میخکوبی خاک با میلگرد چگونه انجام میشود؟

دسترسی سریع به محتوای این مطلب
اگر در حوزه فولاد فعالیت داشته باشید، احتمالاً واژه «میخکوبی خاک با میلگرد» را شنیدهاید. میخکوبی خاک با میلگرد باهدف تقویت و مسلح کردن خاک استفاده میشود؛ یعنی با این روش میتوان میلگرد را درون خاک ثابت نگه داشت. در این مقاله میخواهیم به بررسی این موضوع بپردازیم؛ اگر در این زمینه چیزی نمیدانید، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
منظور از میخکوبی خاک با میلگرد چیست؟
اولین بار، از این فرآیند در دهه 60 میلادی استفاده شد. شخصی که برای اولین بار، این روش را به کار گرفت، یک مهندس ایتالیایی بود. همانطور که گفته شد، در زمان اجرای فونداسیون یک سازه، علاوه بر بتن، باید خاک اطرافی فونداسیون را با میلگرد مسلح کرد. انجام این عملیات باعث میشود که در اجرای عملیات ساختمانی هیچگونه مشکلی ایجاد نشود. این کار، معمولاً در فونداسیون در سازههای بتنی انجام میشود و در زمان اجرای آن، باید به فاصله قرارگیری سازههای ثقلی توجه داشت.
برای جلوگیری از گسسته شدن خاک، از مهارهای کششی فولادی با قطر 20 تا 40 میلیمتر استفاده میشود. یک نکته مهم این است که فاصله این میلگردها باید از هم 2 متر باشد. یکی از نکات مهم این است که قبل از انجام این فرآیند، باید قیمت میلگرد و وزن آن را بررسی کنید تا بتوانید در هزینههای پروژه خود صرفهجویی داشته باشید.
کاربردهای میخکوبی خاک با میلگرد چیست؟
کاربرد این فرآیند، تقریباً با کاربرد میلگرد در بتن مشابه است. همانطور که میدانید، در مجاورت هر فونداسیون، مقداری خاک وجود دارد که سستی این خاک میتواند بهکل فونداسیون آسیب وارد کند. میلگردی که درون خاک قرار دارد، باعث بالا رفتن استحکام کششی و ثبات آن میشود و میخکوبی خاک با میلگرد، در اصل یکی از مراحل گودبرداری ساختمان است.
از مهمترین کاربردهای این فرآیند میتوان به موارد زیر اشاره داشت:

- از تحلیل رفتن خاک مجاور سازه جلوگیری میکند.
- باعث مقاومسازی استحکام خاک میشود و درنتیجه در مقابل زمینلرزه مقاوم است.
- باعث مقاومت برشهای خاک در مجاورت بزرگراه و راهآهن خواهد شد.
- در مکانهایی با شیب تند، باعث پایدارسازی درگاههای تونل میشود.
- در سازههای نگهبان و تأسیسات زیرزمینی، افزایش استحکام را موجب خواهد شد.
نحوه قرار دادن میلگرد در میخکوبی خاک
نوع خاک و جنس خاک برای نحوه قرار دادن میلگرد در میخکوبی خاک، دو مسئله مهم هستند. نوع خاک که مشخص شد، تا عمق 1 تا 2 متری باید گودبرداری شود؛ بعدازآن، باید زاویه 15 درجه نسبت به افق ایجاد شود. در ادامه، فاصلهای که برای میلگردها در نظر گرفته میشود، بین 20 تا 40 میلیمتر در فواصل 1 تا 2 متری است. معمولاً برای این کار، میلگردهای آجدار استفاده میشود ولی میتوان از میلگردهای ساده استفاده کرد.
در مراحل بعدی، بعد از جایگذاری میلگردها، به اطراف میلگرد، باید دوغاب تزریق شود و نوارهای زهکشی روی میلگردها نصب میشود. در مرحله آخر، باید بتنریزی انجام شود و صفحات فلزی روی بخشی از میلگرد که از بتن بیرون زده، پیچ میشود.

یک نکته مهم این است که برای جلوگیری از هرگونه خطرات احتمالی، از چند نوع سیستم محافظتی برای این کار استفاده میشود که در ادامه در مورد هرکدام توضیح خواهیم داد.
خرپای فلزی
در اطراف گودها بهصورت قائم، از خرپای فلزی استفاده میشود که اجرا و راهاندازی آن، تقریباً مقرونبهصرفه است. پس از اجرای خرپا در اطراف گودها، باید این خرپا را در داخل شمع آرماتوربندی قرار دهند و روی سطح آن را با بتن بپوشانند.
سیستم شمع نگهبان و تخته گذاری
از سیستم شمع نگهبان و تخته گذاری، معمولاً برای تأسیسات زیرزمینی و در مکانهایی که سطح آب، پایینتر از مکان گودبرداری باشد، استفاده میشود. تختها معمولاً بین تیرهای نگهبان قرار میگیرند و مقاطع فولادی بهعنوان تکیهگاه استفاده میشوند.
کاربرد سیستم دیوار دیافراگمی
از دیوار دیافراگمی در مکانهایی که خاک نرم داشته باشد، استفاده میشود. این سیستم برای گودبرداری، معمولاً دو برابر از حد معمولی گود است. از این سیستم، برای حفاریهای عمیق و همچنین مکانهایی که مشکل در خاک وجود داشته باشد، از این سیستم استفاده میشود.
سخن پایانی
در این مقاله در مورد میخکوبی خاک با میلگرد و نحوه اجرای آن صحبت کردیم. به یاد داشته باشید که برای انجام این کار، روشهای مختلفی وجود دارد و هر روش، معمولاً برای کاربردهای مختلفی استفاده میشود. برای انجام این کار، لازم است حساسیتهای لازم را در نظر داشته باشید؛ چراکه هدف استفاده از میخکوبی خاک با میلگرد، افزایش ایمنی سازه و همچنین عملیات پیریزی ساختمان است.
سوالات متداول
میخکوبی میلگرد با خاک به چه منظور انجام میشود؟
میخکوبی خاک با میلگرد باهدف تقویت و مسلح کردن خاک استفاده میشود؛ یعنی با این روش میتوان میلگرد را درون خاک ثابت نگه داشت.
کاربرد میخکوبی خاک با میلگرد در چه مواردی است؟
در سازههای نگهبان و تاسیسات زیرزمینی، در مکانهایی با شیب تند و همچنین در مجاورت بزرگراه و راه آهن از این فرآیند استفاده میشود.