در مورد کاربرد و ویژگی های نبشی بیشتر بدانیم

زمان مطالعه: 5 دقیقه

نبشی به پروفیلی گفته می‌شود که سطح مقطع آن، دو ضلع عمود بر هم باشد. نبشی‌ها به عنوان یکی از مهمترین مقاطع فولادی شناخته می‌شوند که به دو شکل مرکب و منفرد در پروژه‌های عمرانی، ساختمانی و صنعتی استفاده می‌شود. در این مطلب می‌خواهیم در مورد کاربرد و ویژگی‌ های نبشی آن بدانیم. در ادامه با ما همراه باشید.

برای اطلاع از قیمت انواع نبشی در سایز و اندازه‌های مختلف، روی لینک زیر کلیک کنید:

«قیمت روز نبشی در بازار ایران»

در مورد نبشی بیشتر بدانیم

تعریف-و-انواع-نبشی

نبشی ها از لحاظ روش تولید به دو دسته نبشی پرسی و نبشی فابریک دسته بندی می‌‎شوند.نبشی‌ پرسی دسته‌ای از نبشی‌ها هستند که از ورق‌هایی با طول 6 متر تهیه می‌شوند و به طور کلی می‌توان گفت که ماهیت اولیه این نوع نبشی، از ورق‌های فولادی است. نبشی پرسی شامل پرس کردن، فشار و شکل دهی است و کیفیت ساختار بالایی دارد.

نبشی فابریک مستقیما در خط تولید شکل قرار می‌گیرد و پروسه شکل دهی و پرس کردنی روی این نوع نبشی انجام نمی‌شود. اگر بخواهیم از نظر ظاهر، نبشی‌ها را مورد بررسی قرار دهیم، باید به این موضوع اشاره کنیم که این محصول به دو دسته نبشی بال مساوی و نبشی بال نامساوی تقسیم می‌شود.

 نبشی بال مساوی:

شکل ظاهری نبشی‌ها شبیه به حرف L انگلیسی است. نبشی بال مساوی به این صورت است که پس از حرف L، سایز بال درج می‌شود؛ به عنوان مثال L200 یعنی نبشی‌های بال مساوی با اندازه بال 200 میلیمتر.

نبشی بال نامساوی:

نبشی‌های بال نامساوی به عنوان مقاطعی هستند که در صنایع خاص به کار می‌روند. در شرایطی که امکان استفاده از نبشی‌های بال مساوی وجود نداشته باشد، معمولا از این نوع استفاده می‌کنند. نبشی‌های بال نامساوی، در ابعاد و ضخامت‌های مختلف موجود است.

اگر بال‌های نبشی، نامساوی باشند در نقشه سایز، هر دو بال به صورت ضرب کنار هم نمایش داده می‌شوند؛  به عنوان مثال L200*100 یعنی نبشی بال نامساوی که یک بال آن 200 میلیمتر و یک بال آن 100 میلیمتر است.

انواع نبشی‌ها

انواع-نبشی

در ادامه به معرفی انواع نبشی‌ها می‌پردازیم:

نبشی گالوانیزه

در صورتی که از پوشش روی برای جلوگیری از زنگ زدگی نبشی‌ها استفاده شود، اصطلاحا به این نوع نبشی، نبشی گالوانیزه گفته می‌شود. از نبشی گالوانیزه در مکان‌هایی استفاده می‌شود که احتمال رطوبت و خوردگی وجود داشته باشد.

نبشی اسپیرال

نبشی اسپیرال در دسته محصولات بال مساوی سبک قرار گرفته است؛ این نوع نبشی در سایزهای مختلف 20*20*2 تا 50*50*5 تولید می‌شود.

نبشی ضدزنگ

از نبشی ضدزنگ برای افزایش مقاومت محصول استفاده می‌شود. نبشی‌های ضد زنگ در دو نوع 304 و فولادی T316 موجود است. نبشی ضد زنگ 304 به وسیله فرآیند نورد گرم تولید می‌شود و برای استفاده در محیط هایی که در معرض عناصر شیمیایی قرار دارند، کاربرد دارد.

این در حالی است که از نبشی ضدزنگ T316، به عنوان پایه ضد زنگ در صنایع دریایی استفاده می‌شود. این محصول از پوششی از جنس کروم، نیکل و مولیبدن است.

نبشی لقمه

در صنعت فولاد به نبشی‌های خرده شده، اصطلاحا «نبشی لقمه» گفته می‌شود و معمولا برای سازه‌های مربوط به آسانسور استفاده می‌شود.

استانداردهای نبشی فولادی

استانداردهای نبشی در کشورهای مختلف به صورت زیر است:

  • GOST 8510
  • GOST 8240
  • DIN EN 10056-1
  • ASME S1-36
  • ASTM A36

کارخانه های تولید نبشی

کارخانه-تولید-نبشی

شرکت فولادی ناب تبریز، به عنوان مهم‌ترین کارخانه‌ تولید کننده نبشی شناخته می‌شود. محصولات این کارخانه از کیفیت خوبی برخوردار هستند و به غیر از مرغوبیت، دارای وزن بالاتری نسبت به نبشی‌های سایر کارخانه هاست. البته کارخانه‌های دیگری مانند، البرز غرب آریان و صبا فولاد منظومه از تولیدکنندگان نبشی هستند.

نکات مهمی که لازم است در هنگام خرید نبشی بدانید

برای خرید نبشی، ابتدا نوع دقیق محصول، سایز و ضخامت آن باید به درستی مشخص شود. برای این منظور می‌توانید از یک مهندس طراح سازه و یا حتی کارشناسان فروش شرکت‌های بازرگانی معتبر کمک بگیرید.

خرید نبشی به صورت کیلویی و شاخه‌ای است. این محصول در هر کارخانه با وزن متفاوت تولید می‌شود؛ بنا بر این یکی از موارد مهم و تاثیرگذار در زمان خرید نبشی، وزن این محصول است.

وزن نبشی

واحد اندازه گیری طول و بال نبشی، متر است، از طریق فرمول زیر می‌توانیم وزن تقریبی نبشی را محاسبه کنیم:

وزن نبشی= 2*7850*ضخامت*طول*اندازه بال

از نبشی‌ها در چه مکان‌هایی استفاده می‌شود؟

کاربرد-نبشی

همان طور که اشاره شد، نبشی یکی از مقاطع فولادی مهمی هستند که هم در ساختمان سازی و هم در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرند. از مهمترین کاربرد و ویژگی های نبشی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ساخت خرپا
  • سازه‌های انتقال نیرو
  • ساخت انواع قاب‌های فلزی در ماشین آلات و تجهیزات صنعتی
  • برای متصل کردن پل‌ها به ستون‌ها
  • در سقف‌های کرمیت برای بال بالایی تیرچه نبشی، تسمه یا ناودانی
  • استفاده در سازه‌های مرتبط با آسانسورها
  • برای جلوگیری از ریزش یا سقوط دیواره‌های سفالی

برای اطلاع از کاربرد نبشی، ناودانی و سپری روی لینک مربوطه کلیک کنید:

«نبشی، ناودانی و سپری چیست؛ با کاربرد و ویزگی های هرکدام آشنا شوید»

مزایای استفاده از نبشی‌ها

مزایای-نبشی

استفاده از نبشی‌ها چه در صنعت و چه در ساختمان سازی با مزایای زیادی همراه است که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • پشتیبانی مستحکم از سازه‌ها: نبشی‌ها از ستون و تیرهای استفاده شده در سازه‌ها پشتیبانی می‌کنند و استحکام و پایداری بیشتری به آن‌ها می‌بخشند.
  • تقویت لبه‌ها و گوشه‌های سازه: نبشی به ساختار سازه کمک می‌کند که بتواند فرم کلی ساختمان را حفظ کند و از ساییدگی و رطوبت در امان باشد.
  • حمل و نقل اشیای سنگین: از نبشی‌ها برای جا به جایی اجسام سنگین از یک نقطه به نقطه دیگر، در مکان‌هایی که جوشکاری و سایر فعالیت‌های صنعتی انجام می‌شود، می‌توان استفاده کرد.

از  آنجایی که نبشی در سازه‌های فولادی و بتنی بسیار کاربردی است اطلاع از وزن نبشی بسیار حائز اهمیت است. به همین منظور و محاسبات دقیق‌تر دسترسی به جدول اشتال نبشی نیز اهمیت بسزایی برای معماران و فعالان صنعت فولاد دارد. برای محاسبه وزن نبشی می‌توانید روی لینک زیر کلیک کنید:

«جدول وزن نبشی»

نبشی بر اساس روش تولید، کاربرد، ظاهر و جنس و همچنین مشخصات فنی به انواع مختلفی تقسیم می‌شوند. در این مطلب در مورد کاربرد و ویژگی های نبشی صحبت شد. با توجه به مطالب گفته شده می‌توان نتیجه گرفت که این محصول در دکل انتقال نیرو، ساخت خرپا و همچنین سازه‌های مرتبط با آسانسور، استفاده می‌شود. اگر در این زمینه فعالیت می‌کنید یا اطلاعاتی در رابطه با موضوع مطرح شده دارید، با همراهان اصفهان آهن به اشتراک بگذارید.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.