فرآیند آلومینایزینگ چیست؟

زمان مطالعه: 3 دقیقه

آلومینایزینگ، فرآیندی است که روی فولاد انجام می‌شود. به طور کلی، همه‌ی فرآیندهایی که روی فولاد انجام می‌شوند، دلیل خاصی دارد؛ به عنوان مثال، فرآیند گالوانیزاسیون روی فولاد، باعث افزایش مقاومت و بالابردن کیفیت و عمر ورق می‌شود. اما در در فرآیند آلومینایزینگ از آلومینیوم به عنوان یک پوشش استفاده می‌شود تا مقاومت فلز مورد نظر را حفظ کند. به همین منظور ما قصد داریم در این مقاله به طور کامل در مورد آلومینایزینگ و کاربردهای آن صحبت کنیم. برای دریافت اطلاعات کامل راجع به این فرآیند، تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

در مورد آلومینایزینگ بیشتر بدانیم

آلومینایزینگ، فرآیندی است که در آن از آلومینیوم به عنوان روکش و پوششی روی انواع قطعات فلزی، غیر فلزی و حتی پلیمری استفاده می‌شود. آلومینایزینگ، دارای ویژگی مهمی است. به طور کلی می‌توان گفت که این فرآیند، مقاومت در برابر حرارت، مقاومت در برابر فرآیند اکسیداسیون در دمای بالا و مقاومت در برابر خوردگی و ضعیف شدن فولاد را سبب می‌شود.

همچنین فولادهای دارای روکش آلومینیوم در مجاورت با گازهای خورنده، مانند 2SO و همچنین رطوب و تماس با آب دریا، نسبت به خوردگی مقاومت بالایی دارند.

یکی از روش‌های پوشش‌دهی برای بهبود خواص فولاد، آلومینایزینگ است که با تشکیل یک لایه‌ی محافظ توسط آلومینیوم روی سطح فولاد، باعث بهبود مقاومت در برابر اکسیداسیون فولاد می‌شود.

چند روش آلومینایزینگ وجود دارد؟

روش-های-آلومینایزینگ

آلومینایزینگ، فرآیندی است که به وسیله‌ی روش‌های مختلفی انجام می‌شود؛ از جمله‌ی این روش‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • غوطه­‌وری گرم (Hot Dipping)
  • آبکاری الکتریکی
  • پاشش حرارتی (Thermal Spray)

1. روش غوطه‌وری گرم

روش غوطه‌وری گرم، مقرون به صرفه‌ترین روش پوشش‌دهی آلومینیومی فولاد است؛ از این روش برای پوشش قطعات فولادی از جمله: تسمه، ورق، سیم و … استفاده می‌شود.

در این روش، مقطع فولادی را درون مذاب آلومینوم غوطه‌ور می‌کنند. نکته‌ی مهمی که وجود دارد این است که قطعات دارای پیچیدگی بالا را با این روش نمی‌توان پوشش داد؛ زیرا این امکان وجود دارد که به علت پیچیدگی مقطع فولادی، آلومینیوم به خوبی نتواند به تمامی بخش‌های آن برسد و پوشش دهی را به طور کامل انجام دهد.

2. روش آبکاری الکتریکی

روش آبکاری الکتریکی نسبت به غوطه‌وری گرم، قابلیت کنترل نسبی دارد و احتمال این که فازهای ناخواسته و آلودگی‌ها توسط این روش روی فولاد ایجاد شود، کم است.

در روش آبکاری الکتریکی روی زیرلایه، جریان الکتریکی جهت پوشش‌دهی اعمال می‌شود. این پوشش‌ آلومینیومی اعمال‌شده، دارای مقاومت بالایی در برابر خوردگی، ضعیف‌شدن، اکسیداسیون و پوسته‌پوسته‌شدن در دمای بالا است.

3. روش پاشش حرارتی

پاشش حرارتی، نامی است که با استفاده از تلفیق انرژی حرارتی و انرژی جنبشی برای ایجاد پوشش آلومینیوم در سطح قطعات انجام می‌شود.

در روش پاشش حرارتی، ابتدا آلومینیوم به شکل پودر، سیم و یا میله است. در مراحل اولیه‌ی این روش، مواد اولیه را به صورت ذوب و یا خمیری درآورده و در مرحله‌ی بعد، ذرات ماده‌ی پوششی توسط هوای خشک یا گاز خنثی (آرگون، هلیم، نیتروژن و یا مخلوطی از این گازها) با شتاب به سطح آماده‌شده‌ی قطعه‌ی فولادی پرتاب می‌شوند.

در اثر شتاب زیاد، هنگام برخورد ذرات به سطح قطعه، بین ذرات و سطح، یک پیوند مکانیکی نسبتاً قوی به وجود می‌آید. در اثر برخورد به سطح قطعه، ذرات، تغییر شکل داده و یک ساختار لایه‌ای تشکیل می‌دهند.

لازم به ذکر است که در جریان این عملیات، انجماد ذرات می‌تواند با سرعت بسیار زیاد، در حدود 106 درجه کلوین بر ثانیه (برای فلزات)، صورت گیرد.

این روش برای افزایش مقاومت فولاد در برابر سایش، خوردگی، بهبود خواص سطح قطعه، عایق‌سازی حرارتی و همچنین عایق الکتریکی به کار گرفته می‌شود.

کاربرد فولاد آلومینایزینگ چیست؟

کاربرد-فولاد-آلومینایزینگ

کاربرد فولاد آلومینایزشده در صنایع ساختمان‌سازی، نیروگاه‌ها، مبدل‌ها، گرم‌کننده‌ها، تأسیسات نفت و گاز و … است. بیشترین کاربرد روش آلومینایزینگ برای پوشش‌دهی قطعه‌ی فولادی است.

استحکام و سختی بالای فولادهایی از جمله CK35 و CK45، آن‌ها را به گزینه‌ی مناسبی برای کاربرد در تجهیزات صنعتی و تأسیسات مختلف در آورده است. فولاد ساده‌ی کربنی به دلیل مقاومت پایین در برابر اکسیداسیون و تشکیل لایه‌ی اکسیدی غیر محافظ روی سطح آن، در فرآیند آلومینایزینگ قرار می‌گیرد تا در برابر اکسیداسیون مقاوم شود.

فرآیند جوشکاری آلومینیوم نسبت به فولاد، متفاوت است. به طور کلی، جوشکاری آلومینیوم، تکنیک‌های متفاوت، گازهای محافظ جوشکاری متفاوت و فرآیندهای پیش و پس از جوشکاری مختلفی را می‌طلبد. برای این که در این زمینه، اطلاعات بیشتری داشته باشید، می‌توانید مطلب «جوشکاری آلومینیوم» را بخوانید.

سخن پایانی

آلومینایزینگ، فرآیندی است که طی آن یک لایه‌ی آلومینیوم روی قطعه‌ی فولادی کشیده می‌شود. در نتیجه، قطعه‌ی فولادی به‌دست‌آمده در برابر اکسیداسیون، خوردگی و … مقاوم شده و کارایی بیشتر و بهتری خواهد داشت. ممنون از این که با ما همراه بودید. اگر سوالی در این زمینه دارید، در بخش نظرات برای ما ارسال کنید تا در اولین فرصت جواب دهیم.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.