در مورد چگالی ورق گالوانیزه بیشتر بدانید

دسترسی سریع به محتوای این مطلب
اگر قصد خرید ورق گالوانیزه را دارید، شاید این سؤال برای شما مطرح شود که چگونه میتوانید پیش از رفتن به فروشگاه و درخواست بُرش ورق در اندازهی مورد نیاز خود، وزن آن را به دست بیاورید؟ پاسخ شما استفاده از «رابطه چگالی عناصر موجود در ورق» است. در این مقاله سعی داریم شما را با مفهوم چگالی ورق گالوانیزه آشنا کرده و نحوهی استفاده از آن را برای بهدستآوردن وزن ورق گالوانیزه و همچنین انواع دیگر ورق بیان کنیم؛ پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
با دسترسی به لینک «قیمت روز ورق» میتوانید از آخرین قیمت انواع ورقهای فولادی مطلع شوید.
چگالی چیست؟
چگالی، یک کمیت فیزیکی است که از نسبت جرم به حجم یک ماده بهدستمیآید و آن را با علامت اختصاری “p” میشناسیم. به طور سادهتر میتوان گفت یک کیلوگرم از جسمی با چگالی بالا، فضای کمتری را نسبت به همین جرم از یک ماده با چگالی کمتر اشغال میکند. با دانستن مقدار چگالی یک ماده و همچنین حجم آن، میتوان جرم ماده را بهدستآورد.
آیا چگالی همیشه یک مقدار ثابت است؟
با تغییر دما و فشار، میزان چگالی یک ماده تغییر میکند. به این صورت که اگر یک ماده در معرض گرما قرار بگیرد، میزان حجم آن افزایش پیدا میکند و در نتیجه، مقدار چگالی آن کاهش خواهد یافت.
این مسئله دربارهی فشار نیز صدق میکند که با افزایش فشار، از حجم ماده کاسته شده و چگالی آن زیاد میشود؛ پس میتوان نتیجه گرفت که بین حجم و چگالی، رابطهی معکوس وجود دارد.
فواید دانستن چگالی یک ماده
با دانستن چگالی یک ماده میتوانیم به خواص و ساختار آن پیببریم؛ این مسئله، همچنین ما را به این جواب میرساند که کدام ماده را میتوان در ساختار کدام جسم به کار برد.
به عنوان مثال، برای ساخت یک کشتی، موادی استفاده میشود که ممکن است همان مواد برای ساخت یک هواپیما مناسب نباشد، چرا که در ساخت یک کشتی به موادی نیاز داریم که باعث شوند کشتی روی سطح آب شناور بماند. پس قبل از استفاده از هر ماده در صنایع مختلف، دانستن میزان چگالی آن بسیار کارآمد است.
اندازهگیری چگالی
برای اندازهگیری چگالی جامدات از فرمول جرم بر حجم استفاده میشود که جرم را بر حسب گرم (gr) یا گیلوگرم (kg) و حجم را بر حسب سانتیمتر مکعب (cm3) یا متر مکعب (m3) است.
قبل از اندازهگیری چگالی جامدات، باید به نکتهی بسیار مهمی توجه کرد که جامدات بر اساس شکل ظاهری در دو دسته قرا میگیرند که اندازهگیری حجم آنها با یکدیگر متفاوت است.
اجسامی با شکل هندسی منظم: برای اندازهگیری این اجسام، به یک ترازوی دقیق برای محاسبهی جرم جسم و همچنین به یک متر یا خطکش برای محاسبهی حجم آن نیاز داریم که برای محاسبهی حجم، اندازهی طول، عرض و ارتفاع جسم را میگیریم و آنها را در هم ضرب میکنیم.
اجسامی با شکل هندسی نامنظم: برای اندازهگیری حجم این اجسام، استفاده از متر ممکن نیست؛ چرا که ما اضلاع منظمی نداریم؛ مانند یک سنگ. برای اندازهگیری این اجسام، یک ظرف استوانهای شکل مدرجی را تا نیمه آب کرده و حجم آب را میخوانیم.
حالا جسم مورد نظر را درون آب میاندازیم و دوباره حجم آب را میخوانیم که بر حسب لیتر (l) یا میلیلیتر (ml) میباشد. دانستن این موضوع مهم است که هر میلیلیتر، معادل یک سانتیمتر مکعب است.
چگالی ورق گالوانیزه
گالوانیزهکردن به فرآیندی گفته میشود که طی آن، یک لایهی بسیار نازک از روی (zn) بر سطح یک قطعهی فلزی از جنس فولاد یا آهن کشیده میشود؛ این امر باعث میشود که از زنگزدگی فلز جلوگیری شود؛ در نتیجه، فلز دارای طول عمر بیشتری در مقابل تغییرات آب و هوایی میشود.
همچنین، وجود این لایه روی فلز، باعث افزایش مقاومت سطح آن میشود. به ورقهایی که از این فرآیند بهوجودمیآیند، ورق گالوانیزه گفته میشود.
با دنبال کردن لینک «قیمت ورق گالوانیزه»، تازهترین اخبار این محصول را بررسی کنید.
برای بهدستآوردن وزن انواع ورق فولادی، یک فرمول ثابت وجود دارد که با داشتن حجم ورق، میتوان وزن آن را محاسبه کرد. در واقع، تنها تفاوتی که ورقهای گالوانیزه با ورقهای معمول دارند، پوشش فلز «روی» بر سطح آن و تفاوت جزئی چگالی این ماده با متریال اصلی ورق، یعنی فولاد است.
روشهای به دست آوردن وزن یک ورق گالوانیزه
در روش اول، کافی است که ما حجم ورق را با ضربکردن طول، عرض و ضخامت آن به دست بیاوریم و در چگالی آهن ضرب کنیم. لازم است بدانید که چگالی آهن، کمتر از هشت است ولی بهتر است برای محاسبهی وزن ورق گالوانیزهی ایرانی، چگالی آهن را عدد هشت درنظربگیریم.
- چگالی ورق گالوانیزه برای ورقهای ایرانی: تقریباً 8 g/cm3 و یا 8000 kg/m3
- چگالی روی: 1 g/cm3 و یا 7.1 kg/m3
- چگالی آهن: 8 g/cm3 و یا 7.8 kg/m3
اگر بخواهید وزن دقیقتر ورق را محاسبه کنید، باید وزن ورق فولادی را بر اساس چگالی آهن و وزن پوشش آن را بر اساس چگالی روی محاسبه کنید؛ وزن کل ورق برابر با مجموع این دو مؤلفه خواهد بود.
البته باید توجه داشته باشید که واحدهای اندازهگیری حجم ورق، بر اساس استاندارد مقدار ثابت چگالی مورد استفادهی شما باشد؛ مثلا، اگر چگالی بر اساس کیلوگرم بر متر مکعب باشد، باید حجم را بر مبنای متر محاسبه کنید و اگر چگالی بر اساس گرم بر سانتیمتر مکعب باشد، باید حجم را بر اساس سانتیمتر محاسبه و جایگذاری کنید.
روش دوم
روش دوم برای بهدستآوردن وزن ورق گالوانیزه، مراجعه به جدول وزن ورق میباشد. با داشتن ضخامت ورق مورد نظر، شما میتوانید به این جدول مراجعه کنید و وزن ورق دلخواه خود را در طول و عرض متفاوت مشاهده کنید.
این روش، در صورتی معتبر است که ابعاد محصول ما با ابعاد استانداردی که در بازار وجود دارند، مطابقت داشته باشد.
روش سوم
دقیقترین روش محاسبهی وزن ورق، استفاده از نرمافزارهای مهندسی است؛ چرا که در روش دستی، امکان خطا وجود دارد اما در این روش، کافی است که اطلاعات مورد نیاز برای محاسبه را در اختیار نرمافزار گذاشته و پس از گذشت مدت زمان کوتاهی، وزن محصول در اختیار شما قرار خواهد گرفت.
یک مثال برای محاسبه وزن ورق گالوانیزه با استفاده از چگالی
با توجه به آنچه گفته شد، میتوانید این روش را برای انواع دیگر ورقهای فولادی هم استفاده کنید. تصور کنید میخواهید یک ورق گالوانیزه به ضخامت 2 میلیمتر با ابعاد 2*3 متر بخرید.
ابتدا حجم این ورق را بر اساس سانتیمتر محاسبه کنید.
- عرض= 200cm
- طول= 300cm
- ضخامت= 2cm
- محاسبهی حجم : 200*300*0.2=12000cm3
- چگالی را برابر 8g/cm3 در نظر میگیریم
- محاسبهی وزن: 8*12000=96000gr
که برابر 96 کیلوگرم است و با ضربکردن این عدد در قیمت روز ورق، میتوانید قیمت آن را محاسبه کنید.
برای این که در مورد ورق گالوانیزه، کاربرد و ویژگیهای این محصول آشنایی داشته باشید، میتوانید مطلب «ورق گالوانیزه چیست» را بخوانید.
سخن پایانی
چگالی ورق گالوانیزه، یکی از فاکتورهایی است که هنگام خرید این ورق از سوی متخصصان، مورد توجه قرار میگیرد. البته نکته اینجاست که چگالی مقاطع فولادی بر اساس متریال موجود در آنها محاسبه میشود. با توجه به این مسئله، میتوانیم بگوییم که چگالی ورق فولادی گالوانیزه با چگالی ورق فولادی معمولی (نورد گرم یا سرد) چندان متفاوت نیست. اگر برای محاسبات خود به ماشین حساب نیاز دارید، با کلیک روی «ماشین حساب محاسبه وزن ورق + جدول وزن ورق فولاد مبارکه و …» فرآیند کار را سادهتر کنید.
در صورت وجود هرگونه سؤال میتوانید در انتهای صفحه، بخش نظرات، با ما در میان بگذارید.