لوله گوشتدار چیست؟ کاربرد و مزایای آن

دسترسی سریع به محتوای این مطلب
لولهها از کاربردیترین و پراستفادهترین تجهیزات در صنایع مختلف به شمار میآیند. از این محصولات برای انتقال سیالات از نقطهای به نقطه دیگر استفاده میکنند هرچند در موارد دیگر نیز کاربرد دارند. لوله گوشتدار از آن دسته لولههایی است که مصارف و کاربردهای مختلفی دارد. این مقطع فولادی در مقایسه با سایر محصولات همنوع خود از ضخامت بیشتری برخوردار است و ویژگیهای منحصر بهفردی دارد. اگر درباره لوله گوشتدار چیست و کاربرد و مزایای آن کنجکاو هستید؛ تا انتهای این مقاله با ما بمانید.
فایل صوتی
فایل ویدئویی
لوله گوشتدار چیست؟
لوله گوشتدار به نوعی از لولهها گفته میشود که نسبت قطر به ضخامت آنها از ۲۰ میلیمتر کمتر باشد. این محصول فولادی است اما این اصطلاح برای لولههای پی وی سی نیز به کار میرود. چراکه آنها را تحت فشار UPVC و در ضخامتهای بالا تولید میکنند. لوله گوشتدار وزن بسیار زیادی را در مقایسه با سایر لولههای معمولی وزن بسیار زیادی دارد.
این مسئله باعث شده تا کاربردهای آن محدودتر باشند؛ اما در مقابل توانایی تحمل فشار بسیار بالایی دارند. لازم به ذکر است که تفاوت اصلی این محصولات با یکدیگر در قطر خارجی و داخلی آنهاست؛ در نتیجه میزان رگلاژ و ضخامت اصلیترین فاکتورها در تضمین کیفیت لوله گوشتدار هستند.
کاربردهای اصلی لوله گوشتدار چیست؟
این محصول از مراحل ساخت متفاوتی برخوردار است؛ همچنین مواد اولیه بیشتری برای تولید آن به کار میرود. لوله گوشتدار با استفاده از روش گرم تولید میشود زیرا تولید آن با ضخامتهای بالا به روش نورد سرد ممکن نیست. تفاوت لوله درز دار و بدون درز حقیقت روش تولید آنهاست؛ زیرا این محصول از نوع بدون درز لوله مانیسمان است. استانداردهای تولید این محصول با مانیسمان برابر است و شامل استاندارهای ASTM، API، JIS، DIN، ANSI و GB میشود.
لوله گوشتدار کاربرهای بسیاری را در صنایع شیمیایی و پتروشیمی، صنعت آب و فاضلاب، برق، کشاورزی، کارخانههای تولید مواد شیمایی، صنعت ساختوسازهای شهری (برای لولههای ستوندار، پلها، اسکلهها، جادهها، سازههای ساختمان)، حملونقل سیالات مختلف (گاز، بخار، گاز مایع) و… دارد. از دیگر نمونههای استفاده از این محصول میتوان به لولههای حفاری که به منظور انتقال چرخش و عبور سیال برای خنک کردن مته استفاده میشود؛ اشاره کرد. این محصول در سیستم پنوماتیک به دلیل استحکام و مقاومت در برابر تنش برای انتقال هوای فشرده استفاده میشود. علاوه بر موارد ذکر شده این مقطع فولادی در موارد دیگری مانند انتقال سیالات حساس مثل گاز و بنزین، ساخت پل و اسکله، لولههای دیگ بخار و بسیاری از مثالهای دیگر نمونههایی از کاربرد لولههای گوشتدار هستند.

روش تولید لوله گوشتدار
از شمش فولادی به عنوان ماده اولیه برای تولید لوله گوشتدار استفاده میشود. به همین دلیل قیمت شمش فولاد برای تولید این محصول مهم است. این ماده اولین محصول فولادی حاصل از این فرایند شمرده میشود. از آنجایی که شمش سرد قابلیت شکل پذیری ندارد برای شکل دهی بایستی در ابتدا آن را در کورههای پیشگرم حرارت داد. پس از آن با استفاده از سنبه نوک تیز داخل شمش گداخته شده سوراخ ایجاد میشود. در این هنگام غلتکها با حرکت دورانی به مسطح و همگن سازی لوله کمک میکنند. در اثر حرکت پیوسته غلتکها با سرعت ثابت باعث افزایش طول لوله و تنظیم ضخامت آن میشود.
تمامی این فرایندها تحت اعمال یک نیروی کششی صورت میگیرد این نیرو مانع از ایجاد تغییر شکل و خمیدگی لوله میشود. پس از تنظیم ضخامت لوله گوشتدار، بر اساس استاندارد تولید این محصول فولادی از تونل آب پاش عبور کرده و در نهایت پس از برش لوله به طولهای مورد نظر، بسته بندی و سپس به انبار منتقل میشود. عامل سختی این لوله عنصر نیکل استفاده شده در تولید این محصول است. علاوه بر نیکل، از کروم به منظور بالا بردن مقاومت لوله در برابر خوردگی و استفاده در فشار و دمای بالا استفاده میشود.
ویژگیهای لوله گوشتدار
با توجه به شرایط تولید این قبیل محصولات فولادی و مواد اولیه به کار برده شده باید در انتخاب محصول فولادی مدنظر خود دقت کنید. تنوع این مقاطع فولادی سبب شده تا طیف وسیعی از انتخاب پیش روی متقاضی قرارگیرد. محصولات فولادی بر اساس استانداردهای ملی و بین المللی به مرحله تولید میرسند و لولههای گوشتدار نیز از این قاعده مستثنی نیستند.
این محصول مقاومت بالایی در برابر فشار و حرارت دارد زیرا نسبت به سایر لولهها ضخامت بیشتری دارد و باعث افزایش استحکام آن شده است؛ این مسئله سبب شده تا این لولهها در پروژههای گسترده صنعتی و عظیم به کار برده شوند همچنین به عنوان لولههای دیگ بخار، یاتاقانهای اتومبیل، ساخت هواپیما و هرجایی که به لوله فشار قوی نیاز باشد استفاده میشوند. این محصول دارای مزیتهای دیگری مانند وزن بالا، سازگاری با محیط زیست و ماندگاری است. در ایران کارخانه فولاد سمنان، کارخانه پروفیل سپنتا، کارخانه فولاد سازی اهواز و چند کارخانه دیگر از بزرگترین تولید کنندگان لولههای گوشتدار هستند.
مزایا و معایب لولههای گوشتدار
لولههای گوشتدار به دلیل ضخامت بالا قابلیت سازگاری با تمام شرایط اقلیمی را دارند. دیواره خارجی آن در مجاورت با رطوبت و سایر عوامل دیگر دچار خوردگی میشود اما به دلیل ضخامت بالای دیواره، نفوذ محتویات به بیرون به کندی صورت میگیرد این محصول در برابر خوردگی از خود مقاومت بالایی را نشان داده است؛ به همین علت عمر طولانی دارند؛ ضخامت این لوله باعث شده این لوله مستحکم باشد و از قابلیت تحمل فشار بالا نیز برخوردار هستند.
این محصول علاوه بر مزایایی که دارد؛ از معایبی نیز برخوردار است. لوله سایز بزرگ گوشتدار به دلیل ضخامت و اندازههایی که دارد؛ با روشهای رایج امکان جوشکاری، اتصال و برشکاری را ندارند. وزن بالای این محصول باعث شده تا حملونقل آن کار آسانی نباشد.

عوامل موثر در قیمت لوله های گوشتدار
لولههای گوشتدار بسته به جنس مواد اولیه، ضخامت، و کیفیت تولید دارای قیمتهای متفاوتی است. این محصول مانند سایر مقاطع فولادی تحت نوسانات بازار فولاد قرار گرفته و دچار تغییرات قیمت میشود. در ابتدا شرکت تولید کننده بر اساس مواردی مانند نوع استاندارهای لوله، وزن، ضخامت، مشخصات و ویژگیهای شیمیایی، میزان عرضه و تقاضا، نرخ ارز، روش تولید و… قیمت اولیه را به شرکتهای توزیع کننده ارائه میکند، سپس آن شرکت با محاسبه مالیات ارزش افزوده قیمت آن را به مشتریان ارائه میکند.
لوله گوشتدار در دسته لولههای مانیسمان قرار دارد. علت نامگذاری این محصول دیوارههای ضخیم آن نسبت به سایر ورقهای فولادی است. به همین دلیل از آن برای انتقال سیالات بین شهری استفاده میشود؛ زیرا احتمال نفوذ سیال را به حداقل میرساند. همچنین از این محصول در سیستمهای هیدرولیک به منظور تولید، کنترل و انتقال قدرت استفاده میشود. در نهایت ما از خواندن نظرات شما درباره این مقاله لذت میبریم.
از لوله گوشتدار در چه مواردی استفاده میشود؟
از لوله گوشتدار در سیستم هیدرولیک، پنماتیک، لولههای دیگ بخار، یاتاقانهای اتومبیل، ساخت هواپیما و… استفاده میشود.
مزایای استفاده از لوله گوشتدار چیست؟
مزایای این محصول شامل قابلیت سازگاری با تمام شرایط اقلیمی، مقاومت در برابر خوردگی و عمر طولانی است. معایب آن نیز شامل این میشود که با روشهای رایج امکان جوشکاری، اتصال و برشکاری را ندارد و وزن بالای آن باعث شده تا حملونقل آن کار آسانی نباشد.
در ساخت لوله گوشتدار از چه موادی استفاده میشود؟
از شمش فولادی به عنوان ماده اولیه برای تولید لوله گوشتدار استفاده میشود.