بینید که از نوک بال تا محل اتصال آن به جان تیرآهن، ضخامت بال‌ ها یکنواخت است و تغییری نمی‌ کند. مورد بعدی که در ظاهر این نوع تیرآهن اهمیت دارد، نسبت طول جان به بال است. به این صورت که ارتفاع جان تیرآهن، از عرض بال بیشتر بوده و هیچ وقت در این نوع تیر برابر نیست.

تیرآهن هاش – H (تیرآهن بال‌ پهن)

تیر آهن‌ های بال پهن که در بازار، اصطلاحا به نام «هاش» شناخته می‌ شوند، در سازه‌ هایی مانند سوله‌ ها، مجتمع‌ های تجاری بزرگ و … استفاده می‌ شوند. طول بال تیر آهن هاش، نسبت به تیر آهن IPE بیشتر است. در بازار ایران، تیر آهن هاش، بر حسب ضخامت به دو دسته تقسیم می‌ شود و طبق استانداردهای مختلف، آن‌ها را نام‌ گذاری می‌ کنند.

نکات خرید تیرآهن

دسته‌ بندی و نام‌ گذاری تیرآهن بال پهن به این صورت است که به نوع سبک آن، HE-A و به نوع سنگین آن‌، HE-B می‌ گویند.

بخش سوم، تولیدکنندگان تیرآهن در ایران را بشناسید!

تا اینجا متوجه شدید که باید چه تیر آهنی برای پروژه‌ خود تهیه کنید. وقت آن رسیده تا با تولیدکنندگان این مقطع فولادی، بیشتر آشنا شوید. کیفیت ساخت، طول عمر و استحکام تیرآهن مانند سایر مقاطع فولادی باید طبق استاندارد خاصی باشد؛ در غیر این صورت، ممکن است خسارت‌ های جبران ناپذیری را به بار آورد.

البته از آن جایی که تیرآهن به‌عنوان تیر اصلی یا فرعی وظیفه‌ مهمی از نظر تحمل بار و وزن سازه بر عهده دارد، اکثر تولیدکننده‌ ها کلیه‌ موارد استاندارد را در زمان تولید، رعایت می‌ کنند.

نکات خرید تیرآهن

در ایران، کارخانه های متعددی در زمینه‌ تولید تیرآهن فعالیت می‌ کنند. این کارخانه‌ ها عبارت‌اند از:

  • کارخانه‌ ذوب آهن اصفهان
  • کارخانه نورد آریان فولاد
  • فولاد البرز ایرانیان (فایکو)
  • شاهین بناب
  • جهان فولاد غرب کرمانشاه
  • فولاد احرامیان در استان یزد
  • گروه ملی اهواز
  • ناب تبریز
  • ظفر بناب
  • آرین فولاد و…

می‌ توان گفت که بین این تولید‌کنندگان، ذوب آهن اصفهان بهترین تیر آهن کشور را تولید می‌کند. در حقیقت ذوب آهن، کارخانه‌ ای است که امکان تولید تیرآهن از سایز 12 تا 30 را دارد. قیمت تیرآهن ذوب آهن معمولا بالاتر از سایر تولیدکنندگان است.

سایر نکات مربوط به خرید تیرآهن

علاوه بر مطالب گفته شده، نکات دیگری در خصوص خرید تیرآهن وجود دارد که عبارتند از:

سایز تیرآهن را مناسب انتخاب کنید!

سایز تیرآهن با اندازه جان آن مشخص می‌شود. سایز تیرآهن‌ها معمولاً از 8 تا 60 سانتی‌متر است.

برای انتخاب سایز تیرآهن، باید وزن سازه و بارهای وارد بر آن را در نظر بگیرید. هرچه وزن سازه یا بارهای وارده بر آن بیشتر باشد، باید از تیرآهن با سایز بزرگتر استفاده کنید.

قیمت تیرآهن را مقایسه کنید!

قیمت تیرآهن با توجه به عوامل مختلفی مانند نوع، سایز، کارخانه تولیدکننده و شرایط بازار تعیین می‌ شود. قبل از خرید تیرآهن، باید قیمت تیرآهن را از چند فروشنده مختلف مقایسه کنید تا بهترین قیمت را دریافت کنید.

از جدول اشتال تیراهن حتما استفاده کنید!

جدول اشتال تیرآهن، ابزاری است که تمام اطلاعات مربوط به استانداردهای محصول را دارد. بنابراین از فروشنده بخواهید که برگه اشتال آن را به شما ارائه دهد. این برگه اطلاعات دقیقی در مورد مشخصات تیرآهن مانند نوع، سایز، وزن و استانداردهای آن ارائه می‌ دهد.

نکات خرید تیرآهن

اگر سوالی دارید که در این مطلب به آن‌ها پاسخی داده نشده است، می‌توانید با خیال راحت از کارشناسان فروش، جویا شوید. همچنین برای حمل و نقل سفارشتان به محل تخلیه، آسوده‌خاطر باشید؛ چرا که در فرآیند خرید، با واحد لجستیک شرکت اصفهان آهن در ارتباط خواهید بود و کمترین هزینه‌ باربری ممکن به شما اعلام خواهد شد.

تیرآهن معمولا از نظر استاندارد به چند نوع تقسیم می‌ شود؟

تیر آهن‌ ها معمولا به دو شکل مقطع I و H تولید می‌ شوند. از انواع تیرآهن I می‌ توان به تیر آهن‌ های IPN و IPE و انواع تیر آهن H به تیرآهن های HEA و HEB و HEM اشاره کرد.

یک تیرآهن باکیفیت باید چه ویژگی‌ هایی داشته باشد؟

کیفیت ساخت، طول عمر و استحکام تیر آهن، مانند سایر مقاطع فولادی باید طبق استاندارد خاصی باشد؛ در غیر این صورت، ممکن است خسارت های جبران ناپذیری را به بار آورد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.